Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2015

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/6

 

27.01.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 23

Kilpailutuksen periaatteiden hyväksyminen kuntouttavan työtoiminnan hankintaan

HEL 2015-000198 T 02 08 01 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hyväksyä kuntouttavan työtoiminnan kilpailutuksen periaatteet ja ehdot.

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päätti oikeuttaa sosiaali- ja terveysviraston tekemään tarjouspyyntöasiakirjoihin välttämättömiä vähäisiä muutoksia.

Käsittely

Työllistymisen tuen päällikkö Leena Luhtasela oli kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyssä.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Leena Luhtasela, työllistymisen tuen päällikkö, puhelin: 310 64489

leena.luhtasela(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (Hankinta-asetus (614/2007) 6§)

2

Salassa pidettävä (Hankinta-asetus (614/2007) 6§)

3

Salassa pidettävä (Hankinta-asetus (614/2007) 6§)

4

Salassa pidettävä (Hankinta-asetus (614/2007) 6§)

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Työllistymisen tuen päällikkö Leena Luhtasela on kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyssä.

Hankinnan kohde

Kuntouttavalla työtoiminnalla tarkoitetaan lain kuntouttavasta työtoiminnasta (2.3.2001/189) mukaista toimintaa. Kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelua ja sen järjestää kunta. Kunta voi järjestää kuntouttavaa työtoimintaa hankkimalla sen toiselta kunnalta, kuntayhtymältä, valtion virastolta, rekisteröidyltä yhdistykseltä, rekisteröidyltä säätiöltä tai rekisteröidyltä uskonnolliselta yhdyskunnalta. Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yritykseltä.

Helsingin sosiaali- ja terveysviraston Työllistymisen tuki hankkii lakisääteistä kuntouttavaa työtoimintaa oman toiminnan lisäksi ostopalveluna. Omien palvelujen osuus on noin 90 % kokonaistoiminnasta. Ostopalveluihin osallistuu vuositasolla noin 300–400 asiakasta. Kuntouttavaan työtoimintaan ohjataan pitkäaikaistyöttömiä, jotka eivät suoraan pysty osallistumaan työ- ja elinkeinotoimiston järjestämiin palveluihin. Kuntouttavassa työtoiminnassa pyritään parantamaan siihen osallistuvan henkilön työllistymisen edellytyksiä ja elämänhallintaa, jotta osallistuminen myös työhallinnon palveluihin olisi mahdollista. Kuntouttava työtoiminta katsotaan työllistymistä edistäväksi palveluksi, jonka ajalta osallistuja on oikeutettu työmarkkinatukeen ja kulukorvaukseen. Ostopalveluiden avulla saadaan kuntouttavan työtoiminnan tehtävävalikoimaan lisää vaihtoehtoja ja näin edistetään osallistujien työllistymisen edellytyksiä.

Kuntouttavaan työtoimintaan osallistui vuonna 2014 noin 1500 henkilöä. Sosiaali- ja terveysviraston sitovana tavoitteena on kasvattaa osallistujamäärää tänä vuonna 1800 henkilöön. Osallistujamäärä nousee liittyen työmarkkinatuen rahoituksen muutokseen, jossa kunnan rahoitusvastuu laajenee henkilöihin, jotka ovat saaneet 300 päivää työmarkkinatukea eivätkä osallistu työllistymistä edistäviin palveluihin. Omaa toimintaa on kasvatettu, mutta tarvitaan paikkojen lisäämistä myös ostopalveluiden avulla. Kaupungin työllisyyden hoidossa sosiaali- ja terveysviraston tehtävänä on järjestää kuntouttavaa työtoimintaa. Kuntouttavan työtoiminnan asiakaspalvelujen ostot rahoitetaan työllisyyden hoidon määrärahoilla.

Tarjouskilpailu

Kuntouttavan työtoiminnan hankinnasta järjestetään tarjouskilpailu. Tarjouskilpailu järjestetään hankintalain (348/2007) mukaisesti avoimella menettelyllä.

