Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2015

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/11

 

10.03.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 76

Uudenmaan munuais- ja maksayhdistys UUMU ry:n oikaisuvaatimus sosiaali- ja terveyslautakunnan avustuspäätöksestä

HEL 2015-000516 T 02 05 01 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hylätä Uudenmaan munuais- ja maksayhdistys UUMU ry:n oikaisuvaatimuksen sosiaali- ja terveyslautakunnan järjestöavustuspäätöksestä 16.12.2014, 426 §.

Perustelut

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätökset järjestöjen tekemistä avustushakemuksista perustuvat kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettaviin yleisohjeisiin (12.12.2011) sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan 3.9.2013 (288 §) vahvistamiin avustusten jakoperusteisiin.

Uudenmaan munuais- ja maksayhdistys UUMU ry. anoi vuodelle 2015 sosiaali- ja terveyslautakunnalta 16 000 euron avustusta käytettäväksi toiminnan laajentamiseen sekä edunvalvonnan ja vaikuttamisen lisäämiseen. Tätä tarkennetaan kertomalla, että yhdistys on mukana valtakunnallisen Munuais- ja maksaliiton teemavuoden tapahtumissa esimerkiksi tuoden esiin kyseessä oleviin sairauksiin sairastumisen riskin HUS:n Meilahden sairaalan potilastukipisteessä OLKA:ssa järjestettävissä esittelytilaisuuksissa. Lisäksi pyritään yhdistyksen suurempaan näkyvyyteen ja helpompaan tavoitettavuuteen esimerkiksi nettisivujen uusimisen ja esittelylehtisten painattamisen kautta. Sosiaali- ja terveyslautakunta teki hakemuksesta hylkäävän päätöksen, jonka perusteluna todettiin, että avustus kohdennetaan pääsääntöisesti välittömään auttamis- ja tukemistoimintaan, joten välillistä järjestötyötä, kuten järjestöjen tunnetuksi tekemistä, ei ensisijaisesti avusteta. Vuodelle 2014 yhdistykselle ei myönnetty sosiaali- ja terveyslautakunnan avustusta taloudellisten epäselvyyksien vuoksi. Yhdistys teki tästä vuoden 2014 avustuspäätöksestä oikaisuvaatimuksen ja se hylättiin.

Avustushakemuksessa ei ole eritelty haetun avustuksen jakautumista eri käyttötarkoituksiin, joten siitä ei voida päätellä, kuinka paljon avustusta oli haettu välittömään auttamis- ja tukemistoimintaan. Selkeimmin hakemuksessa tulee esille tarkoitus käyttää avustusta sellaiseen välillisen järjestötyöhön, joka ei ole sosiaali- ja terveyslautakunnan avustusten jakoperusteiden mukaisesti ensisijaisesti avustettavaa toimintaa. Oikaisuvaatimuksessa tuodaan esille järjestettävät kertaluontoiset tapahtumat, mutta ei kuvata niiden tarkempaa sisältöä tai kustannusrakennetta.

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavien yleisohjeiden kohdan 2.1. ja sosiaali- ja terveyslautakunnan vahvistamisen avustusten jakoperusteiden kohdan 2 mukaisesti avustettavan toiminnan tulee kohdentua helsinkiläisiin. Myöskään tämä ei käy avustushakemuksesta tai oikaisuvaatimuksesta ilmi.

Lisäksi on todettava, että yhdistyksellä on erittäin suuria ylijäämiä aikaisemmilta vuosilta sekä merkittävästi sijoitustuloja, joten avustuksen tarpeellisuus ei käy hakemuksesta selkeästi ilmi. On myös syytä huomioida, että yhdistyksen kattojärjestö Munuais- ja maksaliitto saa Raha-automaattiyhdistykseltä vuosittain avustusta jäsenjärjestöjen toiminnan tukemiseen. 

Edellä kuvatun perusteella voidaan katsoa, että oikaisuvaatimuksessa esitetyt perustelut eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen.

Oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty näyttöä siitä, että sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös olisi syntynyt virheellisessä järjestyksessä tai että päätöksen tehnyt viranomainen olisi ylittänyt toimivaltansa tai että päätös olisi muutenkaan lainvastainen.

