Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2015

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/12

 

18.08.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 242

Oikaisuvaatimus johtavan ylihammaslääkärin päätöksestä

HEL 2015-006965 T 06 00 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen keskitettyjen palvelujen johtavan ylihammaslääkärin päätöksestä 15.5.2015, § 23 olla hyväksymättä hammaslääkäri ********** palvelusetelitoiminnan tuottajaksi.

Perustelut

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 10.2.2015 § 44 hylätä ********** (jäljempänä hakija) oikaisuvaatimuksen suun terveydenhuollon keskitettyjen palvelujen johtavan ylihammaslääkärin päätöksestä 24.10.2014, 45 §, jonka perusteella
- hakijan, Hammaslääkäriasema Albin,
hyväksyminen palvelusetelitoiminnan tuottajaksi on peruutettu ja
- hakija on poistettu palvelusetelituottajaluettelosta.

Sen jälkeen, kun hakija oli poistettu palvelusetelituottajaluettelosta hakija on hakenut uudelleen Helsingin kaupungin palvelusetelituottajaksi. Keskitettyjen palvelujen johtava ylihammaslääkäri on päätöksellään 15.5.2015, § 23 päättänyt olla hyväksymättä hakijaa, Aalto Dental Services Oy/Hammaslääkäriasema Albin, palvelusetelitoiminnan tuottajaksi.

Hakija on voitu poistaa palvelujen tuottajan rekisteristä ja hänen hakemuksensa tulla uudelleen Helsingin kaupungin palvelusetelituottajaksi on ollut perusteltua jättää hyväksymättä, koska hän ei täyttänyt palvelusetelituottajan hyväksymiselle asetettuja edellytyksiä. Palvelusetelituottajarekisteristä poistaminen on perustunut siihen, että hakijan nimeä on käytetty sellaisten palvelusetelipotilaiden hoidossa, joiden hoitamiseen hakija ei ole osallistunut. Näitä palvelusetelipotilaita olivat hoitaneet sellaiset hammaslääkärit, joita Helsingin kaupunki ei ole hyväksynyt palvelusetelitoiminnan tuottajiksi. Potilasasiakirjoihin on tehty merkintöjä, joissa hoidon antajaksi on merkitty hakija, vaikka hän ei ole hoitanut näitä Helsingin kaupungin palvelusetelipotilaita. Hoidon antajaa koskevan virheellisen tiedon sisältäviä palvelusetelipotilaiden potilasasiakirjoja ja laskuja on toimitettu Helsingin kaupungille, joka on maksanut Hammaslääkäriasema Albinille hoidon antajaa koskevan väärän tiedon perusteella palvelusetelipotilaita koskevia laskuja. Lisäksi ainakin yhdellä näistä hammaslääkäreistä on todettu vakavia puutteita ammatinharjoittamisessa, kun hän on hoitanut Helsingin kaupungin palvelusetelipotilaita.

Hakija katsoo täyttäneensä kaikki palvelusetelilain 5 §:n ja kaupungin hyväksymiskriteerien mukaiset vaatimukset. Tämän vuoksi johtavan ylihammaslääkärin päätös tulisi kumota ja hyväksyä hakija palvelusetelituottajaluetteloon. Hakijan mukaan hyväksymiskriteerien vaatimukset liittyvät vastaanoton vaatimuksiin.

Selvitysten mukaan hakijalla on keskeinen asema Hammaslääkäriasema Albinissa, jossa hän on vastannut aseman toiminnasta yhdessä sen toimitusjohtajan, hammaslääkäri ********** kanssa. Hakija on toiminut Helsingin kaupungin palvelusetelituottajana ennen palvelusetelituottajaluettelosta poistamista. Hakijan on täytynyt olla asemansa ja tehtäviensä puolesta tietoinen Hammaslääkäriasema Albinissa siitä, että hänen nimeään on käytetty potilasasiakirjoissa, joita on laadittu palvelusetelipotilaista, joita hakijan sijasta on hoitanut sellaiset Hammaslääkäriasema Albinissa työsuhteessa olevat hammaslääkärit, joita Helsingin kaupunki ei ole hyväksynyt palvelusetelituottajiksi. Hakija ei ole tietoisuudestaan huolimatta puuttunut epäasianmukaiseksi katsottavaan toimintaan, joten hänen voidaan katsoa suhtautuneen hyväksyvästi siihen, että hänet on merkitty palvelusetelipotilaiden potilasasiakirjoihin hoidon antajana, vaikka hoidon on antanut toinen Hammaslääkäriaseman Albinissa työskennellyt hammaslääkäri, jota ei ole hyväksytty palvelusetelituottajaksi. Helsingin kaupunki on vienyt rekisteriin nämä saamansa virheelliset potilasasiakirjatiedot. Hakija voidaan asemansa ja tehtäviensä puolesta kyseisen hammaslääkäriaseman edustajana katsoa olevan osaltaan Helsingin kaupungin palvelusetelituottajana vastuussa siitä, että hammaslääkäriasemalla noudatetaan sosiaali- ja terveysviraston hyväksymiskriteerien C.9-kohdan vaatimuksia ja kaupungille toimitetaan virheettömät tiedot. Hammaslääkäriasemalla ei ole noudatettu hyväksymiskriteerien C.9-kohdan vaatimuksia.

