Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

14/2015

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/14

 

01.09.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 267

Hankintaoikaisupäätös Kallion virastotalon 10. kerroksen kalustehankintojen minikilpailutus

HEL 2015-006798 T 02 08 01 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti poistaa hankintalain 80 §:n ja 81 §:n nojalla oikaisuvaatimuksen perusteella Kallion virastotalon 10. kerroksen kalustehankintojen minikilpailutus-hankintaa koskevan päätöksen (HEL 2015-006798 17.7.2015) ja

- hylätä Isku Interior Oy:n tekemä tarjous tarjouspyynnön vastaisena A-kohderyhmästä, jonka palveluntoimittajaksi valittiin Isku Interior Oy,

- valita kohderyhmä A:n palvelun toimittajaksi Modeo Oy:n sen esittämän tarjouksen mukaisesti, sekä

- oikeuttaa hankinta- ja kilpailutusyksikön tilaamaan toimittajilta kalusteita monitoimitilan remontin vaiheistuksen edetessä.

Hankinnan arvo on yhteensä 95 104 e.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Mika Rauhala, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 43096

mika.rauhala(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (Julkisuuslain 7§ 2 mom)

2

Salassa pidettävä (Julkisuuslain 7§ 2 mom)

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen,minikilpailutus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Palveluntuottajat

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen,minikilpailutus
Liite 1
Liite 2

Palvelupäällikkö

 

Hankinta-asiantuntija

 

Hankintasihteeri

 

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Hankintaoikaisu

Sosiaali- ja terveysviraston talous- ja tukipalvelujen osastopäällikkö päätti puitejärjestelyn sisällä käydyn minikilpailutuksen perusteella valita Isku Interior Oy:n tarjouksen kohderyhmästä A (sähkötyöpöytä varusteineen) ja Modeo Oy:n tarjouksen kohderyhmästä B (työpisteen säilyttimet). Hankintapäätös perustui hankintasopimuksen H016-12, HEL 2012-013421 mukaiseen minikilpailutukseen, johon voi osallistua Helsingin kaupungin toimisto- ja julkitilakalusteiden sopimustoimittajat. Osatarjoukset kohderyhmien välillä hyväksyttiin. Osatarjouksia kohderyhmien sisällä ei hyväksytty. Osatarjouksia ei saanut myöskään sitoa toisiinsa. Valintaperusteena kumpaankin kohderyhmään oli halvin hinta.

Kohderyhmien mukainen hintajakauma on seuraava:

kohderyhmä A. 40106e Modeo Oy

kohderyhmä B. 55 034e Modeo Oy

Hankintaoikaisu koskee vain kohderyhmä A:ta.

Hankintalain 81 §:n mukaan hankintayksikkö voi ottaa hankinta-päätöksen käsiteltäväkseen omasta tai asianomaisen vaatimuksesta. Tarjouskilpailussa kohderyhmässä A toiseksi tullut Modeo Oy (valittaja) teki määräajan sisällä 13.8.2015 oikaisuvaatimuksen koskien hankinnan kohderyhmä A:ta. Oikaisuvaatimus on tämän asian liitteenä (liite 1).

Valittaja vetoaa oikaisuvaatimuksessa, että hankintayksikön olisi pitänyt hylätä Isku Interior Oy:n tarjous, koska sen tekemä tarjous ei ole tarjouspyynnön mukainen eikä se täytä tarjouspyynnön mukaisia vähimmäisvaatimuksia.

Valittajan vaatimukset:

”Hankintayksikköä pyydetään, huomioiden tässä oikaisuvaatimuksessa esitetty, hylkäämään voittaneen tarjoajan tarjous tarjouspyynnön vastaisena ja suorittamaan tarjousten vertailu uudestaan.” (Liite 1.)

Valittajan perustelut Isku Interior Oy: tarjouksen hylkäämiseksi:

-       Tarjoajalla ei ole tarjouspyynnön mukaista työpöydän akusto-levy, äänenvaimennusluokka A:ta tarjoamassaan tuotteessa joka on valittu kohderyhmän A voittajaksi. Valittaja on tarkastanut tuotteen Iskun sivuilta: ”Isku on tarjonnut pos 2., 9. ja 16. kohtiin Mode seinäkkettään joka tarjoukseen mukaan "akustoiva" ja valmistajan eli Iskun sivujen mukaan B-akustiikkaluokiteltu.”

Oikaisuvaatimuksen perusteella hankintayksikkö arvioi Isku Interior Oy:n tarjouksen uudelleen.

Lisäksi Modeo oy on tehnyt asiasta vastaavan sisältöisen valituksen markkinaoikeuteen.

Perusteet oikaisuvaatimuksen hyväksymiselle

Tarjoajien tasapuolinen ja syrjimätön kohtelu sekä avoimuus ovat hankintalain 2 §:n mukaisia julkisissa hankinnoissa noudatettavia periaatteita. Tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun sekä avoimuuden varmistamiseksi, tarjousten vertailun tulee tapahtua tarjoajien tarjouksissaan antamien tietojen perusteella.        

Hankintalain 46 §:n 1 momentin mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa tavaran, palvelun tai rakennusurakan olevan tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava tarjouskilpailusta.

Hankintayksikkö on kuullut Isku Interior Oy:ta ja pyytänyt selvitystä täyttääkö sen tarjoama akustiikkalevy sille vaaditut vähimmäisvaatimukset. Iskun selvityksen mukaan sen tarjouksessaan tarjoama akustiikkalevy ei vastaa tarjouspyynnössä vaadittua vähimmäisvaatimuksena esitettyä A-luokkaa, jonka Isku Interior Oy on tarjouspyynnössään esittänyt vastaavan.

