Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

8/2015

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/18

 

28.04.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 151

Työkykyselvityksen asiantuntijapalvelujen hankintaa koskeva oikaisuvaatimus ja päätös hankinnan väliaikaisesta järjestämisestä

HEL 2014-011486 T 02 08 02 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti esitetyin perustein hylätä Attendo Terveyspalvelut Oy:n oikaisuvaatimuksen työkykyselvityksen asiantuntijapalvelujen hankintaa koskevasta päätöksestä.

Lisäksi lautakunta päätti kilpailutuksen osakohteen neljä palvelun väliaikaisesta hankinnasta Mediatros Oy:ltä siihen asti kunnes lautakunnan 10.3.2015 21 § tekemä päätös tai muutettu hankintapäätös saa lainvoiman ja hankintasopimukset on allekirjoitettu. Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti oikeuttaa perhe- ja sosiaalipalvelut -osaston osastopäällikön allekirjoittamaan tämän päätöksen perusteella tehtävän väliaikaisen sopimuksen.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Tuomas Huilla, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 43217

tuomas.huilla(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 20 k.)

2

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 20 k.)

Muutoksenhaku

Hankintaoikaisupäätös

Muutoksenhakukielto, hankintaoikaisupäätös

Väliaikainen sopimus

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Palveluntuottajat

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, sosiaali- ja terveyslautakunta
Muutoksenhakukielto, hankintaoikaisupäätös

Johtava sosiaalityöntekijä

 

Hankintapäällikkö

 

Hankinta-asiantuntija

 

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Oikaisuvaatimus

Lautakunta hylkäsi 10.3.2015 21 § tekemällään päätöksellä kilpailutuksen kohde-ryhmässä neljä ”Yleislääketieteen tai työterveyshuollon erikoislääkärin suorittama työ- ja toimintakyvyn arviointi” Attendo Terveyspalvelut Oy:n työterveyshuollon erikoislääkärin palveluja koskevan tarjouksen tarjouspyynnön vastaisena.

Attendo Terveyspalvelut Oy esittää oikaisuvaatimuksessaan, ettei sen työterveyshuollon erikoislääkärin palveluja koskeva tarjous ole ehdollinen. Attendo Terveyspalvelut Oy vaatii, että hankintayksikkö kumoaa päätöksensä siltä osin kuin se on pitänyt Attendo Terveyspalvelut Oy:n tarjousta ehdollisena ja tekee uuden päätöksen siten, että Attendon tarjous huomioidaan kaikilta osin.

Attendo Terveyspalvelut Oy:n mukaan hankintayksikkö on tulkinnut tarjousta väärin. Attendo Terveyspalvelut on hankintaoikaisuvaatimuksensa mukaan vastannut tarjouspyyntöön tarjouspyynnön mukaisesti. Attendo Terveyspalvelut Oy ei ole hankintaoikaisuvaatimuksensa mukaan tarjouksessaan edellyttänyt tilauksen minimimäärää. Hankintaoikaisuvaatimuksen mukaan Attendo Terveyspalvelut Oy:n käyttämä 16 potilaan kontaktimäärä on vertailuarvo, joka on otettu tarjouspyynnöstä. Tarjouksessa on Attendo Terveyspalvelut Oy:n mukaan pyritty selventämään, että yritys pystyy tarjoamaan työterveyshuollon erikoislääkärin palveluja tilaajan tarpeen ja tilauksen mukaan myös, vaikka tilausmäärä kasvaisi. Kirjaus ei edellytä asiakasta tilaamaan tiettyä määrää palvelua.

Attendo Terveyspalvelut Oy:n hankintaoikaisuvaatimus on luettavissa kokonaisuudessaan liitteenä 1.

Attendo Terveyspalvelut Oy ei ole tehnyt asiasta valitusta markkinaoikeuteen.

Perusteet oikaisuvaatimuksen hylkäämiselle

Hylkäyksen perusteena on ollut ehdollinen tarjous. Hankintayksikkö on tarjouspyynnön liitteenä olevassa sopimusluonnoksessa kohdassa kaksi ilmoittanut, että ”Tilaaja ei sitoudu ostamaan tiettyä määrää palvelua, vaan palvelua ostetaan asiakkaiden kohdalla havaittujen tarpeiden mukaisesti.”

