Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2015

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/10

 

10.03.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 75

Suomen Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin oikaisuvaatimus sosiaali- ja terveyslautakunnan avustuspäätöksestä

HEL 2015-000560 T 02 05 01 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hylätä Suomen Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin oikaisuvaatimuksen sosiaali- ja terveyslautakunnan järjestöavustuspäätöksestä 16.12.2014, 426 §.

Perustelut

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätökset järjestöjen tekemistä avustushakemuksista perustuvat kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettaviin yleisohjeisiin (12.12.2011) sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan 3.9.2013 (288 §) vahvistamiin avustusten jakoperusteisiin.

Suomen Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piiri anoi vuodelle 2015 sosiaali- ja terveyslautakunnalta yhteensä 89 150 euroa avustusta käytettäväksi kolmeen tarkoitukseen: 1) Paikallisosastojen terveyspiste-, ystävä-, saattaja-, läksykerho- ja monikulttuuriseen toimintaan 43 150 euroa osoitettavaksi kahdeksalle paikallisosastolle, josta yksi on aikaisemmin hakenut avustusta itse sekä Helsingin ystävävälitykselle, 2) Ensiapuryhmä-, ensivaste-, ensihuolto- ja ensiapubussitoimintaan 24 000 euroa jaettavaksi pääosin kahdeksalle ensiapuryhmälle koulutus- ja ensiapupäivystystoimintaan ja lisäksi kahden-kolmen uuden ensiapuryhmän perustamiseen, ensiauttajakoulutukseen, ensivastetoiminnan kehittämiseen, ensihuoltoryhmien toiminnan turvaamiseen sekä ensiapubussin ylläpitoon ja toimintaan 3) Terveyspiste-, ystävä-, monikulttuurisuus- ja ensiapuryhmätoiminnan ohjelma-avustajan palkkakuluihin 22 000 euroa, joka on noin puolet palkkakuluista ja toisen puolen piiri kattaa itse.

Sosiaali- ja terveyslautakunta myönsi Suomen Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirille vuodelle 2015 avustusta 25 000 euroa määritellen sen käyttötarkoituksen seuraavasti: paikallisosastojen terveyspiste-, ystävä-, saattaja- ja läksykerhotoiminnan sekä monikulttuurisuustoiminnan kuluihin kohdistettuna helsinkiläisiin 15 000 euroa ja ensiapu-, ensivaste- ja ensihuoltotoimintojen kuluihin Helsingissä 10 000 euroa. Uuden ohjelma-avustajan palkkakuluja ei avusteta.

Yhdelle piirin paikallisosastolle, Suomen Punaisen Ristin Herttoniemen osastolle, myönnettiin vuodelle 2015 sosiaali- ja terveyslautakunnan avustusta 2 500 euroa virastopäällikön päätöksellä (23.12.2014, 238 §) käytettäväksi vuokrakuluihin. Yhdistys järjestää tiloissa tilaisuuksia vanhuksille.

Vuodelle 2014 Suomen Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirille myönnettiin sosiaali- ja terveyslautakunnan avustusta 15 000 euroa paikallisosastojen ystävä-, monikulttuurisuus- ja sosiaalipalvelutoiminnan kuluihin kohdistettuna helsinkiläisiin ja 10 000 euroa helsinkiläisten ensiapuryhmien hälytysvalmiuden ylläpitoon ja kehittämiseen. Piirin Herttoniemen osastolle myönnettiin 2 500 euroa erityisesti ikäihmisiin ja vähäosaisiin kohdentuvan sosiaalipalvelutoiminnan tilakustannuksiin Korttelituvassa ja Töölön osastolle 1 050 euroa terveyspisteiden toimintakuluihin.

Suomen Punaisen Ristin Uudenmaan piirille myönnetyn avustussumman 25 000 euroa määrittelyssä toimittiin kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavien yleisohjeiden kohdan 2.3. mukaisesti, jossa todetaan menojen sovittaminen käytettävissä oleviin tuloihin. Avustussummaan päädyttiin tarkastelemalla hakijan taloudellista tilannetta. Piiri on varsin suuri toimija, jonka alueella toimii yli 50 paikallisosastoa ja näistä kymmenkunta Helsingissä. Piirillä on yli 20 työntekijää, taseen loppusumma on noin 2,5 miljoonaa euroa ja vakavaraisuus hyvä. Yleisen taloudellisen tilanteen vuoksi avustuspäätökset olivat useiden vastaavien hakijoiden osalta hieman pienempiä kuin edellisenä vuonna. Näin tapahtui myös tämän hakijan kohdalla, jos avustusta verrataan edellisenä vuonna saatuun piirin ja Töölön osaston yhteenlaskettuun avustussumaan 26 050 euroa. Avustus on näin 1 050 euroa edellistä vuotta pienempi. Herttoniemen osaston erillinen avustus pysyi entisellä tasolla. Uutta käyttötarkoitusta piirin työntekijän palkkaamiseksi ei päätetty avustaa, joka on linjassa kaupungin oman sosiaali- ja terveystoimen tilanteen kanssa eli suunta on vakanssien vähentäminen eikä lisääminen.       

Edellä kuvatun perusteella voidaan katsoa, että oikaisuvaatimuksessa esitetyt perustelut eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen.

Oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty näyttöä siitä, että sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös olisi syntynyt virheellisessä järjestyksessä tai että päätöksen tehnyt viranomainen olisi ylittänyt toimivaltansa tai että päätös olisi muutenkaan lainvastainen.

