Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2015

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/9

 

10.03.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 74

Pääkaupunkiseudun Helsingin Selkäyhdistys ry:n oikaisuvaatimus sosiaali- ja terveyslautakunnan avustuspäätöksestä

HEL 2015-000578 T 02 05 01 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hylätä Pääkaupunkiseudun Helsingin Selkäyhdistys ry:n oikaisuvaatimuksen sosiaali- ja terveyslautakunnan järjestöavustuspäätöksestä 16.12.2014, 426 §.

Perustelut

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätökset järjestöjen tekemistä avustushakemuksista perustuvat kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettaviin yleisohjeisiin (12.12.2011) sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan 3.9.2013 (288 §) vahvistamiin avustusten jakoperusteisiin.

Pääkaupunkiseudun Helsingin Selkäyhdistys ry. anoi vuodelle 2015 sosiaali- ja terveyslautakunnalta avustusta 30 000 euroa käytettäväksi useisiin eri käyttötarkoituksiin, jotka olivat: fysioterapeuttien ohjaamat selkäliikuntaryhmät sekä lyhytkurssit, vertais- ja vapaaehtoistoiminta, selkäillat, asiantuntijaluennot, fysioterapeutin antama neuvonta- ja ohjaus tapahtumissa, lyhytkurssit eri teemoista sekä liikunta-, luento- ja toimistotilojen vuokrat.

Sosiaali- ja terveyslautakunta teki hakemuksesta hylkäävän päätöksen, jonka perusteluissa todettiin, että selkäoireiset tulee ohjata sosiaali- ja terveysviraston palvelujen piiriin (vapaaehtoistyö maksuttomana) ja toimintamuotoja, jotka on suunniteltu rahoitettavaksi kokonaan haetulla avustuksella ei voida avustaa. Lisäksi todettiin, että järjestötoiminnan hallinnolliset kulut eivät kuulu avustettavan toiminnan piiriin. Vuodelle 2014 yhdistykselle ei myönnetty sosiaali- ja terveyslautakunnan avustusta, koska hakemuksen liitteet eivät saapuneet määräajassa.

Pääkaupunkiseudun Helsingin Selkäyhdistys ry:n kotipaikka on Helsinki ja se toimii yhteistyössä vantaalaisen Pääkaupunkiseudun Vantaan Selkäyhdistys ry:n ja espoolaisen Pääkaupunkiseudun Espoon Selkäyhdistys ry:n kanssa muodostaen rekisteröitymättömän yhteisön Pääkaupunkiseudun Selkäyhdistykset. Näillä kolmella yhdistyksellä on yhteiset vuosikokoukset, toimintasuunnitelmat ja toimintakertomukset.

Avustushakemuksen liitteinä toimitettu tilinpäätös, tilintarkastuskertomus ja talousarvio on tehty vantaalaisen järjestön nimissä, mutta ne koskevat kaikkien kolmen järjestön toimintaa. Näistä asiakirjoista ei ole mahdollista selkeästi hahmottaa helsinkiläisiin kohdistuvan toiminnan osuutta. Haettavan avustuksen käyttösuunnitelma Helsingissä onkin kuvattu avustushakemuksen mukana toimitetussa erillisessä liitteessä. Siitä käy ilmi, että uusiksi toimintamuodoiksi suunnitellut selkäillat (8 000 euroa) ja vertais- ja vapaaehtoistoiminnan kehittäminen (7 000 euroa) toteutetaan, mikäli haettu avustus saadaan. Kummankin toimintamuodon osalta todetaan, että tulot ovat nolla. Tällä perusteella on tehty se päätelmä, että yhdistyksen omarahoitusta ei näihin aiota suunnata.

Yhdistyksen perustoiminnaksi kuvataan selkäliikuntaryhmät ja -kurssit, vertaistoiminta ja -tapaamiset, asiantuntijaluennot, liikunnan lajikokeilut, lyhytkurssit sekä virkistystoiminta kuten retket, matkat ynnä muu. Näiden yhteiskustannukset ovat 35 000 euroa ja avustusta näihin anotaan 15 000 euroa. Omarahoitusosuus on 20 000 euroa, joka suunnitellaan katettavaksi osallistumismaksuilla ja jäsenmaksutuloilla. Avustettaviksi haetuista kustannuksista valtaosa on sellaisia, jotka eivät kuulu sosiaali- ja terveyslautakunnan ensisijaisesti avustamaan toimintaan. Näitä ovat välillinen järjestötyö, hallinnolliset kulut ja kertaluontoiset tapahtumat. Tällaisiksi kuluiksi voidaan katsoa toimistosihteerin palkka, toimistovuokra, tiedotus, toimistokulut, matkakulut ja luentopalkkiot.

Lisäksi tulee huomioida, että tilinpäätös vuodelta 2013 oli 15 600 euroa ylijäämäinen ja tätä edellisten kausien ylijäämää oli kertynyt 57 400 euroa. Tämän perusteella voidaan olettaa, että toimintaa voidaan jatkaa myös ilman avustusta. Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavien yleisohjeiden kohdan 2.3. mukaan avustettavan toiminnan rahoitussuunnitelmien tulee olla hyväksyttävät. Näin ollen avustusta ei tule hakea siinä tapauksessa, että toiminta on mahdollista rahoittaa myös ilman sitä.

