Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2015

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/24

 

10.03.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 91

Sosiaali- ja terveysviraston lausunto talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmaluonnoksesta vuosiksi 2016-2025

HEL 2015-002015 T 10 06 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Pöydällepanoehdotus:
Sirpa Asko-Seljavaara: Pyydän asian pöydälle

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Pirjo Sipiläinen, arkkitehti, puhelin: 310 42256

pirjo.sipilainen(a)hel.fi

Jaana Lunnela, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 310 42505

jaana.lunnela(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunta antaa kiinteistöviraston tilakeskukselle seuraavan esittelijän ehdotuksen mukaisen lausunnon:

Talonrakennushankkeiden rakentamisohjelma vuosiksi 2016–2025

Uudisrakennushankkeet

Listalla on kaksi sosiaali- ja terveysviraston uudisrakennushanketta. Outamon lastenkodin uudisrakennus ns. osasto Nelonen valmistuu vuonna 2016. Laakson sairaala-alueelle on suunnitteilla laaja uudisrakennushanke, jonka lähtökohtana on suunnittelukilpailun voittanut ehdotus. Laakson sairaala-alueelle sijoittuvat terveys- ja hyvinvointikeskus, perhekeskus, psykiatria- ja päihdepalvelut, sekä kaupunginsairaala. Hanke korvaa Herttoniemen, Laakson, Lapinlahden sekä Auroran sairaalan aikaisemmin esitetyt peruskorjaushankkeet. Näille hankkeille aikaisemmin varattu rahoitus tulee kohdistaan Laakson ja Malmin sairaala-alueille.

Uudisrakennushankkeista puuttuu Malmin sairaalan laajennushanke. Malmille tarvitaan korvaavat tilat rakennuksen 18 huonokuntoisille vuodeosastoille. Hanke tulee ohjelmoida vuodelle 2022. Paras vaihtoehto toiminnallisesti olisi uuden päivystyssairaalan korottaminen.

Lautakunta esitti vuoden 2014 lausunnossaan Vuosaaren Albatrossin laajentamista. Hanke tarvitaan palveluverkkosuunnitelman mukaisen terveys- ja hyvinvointikeskuksen ja perhekeskuksen toteuttamiseksi. Hanke tulee toteuttaa joko investointi- tai vuokrahankkeena ja sen tulee valmistua viimeistään vuonna 2019.

Korjaushankkeet

Karviaismäen toimintakeskuksen peruskorjaus ja Outamon lastenkodin päärakennuksen peruskorjaus ovat suunnitelmien mukaisia.

Uusi tekninen peruskorjaushanke on Roihuvuoren vanhustenkeskuksen tiiliverhouksen uusiminen vuosina 2016 - 2018. Hankkeen toteuttaminen pitää sovittaa yhteen mahdollisesti tarvittavien väistötilojen kanssa.

Sofianlehdon A-rakennuksen korjaushankkeet on esitetty ohjelmaan valmistuvaksi vasta vuonna 2018. Molemmat korjaushankkeet tulee aikaistaa siten, että koko rakennuksen korjaustyöt toteutetaan samanaikaisesti vuonna 2016. Mikäli Sofianlehdon korjaushanketta ei toteuteta, lakisääteinen kehitysvammaisten laitoshoidon purku pysähtyy eikä Killinmäen rakennuksista voida luopua. Seurauksena ovat moninkertaiset vuokravaikutukset kaupungille.

Suursuon sairaalan peruskorjaus, Teinilän lastenkodin perusparannus ja laajennus sekä Tervalammen kuntoutuskeskuksen rakennuksen 14 tekninen peruskorjaus ovat suunnitelmien mukaisia.

Vuosina 2016 - 2018 toteutettavat vuokra- ja osakekohteet

Yhteishankkeet

Kalasataman ja Keskustan terveys- ja hyvinvointikeskukset ovat laajuudeltaan suunnitelmien mukaisia ja niiden tulee valmistua vuonna 2017.

