Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2015

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/10

 

16.06.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 219

Yksityisten sosiaalipalvelujen valvontaviranomaisen määrääminen

HEL 2013-008251 T 05 00 01

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti määrätä perhe- ja sosiaalipalvelut -osaston lapsiperheiden hyvinvointi ja terveys -toimiston kouluterveydenhuollon päällikkö Tuula Salmivaara-Pesosen toimimaan yksityisistä sosiaalipalveluista annetun lain 3 §:n 4 kohdassa tarkoitettuna kunnallisena valvontaviranomaisena Helsingin kaupungissa ja valvomaan yksityisten koulutuksen järjestäjien tuottamia kuraattoripalveluja.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Karri Välimäki, johtava lakimies, puhelin: 310 43970

karri.valimaki(a)hel.fi

Liitteet

1

Sosiaali- ja terveysministeriön lausunto Helsingin opetusvirastolle 16.7.2014

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

 

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Päätösehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää määrätä perhe- ja sosiaalipalvelut -osaston lapsiperheiden hyvinvointi ja terveys -toimiston kouluterveydenhuollon päällikkö Tuula Salmivaara-Pesosen toimimaan yksityisistä sosiaalipalveluista annetun lain 3 §:n 4 kohdassa tarkoitettuna kunnallisena valvontaviranomaisena Helsingin kaupungissa ja valvomaan yksityisten koulutuksen järjestäjien tuottamia kuraattoripalveluja.

 

Esittelijän perustelut

Yksityisistä sosiaalipalveluista annetun lain 3 §:n 4 kohdan mukaan laissa tarkoitettu valvontaviranomainen on sosiaalihuollon toimeenpanoon kuuluvista tehtävistä vastaava toimielin tai sen määräämä viranhaltija. Muut valvontaviranomaiset ovat aluehallintovirasto sekä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, jotka toimivat myös lupaviranomaisina.

Yksityisiä sosiaalipalveluja ympärivuorokautisesti tuottavan henkilön tai yhteisön on saatava aluehallintovirastolta lupa ennen toiminnan aloittamista. Jos kyse on muista kuin ympärivuorokautisista sosiaalipalveluista, niiden tuottajan on tehtävä ennen toiminnan aloittamista kirjallinen ilmoitus kunnalliselle toimielimelle tai sen määräämälle viranhaltijalle. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös toiminnan lopettamista. Valvontaviranomaisen on toimitettava edellä tarkoitetut tiedot eräin poikkeuksin viipymättä aluehallintovirastolle.

Yksityisten sosiaalipalvelujen valvonta toteutetaan ensisijaisesti seuraamalla toimintaa ja antamalla palvelujen tuottamisessa tarpeellista ohjausta ja neuvontaa. Valvontaviranomaisella on oikeus perustellusta syystä tarkastaa yksityisten sosiaalipalvelujen tuottajan toiminta sekä toiminnan järjestämisessä käytettävät tilat. Tarkastaja on päästettävä toimintayksikön tiloihin ja hänellä on salassapitosäännösten estämättä oikeus saada tieto kaikista asiakirjoista, jotka ovat välttämättömiä tarkastuksen toimittamiseksi. Tehdystä tarkastuksesta ja sitä koskevista johtopäätöksistä on ilmoitettava aluehallintovirastolle.

Valvontaviranomaisten on toimittava yhteistyössä valvontaa toteutettaessa ja kunnallisen valvontaviranomaisen on heti ilmoitettava valvonnassa tietoonsa tulleista puutteista tai epäkohdista aluehallintovirastolle.

Lautakunta määräsi 20.8.2013 tekemällään päätöksellä (§ 265) kunnallisiksi valvontaviranomaisiksi esimerkiksi vammaistyön johtajan vammaisten palveluihin ja lastensuojelun johtajan lastensuojelun palveluihin jälkihuoltoa lukuun ottamatta. Päätöstä valmisteltaessa ei ollut tiedossa, että yksityisen koulutuksen järjestäjän on tehtävä kuraattoripalvelujen järjestämisestä yksityisistä sosiaalipalveluista annetun lain mukainen ilmoitus kunnalliselle valvontaviranomaiselle, sosiaali- ja terveyslautakunnalle tai sen määräämälle viranhaltijalle. Liitteenä numero 1 oleva sosiaali- ja terveysministeriön asiaa koskeva lausunto on toimitettu vain Helsingin opetusvirastolle.

Kouluterveydenhuolto lienee sosiaali- ja terveysvirastossa toiminnallisesti läheisimmässä yhteistyössä Helsingissä koulutusta järjestävien yhteisöjen kanssa, minkä johdosta yksikön päällikön nimeäminen kunnalliseksi valvontaviranomaiseksi valvomaan niiden tuottamia kuraattoripalveluja on perusteltua.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Karri Välimäki, johtava lakimies, puhelin: 310 43970

karri.valimaki(a)hel.fi

Liitteet

1

Sosiaali- ja terveysministeriön lausunto Helsingin opetusvirastolle 16.7.2014

Tiedoksi

Osastopäällikkö

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566