Avustuspäätöksen perusteluissa todettiin, että selkäoireiset tulee ohjata sosiaali- ja terveysviraston palvelujen piiriin. Tällä tarkoitetaan tarvittavan tutkimuksen, hoidon ja kuntoutuksen järjestämistä. Tässä yhteydessä henkilölle syntyy käsitys siitä, mitkä elämäntapa-, liikunta- ja kuntoutusmuodot ovat suositeltavia hänelle. Sosiaali- ja terveysvirasto tarjoaa selkäoireisille määräaikaisia selkäryhmiä sekä uutena toimintana terveysasemilla toteutettavia ensitietotilaisuuksia. Selkäoireinen voi myös halutessaan hakeutua esimerkiksi yhdistysten tarjoamiin palveluihin.

Edellä kuvatun perusteella voidaan katsoa, että oikaisuvaatimuksessa esitetyt perustelut eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen.

Oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty näyttöä siitä, että sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös olisi syntynyt virheellisessä järjestyksessä tai että päätöksen tehnyt viranomainen olisi ylittänyt toimivaltansa tai että päätös olisi muutenkaan lainvastainen.

Käsittely

Erityissuunnittelija Hanna-Leena Nuutinen oli kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tätä asiaa käsiteltäessä.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Riitta Simoila, osastopäällikkö, puhelin: 310 42213

riitta.simoila(a)hel.fi

Hanna-Leena Nuutinen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42662

hanna-leena.nuutinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Avustushakemus Pääkaupunkiseudun Helsingin Selkäyhdistys ry.

2

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös 16.12.2014, 426 §.pdf

3

Oikaisuvaatimus Pääkaupunkiseudun Helsingin Selkäyhdistys ry. (ilman allekirjoituksia)

4

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet

5

Sosiaali- ja terveyslautakunnan avustusten hakukuulutus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 4
Liite 5

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Erityissuunnittelija Hanna-Leena Nuutinen on kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tätä asiaa käsiteltäessä.

Pääkaupunkiseudun Helsingin Selkäyhdistys ry:n avustushakemus on esityslistan tämän asian liitteenä 1. Hakemuksen liitteet ovat nähtävillä kokouksessa sekä tiistaina 10.3.2015 klo 9.00 - 16.00 osoitteessa Kallion virastotalo, Toinen linja 4 A, 11. krs, huone 1144.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan yhdistyksen avustushakemuksesta tekemä päätös 16.12.2014, 426 § on esityslistan tämän asian liitteenä 2.

Yhdistyksen oikaisuvaatimus on esityslistan tämän asian liitteenä 3.

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet (12.12.2011) ovat esityslistan tämän asian liitteenä 4.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan myöntämien avustusten hakukuulutus, josta näkyvät avustusten jakoperusteet, on esityslistan tämän asian liitteenä 5.

Oikaisuvaatimus on tehty kuntalain 93 §:n mukaisessa määräajassa.

Pääkaupunkiseudun Helsingin Selkäyhdistys ry. pyytää oikaisuvaatimuksessaan, että sosiaali- ja terveyslautakunnan 16.12.2014 tekemä avustuspäätös kumotaan ja hakijalle myönnetään haettu avustus kokonaan tai ainakin osittain. Perusteluina oikaisuvaatimukselle esitetään, että 1. järjestön tarjoamat toimintamuodot täydentävät julkista terveydenhuoltoa tarjoamalla ennaltaehkäiseviä ja kuntouttavia palveluja, joita ei ole saatavissa terveyskeskuksista, 2. avustettaviksi haettuihin toimintamuotoihin ohjataan myös järjestön omaa rahoitusta, 3. perustoiminnan rahoitussuunnitelmassa hallinnollisia kuluja on 2 000 euroa ja toiminnan välittömään toteuttamiseen liittyviä kuluja 33 000 euroa, 4. toiminta täyttää avustusten jakoperusteet, 5. yhdistyksen selkäliikuntaryhmiin säännöllisesti osallistuneiden sairauspoissolot ovat vähentyneet huomattavasti, 5. yhdistys tekee myös selkäoireita ennaltaehkäisevää työtä, 6. yhdistyksellä on selkäoireisten vertaistukiryhmiä, joita sosiaali- ja terveysvirastolla ei ole.

Avustushakemuksen mukaan puolet avustettavaksi haettavasta summasta kohdistuisi toimintaan, johon ei ohjata yhdistyksen omaa rahoitusta. Ja toisen puolen kustannuksista paljon suurempi osa kuin oikaisuvaatimuksessa ilmoitettu 2 000 euroa, on sellaisia hallinnollisia kuluja, jotka eivät kuulu sosiaali- ja terveyslautakunnan ensisijaisesti avustamaan toimintaan. Yhdistyksen talouden kokonaistilannetta ja viime vuosien merkittäviä ylijäämiä tarkasteltaessa voidaan päätyä siihen, että avustuksen saaminen ei ole ehdoton edellytys toiminnan jatkumiselle. Näin ollen perusteita hylkäävän päätöksen muuttamiselle ei ole.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Riitta Simoila, osastopäällikkö, puhelin: 310 42213

riitta.simoila(a)hel.fi

Hanna-Leena Nuutinen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42662

hanna-leena.nuutinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Avustushakemus Pääkaupunkiseudun Helsingin Selkäyhdistys ry.

2

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös 16.12.2014, 426 §.pdf

3

Oikaisuvaatimus Pääkaupunkiseudun Helsingin Selkäyhdistys ry. (ilman allekirjoituksia)

4

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet

5

Sosiaali- ja terveyslautakunnan avustusten hakukuulutus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 4
Liite 5

Tiedoksi

Talous- ja tukipalvelut

Talous- ja strategiapalvelut

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566