Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

17/2015

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/4

 

13.10.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 296

Vanhuspsykiatrian konsultaatiopoliklinikan ja neuropsykiatrian konsultaatiotyöryhmän siirto Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle

HEL 2015-010321 T 06 00 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hyväksyä psykiatria- ja päihdepalvelujen vanhuspsykiatrian konsultaatiopoliklinikan ja neuropsykiatrian konsultaatiotyöryhmän siirron Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle 1.1.2016 alkaen liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti.

Käsittely

Vs. psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja Mikko Tamminen oli kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Leena Turpeinen, vs. osastopäällikkö, puhelin: 310 52481

leena.turpeinen(a)hel.fi

Mikko Tamminen, vs. psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 310 58655

mikko.tamminen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Sosiaali- ja terveysviraston vuoden 2015 käyttösuunnitelman mukaisesti terveys- ja päihdepalvelut -osasto on aloittanut selvitystyön Helsingin oman erikoissairaanhoidon päällekkäisyyksistä HUS:n kanssa. Osana tätä selvitystyötä ja siitä saatuihin tuloksiin perustuen esitetään Helsingin kaupungin vanhuspsykiatrian konsultaatiopoliklinikan ja neuropsykiatrian konsultaatiotyöryhmän integroimista HUS psykiatriaan vuoden 2016 alusta liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti.

Vs. psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja Mikko Tamminen on kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan.

Taustaa

Vanhuspsykiatrian konsultaatiopoliklinikka ja neuropsykiatrian työryhmä ovat osa psykiatria- ja päihdepalvelujen erityispalveluihin sijoittuvaa keskitettyä konsultaatiotoimintaa. Vanhuspsykiatrian konsultaatiopoliklinikka perustettiin vuonna 2010 ja neuropsykiatrian konsultaatiotyöryhmä vuonna 2012 tavoitteena parantaa ao. potilasryhmien hoitoa Helsingin kaupungin erikoissairaanhoidossa ja vahvistaa HUS psykiatrian kanssa tehtävää yhteistä työtä ao. potilaiden hoitamisessa. HUS Helsinki Psykiatrian työnjakosopimuksen mukaisesti HUS on tuottanut Helsingille vanhuspsykiatrian avohoito- ja vuodeosastopalveluja Helsingin palveluja täydentävänä seudullisena palveluja ja neuropsykiatrian avopalveluja puolestaan koko HUS-piirin aikuisväestölle keskitettynä erityisryhmien palveluna.

Taulukossa on kuvattu Helsingin kaupungin psykiatrian keskitetyn konsultaatiotoiminnan ao. yksiköitä.

 

Vanhuspsykiatrian konsultaatiopoliklinikka

Neuropsykiatrian konsultaatiotyöryhmä

hoidetut potilaat (eri henkilötunnusten lukumäärä 1.1.-31.12.2014)

400

90

toiminta (1.1.-31.12.2014)

1 360 käyntiä

440 käyntiä

vakanssit (tilanne 31.12.2014)

1 apulaisylilääkäri 
1 erikoislääkäri 
3 sairaanhoitajaa 
1 lähihoitaja

1 psykologi 
1 sairaanhoitaja

työnjako HUS Helsinki Psykiatrian työnjakosopimuksen mukaan

Vanhuspsykiatrian konsultaatiopoliklinikka vastaa Helsingin omasta sisäisestä konsultaatiotoiminnasta; HUS tuottaa helsinkiläisille vaativan erityistason vanhuspsykiatrista tutkimusta ja hoitoa polikliinisesti ja vuodeosastoilla (ns. tertiääritaso).

Neuropsykiatrian konsultaatiotyöryhmä on osa Helsingin omaa ao. potilasryhmän hoito- ja palvelukokonaisuutta; HUS tuottaa helsinkiläisten neuropsykiatristen potilaiden diagnostiikan sekä hoidon ja kuntoutuksen suunnittelun.

 

Selvitystyön toteutus ja tulokset

Terveys- ja päihdepalvelut -osaston osastopäällikön ja HYKS psykiatrian tulosyksikön johtajan tehtäväksi annosta perustettiin keväällä 2015 kaksi erillistä selvitystyöryhmää, joihin kuului sosiaali- ja terveysvirastosta psykiatrian ja päihdehuollon erityispalvelujen päällikkö, HYKS:n linjajohtajat ja ao. vastuualueiden ylilääkärit tai apulaisylilääkärit. Työryhmät ovat tehneet selvitystyössä yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa ja arvioineet nykyiset työnjako- ja toimintamallit, tunnistaneet kehittämistarpeet ao. potilasryhmien hoidossa ja kuvanneet siltä pohjalta uudet yhteiset hoitomallit. Ongelmina nykyisissä toimintamalleissa on erityisosaamisen hajautuminen Helsingin ja HUS:n psykiatrian välillä, mikä pahimmillaan näyttäytyy potilaan hoidon kannalta päällekkäisinä hoitotoimenpiteinä tai epäyhtenäisinä ja monimutkaisena hoito- ja palvelukokonaisuutena, mm. ongelmina läheteohjauksessa ja potilaan hoidon porrasteisuudessa.