Attendo Terveyspalvelut Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen mukaan tarjous on ollut olennaisilta osin seuraavanlainen:

Attendo Terveyspalvelut Oy:n tarjoama lääkäri on käytettävissä palvelun tuotantoon tilaajan tarpeen mukaan toistaiseksi.

Tth erikoislääkäri:
Palvelun tuottajan tarjoama lääkäri on käytettävissä palvelun tuotantoon tilaajan tarpeen mukaan toistaiseksi.

Tarjottuun palveluun varattavissa oleva kapasiteetti seuraavasti:
Tilaajan tarpeen mukaan. Kuitenkin siten että tilaajan esittämä keskiarvo 16 potilaskontaktia/lääkäri/kuukausi toteutuu.

Todellisuudessa Attendo Terveyspalvelut Oy:n tarjous on oikaisuvaatimusta koskevalta kohdalta (liite 2) ollut seuraavassa muodossa:

Palveluntuottajan tarjoama lääkäri on käytettävissä palvelun tuotantoon tilaajan tarpeen mukaan toistaiseksi. Kuitenkin siten että tilaajan esittämä keskiarvo 16 potilaskontaktia/lääkäri/kuukausi toteutuu.

Hankintayksiköllä ei ole ollut muuta mahdollisuutta kuin tulkita tarjous ehdolliseksi niin, että palvelun tuottajan tarjoama lääkäri on käytettävissä palvelun tuotantoon tilaajan tarpeen mukaan toistaiseksi ainoastaan, jos 16 potilaskontaktia/lääkäri/kuukausi toteutuu.

Tarjoajien tasapuolinen ja syrjimätön kohtelu sekä avoimuus ovat hankintalain 2 §:n mukaisista julkisissa hankinnoissa noudatettavia periaatteita. Tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun sekä avoimuuden varmistamiseksi, tarjousten tarkastelun tulee tapahtua tarjoajien tarjouksissaan antamien tietojen perusteella. Lisäksi vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan hankintayksiköllä on oikeus luottaa tarjoajan tarjouksessaan antamiin tietoihin ja pitää tarjoajan tarjousta lopullisena. Tarjoajan sisällön täsmentäminen edellä kuvatusti olisi omiaan vaarantamaan tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun.

Edellä mainituin perustein oikaisuvaatimuksen mukaiselle hankintapäätöksen kumoamiselle ja Attendo Terveyspalvelut Oy:n tarjouksen hyväksymiselle kaikilta osin ei ole perusteita ja oikaisuvaatimus tulee täten hylätä.

Hankinnan väliaikainen järjestäminen

Palvelun jatkuminen keskeytyksettä on kyseisen yleislääketieteen tai työterveyshuollon erikoislääkärin suorittaman työ- ja toimintakyvyn arvioinnin osalta tarpeen, jotta Työkykyselvitys -yksikön toiminta voi jatkua kokonaisvaltaisesti.

Hankintalain 93 §:n mukaan tilanteessa, jossa hankinnasta on tehty valitus markkinaoikeuteen, hankintayksikkö voi järjestää hankinnan väliaikaisesti tilaamalla sen hankintamenettelyyn osallistuneelta tai aiemmalta toimittajalta, jollei hankintaa voida sen luonteen vuoksi lykätä markkinaoikeuden käsittelyn ajaksi.

Työkykyselvityksen asiantuntijapalvelujen hankintaan yleislääketieteen tai työterveyshuollon erikoislääkärin suorittaman työ- ja toimintakyvyn arvioinnin osalta esitetään solmittavaksi Mediatros Oy:n kanssa 1.5.2015 alkaen väliaikainen sopimus, joka ovat voimassa siihen asti, kun lautakunnan päätös on lainvoimainen ja hankintasopimukset mainitusta hankinnankohteesta on allekirjoitettu. Mediatros Oy toimii nyt 30.4.2015 päättyvän sopimuksen palveluntuottajana kyseisessä hankinnan kohteessa.

