Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

19/2015

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/13

 

10.11.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 333

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Ilkka Taipaleen ym. valtuustoaloitteesta Auroran, Hesperian ja Koskelan sairaala-alueiden mahdollisesta uusintakäytöstä

HEL 2015-009514 T 00 00 03

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

”Pääkaupunkiseudun sairaala-alueiden tulevasta käytöstä valmisteltiin vuonna 2009 pääkaupunkiseudun kuntien ja HUS:n yhteistyönä Pääkaupunkiseudun sairaala-aluevisio 2030 -raportti. Raporttiin sisältyi visio vapautuvista sairaala-alueista ja niiden tulevasta käytöstä ottaen huomioon sairaala-tarpeeseen vaikuttavat tekijät, mm. hoitomenetelmien kehittyminen ja väestön ikärakenteen muutokset. Raportissa hahmoteltiin myös Auroran, Hesperian ja Koskelan sairaala-alueiden tulevaisuutta 2030 mennessä.

Pääkaupunkiseudun sosiaali- ja terveysjohto on päättänyt 18.9.2015 (§ 33) kokouksessaan, että on tarpeen päivittää em. raportti yhteistyössä pääkaupunkiseudun kuntien ja HUS:n kanssa. 

Sosiaali- ja terveysvirastolla on Koskelan, Kivelä-Hesperian ja Auroran sairaala-alueiden tulevasta käytöstä seuraavia alustavia suunnitelmia:

Koskelan alue

Koskelan alueen vanhoissa vuodeosastorakennuksissa sijaitsee sosiaali- ja terveysviraston monipuolinen palvelukeskus. Virasto on esittänyt uuden monipuolisen palvelukeskuksen rakentamista Koskelan alueelle. Uudeksi sijoituspaikaksi on yhteistyössä kaupunkisuunnitteluviraston kanssa kaavailtu pesulan tonttia. Suunnittelussa on tarkoitus toteuttaa myös muistisairaiden kylä -tyyppistä asumiskonseptia.

Sosiaali- ja terveysvirasto ei tarvitse nyt käytössään olevia Koskelan sairaala-alueen tiloja siinä vaiheessa, kun uudet asianmukaiset tilat valmistuvat.

Kivelä-Hesperian alue

Sairaala-alueella sijaitsee Kivelän monipuolinen palvelukeskus. Sosiaali- ja terveysvirasto on esittänyt monipuolisen palvelukeskuksen sijoittamista Marian sairaala-alueelle. Marian monipuolinen palvelukeskus korvaisi Kivelän monipuolisen palvelukeskuksen, jonka tilat vapautuvat muuhun käyttöön.

Muut sosiaali- ja terveysviraston käytössä olevat tilat Kivelä-Hesperian alueella vapautuvat, jos uudet etelän ja lännen alueen terveys- ja hyvinvointikeskukset ja perhekeskukset toteutuvat. 

Auroran alue

Sosiaali- ja terveysvirasto osallistuu kaupungin muiden virastojen kanssa Laakso-Aurora -alueen kaavamuutosten valmisteluun. Suunnittelun lähtökohtana on arkkitehtuurikilpailun voittanut ehdotus, jonka mukaan mm. Laakson ja Auroran alueelle sijoitetaan lisää rakennusoikeutta. Laakson alueelle on tarkoitus keskittää sosiaali- ja terveyspalveluja. Auroran alueen tulevaan käyttöön vaikuttavat kaupungin ja HUS:in suunnitelmat psykiatrian toimintojen järjestämisestä ja sijoituspaikasta.”

Esittelijä

vs. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Pirjo Sipiläinen, arkkitehti, puhelin: 310 42256

pirjo.sipilainen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Yhteenveto

Pääkaupunkiseudun sairaala-aluevisio 2030 -raportti tullaan päivittämään sosiaali- ja terveyspalvelujen uusien linjausten mukaiseksi. Sosiaali- ja terveysvirasto luopuu Koskelan ja Kivelä-Hesperian sairaala-alueiden tiloista, jos korvaavat tilat toteutuvat. Auroran alueen tilojen vapautumiseen vaikuttaa lisäksi Laakson sairaala-alueen lisärakentaminen sekä HUS:in ja kaupungin psykiatrian toiminnan järjestelyt.

Esittelijän perustelut

Kaupunginvaltuutettu Ilkka Taipale ja kahdeksan muuta valtuutettua ovat tehneet valtuustoaloitteen koskien Auroran, Hesperian ja Koskelan sairaala-alueen mahdollista uusintakäyttöä siten, että yhdestä tai kahdesta näistä alueista tehdään korkealuokkaisia asunto- tai palvelukampusalueita.

Kaupunginkanslia on pyytänyt aloitteesta sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunnon kaupunginhallitukselle 30.11.2015 mennessä.

Esittelijä

vs. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Pirjo Sipiläinen, arkkitehti, puhelin: 310 42256

pirjo.sipilainen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566