Molempien työryhmien esityksissä korostetaan sitä, että Helsingin ao. työryhmien toimintojen integroimisella HUS:iin saavutettaisiin merkittäviä synergiaetuja: osaamisen ja resurssien keskittäminen isompaan yksikköön parantaa potilaan saaman tutkimuksen ja hoidon laatua, nopeuttaa niihin pääsyä, sujuvoittaa potilaan hoito- ja palveluketjua sekä tehostaa henkilöstön osaamisen kehittämistä ja todennäköisesti vähentää toiminnasta aiheutuvia välillisiä kustannuksia pidemmällä aikavälillä.

Toimintojen integroituminen

Suunnitelmana on, että Helsingin vanhuspsykiatrian konsultaatiopoliklinikan (jäljempänä geropsykiatrian) ja neuropsykiatrian konsultaatiotyöryhmän tehtävät siirtyvät HUS:iin nykymuodossaan. Geropsykiatrian konsultaatiopoliklinikka vastaa jatkossakin suoraan Helsingin kaupungin Suursuon sairaalan osaston 23, muiden kaupunginsairaalan vuodeosastojen, geriatrian ja neurologian poliklinikan, Auroran vanhuspsykiatrisen osaston, palvelukeskusten, kotihoidon ja terveysasemien geropsykiatrisista konsultaatioista. HUS:iin siirtyvä neuropsykiatrian konsultaatiotyöryhmä tuottaa jatkossakin helsinkiläisten neuvontapuhelinpalvelut, ammattilaisten ja erilaisten verkostojen konsultoinnit sekä kuntoutuksen suunnittelu- ja koordinointipalvelut.

Uusien toimintamallien tavoitteena on mm. lisätä matalakynnyksisiä ja liikkuvia palveluja kuntalaisille ja ao. potilasryhmien hoidossa ja palvelussa mukana oleville sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoille, työvoimahallintoon ja kolmannelle sektorille. Konsultaatiotoimintoja keskittämällä halutaan laajentaa ja hyödyntää entistä paremmin tutkimukseen ja hoitoon osallistuvien työntekijöiden moniammatillisuutta.

Toimintojen integroimista HUS:iin on käsitelty henkilöstön kanssa yhteistoimintakokouksissa, terveys- ja päihdepalvelujen henkilöstötoimikunnassa 21.9.15 ja sosiaali- ja terveysviraston henkilöstötoimikunnassa 28.9.15. Kummankin toimintayksikön henkilöstö on ilmoittanut halukkuutensa siirtyä HUS:iin perustettaviin integroituihin työryhmiin.

Helsingin kaupungin ja HUS-kuntayhtymän kesken laaditaan erillinen sopimus Helsingin kaupungin vanhuspsykiatrian konsultaatiopoliklinikan ja neuropsykiatrian konsultaatiotyöryhmän henkilöstön siirtämisestä HUS-kuntayhtymälle. Sopimus tehdään yhdessä pääsopijajärjestöjen edustajien kanssa. Liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti henkilöstö siirtyy vanhoina työntekijöinä entisin palvelussuhteen ehdoin. Liikkeenluovutuksessa on kyse ainoastaan siirtyvästä henkilöstöstä, eikä esimerkiksi mitään taseeseen kuuluvaa (kuten tiloja tai laitteita) siirry. Siirron arvo on 540 800 euroa. Siirto huomioidaan myös HUS Helsinki Psykiatrian välisessä työnjakosopimuksessa.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Päätösesityksellä on vaikutuksia gero- ja neuropsykiatristen potilaiden tutkimuksen ja hoidon laatuun. Helsingin ja HUS:n konsultaatiotoimintojen integroimisella parannetaan ao. potilasryhmien tutkimuksen ja hoidon jatkuvuutta ja henkilöstön osaamista potilaan kokonaishoidon kannalta merkittävässä hoito- ja palveluketjun osavaiheessa. Tehokkaalla ja tarpeenmukaisella avohoidossa tapahtuvalla alkuvaiheen konsultaatiolla parannetaan potilaan hoitoa ja kuntoutumismahdollisuuksia sekä vähennetään aiheettomia interventioita (ml. sairaalahoidon käyttö) ja lyhennetään hoitoaikaa. Toiminnan kehittymistä ja palvelun laatua seurataan Helsingin sosiaali- ja terveysviraston ja HUS:n yhteistyönä.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Leena Turpeinen, vs. osastopäällikkö, puhelin: 310 52481

leena.turpeinen(a)hel.fi

Mikko Tamminen, vs. psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 310 58655

mikko.tamminen(a)hel.fi

Tiedoksi

Terveys- ja päihdepalvelujen osastopäällikkö

Psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja

Psykiatrian ja päihdehuollon erityispalvelut

Työnantajapalvelut, Henkilöstö- ja kehittämispalvelut

Talous- ja strategiapalvelut

Tietojärjestelmäpalvelut

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566