Käsittely

Erityissuunnittelija Hanna-Leena Nuutinen oli kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tätä asiaa käsiteltäessä.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Riitta Simoila, osastopäällikkö, puhelin: 310 42213

riitta.simoila(a)hel.fi

Hanna-Leena Nuutinen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42662

hanna-leena.nuutinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Avustushakemus Suomen Punainen Risti Helsingin ja Uudenmaan piiri

2

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös 16.12.2014, 426 §

3

Oikaisuvaatimus Suomen Punainen Risti Helsingin ja Uudenmaan piiri, kaksiosainen ja sisältää lausunnon

4

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet

5

Sosiaali- ja terveyslautakunnan avustusten hakukuulutus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 4
Liite 5

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Erityissuunnittelija Hanna-Leena Nuutinen on kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tätä asiaa käsiteltäessä.

Suomen Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin avustushakemus on esityslistan tämän asian liitteenä 1. Hakemuksen liitteet ovat nähtävillä kokouksessa sekä tiistaina 10.3.2015 klo 9.00 - 16.00 osoitteessa Kallion virastotalo, Toinen linja 4 A, 11. krs, huone 1144.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan yhdistyksen avustushakemuksesta tekemä päätös 16.12.2014, 426 § on esityslistan tämän asian liitteenä 2.

Suomen Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin kaksiosainen oikaisuvaatimus ja siihen liittyvä puoltava lausunto ovat esityslistan tämän asian liitteenä 3.

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet (12.12.2011) ovat esityslistan tämän asian liitteenä 4.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan myöntämien avustusten hakukuulutus, josta näkyvät avustusten jakoperusteet, on esityslistan tämän asian liitteenä 5.

Oikaisuvaatimus on tehty kuntalain 93 §:n mukaisessa määräajassa.

Suomen Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin oikaisuvaatimus on kaksiosainen. Ensimmäinen osa koskee paikallisosastojen terveyspiste-, ystävä-, saattaja- ja läksykerhotoimintaan ja monikulttuurisuustoimintaan osoitettua 15 000 euron osuutta myönnetystä 25 000 euron avustuksesta. Päätös halutaan oikaistavaksi siten, että avustussumma nostetaan vähintään 20 000 euroon, mutta mieluiten haettuun summaan 43 150 euroon. Perusteluna esitetään, että 1) tehdyn päätöksen perusteella Herttoniemen osasto saattaa joutua kohtuuttomaan taloudelliseen tilanteeseen ja moninaisen ystävätoiminnan supistamiseen, 2) osastojen matalan kynnyksen toiminta täydentää Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluja, 3) piiri ja osastot eivät saa tukea Suomen Punaisen Ristin nuorten turvatalolle myönnetystä sosiaali- ja terveyslautakunnan myöntämästä avustuksesta, vaan rahoittavat toimintansa saamansa avustuksen lisäksi jäsenmaksutuloilla, myyjäisillä sekä koulutuksilla.

Oikaisuvaatimuksen toinen osa koskee ensiapu-, ensivaste- ja ensihuoltotoimintaan osoitettua 10 000 euron osuutta myönnetystä 25 000 euron avustuksesta. Päätös halutaan oikaistavaksi siten, että avustussumma korotetaan 13 500 euroon. Perusteluna esitetään, että 1) ensivastetoimintaan tarvitaan 1 000 euroa lisää, koska HYKS:n kanssa tehty yhteistoimintasopimus ei tuota taloudellista tukea toiminnalle, 2) ensihuoltoryhmien toimintaan tarvitaan 1 000 euroa lisää vedoten erääseen tulipaloon, 3) ensiapubussin jääkaapin ja toimintatilojen uusimiseen tarvitaan 500 euroa, 4) englanninkielisen ensiapuryhmän toiminnan turvaamiseen tarvitaan 500 euroa, jotta 10 eri kansallisuuteen kuuluvat voivat harrastaa ensiapua, 5) ruotsinkielisen ensiapuryhmän toimintaan tarvitaan 500 euroa, koska ryhmä on lopettamisvaarassa. Lisäksi kuvataan Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoistyön yhteiskunnallista merkittävyyttä ja Helsingin ja Uudenmaan Piirin ensiapupäivystyksen volyymiä.    

Oikaisuvaatimukseen on liitetty heinäkuussa 2014 päivätty sosiaali- ja terveysviraston aluetyön yksikön yhdyskuntatyöntekijän puolto, joka koskee Herttoniemen osaston vanhustyön toiminnan avustamista.

Herttoniemen osastolle myönnettiin vuodelle 2015 sosiaali- ja terveyslautakunnan avustus vuokrakuluihin ja näin tuetaan toimintaa vanhusten parissa. 

Suomen Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirille myönnetty sosiaali- ja terveyslautakunnan avustus vuodelle 2015 oli 1 050 euroa pienempi kuin edellisen vuoden avustus, jos mukaan lasketaan edellisenä vuonna Töölön osastolle myönnetty avustus. Päätös perustuu yleiseen taloudelliseen tilanteeseen, joka haastaa kaikkia toimijoita sopeuttamaan menonsa saataviin tuloihin. Näin ollen ei myöskään uuden työntekijän palkkaamista päätetty avustaa. Avustuspäätös on sosiaali- ja terveysviraston strategian mukainen, joten päätöksen muuttaminen ei ole perusteltua.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Riitta Simoila, osastopäällikkö, puhelin: 310 42213

riitta.simoila(a)hel.fi

Hanna-Leena Nuutinen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42662

hanna-leena.nuutinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Avustushakemus Suomen Punainen Risti Helsingin ja Uudenmaan piiri

2

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös 16.12.2014, 426 §

3

Oikaisuvaatimus Suomen Punainen Risti Helsingin ja Uudenmaan piiri, kaksiosainen ja sisältää lausunnon

4

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet

5

Sosiaali- ja terveyslautakunnan avustusten hakukuulutus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 4
Liite 5

Tiedoksi

Talous- ja tukipalvelut

Talous- ja strategiapalvelut

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566