Esitys tarjouspyyntöasiakirjoiksi on tämän esityksen liitteenä 1-4. Hankinta-asetuksen (614/2007) 6 §:n mukaan hankintailmoitusta ei saa julkaista muualla ennen kuin se on julkaistu julkisten hankintojen internet-osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi, joten tarjouspyyntöasiakirjoja ei julkaista internetissä.

Tarjouspyynnössä ja sen liitteissä on esitetty tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut laadulliset vähimmäisvaatimukset (kelpoisuusvaatimukset), joiden on ehdottomasti täytyttävä koko sopimuskauden ajan. Tilaaja valvoo sopimusehtojen noudattamista.

Tarjouspyyntöasiakirjat on valmisteltu yhteistyönä sosiaali- ja terveysviraston ja kaupungin hankintakeskuksen kanssa ja hankintakeskuksen lakimies on tarkistanut tarjouspyynnön liitteineen.

Hankinta jakautuu kahteen palvelukokonaisuuteen:

Palvelukokonaisuus 1: Matalan kynnyksen ryhmissä toteutettava toiminta alle 30-vuotiaille

Palvelukokonaisuus 2: Varsinainen työtoiminta

Tarjouksen valintaperusteena on molemmissa palvelukokonaisuuksissa kokonaistaloudellinen edullisuus. Tarjoukselle hinnasta ja laadusta annetut vertailupisteet lasketaan yhteen ja eniten pisteitä saanut tarjous on kokonaistaloudellisesti edullisin.

Tarjousten vertailussa hinnan painoarvo on 80% ja laadun 20%. Vertailussa laatu koostuu tarjoajan tarjouksen yhteydessä antamasta kohderyhmälle suunnatusta toteutussuunnitelmasta.

Tarjoajien tulee täyttää kaikki tarjouspyynnössä ja sen liitteissä esitetyt vähimmäisvaatimukset. Tarjoukset vertaillaan palvelukokonaisuuksittain. Puitejärjestelyyn valitaan molemmille hankinnan palvelukokonaisuuksille vähintään kolme ja enintään kahdeksan tarjouspyynnön vähimmäisvaatimukset täyttävää kokonaistaloudellisinta tarjousta, jotka asetetaan vertailuperusteiden mukaiseen ensisijaisuusjärjestykseen.

Tilaaja ostaa tarpeidensa mukaiset palvelut tarjouskilpailun voittaneilta palveluntuottajilta hankintapäätöksessä määritellyssä edullisuusjärjestyksessä. Osatarjoukset ovat sallittuja siten, että tarjous on mahdollista jättää vain toiseen tai molempiin palvelukokonaisuuksiin. Sen sijaan osatarjoukset palvelukokonaisuuden sisällä eivät ole sallittuja.

Päätösehdotus hankinnasta tuodaan sosiaali- ja terveyslautakunnan päätettäväksi kevään 2015 aikana.

Tehtävä sopimus

Palvelu kilpailutetaan kahden (2) vuoden sopimuskaudelle ja se on suunniteltu alkavaksi 1.6.2015. Sopimusta voidaan tilaajan niin päättäessä jatkaa yhdellä optiovuodella.

Sosiaali- ja terveysvirasto varaa kuitenkin oikeuden irtisanoa sopimuksen kesken sopimuskauden, mikäli se on uuden sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämismallin, vammaispalvelulain tai työelämäosallisuuslain muutosten vuoksi välttämätöntä.

Sosiaali- ja terveysvirasto ei sitoudu hankkimaan tiettyä määrää palvelua, vaan hankkii palvelun esiintyvän tarpeen mukaisesti.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Leena Luhtasela, työllistymisen tuen päällikkö, puhelin: 310 64489

leena.luhtasela(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (Hankinta-asetus (614/2007) 6§)

2

Salassa pidettävä (Hankinta-asetus (614/2007) 6§)

3

Salassa pidettävä (Hankinta-asetus (614/2007) 6§)

4

Salassa pidettävä (Hankinta-asetus (614/2007) 6§)

Tiedoksi

Työllistymisen tuen päällikkö

Hankintapäällikkö

Hankinta-asiantuntija

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566