Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

22/2015

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/4

 

15.12.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 372

Toimenpideohjelma sosiaali- ja terveysviraston ruotsin kielellä tuotettujen palvelujen kehittämiseksi 2016-2017

HEL 2015-010741 T 00 01 02

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti merkitä tiedoksi liitteenä olevan toimenpideohjelman sosiaali- ja terveysviraston ruotsin kielellä tuotettujen palvelujen kehittämiseksi vuosina 2016–2017.

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päätti esittelijän ehdotuksesta poiketen edellyttää, että

- ruotsinkielisten sosiaali -ja terveyspalvelujen tilannekatsaus tuodaan lautakuntaan erillisenä raporttina vuoden 2017 käyttösuunnitelman ja talousbudjetin osana. Tilannekatsauksesta tulee ilmetä miten nyt esillä olleessa raportissa esitetyt toimenpiteet ruotsinkielisen sosiaalipalvelun parantamiseksi ovat toteutuneet. Raportista tulee myös ilmetä ruotsinkielisten sosiaali- ja terveyspalvelujen osuus, henkilöstö ja sijainti tulevassa palveluverkostossa, ja että

- kaupunki tiivistää yhteistyötä ruotsinkielisten koulutuslaitosten kanssa ja kehittää keskitetysti työharjoittelukäytäntöjen koordinointia vahvistaakseen kaupungin houkuttelevuutta opiskelijoiden parissa.

Käsittely

Ruotsinkielisten palvelujen kehittämisestä vastaava erityissuunnittelija Tua Heimonen oli kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tätä asiaa käsiteltäessä.

1. Vastaehdotus:
Gunvor Brettschneider: Ruotsinkielisten sosiaali -ja terveyspalvelujen tilannekatsaus tuodaan lautakuntaan erillisenä raporttina vuoden 2017 käyttösuunnitelman ja talousbudjetin osana. Tilannekatsauksesta tulee ilmetä miten nyt esillä olleessa raportissa esitetyt toimenpiteet ruotsinkielisen sosiaalipalvelun parantamiseksi ovat toteutuneet. Raportista tulee myös ilmetä ruotsinkielisten sosiaali- ja terveyspalvelujen osuus, henkilöstö ja sijainti tulevassa palveluverkostossa.

Kannattaja: Rene Hursti

2. Vastaehdotus:
Joonas Leppänen: Lisätään kohdan (1) jälkeen uusi kohta.

Sosiaali- ja terveyslautakunta edellyttää, että kaupunki tiivistää yhteistyötä ruotsinkielisten koulutuslaitosten kanssa ja kehittää keskitetysti työharjoittelukäytäntöjen koordinointia vahvistaakseen kaupungin houkuttelevuutta opiskelijoiden parissa.

Kannattaja: Rene Hursti

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi yksimielisesti jäsen Joonas Leppäsen vastaehdotuksen ilman äänestystä.

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Ruotsinkielisten sosiaali -ja terveyspalvelujen tilannekatsaus tuodaan lautakuntaan erillisenä raporttina vuoden 2017 käyttösuunnitelman ja talousbudjetin osana. Tilannekatsauksesta tulee ilmetä miten nyt esillä olleessa raportissa esitetyt toimenpiteet ruotsinkielisen sosiaalipalvelun parantamiseksi ovat toteutuneet. Raportista tulee myös ilmetä ruotsinkielisten sosiaali- ja terveyspalvelujen osuus, henkilöstö ja sijainti tulevassa palveluverkostossa.

Jaa-äänet: 0

Ei-äänet: 13
Maija Anttila, Sirpa Asko-Seljavaara, Gunvor Brettschneider, Sami Heistaro, Rene Hursti, Joonas Leppänen, Jouko Malinen, Seija Muurinen, Laura Nordström, Hannu Tuominen, Tuomas Tuure, Markku Vuorinen, Anna Vuorjoki

Tyhjä: 0

Poissa: 0

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi yksimielisesti jäsen Gunvor Brettschneiderin vastaehdotuksen (13-0).

