Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

20/2014

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/6

 

21.10.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 364

Asunnottomien asumis- ja tukipalvelujen hankinta

HEL 2014-001122 T 02 08 02 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti asunnottomien asumis- ja tukipalvelujen hankinnasta esityslistalla esitetyin perusteluin

- valita hankinnan kohteeseen 1 – asunnottomien asumispalvelut, jossa palveluntuottaja järjestää sekä asunnon että tuen – seuraavat palveluntuottajat ja asumispalveluyksiköt kokonaistaloudellisen edullisuuden mukaisessa järjestyksessä:

-        Helsingfors Gästhem Och Natthärbärgen Rf – Helsingin Vieraskoti

-        Helsingin Diakonissalaitos – Naisten asumisyksikkö

-        SiniVida OY – Perustettava yksikkö

-        Helsingin Diakonissalaitos – Alppikulma

-        Vailla vakinaista asuntoa ry – Sällikoti

-        Sininauhasäätiö – Perustettava yksikkö

-        Suomen Pelastusarmeijan Säätiö – Pitäjänmäen asumispalveluyksikkö

-        Suomen Pelastusarmeijan Säätiö – Alppikadun asumispalveluyksikkö

-        Sininauhasäätiö – Puolimatkankoti Pessi & Illusia

-        Sininauhasäätiö – Ruusulankadun asumispalveluyksikkö

-        Suoja-Pirtti ry – Rukkilan asumisyhteisö

-        Helsingin Diakonissalaitos – Auroratalo

- valita hankinnan kohteeseen 2 – asunnottomien asumispalvelu, jossa palveluntuottaja järjestää asumisen tuen asiakkaille tilaajan osoittamassa kiinteistössä – Vailla vakinaista asuntoa ry:n palveluntuottajaksi,

- tehdä valittujen tarjoajien kanssa nelivuotiset puitesopimukset ehdolla, että palveluntuottajat esittävät kaikki soveltuvuusvaatimuksissa vaaditut selvitykset ja todistukset ennen sopimusten allekirjoittamista.

Samalla sosiaali- ja terveyslautakunta päätti oikeuttaa terveys- ja päihdepalvelut -osaston osastopäällikön allekirjoittamaan tämän päätöksen perusteella tehtävät sopimukset ja päättämään tarvittaessa Helsingin kaupungin puolesta sopimuksen irtisanomisesta ja purkamisesta.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Kari Salovaara, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310  78727

kari.salovaara(a)hel.fi

Taru Neiman, asumisen tuen päällikkö, puhelin: 310 43398

taru.neiman(a)hel.fi

Liitteet

1

Tarjousvertailu

2

Tarjouspyyntö

3

Palvelunkuvaus

4

Sopimusluonnos

5

Vertailukriteerit ja vastauslomake

6

Henkilöstölomake

7

Vastuutaulukko

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Palveluntuottajat

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, sosiaali- ja terveyslautakunta
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6
Liite 7

Terveys- ja päihdepalvelut

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6
Liite 7

Hankinta ja kilpailutus

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6
Liite 7

Hankintakeskus

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6
Liite 7

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Tarjouskilpailu

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto käynnisti asunnottomien asumis- ja tukipalvelujen hankintaa koskevan tarjouskilpailun yhteistyössä hankintakeskuksen kanssa sosiaali- ja terveyslautakunnan hyväksyttyä hankinnan periaatteet ja ehdot päätöksellään 11.3.2014 (58 §). Yksi periaatteista oli, että hankinta toteutetaan julkisista hankinnoista annetun lain mukaisesti neuvottelumenettelyllä. Hankintailmoitus julkaistiin HILMA-tietokannassa 13.3.2014.

Tarjouskilpailun kohteina olivat:

1.     Asunnottomien asumispalvelut, joissa palveluntuottaja järjestää sekä asunnon että tuen

2.     Asunnottomien asumispalvelu, jossa palveluntuottaja järjestää asumisen tuen asiakkaille tilaajan osoittamassa kiinteistössä.

Kilpailutus toteutettiin vuoropuhelussa markkinoiden kanssa. Palveluntuottajille järjestettiin tiedotus- ja keskustelutilaisuudet 4.11.2013 ja 19.1.2014. Neuvottelumenettelyn avulla saatiin palveluntuottajien näkemykset huomioitua palvelukuvausta ja tarjouspyyntöä laadittaessa. Näin pystyttiin monipuolistamaan palvelutarjontaa.