Oikaisuvaatimuksesta pyydetyn johtajahammaslääkärin lausunnon (liite 2) mukaan sosiaali- ja terveysvirasto ei ole saanut pyynnöistään huolimatta kattavaa selvitystä Hammaslääkäriasema Albinista siitä, kuka on tosiasiallisesti hoitanut hakijan hoitamiksi merkityt potilaat, joilla on yhteensä 578 käyntiä ajalla 18.4.2011-22.10.2014. Hammaslääkäriasema Albin/hakija on laiminlyönyt edellä mainitun palvelusetelituottajalle asetetun potilasasiakirjojen toimittamista koskevan velvollisuuden.

Hakija on vedonnut vaatimustensa perusteena myös siihen, ettei väärien tietojen toimittamisessa ole ollut kysymys laittomasta tietojen muuttamisesta, koska Hammaslääkäriasema Albin on ollut toimeksiantosopimuksen perusteella työskentelevän hakijan alihankkija. Käytettävissä olevien tietojen perusteella alihankintajärjestelystä ei ole sovittu Helsingin kaupungin kanssa. Hakija ei ole ilmoittanut Helsingin kaupungille käyttävänsä palvelusetelituottajana alihankkijaa. Sosiaali- ja terveysviraston hyväksymiskriteerien mukaan alihankkijalta edellytetään samojen ehtojen noudattamista, mikä on varmistettava alihankintasopimuksessa. Sosiaali- ja terveysvirastolle ei ole esitetty alihankintasopimusta Hammaslääkäriasema Albinin ja hakijan välillä.

Hammaslääkäriasema Albinissa on laiminlyöty noudattaa myös hyväksymiskriteerien A.8-kohdan vaatimuksia, koska hammaslääkäriasemalla työskentelevillä hammaslääkäreillä on ollut käytössään yhteinen salasana salassa pidettäviä potilasasiakirjatietoja sisältävään potilasrekisterijärjestelmään, johon potilastiedot on kirjattu. Tietosuojan kannalta toiminnan perusvaatimuksena on, että kullakin potilastietojärjestelmän käyttäjällä tulee olla henkilökohtainen salasana, joka mahdollistaa järjestelmän käyttämisen ja käytön seurannan ja valvonnan. Hammaslääkäriasema Albinin toiminnasta osaltaan vastuullisena henkilönä hakija on omalta osaltaan laiminlyönyt huolehtia siitä, että potilastietojärjestelmän tietosuoja ja turvallinen potilastietojen käsittely on asianmukaisesti järjestetty.

Hakijaa ei ole hyväksytty palvelusetelihammaslääkäriksi, koska palvelusetelituottajalta edellytetyt kriteerit eivät hakijan kohdalla täyty.

Oikaisuvaatimus ei edellä todetun mukaisesti anna aihetta enempään, joten oikaisuvaatimus on perusteltua syytä hylätä.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Harri J. Lehtonen, lakimies, puhelin: 310 42668

harri.j.lehtonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus päätökseen 15.5.2015 § 23

2

Johtajahammaslääkärin lausunto

3

Suun terveydenhuollon palvelusetelituottajan hyväksymiskriteerit

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 2
Liite 3

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Harri J. Lehtonen, lakimies, puhelin: 310 42668

harri.j.lehtonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus päätökseen 15.5.2015 § 23

2

Johtajahammaslääkärin lausunto

3

Suun terveydenhuollon palvelusetelituottajan hyväksymiskriteerit

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 2
Liite 3

Tiedoksi

Suun terveydenhuolto

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566