Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

25/2014

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/14

 

16.12.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 436

Palvelusetelitoiminta alle 65-vuotiaiden asiakkaiden omaishoidon lakisääteisessä lomituksessa kotona tapahtuvana tuntilomituksena 1.3.2015 alkaen

HEL 2013-011976 T 05 08 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Vammaistyön johtaja Tuula Poikonen oli kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tätä asiaa käsiteltäessä.

Pöydällepanoehdotus:
Hannu Tuominen: Pyydän asian jättämistä pöydälle.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Merja Jäntti, toiminnansuunnittelija, puhelin: 310 43715

merja.jantti(a)hel.fi

Tuula Poikonen, vammaistyön johtaja, puhelin: 310 43149

tuula.poikonen(a)hel.fi

Päätösehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että palveluseteli on 1.3.2015 alkaen yksi alle 65-vuotiaiden omaishoidon tuen lakisääteisen vapaan aikaisen tuntilomituksen järjestämistapa. Kyse on omassa kodissa järjestettävästä tuntilomituksesta. Sosiaali- ja terveysvirasto järjestää omaishoidontuen lakisääteistä lomitusta pääsääntöisesti ympärivuorokautisena hoitona kodin ulkopuolisessa yksikössä. Tuntilomituksen palveluseteli on vaihtoehto omaishoitajan lakisääteisten vapaapäivien järjestämiseen, mikäli omaishoitoperhe ei koe tarvetta tai ei halua käyttää ympärivuorokautista hoitoa kodin ulkopuolisessa yksikössä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että palvelusetelin arvo kotiin järjestettävälle tuntilomitukselle on 34 €/tunti. Tuntilomitusta myönnetään asiakkaalle korkeintaan 3 x 6 t./kk. Asiakkaan omavastuuosuus on vuosittain vahvistettu omaishoidon lakisääteisestä lomituksesta maksettava osuus.

Esittelijän perustelut

Vammaistyön johtaja Tuula Poikonen on kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tätä asiaa käsiteltäessä.

Taustaa

Omaishoidon lomitusta kotiin ostopalveluna sai 77 perhettä jotka käyttivät yhteensä 1371 lomitusvuorokautta. Keskimäärin perheet käyttivät vuodessa n.18 päivää. Kotiin annettavan tuntilomituksen kustannukset olivat v. 2013 yhteensä n. 600 000 €/v.

Päätöshistoria

Erillinen päätöshistoria on liitteenä (Liite 1).

Lainsäädännöllinen tausta

Palvelusetelilain 4 §:n mukaan kunta päättää ne sosiaali- ja terveyspalvelut, joiden järjestämisessä se käyttää palveluseteliä sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionosuudesta annetun lain  4 §:n 1 momentin 5 kohdan mukaisesti.

Kaupunginvaltuuston päätös

Kaupunginvaltuusto päätti 28.8.2013, että sosiaali- ja terveystoimen johtosääntöä muutetaan 1.1.2014 lukien siten, että johtosääntöön lisätään seuraavat uudet kohdat:

”4 § Lautakunnan tehtävät

20 päättää palvelusetelin käyttämisestä sekä vahvistaa palvelusetelin arvon”

”16 § Viraston päällikön tehtävät

5 a päättää palvelusetelipalveluntuottajille asetettavista vaatimuksista ja viranhaltijoista, jotka hyväksyvät palveluntuottajat.”

Samalla kaupunginvaltuusto päätti, että johtosääntömuutosten täytäntöön panemiseksi tarpeellisiin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä ennen muutosten voimaantuloa 1.1.2014.

Lainsäädännöllinen tausta palvelusetelin arvolle

Palvelusetelilain 7 §:n mukaan kunnan tulee määrätä palvelusetelin arvo niin, että se on asiakkaan kannalta kohtuullinen. Kohtuullisuutta arvioitaessa on otettava huomioon kustannukset, jotka aiheutuvat kunnalle vastaavan palvelun tuottamisesta kunnan omana tuotantona tai hankkimisesta ostopalveluna sekä asiakkaan maksettavaksi jäävä arvioitu omavastuuosuus.

Hallituksen esityksen mukaan palvelusetelin arvo tulisi määritellä niin, että palvelusetelistä muodostuu asiakkaalle todellinen vaihtoehto palvelun käyttämiseen.

Perustelut palvelusetelin käytölle

Sosiaali- ja terveysviraston strategisten tavoitteiden 2014-2016  mukaisesti lisätään kotiin vietäviä ja kotona asumista tukevia palveluja sekä tuetaan omaishoitajien jaksamista.

Palvelusetelien käytön jatkaminen nähdään tärkeäksi koska palvelusetelit mahdollistavat yksilöllisen palvelujen toteuttamisen tarvittaessa asiakkaan kotona.

Vain osa omaishoitajista käyttää oikeuttaan lakisääteisiin vapaapäiviin. Syynä tähän on muun muassa se, että omaishoitajat eivät koe tarjottujen palvelujen olevan itselleen sopivia. Omaishoidon tuen lakisääteisen vapaan tuntilomituksen palveluseteli antaa mahdollisuuden saada tarvittaessa palvelua myös omaan kotiin. Erityisesti alle 18-vuotiaiden lasten kohdalla on tarvetta kotiin järjestettäville palveluille.

Asiakkaiden omavastuuosuus

Asiakkaan omavastuuosuus on vuosittain vahvistettu omaishoidon lakisääteisestä lomituksesta maksettava asiakasmaksu. Vuonna 2014 lakisääteisen lomituksen omavastuuosuus oli 11,30€/vrk.

Tuntilomituksessa asiakkaan omavastuuosuudet määräytyvät seuraavasti: Jos kaikki tunnit pidetään yhtenä jaksona yhden päivän aikana peritään omavastuuna 1 x 11,30 euroa, jos tunnit pidetään yhtenä jaksona kahden vuorokauden aikana peritään omavastuuna  2 x 11,30 euroa ja jos lomitustunnit pidetään kolmena erillisenä jaksona asiakkaalta peritään omavastuuna 11,30 euroa jokaiselta kuuden tunnin jaksolta erikseen.

Palveluntuottajat perivät asiakkaan omavastuuosuuden asiakkaalta.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Palvelusetelitoiminta lisää asiakkaan valinnan mahdollisuuksia sosiaali- ja terveyspalveluissa. Palveluseteli edesauttaa joustavaa palvelujen käyttöä tukien myönteisiä terveysvaikutuksia ja hyvinvointia.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Merja Jäntti, toiminnansuunnittelija, puhelin: 310 43715

merja.jantti(a)hel.fi

Tuula Poikonen, vammaistyön johtaja, puhelin: 310 43149

tuula.poikonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1 OMAISHOIDON TUEN LAKISÄÄTEISEN VAPAAN LOMITUS päätöshistoria.pdf

Tiedoksi: Muutoksenhakukielto, valmistelu

vs. osastopäällikkö

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566