Määräaikaan 4.4.2014 klo 12.00 mennessä neuvottelumenettelyyn saatiin yhteensä 11 osallistumishakemusta seuraavilta palveluntuottajilta:

1.     A-klinikkasäätiö

2.     Attendo Oy

3.     Esperi Care Oy

4.     Helsingfors Gästhem Och Natthärbärgen Rf

5.     Helsingin Diakonissalaitos

6.     Kovaosaisten Ystävät ry

7.     Suomen Pelastusarmeijan Säätiö

8.     Sininauhasäätiö

9.     Sinivida OY

10. Suoja-Pirtti ry

11. Vailla vakinaista asuntoa ry

Osallistumishakemukset ovat nähtävänä sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa sihteerillä.

Kaikki osallistumishakemuksen jättäneet palveluntuottajat täyttivät ehdokkaille määritellyt vähimmäisvaatimukset ja heidät kutsuttiin neuvotteluihin. Neuvottelujen perusteella todettiin, että kaikille osallistujille voitiin lähettää tarjouspyyntö.

Tarjouskilpailussa saatiin 19 tarjousta 8:lta eri palveluntuottajalta määräaikaan 29.8.2014 klo 12.00 mennessä. Tarjoukset jakautuivat hankinnan kohteisiin seuraavasti:

1.     Asunnottomien asumispalvelut, jossa palveluntuottaja järjestää sekä asunnon että tuen, 13 tarjousta

2.     Asunnottomien asumispalvelu, jossa palveluntuottaja järjestää asumisen tuen asiakkaille tilaajan osoittamassa kiinteistössä, 6 tarjousta.

Seuraavat palveluntuottajat eivät antaneet tarjousta: A-klinikkasäätiö, Attendo Oy ja Esperi Care Oy.

Tarjoukset käsiteltiin kahdessa vaiheessa:

1.     Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

2.     Tarjousten vertailu.

Tarjouspyynnön mukaisesti tarjouksen oli oltava muodoltaan ja sisällöltään tarjouspyynnön mukainen. Muussa tapauksessa tarjous tuli hylätä tarjouskilpailusta tarjouspyynnön vastaisena. Kaikkien palveluntuottajien tarjoukset olivat tarjouspyynnön mukaisia.

Jättäessään tarjouksen palveluntuottaja sitoutui osallistumispyynnössä esitettyihin palvelun vähimmäisvaatimuksiin. Vähimmäisvaatimukset koskivat mm. rahoitukselliseen ja taloudelliseen tilanteeseen, ammatilliseen pätevyyteen ja tekniseen suorituskykyyn liittyviä vaatimuksia. Palvelulle asetettuja vaatimuksia arvioitiin tarjousten mukana toimitettujen tarjouslomakkeiden ja selvitysten perusteella.

Tarjousvertailu

Tarjousvertailussa vertailuperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus. Kummankin hankinnan kohteen tarjousvertailu tehtiin erikseen.

Asunnottomien asumis- ja tukipalvelujen hinnan painoarvoksi oli määritetty 70 prosenttia ja laadun 30 prosenttia. Tarjoukset vertailtiin ja pisteytettiin tarjouspyynnössä ilmenevällä tavalla. Tarjousvertailu ja tarjouspyyntö ovat esityslistan tämän asian liitteenä 1 ja 2.

Tarjoukset ovat nähtävänä sosiaali- ja terveyslautakunnan lautakunnan kokouksessa sihteerillä.

Kilpailutuksen tulos

Hankinnan kohteessa 1 – asunnottomien asumispalvelut, jossa palveluntuottaja järjestää sekä asunnon että tuen –  esitetään puitejärjestelyyn hyväksyttäväksi 12 asumispalveluyksikköä seitsemältä eri palveluntuottajalta. Valinta  tehdään tarjouspyynnön mukaisesti kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteella. Valintajärjestys käy ilmi tarjousvertailusta (liite 1). Sopimuskauden aikana palvelua tilataan kokonaistaloudellisen edullisuuden mukaisessa järjestyksessä huomioiden asiakkaan yksilöllinen palvelun tarve. Tarjouspyynnön palvelukuvauksessa (liite 3) asumispalvelupaikkojen määräksi ennakoitiin 650-725 paikkaa. Hyväksymällä puitejärjestelyyn kaikkiaan 808 asumispaikkaa varmistetaan riittävä kapasiteetti palvelujen järjestämiseen, koska kaikki puitejärjestelyyn hyväksytyt asumispalvelupaikat eivät ole käytössä heti sopimuskauden alussa.

Hankinnan kohteessa 2 – asunnottomien asumispalvelu, jossa palveluntuottaja järjestää asumisen tuen asiakkaille tilaajan osoittamassa kiinteistössä – on kaupungin palvelutarpeen huomioiden tarkoituksenmukaista valita yksi tuottaja puitesopimuskumppaniksi.

