Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

9/2015

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/10

 

12.05.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päätettävä tässä kokouksessa

§ 165

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle kodin paloturvallisuuden parantamista koskevasta Hakasen ym. valtuustoaloitteesta

HEL 2015-002468 T 00 00 03

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

”Pelastuslain 379/2011 mukaan asuinrakennusten kohdalla vastuut ja velvoitteet ovat huoneiston haltijalla. Yksilöiden itsemääräämisoikeuden mukaisesti yksityisasuntojen paloturvallisuuden tason määrittelee asukas itse lukuun ottamatta velvoitetta palovaroittimesta, lisäksi sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet ovat taloyhtiöiden vastuulla.

Kotihoidon toiminnan osalta voidaan ajatella, että kotihoidolla on neuvontavelvollisuus kotihoidon asiakkaiden kotien paloturvallisuudesta sekä velvollisuus kartoittaa asiakkaiden paloturvallisuusriskit ja yhteistyössä asiakkaan kanssa poistaa riskit mahdollisuuksien mukaan.

Kotihoidon palvelutarpeen arviointiin kuuluu kodin turvallisuuden riskien arviointi. Riskien arviointiin kuuluu muun muassa liikkumisen esteiden poistaminen ja asunnon riittävän valaistuksen huomioiminen sekä paloturvallisuuden kartoitus. Paloturvallisuutta kartoittaessa huomioidaan, että asiakkailla on toimiva palovaroitin ja sitä testataan määräajoin. Asiakkaille suositellaan myös sammutuspeitteen hankkimista. Asiakkaita kehotetaan olemaan tupakoimatta vuoteessa. Kotihoidon asiakkaille voidaan hankkia myös esimerkiksi liesivahti, tai liesi voidaan ottaa pois käytöstä. Kotihoidon asiakkaiden paloturvallisuus on yhteistyötä asiakkaan itsensä ja hänen omaistensa tai läheistensä kanssa.

Hyvinvointia edistävät kotikäynnit 85 vuotta täyttäville ja hyvinvointia edistävät ryhmätilaisuudet 75 vuotta täyttäville sisältävät myös tietoa paloturvallisuusriskien kartoittamisesta.

Sosiaali- ja terveysvirasto tekee tiivistä yhteistyötä pelastuslaitoksen kanssa. Kevään 2015 aikana pelastuslaitos on järjestänyt mittavan koulutuskokonaisuuden kotihoidon henkilöstölle. Pelastuslaitoksen materiaaleja kotien turvallisuudesta on myös kotihoidon henkilökunnan käytössä.

Hyvinvointi- ja terveysvaikutusten arviointi

Kotihoidon asiakkaiden kotien riskien arvioinnilla on myönteisiä terveysvaikutuksia, koska paloturvallisuuden parantaminen vähentää palovahinkoja ja lisää asiakkaiden paloturvallisuuden tunnetta ja vähentää esimerkiksi liikkumisen esteitä."

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Juha Jolkkonen, osastopäällikkö, puhelin: 310 52482

juha.jolkkonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallitus on pyytänyt sosiaali- ja terveyslautakunnalta 29.5.2015 mennessä lausuntoa valtuutettu Yrjö Hakasen ym. valtuustoaloitteesta kotona asuvien vanhusten paloturvallisuudesta. Kaupunginhallitus on pyytänyt aloitteesta lausuntoa myös Pelastuslautakunnalta.

Valtuustoaloite kuuluu seuraavasti:

"Yhä useammat vanhukset asuvat pitkään ja huonokuntoisinakin kotona. Tähän liittyy monia haasteita, joista eräs on paloturvallisuus. Vanhusten palveluasuntojen ja laitoshoidon tilojen paloturvallisuuteen on viime vuosina panostettu. Myös kotona asuville vanhuksille tulee järjestää mahdollisimman turvalliset olot.

Viime vuosina on tapahtunut huolestuttavan monia vanhusten palokuolemia ja onnettomuuksia, joissa on ilmennyt vakavia puutteita paloturvallisuudessa. Usein tilanne on se, että asuntoon on alun perin hankittu palovaroitin, mutta sen huoltoa, pattereiden tai akun vaihtoa ei ole järjestetty. etenkin vanhemmista keittiön liesistä puuttuu ylikuumenemissuoja tai muu paloturvallisuutta lisäävä tekniikka. Poistumisreittien ohjeistus ja järjestelyt voivat olla puutteellisia.

Esitämme, että kaupunginhallitus ryhtyy toimiin ikävääntyvän väestön kodin paloturvallisuuden parantamiseksi, esimerkiksi selvittämällä etenkin huonokuntoisille vanhuksille apua palovaroittimien pitämisessä ajan tasalla."

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Juha Jolkkonen, osastopäällikkö, puhelin: 310 52482

juha.jolkkonen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00530

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566