Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2015

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/8

 

10.03.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 73

Helsingin Seudun Mielenterveysseura ry:n oikaisuvaatimus sosiaali- ja terveyslautakunnan avustuspäätöksestä

HEL 2015-000362 T 02 05 01 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hylätä Helsingin Seudun Mielenterveysseura ry:n oikaisuvaatimuksen sosiaali- ja terveyslautakunnan järjestöavustuspäätöksestä 16.12.2014, 426 §.

Perustelut

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätökset järjestöjen tekemistä avustushakemuksista perustuvat kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettaviin yleisohjeisiin (12.12.2011) sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan 3.9.2013 (288 §) vahvistamiin avustusten jakoperusteisiin.

Helsingin Seudun Mielenterveysseura ry. anoi vuodelle 2015 sosiaali- ja terveyslautakunnalta avustusta 16 500 euroa käytettäväksi toimitilan vuokraan ja huoltoon (5 500 e), toimistokuluihin, kuten puhelin- ynnä muihin kuluihin (5 000 e) ja tukihenkilötoiminnan koulutus-, työnohjaus- ja muihin kuluihin (6 000 e). Sosiaali- ja terveyslautakunta teki hakemuksesta hylkäävän päätöksen, jonka perusteluna todettiin, että kaupungin ohjeiden mukaisesti avustusta ei esitetä, koska yhdistyksen toiminta on erittäin pienimuotoista, tukihenkilötyötä ei toteuteta ja toiminta perustuu kokonaan avustukseen. Yhdistyksen vuodelle 2014 tekemä avustushakemus sosiaali- ja terveyslautakunnalle myöhästyi, jonka vuoksi avustusta ei myönnetty.

Kaupungin avustusten myöntämisessä yleisohjeiden kohdan 6.1.c mukaan avustuksia myönnettäessä on otettava huomioon helsinkiläisten määrä, johdon yhteisön toiminta kohdistuu sekä kohdan 6.1.d mukaan avustettavan toiminnan tulokset ja laajuus. Avustushakemuksessa ja oikaisuvaatimuksessa todetaan, että tukihenkilötoiminta on projektirahoituksen puuttumisen vuoksi hyvin vähäistä. Sitä toteuttavat yhdistyksen puheenjohtaja, hallituksen jäsenet ja 4 - 6 koulutettua vapaaehtoista. Puheluihin ja sähköposteihin vastataan ja auttavia keskusteluja käydään kaikkein tarvitsevimpien kanssa. Muut ohjataan hakemaan apua muilta tahoilta. Tilastoja toteutuneesta tukihenkilötoiminnasta ei esitetä. Näiden tietojen perusteella voidaan todeta, että yhdistyksen toiminta on pienimuotoista ja varsinaista tukihenkilötyötä yhdistys ei tällä hetkellä toteuta, mutta käy auttavia keskusteluja puhelimitse. Yhdistyksen 2 - 3 kertaa vuodessa järjestämiin ajankohtaisiin ilmaisseminaareihin osallistuu runsaasti ihmisiä, mutta tämä ei muuta sitä tulkintaa, että yhdistyksen toiminta on pienimuotoista. 

Yhdistyksen avustushakemus sisälsi selvityksen vuodelle 2013 saadun 18 000 euron avustuksen käytöstä erilaisiin toimitilan, toimiston ja tukihenkilötoiminnan kuluihin. Tilinpäätöksen mukaan toimintakuluista katettiin 71 % sosiaali- ja terveyslautakunnan avustuksella, 8 % jäsenmaksuilla, tukimaksulla sekä kattojärjestön avustuksella ja 21 % menoista ylitti talousarvion, josta muodostui 5 400 euron alijäämä. Näiden tietojen perusteella voidaan katsoa, että toiminta perustuu valtaosin avustuksiin.

Lisäksi todetaan, että vuodesta 2014 alkaen voimassa olleiden sosiaali- ja terveyslautakunnan uusittujen avustusohjeiden mukaisesti järjestön hallinnollisia kuluja (esimerkiksi toimistotarvikkeet, puhelin, henkilökunnan koulutus ja kiinteistönhuoltokulut) ei pääsääntöisesti avusteta. Tältä osin tilanne on Helsingin seudun Mielenterveysseuran osalta muuttunut, koska vuoteen 2013 asti se on voinut saada avustusta myös näihin kuluihin.       

Edellä kuvatun perusteella voidaan katsoa, että oikaisuvaatimuksessa esitetyt perustelut eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen.

Oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty näyttöä siitä, että sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös olisi syntynyt virheellisessä järjestyksessä tai että päätöksen tehnyt viranomainen olisi ylittänyt toimivaltansa tai että päätös olisi muutenkaan lainvastainen.

Käsittely

Erityissuunnittelija Hanna-Leena Nuutinen oli kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tätä asiaa käsiteltäessä.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Riitta Simoila, osastopäällikkö, puhelin: 310 42213

riitta.simoila(a)hel.fi

Hanna-Leena Nuutinen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42662

hanna-leena.nuutinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Avustushakemus Helsingin Seudun Mielenterveysseura ry.

