Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2015

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/13

 

10.03.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 78

Helsingin Raittiuskeskus ry:n oikaisuvaatimus virastopäällikön avustuspäätöksestä

HEL 2015-000084 T 02 05 01 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hylätä Helsingin raittiuskeskus ry:n oikaisuvaatimuksen virastopäällikön järjestöavustuspäätöksestä 23.12.2014, 238 §.

Perustelut

Helsingin Raittiuskeskus ry. anoi vuodelle 2015 sosiaali- ja terveyslautakunnalta avustusta 3 561,50 euroa käytettäväksi viiteen eri käyttötarkoitukseen, jotka olivat: 1. Helsingin työttömien kanssa tehtävä yhteistyö, 2. ennalta ehkäisevä lasten ja varhaisnuorten valistustyö kouluissa ja tarhoissa, 3. päihdetyö alkoholiriippuvaisten kanssa, 4. ikäihmisten kunnon yllä pitäminen ja virkistystoiminta säännöllisesti kerhotoiminnalla ja retkitapahtumilla ja 5. Vuosaaren asukkaiden valistus ja tiedotustoiminta. Hakemuksessa todettiin, että mahdollisen avustuksen lisäksi näihin toimintoihin ei ole muuta rahoitusta.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan delegointipäätöksen (12.2.2013, 12 §) mukaan päätöksen avustushakemuksesta teki virastopäällikkö. Hän teki hylkäävän päätöksen, jonka perusteluna todettiin, että kaupungin ohjeiden mukaisesti avustusta ei esitetä myönnettäväksi keskusjärjestölle. Vuodelle 2014 yhdistykselle oli myönnetty sosiaali- ja terveyslautakunnan avustusta 1 600 euroa käytettäväksi ehkäisevän päihdetyöhön.

Helsingin Raittiuskeskus ry:n sääntöjen 2 §:n mukaan Keskuksen tarkoituksena on sen jäsenyhdistysten yhteistyöelimenä toimia raittiuden edistämiseksi pääkaupungissa. Sääntöjen 3 §:n mukaan Keskuksen jäseniksi voivat liittyä jäseniltä ehdotonta raittiutta vaativat Helsingissä toimivat rekisteröidyt yhdistykset, jotka liiton hallitus hyväksyy. Yhdistyksellä ei ole henkilöjäseniä. Jäsenyhdistyksiä ovat Helsingin Raittiit Rautatieläiset, Raittiusyhdistys Konesepot ja Raittiusyhdistys Kilpi. Näistä kaksi ensimmäistä hakivat ja saivat sosiaali- ja terveyslautakunnalta avustusta vuoden 2015 toimintaan.

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavien yleisohjeiden kohdan 2.6. mukaan avustuksia ei myönnetä järjestöille edelleen jaettaviksi eikä myöskään keskusjärjestöille. Kohdassa todetaan täydentäen, että jos keskusjärjestö kuitenkin ylläpitää helsinkiläisten hyväksi sellaista toimintaa, jonka tukemisen kaupunki katsoo tarkoituksenmukaiseksi, voidaan kaupungin avustus myöntää tälle keskusjärjestölle edelleen jäsenistölle jaettavaksi.

Helsingin Raittiuskeskus ry. toimii jäsenyhdistystensä yhteistyöelimenä ja tämän toiminnan katsotaan olevan keskusjärjestötoimintaa. Tämä tulkinta poikkesi aikaisempien vuosien avustuspäätösten käytännöstä ja johtui siitä, että hakemuksen käsittelyyn perehdyttiin aikaisempaa tarkemmin. Keskusjärjestöroolia ei muuta se, että yhdistyksellä on jonkin verran omia pienimuotoisia tapahtumia ja yhteistyötä eri tahojen kanssa. Kaupungin ohjeen mukaan keskusjärjestöä voitaisiin tukea vain siinä tapauksessa, että se jakaisi saamansa avustuksen edelleen jäsenjärjestöilleen. Avustushakemuksen perusteella näin ei kuitenkaan ole tarkoitus toimia. Tämän vuoksi yhdistyksen hakemuksesta tehty hylkäävä päätös on tehty kaupungin ohjeen mukaisesti.