Listaan tulee lisätä perhekeskuksen pilottikohteen tilat, noin 5000 htm2.

Listaan tulee lisätä Vuosaaren Albatrossin laajennus, noin 2500 htm2, valmistuminen vuonna 2019.

Terveys- ja päihdepalvelut

Listalle tulee lisätä Mannerheimintie 172 hammashoitolan korvaavat tilat, yhteensä noin 400 htm2. Lisäksi kiinteistöllä on pääkaupunkiseudun suun erikoishoidon yksikkö sekä yliopistohammasklinikan tiloja, yhteensä noin 1600 htm2. Tilat tarvitaan, koska Mannerheimintie 172 kiinteistö puretaan ja paikalle rakennetaan asuintaloja.

Perhe- ja sosiaalipalvelut

Malmin lastenkodin Karviaistien pienyksikölle selvitetään kahta vaihtoehtoa, joko nykyisten tilojen kunnostus ja uusien yhteistilojen hankkiminen tai uudet tilat pienkotiyksikölle ja yhteistiloille olemassa olevasta rakennuskannasta.

Kaikki kehitysvammaisten ryhmäkoti- ja asuntoryhmähankkeet tulee aikaistaa siten, että ne ovat valmiita viimeistään vuonna 2017. Killinmäen lähes tyhjästä laitosrakennuksesta on luovuttava mahdollisimman nopeasti. Laitoshoitoa korvaavien tilojen tulee olla käyttöön otettavissa viimeistään vuonna 2017.

Vuokra- ja osakekohteiden listaan tulee tehdä seuraavat muutokset:

-        Rudolfintie 10 ja Liusketie 3 hankkeet voidaan ottaa pois ohjelmasta. Vaikka ko. tilat korjattaisiin asunnoiksi kehitysvammaisille, ne olisivat tukiasuntoja, jotka asukkaat vuokraavat suoraan Hekalta. Tällöin ne eivät ole sosiaali- ja terveysviraston tilahankkeita.

-        Sosiaali- ja terveysvirasto selvittää parhaillaan kiinteistöviraston tilakeskuksen kanssa Junailijankuja 1, Kunnalliskodintie 6 ja Louhikkotie 2 tilojen soveltuvuutta kehitysvammaisten, ensisijassa autistien, asumiseen. Näiden hankkeiden on hyvä olla mukana ohjelmassa eli Louhikkotie 2 tulee lisätä ohjelmaan.

Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut

Hankkeiden aikataulut ovat, kuten sosiaali- ja terveysvirasto on ne esittänyt, mutta ohjelmasta puuttuvat myöhempinä vuosina toteutettavat hankkeet. Sosiaali- ja terveysvirasto on laatinut hankeohjelman rinnalla väistötilasuunnitelman.

Myllypuron monipuolisen palvelukeskuksen (mpk) väistötilaksi on alustavasti suunniteltu Herttoniemen sairaalaa. Riistavuoren monipuolisen palvelukeskuksen ja Kannelmäen palvelutalojen muutostyöt on ajoitettu niin, että niiden väistötilana toimivat vuodenvaihteessa 2016 -17 valmistuvat Kustaankartanon rakennukset D ja E. Mariankodin peruskorjaus taas on ajoitettu niin, että myös sen väistötilana voisivat toimia Kustaankartanon D ja E -rakennukset sen jälkeen kun ne vapautuvat muusta väistötilakäytöstä.