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Tua Heimonen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 47380

tua.heimonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Toimenpideohjelma sosiaali- ja terveysviraston ruotsin kielellä tuotettujen palveluiden kehittämiseksi 2016-2017

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää merkitä tiedoksi liitteenä olevan toimenpideohjelman sosiaali- ja terveysviraston ruotsin kielellä tuotettujen palvelujen kehittämiseksi vuosina 2016–2017.

Esittelijän perustelut

Ruotsinkielisten palvelujen kehittämisestä vastaava erityissuunnittelija Tua Heimonen on kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tätä asiaa käsiteltäessä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 9.4.2015, että "ruotsinkielisten sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämisen konkreettinen toimenpideohjelma tuodaan lautakuntaan vuoden 2015 loppuun mennessä. Toimenpideohjelmassa tulee esittää miten ja milloin toimeentulotuki, lapsiperheiden sosiaalityö, ikääntyneiden palvelut, tiedottaminen ja henkilökunnan rekrytointi kehitetään. Toimintasuunnitelmassa tulee myös käydä ilmi miten Det Tvåspråkiga Helsingfors -raportin sosiaali- ja terveystoimeen kohdistuvat toimenpide- ja kehitysehdotukset toteutetaan."

Liitteenä olevassa toimenpideohjelmassa nostetaan esille sellaisia kehittämistoimenpiteitä, jotka edistävät palvelujen suunnittelua ja kehittämistä lähtökohtaisesti kaksikielisyyden näkökulmasta. Kehittämistyön pohjana on sosiaali- ja terveysviraston ruotsinkielisten sosiaalipalvelujen seurantaraportti vuodelta 2015 ja Kaksikielinen Helsinki -raportti. Ohjelma sisältää lautakunnan päätöksen mukaisesti viestintään ja rekrytointiin liittyviä, koko virastoa koskevia kehittämistoimenpiteitä. Lisäksi toimenpideohjelmassa on kuvattu ajankohtaiset kehittämissuunnitelmat toimeentulotuen, lapsiperheiden sosiaalityön sekä ikääntyneiden palvelujen osalta.

Toimenpideohjelmassa kuvataan konkreettiset toimenpiteet, joiden kautta kaksikielisyyttä vahvistetaan sosiaali- ja terveysviraston palveluissa. Toimenpideohjelman on koonnut ruotsinkielisten palvelujen kehittämisestä vastaava erityissuunnittelija yhteistyössä ruotsin kielellä palvelevien tiimien ja yksiköiden sekä hallinnon osastojen kanssa.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Sosiaali- ja terveysviraston palvelujen kaksikielisyyden vahvistaminen edistää ruotsinkielisten kuntalaisten terveyttä ja hyvinvointia. Toimenpiteiden seurauksena yhteistyö toimijoiden välillä vahvistuu ja palveluprosessit sujuvoituvat. Rekrytointia ja resursointia kehittämällä pystytään varmistamaan palvelun saaminen ruotsin kielellä. Tehokas kaksikielinen viestintä palveluista edistää asiakkaiden valinnanmahdollisuuksia ja osallisuutta.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Tua Heimonen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 47380

tua.heimonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Toimenpideohjelma sosiaali- ja terveysviraston ruotsin kielellä tuotettujen palveluiden kehittämiseksi 2016-2017

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Soten osastopäälliköt

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveyslautakunta 01.12.2015 § 360

HEL 2015-010741 T 00 01 02

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

01.12.2015 Pöydälle

Ruotsinkielisten palvelujen kehittämisestä vastaava erityissuunnittelija Tua Heimonen oli kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tätä asiaa käsiteltäessä.

Pöydällepanoehdotus:
Gunvor Brettschneider: Pyydän asian pöydälle

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Tua Heimonen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 47380

tua.heimonen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566