Käsittely

Erityissuunnittelija Hanna-Leena Nuutinen oli kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tätä asiaa käsiteltäessä.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Riitta Simoila, osastopäällikkö, puhelin: 310 42213

riitta.simoila(a)hel.fi

Hanna-Leena Nuutinen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42662

hanna-leena.nuutinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Avustushakemus Uudenmaan munuais- ja maksayhdistys UUMU ry.

2

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös 16.12.2014, 426 §

3

Oikaisuvaatimus Uudenmaan munuais- ja maksayhdistys UUMU ry. (ilman allekirjoituksia)

4

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet

5

Sosiaali- ja terveyslautakunnan avustusten hakukuulutus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 4
Liite 5

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Erityissuunnittelija Hanna-Leena Nuutinen on kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tätä asiaa käsiteltäessä.

Uudenmaan munuais- ja maksayhdistys UUMU ry:n avustushakemus on esityslistan tämän asian liitteenä 1. Hakemuksen liitteet ovat nähtävillä kokouksessa sekä tiistaina 10.3.2015 klo 9.00 - 16.00 osoitteessa Kallion virastotalo, Toinen linja 4 A, 11. krs, huone 1144.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan yhdistyksen avustushakemuksesta tekemä päätös 16.12.2014, 426 § on esityslistan tämän asian liitteenä 2.

Yhdistyksen oikaisuvaatimus on esityslistan tämän asian liitteenä 3.

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet (12.12.2011) ovat esityslistan tämän asian liitteenä 4.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan myöntämien avustusten hakukuulutus, josta näkyvät avustusten jakoperusteet, on esityslistan tämän asian liitteenä 5.

Oikaisuvaatimus on tehty kuntalain 93 §:n mukaisessa määräajassa.

Uudenmaan munuais- ja maksayhdistys UUMU ry. toteaa oikaisuvaatimuksessaan, että yhdistyksen avustushakemus koski terveyden ja toimintakyvyn tukemista, kuntoutusta ja hoivaa ja että toiminta- avustusta haettiin erityisesti tapahtumajärjestelyiden mahdollistamiseksi sekä jäsenistön eri ikäryhmien yhdistämiseksi. Lisäksi todetaan, että avustushakemuksessa kuvattiin yhdistyksen laaja-alaista toimintaa, eikä esimerkiksi vertaistukitoiminnan sisältöä ja sitä, mihin avustusraha konkreettisesti käytettäisiin. Oikaisuvaatimuksessa täydennetään näitä tietoja kuvaamalla vertaistuen toteuttamista ja edunvalvontaa keväällä 2015 ja toivotaan, että oikaisuvaatimuksen käsittelyssä huomioitaisiin erityisesti vertaistuen merkitys, aktiivinen virkistystoiminta, uusien potilasryhmien toiminnan järjestäminen sekä potilasryhmien edunvalvonta.

Avustushakemuksesta ja oikaisuvaatimuksesta ei käy selkeästi ilmi missä määrin avustus kohdentuisi helsinkiläisiin ja välittömään auttamis- ja tukemistoimintaan, joten avustusta ei voida kaupungin ohjeen mukaan ja sosiaali- ja terveyslautakunnan avustusten jakoperusteiden mukaan myöntää. Lisäksi yhdistyksen taloustiedoista voidaan tehdä se päätelmä, että yhdistyksen toiminta voi jatkua myös ilman avustusta.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Riitta Simoila, osastopäällikkö, puhelin: 310 42213

riitta.simoila(a)hel.fi

Hanna-Leena Nuutinen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42662

hanna-leena.nuutinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Avustushakemus Uudenmaan munuais- ja maksayhdistys UUMU ry.

2

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös 16.12.2014, 426 §

3

Oikaisuvaatimus Uudenmaan munuais- ja maksayhdistys UUMU ry. (ilman allekirjoituksia)

4

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet

5

Sosiaali- ja terveyslautakunnan avustusten hakukuulutus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 4
Liite 5

Tiedoksi

Talous- ja tukipalvelut

Talous- ja strategiapalvelut

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566