Ohjelmasta puuttuvat myöhempien vuosien hankkeet:

-        Pakilakodin Heinätalon muutostyöt vuosina 2019 -20

-        Palvelutalo Rudolfin laajennus ja muutos ryhmäkodeiksi vuosina 2019 -20

-        Kustaankartanon mpk, C -talon peruskorjaus vuosina 2020 -21

-        Kustaankartanon mpk, yhden rakennuksen muutos palveluasunnoiksi vuosina 2021 -22

-        Kannelmäki-Malminkartanon mpk vuosina 2022 -23

-        Etelän mpk vuosina 2023 -24

Sosiaali- ja terveysviraston priorisointi

Investointihankkeet

1.     Sofianlehdonkatu 8, molemmat A-talon korjaushankkeet pitää toteuttaa vuonna 2016

2.     Outamon lastenkoti, osasto nelonen

3.     Laakson sairaala

4.     Malmin sairaalan laajennus

5.     Roihuvuoren monipuolinen palvelukeskus, tiiliverhouksen uusiminen

6.     Teinilän lastenkoti, perusparannus ja laajennus

7.     Karviaismäen toimintakeskus

8.     Suursuon sairaalan yhdysosan peruskorjaus

9.     Outamon lastenkoti, päärakennuksen peruskorjaus

10. Tervalammen kuntoutuskeskus

Vuokra- ja osakekohteet priorisoidaan ehdotuksessa olevan valmistumisvuoden mukaan

1.     Kiireellisimpiä ovat kehitysvammaisten hankkeet, jotka korvaavat laitoshoitoa ja joiden toteuduttua päästään eroon kehitysvammalaitoksista

2.     Hampurinkuja, Kankarepolku, Kehitysvammaisten lasten pienryhmäkoti, Kehitysvammaisten ryhmäkoti 2 Gunillankuja, Kehitysvammaisten ryhmäkoti 3 ja Kehitysvammaisten ryhmäkoti 4

3.     Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus

4.     Keskustan terveys- ja hyvinvointikeskus

5.     Muut vuokra- ja osakekohteet valmistumisvuoden vuosiluvun mukaan

Esittelijän perustelut

Kiinteistöviraston tilakeskus on pyytänyt lausunnon hallintokunnalta talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmaluonnoksesta ja ehdotuksesta vuokra- ja osakekohteiden suunnitteilla olevista uudis- ja peruskorjaushankkeista vuosiksi 2016–2018. Rakentamisohjelmaan on ohjelmoitu enimmäismäärä hallintokunnan ehdottamia hankkeita.

Helsingin kaupungin strategiaohjelman vuosien 2013–2016 tavoitteena on, että kaupungin omassa käytössä olevien kokonaistoimitilojen kokonaispinta-alan määrä ei kasva strategiakaudella. Lisäksi strategiakaudelle on asetettu vuotuiseksi investointien tasoksi 435 milj. euroa ja otettu käyttöön 10-vuotinen investointiraami osana raamiohjausta. Kun kaupunginhallitus on hyväksynyt vuosien 2016–2025 raamin maaliskuussa 2015, tilakeskus joutuu sopeuttamaan kiinteistölautakunnalle valmisteltavan talonrakennushankkeiden rakentamisohjelman vuosiksi 2016–2025 raamin mukaiseksi.

Tämän vuoksi hallintokuntaa on pyydetty priorisoimaan hankkeensa mahdollisen karsimisen helpottamiseksi.

Hallintokunnan talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmaluonnos vuosiksi 2016–2025 on liitteenä 1 ja ehdotus vuokra- ja osakekohteiden suunnitteilla olevista uudis- ja peruskorjaushankkeista on liitteenä 2.

Hallintokunnan lausunto kiinteistölautakunnalle tulee toimittaa 26.3.2015 mennessä.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Pirjo Sipiläinen, arkkitehti, puhelin: 310 42256

pirjo.sipilainen(a)hel.fi

Jaana Lunnela, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 310 42505

jaana.lunnela(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1_Hallintokunnan talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmaluonnos vuosiksi 2016–2025

2

Liite 2_Ehdotus vuokra- ja osakekohteiden suunnitteilla olevista uudis- ja peruskorjaushankkeista

Tiedoksi

Kiinteistöviraston tilakeskus

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566