Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

25/2014

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/3

 

16.12.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 425

Ilmoitusasiat

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti merkitä tiedoksi ilmoitusasiat.

Käsittely

Hankejohtaja Hannu Välimäki oli kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tätä asiaa käsiteltäessä. Välimäki antoi tämän asian käsittelyn yhteydessä tilannekatsauksen Apotti-hankkeesta.

Pääluottamusmies Eila Simola oli kokouksessa kutsuttuna järjestöjen edustajana läsnä tämän asian käsittelyn yhteydessä kuultaessa häntä käyttösuunnitelmista v.2015.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Harri J. Lehtonen, lakimies, puhelin: 310 42668

harri.j.lehtonen(a)hel.fi

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Sosiaali- ja terveyslautakunta tiedottaa seuraavat päätökset ja muut tiedotusluonteiset asiat (asiakirjat ovat nähtävänä sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa):

Apotti-hankkeen tilannekatsaus. Hankejohtaja Hannu Välimäki on kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tätä asiaa käsiteltäessä.

Toimitilat perhekeskuspilotille ja keskustan terveys- ja hyvinvointikeskukselle

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi kokouksessaan 7.10.2014 sosiaali- ja terveysviraston palveluverkon uudistamisen periaatelinjaukset ja toteuttamismallit "Sosiaali- ja terveysviraston palveluverkkosuunnitelma vuoteen 2030" -raportin pääpiirteiden mukaisesti. Lisäksi lautakunta päätti, että perhekeskuksen pilottikohteen tarkempi suunnitelma tuodaan sosiaali- ja terveyslautakunnan hyväksyttäväksi vuoden 2014 aikana ja että tätä ennen Tilakeskus selvittää perhekeskuspilotointia varten tarvittavat tilat vuodelle 2015.

Lautakunnan toimeksiantoon liittyen sosiaali- ja terveysvirasto pyysi kiinteistövirastoa selvittämään 17.11.2014 mennessä tilavaihtoehdot laajuudeltaan noin 4500 htm2:n perhekeskukselle keskustan alueelta. Lisäksi virasto pyysi selvittämään toimitilat keskustan terveys- ja hyvinvointikeskukselle Helsingin keskustan alueelta. Vuoden 2014 talousarvion mukaan keskusta-alueen terveysaseman sijainti ja toiminnot päätetään vuoden 2014 aikana.

Kiinteistöviraston selvityksen perusteella keskustan alueella ei ole Marian sairaala-aluetta lukuun ottamatta kaupungin omia tai ulkopuoliselta vuokrattavia perhekeskuksen tai terveys- ja hyvinvointikeskuksen toimintaan soveltuvia tiloja vapautumassa annetussa aikataulussa.

Kiinteistövirasto on selvittänyt Helsingin keskustassa sijaitsevan kahden ulkopuolisen omistajan kiinteistöjen soveltumista perhekeskuksen tai keskustan terveys- ja hyvinvointikeskuksen toimitiloiksi. Toisen tahon kanssa neuvottelut eivät ole edenneet ja toinen tutkituista vaihtoehdoista ei ole soveltuva perhekeskukseksi tai terveys- ja hyvinvointikeskukseksi. Tilat vapautuisivat vaiheittain vuoteen 2022 mennessä ja korjaustyöt viivästyttävät käyttöönottoa vuosia. Tiloihin pitäisi sitoutua jo nyt. Kerroskorkeudeltaan matala kiinteistö on hankala ja kallis korjata, tiloista ei saada tehokkaita ja vuokrakustannukset ovat korkeammat kuin uudisrakennusvaihtoehdossa.

Keskustan perhekeskuksen sijainti on aikataulullisesti nopeimmin toteutettavissa Kallion terveysaseman tiloihin Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen käynnistyttyä vuonna 2018. Perhekeskuksen pilotointi toteutetaan vuosina 2015 – 2017 uusia toimintamalleja käyttöön ottaen pääasiassa nykyisissä toimitiloissa.

Keskustan terveysaseman toiminnallisesti ja taloudellisesti parhaimmaksi sijoitusvaihtoehdoksi on päätymässä Marian sairaala-alue. Toiminnan sijoittaminen Mariaan edellyttää kuntotutkimusten teettämistä, suunnittelu- ja rakennuslupaprosessin käynnistämistä sekä varsinaisten muutostöiden tekemistä. Marian alueelle sijoittuva terveys- ja hyvinvointikeskus voitaisiin toteuttaa uudisrakennuksena, jolloin se olisi tehokkain ja edullisin sijoitusvaihtoehto. Marian sairaala-aluetta on pidetty kaukana liikenteen solmukohdasta, mutta alueen saavutettavuutta on mahdollista kehittää uusilla liittymä- ja joukkoliikenneratkaisuilla.

Khs tietotekniikkajaosto 27.10.2014 § 25 Kaupunginhallituksen tietotekniikkajaoston kokousajat keväällä 2015

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Harri J. Lehtonen, lakimies, puhelin: 310 42668

harri.j.lehtonen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566