2

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös 16.12.2014, 426 §

3

Oikaisuvaatimus Helsingin Seudun Mielenterveysseura ry. (ilman allekirjoituksia)

4

Suomen Mielenterveysseuran lausunto (ilman allekirjoituksia)

5

Mielenterveyden keskusliiton lausunto (ilman allekirjoituksia)

6

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet

7

Sosiaali- ja terveyslautakunnan avustusten hakukuulutus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 6
Liite 7

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Erityissuunnittelija Hanna-Leena Nuutinen on kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tätä asiaa käsiteltäessä.

Helsingin Seudun Mielenterveysseura ry:n avustushakemus on esityslistan tämän asian liitteenä 1. Hakemuksen liitteet ovat nähtävillä kokouksessa sekä tiistaina 10.3.2015 klo 9.00 - 16.00 osoitteessa Kallion virastotalo, Toinen linja 4 A, 11. krs, huone 1144.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan yhdistyksen avustushakemuksesta tekemä päätös 16.12.2014, 426 § on esityslistan tämän asian liitteenä 2.

Helsingin Seudun Mielenterveysseura ry:n oikaisuvaatimus on esityslistan tämän asian liitteenä 3.

Oikaisuvaatimusta puoltava Suomen Mielenterveysseuran lausunto on liitteenä 4 ja Mielenterveyden keskusliiton puoltava lausunto liitteenä 5.

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet (12.12.2011) ovat esityslistan tämän asian liitteenä 6.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan myöntämien avustusten hakukuulutus, josta näkyvät avustusten jakoperusteet, on esityslistan tämän asian liitteenä 7.

Oikaisuvaatimus on tehty kuntalain 93 §:n mukaisessa määräajassa.

Helsingin Seudun Mielenterveysseura ry. toteaa oikaisuvaatimuksessaan, että hylkäävän avustuspäätöksen perustelut yhdistyksen toiminnan pienimuotoisuudesta, tukihenkilötyön toteutumattomuudesta ja toiminnan rahoituksen perustumisesta avustukseen eivät pidä paikkaansa. Oikaisuvaatimuksessa ei esitetä pyyntöä muuttaa avustuspäätöstä, mutta siinä kerrotaan, että avustusta tarvitaan kattamaan toimitilan kulut, koska jäsenmaksutulot eivät tähän riitä. Lisäksi kuvataan tukihenkilötyön toteutuksen tilannetta todeten, että vain pientä määrää tarvitsijoita voidaan auttaa.

Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja on lähettänyt oikaisuvaatimukseen liittyvän lausunnon (16.1.2015). Siinä puolletaan oikaisua Helsingin seudun Mielenterveysseura ry:n avustushakemuksesta tehtyyn päätökseen ja kuvataan yhdistyksen toimintamuodot sekä todetaan, että avustus on välttämätön yhdistyksen arvokkaan niukin voimavaroin tekemän työn jatkuvuuden varmistamiseksi.

Mielenterveyden keskusliiton hallituksen puheenjohtaja ja toiminnanjohtaja ovat lähettäneet oikaisuvaatimukseen liittyvän lausunnon (27.1.2015). Siinä pyydetään oikaisemaan kielteinen avustuspäätös Helsingin seudun Mielenterveysseura ry:n eduksi. Lausunnossa kuvataan psykiatrisen hoidon painopisteen kehitystä avohoidon suuntaan ja pienten vertaisjärjestöjen ja niissä toimimisen merkitystä mielenterveyspalvelujen täydentäjinä ja osallisuuden kokemuksen vahvistajina. Lisäksi painotetaan ennaltaehkäisyn merkitystä ja todetaan, että Helsingin seudun Mielenterveysseura ry:n kaltaisella pienellä tukihenkilötoiminnan tuottajalla on merkittäviä vaikuttavuuksia lähitoimintaympäristöönsä.    

Oikaisuvaatimuksessa ja sitä puoltavissa lausunnoissa ei ole tuotu esiin sellaisia seikkoja, jotka muuttaisivat käsitystä siitä, että yhdistyksen toiminta on pienimuotoista ja tukihenkilötyötä ei sen varsinaisessa merkityksessä toteuteta. Näistä syistä kaupungin avustusohjeiden kohtien 6.1.c ja 6.1.d edellytykset eivät täyty. Lisäksi yhdistyksellä on omaa varainhankintaa vähän ja tämän vuoksi voidaan katsoa, että toiminta perustuu valtaosin avustuksiin. Näin ollen avustushakemuksesta tehty hylkäävä päätös on kaupungin ohjeen mukainen.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Riitta Simoila, osastopäällikkö, puhelin: 310 42213

riitta.simoila(a)hel.fi

Hanna-Leena Nuutinen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42662

hanna-leena.nuutinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Avustushakemus Helsingin Seudun Mielenterveysseura ry.

2

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös 16.12.2014, 426 §

3

Oikaisuvaatimus Helsingin Seudun Mielenterveysseura ry. (ilman allekirjoituksia)

4

Suomen Mielenterveysseuran lausunto (ilman allekirjoituksia)

5

Mielenterveyden keskusliiton lausunto (ilman allekirjoituksia)

6

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet

7

Sosiaali- ja terveyslautakunnan avustusten hakukuulutus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 6
Liite 7

Tiedoksi

Talous- ja tukipalvelut

Talous- ja strategiapalvelut

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566