Selvityksen ja Isku Interior Oy:n vastauksen mukaan se ei saa tuotteestaan tarjouspyynnön vähimmäisvaatimuksen mukaista hyväksyttyä äänieristysluokkaa A tilaushetkeenkään mennessä. Isku Interior Oy:n tarjoama tuote ei vastaa tarjouspyyntöä eikä näin ollen pysty toimimaan tarjouksen mukaisesti.

Edellä kuvatuin perustein oikaisuvaatimuksen mukainen Isku Interior Oy:n tarjouksen hylkääminen hankintapäätöksen kohderyhmän A:n voittajana on perusteltu ja oikaisuvaatimus tulee täten hyväksyä.

Hankintaoikaisuvaatimuksen jälkeinen aika

Virheellinen menettely voidaan korjata sillä, että hankintayksikkö velvoitetaan poistamaan tekemänsä hankintapäätös, hylkäämään Isku Interior Oy:n tarjous tarjouspyynnön vastaisena ja suorittamaan uudelleen tarjousten vertailu ja valitsemaan halvimman tarjouksen jättäneen Modeo Oy:n tarjouskilpailun voittajaksi. (Liite 2 vertailutaulukko.)

 

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Mika Rauhala, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 43096

mika.rauhala(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (Julkisuuslain 7§ 2 mom)

2

Salassa pidettävä (Julkisuuslain 7§ 2 mom)

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Palveluntuottajat

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen,minikilpailutus
Liite 1
Liite 2

Palvelupäällikkö

 

Hankinta-asiantuntija

 

Hankintasihteeri

 

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveysvirasto Talous- ja tukipalvelut Osastopäällikkö 17.07.2015 § 192

HEL 2015-006798 T 02 08 01 00

Päätös

Sosiaali- ja terveysviraston talous- ja tukipalvelujen osastopäällikkö päätti puitejärjestelyn sisällä käydyn minikilpailutuksen perusteella valita Isku Interior Oy:n tarjouksen kohderyhmästä A ja Modeo Oy:n tarjouksen kohderyhmästä B. Tarjousten valintaperusteina oli halvin hinta. Kaikki tarjoukset saapuivat määräaikaan mennessä.

Kohderyhmän B:n osalta Isku Interior Oy:n tarjous ei vastannut tarjouspyyntöä, joten se suljettiin pois kohderyhmän vertailusta.

Hankinnan arvo yhteensä on 94 564e. Kohderyhmien mukainen hintajakauma on seuraava:

kohderyhmä A. 39 530e Isku Interior Oy

kohderyhmä B. 55 034e Modeo Oy

Päätöksen perustelut

Hankinnan kohde ja kilpailutus

Hankintapäätös perustuu hankintasopimuksen H016-12, HEL 2012-013421 mukaiseen minikilpailutukseen, johon voi osallistua Helsingin kaupungin toimisto- ja julkitilakalusteiden sopimustoimittajat. Hankinta jaettiin kahteen kohderyhmään A (sähkötyöpöytä varusteineen) ja B (työpisteen säilyttimet) ja kumpaankin kohderyhmään valittiin yksi toimittaja. Osatarjoukset kohderyhmien välillä hyväksyttiin. Osatarjouksia kohderyhmien sisällä ei hyväksytty. Osatarjouksia ei saanut myöskään sitoa toisiinsa. Valintaperusteena kumpaankin kohderyhmään oli halvin hinta.

Tarjouspyyntö lähetettiin ehdokkaille 5.6.2015. Ehdokkaiden esittämiin kysymyksiin vastattiin 18.6.2015. Tarjousten viimeinen jättöpäivä oli 26.6.2015.

Kohderyhmään A. Määräaikaan mennessä tarjouspyyntöön vastasi kolme toimittajaa: Isku Interior Oy, Martela Oyj ja Modeo Oy. Isku Interior Oy:n tarjous oli halvin, toiseksi sijoittui Modeo Oy ja kolmanneksi Martela Oyj.

Kohderyhmään B. Määräaikaan mennessä tarjouspyyntöön vastasi kolme toimittajaa: Isku Interior Oy, Martela Oyj ja Modeo Oy. Isku Interior Oy:n ei vastannut tarjouspyynnön kohderyhmä B:lle esitettyihin vaatimuksiin säilyttimien mitoista, joten sen tarjous kohderyhmään B suljettiin pois vertailusta. Modeo Oy:n tarjous oli halvin ja toiseksi sijoittui Martela Oyj.

Kaikkien tarjousten vertailu on esitetty vertailutaulukossa (liite 1).

Hankinnan määrittelyssä korostui kalusteiden mitat. Kalusteiden mittojen määrittelyssä olivat mukana työfysioterapeutti ja sosiaali- ja terveysviraston arkkitehdit. Hankinta oli jaettu alustaviin toimitusaikoihin, joita määritteli monitoimitilan remontin aikataulutus.

Osastopäällikkö oikeuttaa hankinta- ja kilpailutusyksikön tilaaman toimittajilta kalusteita monitoimitilan remontin vaiheistuksen edetessä.

Lisätiedot

Mika Rauhala, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 43096

mika.rauhala(a)hel.fi

Maria Flink, hankintasihteeri, puhelin: 310 50515

maria.flink(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566