Vastaavassa tapauksessa, jossa valitus olisi tehty markkinaoikeuteen meneteltäisiin samoin, joten on perusteltua tehdä väliaikainen sopimus nykyisen palveluntuottajan kanssa.

Väliaikaisen sopimuksen allekirjoittaminen

Helsingin kaupungin hallintosäännön 26 §:n mukaisesti lautakunnan päätösten perusteella tehtävät sopimukset allekirjoittaa esittelijä ja varmentaa valmistelija, ellei toimielin toisin päätä. Esittelijä pitää riittävänä, että väliaikaisen sopimuksen allekirjoittaa perhe- ja sosiaalipalvelut -osaston osastopäällikkö.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Tuomas Huilla, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 43217

tuomas.huilla(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 20 k.)

2

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 20 k.)

Muutoksenhaku

Hankintaoikaisupäätös

Muutoksenhakukielto, hankintaoikaisupäätös

Väliaikainen sopimus

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Palveluntuottajat

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, sosiaali- ja terveyslautakunta
Muutoksenhakukielto, hankintaoikaisupäätös

Johtava sosiaalityöntekijä

 

Hankintapäällikkö

 

Hankinta-asiantuntija

 

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveyslautakunta 10.03.2015 § 88

HEL 2014-011486 T 02 08 02 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti tarjouskilpailun perusteella valita seuraavat palveluntarjoajat kohderyhmittäin työkykyselvityksen asiantuntijapalvelujen hankinnan palveluntuottajiksi alla esitetyssä ensisijaisuusjärjestyksessä.

Kohderyhmä 1. Fysiatrin suorittama työ- ja toimintakyvyn arviointi:

  1. Macromed Oy
  2. Attendo Terveyspalvelut Oy
  3. Practiconova Oy

Kohderyhmä 2. Psykiatrin suorittama työ- ja toimintakyvyn arviointi:

  1. Konsultaatio Haarla Oy
  2. Psykoarviointi Oy
  3. Medivo Oy

Kohderyhmä 3. Neurologin suorittama työ- ja toimintakyvyn arviointi:

  1. Psykoarviointi Oy
  2. Attendo Terveyspalvelut Oy

Kohderyhmä 4. Yleislääketieteen tai työterveyshuollon erikoislääkärin suorittama työ- ja toimintakyvyn arviointi:

  1. Attendo Terveyspalvelut
  2. Mediatros Oy

Kohderyhmä 5. Neuropsykologin suorittama työ- ja toimintakyvyn arviointi:

  1. Kuntoutuspalvelut Cerebrum Oy
  2. Psykoarviointi Oy
  3. T:mi Kuntoutus Hirvonen Oy

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hylätä Attendo Terveyspalvelut Oy:n työterveyshuollon erikoislääkärin palveluja koskevan tarjouksen tarjouspyynnön vastaisena.

Sopimukset edellä mainittujen palveluntuottajien kanssa allekirjoitetaan vasta kun kaikki tarjouspyynnössä edellytetyt kelpoisuus- ja vähimmäisvaatimukset on tarkastettu ja tarjouspyynnön mukaisiksi todettu.

Työkykyselvityksen asiantuntijapalveluiden sopimuskausi on 1.5.2015 - 30.4.2017. Sopimusta voidaan tilaajan niin päättäessä jatkaa kahdella optiovuodella.

Hankinnan arvioitu, sitoumukseton kokonaisarvo (alv. 0%) on varsinainen sopimuskausi ja mahdollinen optiokausi yhteenlaskettuna noin 2,4 miljoonaa euroa.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti oikeuttaa perhe- ja sosiaalipalvelut -osaston osastopäällikön allekirjoittamaan tämän päätöksen perusteella tehtävät sopimukset sekä päättämään mahdollisen optiokauden käyttöönotosta ja sopimuksen irtisanomisesta ja purkamisesta.

16.12.2014 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Tuomas Huilla, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 43217

tuomas.huilla(a)hel.fi

Ulla Turunen, Johtava sosiaalityöntekijä, puhelin: 310 42286

ulla.turunen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566