Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

1/2016

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/9

 

19.01.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 9

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Riitta Skoglundin kokemusasiantuntijoita koskevasta toivomusponnesta

HEL 2015-010387 T 00 00 03

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunnan antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

"Helsingin sosiaali- ja terveysviraston yhtenä strategisena tavoitteena on palvelukulttuurin uudistaminen, jonka osana sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluissa monipuolistetaan asiakasosallisuutta. Asiakasosallisuutta vahvistetaan kaikissa ikääntyneiden palveluissa muuan muassa kutsumalla asiakkaita mukaan erilaisiin työryhmiin.

Ikääntyneitä asiakkaita toimii kokemusasiantuntijoina jo nyt sekä nykyisissä palveluissa että palvelujen kehittämisessä.

Monipuolisten palvelukeskusten ympärivuorokautisessa hoidossa ikääntyneitä asiakkaita on kokemusasiantuntijoina muun muassa ravitsemusta ja ruokailua tai merkityksellistä arkea edistävissä ryhmissä.

Ikääntyneille ja työttömille tarkoitetuissa palvelukeskuksissa toimintaa järjestävät työntekijöiden lisäksi vapaaehtoiset, joista valtaosa on itse ikääntyneitä. He vetävät harrastusryhmiä ja toimivat vertaisohjaajina. Lisäksi he toimivat yhteistyössä palvelukeskuksen työntekijöiden kanssa; avustavat muita asiakkaita, ovat mukana isojen tilaisuuksien järjestelyissä, ylläpitävät kirjastoa ja sosiaalista kahvilaa sekä ohjaavat tietokoneen ja puhelimen käyttöä.

Kokemuksia on myös aktiivisen aivojen harjoittamisen kokemusasiantuntijaryhmästä Riistavuoresta, jonne perustettiin kerran viikossa kokoontuva aivojumpparyhmä 72–86 -vuotiaista kotona asuvista ikääntyneistä. Vuoden aikana ryhmäläiset on koulutettu aivojumpan asiantuntijoiksi, jotka kiertävät eri tilaisuuksissa ja tukevat muita iäkkäitä antamalla ohjeita mekaanisissa aivoharjoitteissa ja aivojen hyvinvoinnissa, mikä käsittää terveellisen ruokavalion ja terveelliset elämäntavat.

Palvelujen kehittämisessä ikääntyneitä asiakkaita toimii kokemusasiantuntijoina muun muassa arvioimassa ikääntyneille suunnatun päivätoiminnan ja lyhytaikaishoidon esitteitä tai testaamassa verkkosivujen käytettävyyttä. Ikääntyneitä asiakkaita on osallistunut työpajaan, jossa kehitettiin monipuolisen palvelukeskuksen toimintamallia vastaamaan ikääntyneiden tarpeisiin tulevaisuudessa.

Omavalvontasuunnitelman toteutumisen seuranta ja palvelujen kehittäminen ovat asiakkaiden ja työntekijöiden yhdessä käsiteltäviä asioita monipuolisten palvelukeskusten asukasraadeissa ja yhteisökokouksissa. Toimintamallia kehitetään niin, että asiakkaat, omaiset ja työntekijät säännöllisesti arvioivat yhdessä palvelujen laatua ja riittävyyttä ja antavat niistä palautetta toimintaa johtaville.

Myös Stadin ikäohjelmaa seuraavalle valtuustokaudelle päivitettäessä lisätään saatujen kokemusten pohjalta mahdollisuuksia ikääntyneiden asiakkaiden toimimiseen kokemusasiantuntijoita.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Toimiminen kokemusasiantuntijoina lisää ikääntyneiden osallisuutta ja aktiivisuutta, ja siten edistää ikääntyneen väestön terveyttä ja hyvinvointia."

Esittelijä

vs. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Tarja Itkonen, kehittämissuunnittelija, puhelin: 310 43788

tarja.itkonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallitus on pyytänyt sosiaali- ja terveyslautakunnalta 15.2.2016 mennessä lausuntoa valtuutettu Riitta Skoglundin toivomusponnesta koskien ikääntyneiden toimimista kokemusasiantuntijoina.    

”Hyväksyessään Stadin ikäohjelman kaupunginvaltuusto edellyttää, että ennen seuraavan valtuustostrategian valmistelua selvitetään mahdollisuudet osallistaa ikääntyneitä toimimaan kokemusasiantuntijoina niin palvelumuotoilussa kuin palvelutuotannossa, esimerkiksi muistelu- ja muiden harrastusryhmien vertaisohjaajina tai ohjaajan työparina.”

Esittelijä

vs. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Tarja Itkonen, kehittämissuunnittelija, puhelin: 310 43788

tarja.itkonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566