Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2015

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/7

 

18.08.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päätettävä tässä kokouksessa

§ 237

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Helena Kantolan ym. valtuustoaloitteesta koskien Lapinlahden Lähde-hankkeen edistämistä

HEL 2015-001172 T 00 00 03

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan esittelijän ehdotuksen mukaisen lausunnon:

"Sairaalatoiminta loppui Lapinlahden sairaalassa, kun HUS -psykiatrian osastot siirtyivät psykiatriakeskukseen Hesperian sairaalaan vuonna 2006. Sosiaalivirasto suunnitteli 2000-luvun loppupuolella Lapinlahden sairaalan tiloihin kehitysvammaisten asumista ja päivätoimintaa sekä lastensuojelun toimintoja. Hankkeesta kuitenkin luovuttiin mm. siksi, että kehitysvammaisten asumisen toteuttaminen sairaalan tiloihin olisi merkinnyt laitostyyppisen asumisen jatkumista. Myös HUS luopui tilojen jatkokäytöstä.

Kehitysvammaisten asuminen toteutuu parhaiten normaaliasumisen yhteyteen rakennettavissa ryhmäkoti- ja asuntoryhmähankkeissa, joihin on myös mahdollista saada valtion asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) korkotukilainaa ja erityisasumisen investointiavustusta. Lapinlahteen suunnitelluille sosiaali- ja terveysviraston toiminnoille on ohjelmoitu korvaavat tilahankkeet, joille on varattu rahoitus vuokra- ja osakekohteiden listalla.

Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi 25.3.2014 lausunnon kiinteistölautakunnalle talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmasta vuosille 2015 – 2024. Lausunnon mukaan Lapinlahden sairaalan muutos- ja perusparannusta ei toteuteta sosiaali- ja terveysviraston palveluille.

Kolmannen sektorin tuottama toiminta tulee kytkeä saumattomasti paikalliseen mielenterveyspalvelujen kokonaisuuteen. Lapinlahden lähde-hanke tarjoaa mielenterveyskuntoutujille päivätoiminta- ja työmahdollisuuksia ja täydentää täten yhteistyössä kaupungin palveluja kaupungin edun mukaisesti. Kaupungin edustaja kuuluu hankkeen ohjausryhmään.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Lapinlahden sairaalan ainutlaatuinen, kulttuurihistoriallisesti arvokas ympäristö puistoineen edistää jo sinänsä asukkaiden hyvinvointia. Sinne suunnitellulla kulttuurin, taiteen ja mielen hyvinvoinnin keskuksella tulisi toteutuessaan olemaan myönteisiä vaikutuksia kaupunkilaisten viihtymiseen, virkistäytymiseen ja yhteisöllisyyteen. Mielenterveyskuntoutujille tarjolla oleva monipuolinen palvelujen ja toiminnan kokonaisuus lisää myöskin heidän terveyttään ja hyvinvointia."

Käsittely

1. vastaehdotus:
Sami Heistaro: Lautakunta toteaa, että hankkeen rahoitus on avoinna ja vaatii selvittämistä, mikäli asian suhteen halutaan edetä.

Kannattaja: Seija Muurinen

2. vastaehdotus:
Sirpa Asko-Seljavaara: Esitän, että lautakunta tekisi seuraavan kannanoton:
Lautakunta epäilee, että Lapinlahden Lähde hankkeella ei ole mahdollisuuksia tehdä Lapinlahden rakennusten kallista saneerausta eikä ylläpitää suunnittelemaansa toimintaa. Lautakunta pyytää näiden perustavaa laatua olevien seikkojen selvittämistä.

Kannattaja: Seija Muurinen

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Lautakunta toteaa, että hankkeen rahoitus on avoinna ja vaatii selvittämistä, mikäli asian suhteen halutaan edetä.

Jaa-äänet: 8
Maija Anttila, Gunvor Brettschneider, Katriina Juva, Joonas Leppänen, Jouko Malinen, Hannu Tuominen, Tuomas Tuure, Anna Vuorjoki

Ei-äänet: 5
Sirpa Asko-Seljavaara, Sami Heistaro, Rene Hursti, Seija Muurinen, Markku Vuorinen

Tyhjä: 0

Poissa: 0

Jäsen Sami Heistaron vastaehdotus hävisi esittelijän ehdotukselle äänin 5 - 8.

2 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Esitän, että lautakunta tekisi seuraavan kannanoton:
Lautakunta epäilee, että Lapinlahden Lähde hankkeella ei ole mahdollisuuksia tehdä Lapinlahden rakennusten kallista saneerausta eikä ylläpitää suunnittelemaansa toimintaa. Lautakunta pyytää näiden perustavaa laatua olevien seikkojen selvittämistä.

Jaa-äänet: 8
Maija Anttila, Gunvor Brettschneider, Katriina Juva, Joonas Leppänen, Jouko Malinen, Hannu Tuominen, Tuomas Tuure, Anna Vuorjoki

Ei-äänet: 4
Sirpa Asko-Seljavaara, Sami Heistaro, Rene Hursti, Seija Muurinen

Tyhjä: 1
Markku Vuorinen

Poissa: 0

Jäsen Sirpa Asko-Seljavaaran vastaehdotus hävisi esittelijän ehdotukselle äänin 4 - 8 (1 tyhjä).

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Leena Turpeinen, vs. osastopäällikkö, puhelin: 310 52481

leena.turpeinen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Valtuutettu Helena Kantola ja 15 muuta allekirjoittajaa ovat tehneet valtuustoaloitteen Lapinlahden Lähde -hankkeen edistämisestä.

Kaupunginhallitus pyytää sosiaali- ja terveyslautakunnan lausuntoa aloitteesta 7.8.2015 mennessä. Lausunnolle on annettu lisäaikaa ja se tulee antaa lautakunnan kokouksessa 18.8.2015.

Aloitteessa kerrotaan, että Lapinlahden Lähde toteuttaisi osaltaan kaupunkistrategista visiota. Se tarjoaisi yhteisöllisen toimintaympäristön, jossa taide, liiketoiminta, kansalaislähtöisyys, työllisyys, asukkaiden yhdenvertaisuus, osallisuus, tapahtumat ja palvelut luonnonläheisessä ympäristössä edistävät asukkaiden hyvinvointia. Se toisi ratkaisuja työttömyyden hoitoon, syrjäytymisriskin vähentämiseen, palvelutarpeeseen, yritystoiminnan kasvuun, matkailun edistämiseen sekä kulttuuriperinnön vaalimiseen.

Aloitteessa esitetään, että kaupunginhallitus selvittäisi mahdollisuudet toteuttaa Lapinlahden Lähde -hanke yhteistyössä hankkeen vetäjien kanssa ja  että Sitran kanssa neuvoteltaisiin selvityksen tekemisestä, rahoitusmallista ja sijoittajien hankinnasta. Aloitteessa esitetään, että kaupunginhallitus selvittäisi mahdollisuudet perustaa Lapinlahden sairaalaa varten kiinteistöyhtiö tai säätiö, jolle sairaalan omistus siirtyisi. Edelleen esitetään, että kaupunginhallitus yhdessä Lapinlahden Lähde -hankkeen vetäjien kanssa selvittäisi, mitkä mahdollisuudet on saada ESR -hankerahoitusta toiminnan käynnistämiseksi ja että kohteesta tehtäisiin korjaussuunnitelma.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Leena Turpeinen, vs. osastopäällikkö, puhelin: 310 52481

leena.turpeinen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566