Edellä kuvatun perusteella voidaan katsoa, että oikaisuvaatimuksessa esitetyt perustelut eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen.

Oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty näyttöä siitä, että virastopäällikön päätös olisi syntynyt virheellisessä järjestyksessä tai että päätöksen tehnyt viranomainen olisi ylittänyt toimivaltansa tai että päätös olisi muutenkaan lainvastainen.

Käsittely

Erityissuunnittelija Hanna-Leena Nuutinen oli kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tätä asiaa käsiteltäessä.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Riitta Simoila, osastopäällikkö, puhelin: 310 42213

riitta.simoila(a)hel.fi

Hanna-Leena Nuutinen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42662

hanna-leena.nuutinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Avustushakemus Helsingin Raittiuskeskus ry.

2

Virastopäällikön päätös 23.12.2014, 238 §

3

Oikaisuvaatimus Helsingin Raittiuskeskus ry. (ilman allekirjoituksia)

4

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet

5

Sosiaali- ja terveyslautakunnan avustusten hakukuulutus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 4
Liite 5

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Erityissuunnittelija Hanna-Leena Nuutinen on kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tätä asiaa käsiteltäessä.

Helsingin Raittiuskeskus avustushakemus on esityslistan tämän asian liitteenä 1. Hakemuksen liitteet ovat nähtävillä kokouksessa sekä tiistaina 10.3.2015 klo 9.00 - 16.00 osoitteessa Kallion virastotalo, Toinen linja 4 A, 11. krs, huone 1144.

Virastopäällikön yhdistyksen avustushakemuksesta tekemä päätös 23.12.2014, 238 § on esityslistan tämän asian liitteenä 2.

Yhdistyksen oikaisuvaatimus on esityslistan tämän asian liitteenä 3.

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet (12.12.2011) ovat esityslistan tämän asian liitteenä 4.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan myöntämien avustusten hakukuulutus, josta näkyvät avustusten jakoperusteet, on esityslistan tämän asian liitteenä 5.

Oikaisuvaatimus on tehty kuntalain 93 §:n mukaisessa määräajassa.

Helsingin Raittiuskeskus ry. pyytää oikaisuvaatimuksessaan, että sen avustushakemus palautetaan uudelleen käsittelyyn ja yhdistykselle myönnetään sen hakema toiminta-avustus 3 561,50 e. Yhdistys toteaa, että hylkäävä päätös on tehty virheellisesti ja tosiseikkojen vastaisesti. Järjestö ei toimi, nimestään huolimatta, kuin perinteinen keskusjärjestö, vaan tekee työtänsä tavoitteidensa mukaisesti suuren yleisön keskuudessa. Järjestön tekemä ennaltaehkäisevä työ edellyttää avustusvaroja, joita on aikaisempina vuosina saatu. Avustukset ovat olleet riittämättömiä ja se on vaikuttanut kielteisesti määrällisten ja laadullisten tulosten saavuttamiseen.

Yhdistystä voidaan pitää keskusjärjestönä ja kaupungin ohjeiden mukaan avustusta ei saa myöntää keskusjärjestön omaan toimintaan. Sosiaali- ja terveyslautakunta avustaa keskusjärjestön kahta jäsenyhdistystä ja näin tukee toimintaa raittiuden hyväksi. Näillä perustein päätöksen muuttaminen ei ole aiheellista.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Riitta Simoila, osastopäällikkö, puhelin: 310 42213

riitta.simoila(a)hel.fi

Hanna-Leena Nuutinen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42662

hanna-leena.nuutinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Avustushakemus Helsingin Raittiuskeskus ry.

2

Virastopäällikön päätös 23.12.2014, 238 §

3

Oikaisuvaatimus Helsingin Raittiuskeskus ry. (ilman allekirjoituksia)

4

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet

5

Sosiaali- ja terveyslautakunnan avustusten hakukuulutus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 4
Liite 5

Tiedoksi

Talous- ja tukipalvelut

Talous- ja strategiapalvelut

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566