Sopimukset

Valittujen palveluntuottajien kanssa tehdään nelivuotiset puitesopimukset sopimuskaudelle, joka on suunniteltu alkavaksi 1.1.2015 ja päättyväksi 31.12.2018. Puitejärjestelyssä sosiaali- ja terveysvirasto ostaa tarvitsemansa määrän asumispalvelua kunkin asiakkaan tarpeiden mukaisesti kokonaistaloudellisesti edullisimmalta palveluntuottajalta. Ne tarjoajat, jotka ovat tarjonneet myöhemmin alkavaa palvelua, voivat solmia sopimuksen vasta sen jälkeen, kun kaikki palvelun tuotantoedellytykset ovat olemassa ja ne on tarkastettu.

Osapuolia sitova sopimus ei synny tämän päätöksen tiedoksiannolla vaan vasta, kun osapuolet ovat allekirjoittaneet asiasta sopimuksen. Sopimus voidaan allekirjoittaa aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun tarjoajat ovat saaneet tai heidän katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Sopimusta voidaan jatkaa varsinaisen sopimuskauden jälkeen enintään kahdella optiovuodella. Päätös option käytöstä tehdään viimeistään vuoden 2017 loppuun mennessä.

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto ei sitoudu mihinkään hankittaviin määriin vaan palvelua hankitaan kulloinkin ilmenevät tarpeen mukaan.

Sopimusten allekirjoittaminen ja päättäminen

Helsingin kaupungin hallintosäännön 26 §:n mukaisesti lautakunnan päätösten perusteella tehtävät sopimukset allekirjoittaa esittelijä ja varmentaa valmistelija, ellei toimielin toisin päätä. Esittelijä pitää riittävänä, että sopimuksen allekirjoittaa osastopäällikkö.

Mikäli ilmenee tarvetta sopimuksen päättämiseen (irtisanomiseen tai purkamiseen), päätös on tehtävä riittävän nopeasti, mitä sosiaali- ja terveyslautakunnan kokousaikataulu ei todennäköisesti mahdollista. Siksi on tarkoituksenmukaista, että myös sopimuksen päättämistä koskeva päätösvalta on osastopäälliköllä.

Kustannusvaikutusten arviointi

Hankintayksikkö arvioi hankinnan arvoksi noin 52,5 miljoonaa euroa neljän vuoden perussopimuskaudelta (ilman mahdollista optiokautta). Palvelu on arvonlisäverotonta sosiaalipalvelua.

Asumispalveluyksiköiden asukaspaikoilla painotettu hoitovuorokausihinta on 44,83 €/vrk vuonna 2014. Vastaava kilpailutettu hoitovuorokausihinta vuodelle 2015 on 46,06 €/vrk. Tämä tarkoittaa noin 2,7 prosentin hinnannousua kahdelle vuodelle.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Kari Salovaara, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310  78727

kari.salovaara(a)hel.fi

Taru Neiman, asumisen tuen päällikkö, puhelin: 310 43398

taru.neiman(a)hel.fi

Liitteet

1

Tarjousvertailu

2

Tarjouspyyntö

3

Palvelunkuvaus

4

Sopimusluonnos

5

Vertailukriteerit ja vastauslomake

6

Henkilöstölomake

7

Vastuutaulukko

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Palveluntuottajat

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, sosiaali- ja terveyslautakunta
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6
Liite 7

Terveys- ja päihdepalvelut

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6
Liite 7

Hankinta ja kilpailutus

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6
Liite 7

Hankintakeskus

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6
Liite 7

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveyslautakunta 11.03.2014 § 58

HEL 2014-001122 T 02 08 02 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hyväksyä asunnottomien asumis- ja tukipalvelujen hankintaa koskevan kilpailutuksen periaatteet ja ehdot.

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päätti esittelijän ehdotuksesta poiketen, että sopimuskauden aikana selvitetään mahdollisuus tuottaa osan nyt hankittavista palveluista omana toimintana.

Käsittely

11.03.2014 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Vastaehdotus:
Joonas Leppänen: Esitän, että ensimmäisen kappaleen jälkeen lisätään seuraava lause.

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että sopimuskauden
aikana selvitetään mahdollisuus tuottaa osan nyt hankittavista
palveluista omana toimintana.

Kannattajat: Jouko Malinen

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Esitän, että ensimmäisen kappaleen jälkeen lisätään seuraava lause.  Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että sopimuskauden
aikana selvitetään mahdollisuus tuottaa osan nyt hankittavista
palveluista omana toimintana.

Jaa-äänet: 4
Sirpa Asko-Seljavaara, Saido Mohamed, Seija Muurinen, Tuomas Tuure

Ei-äänet: 9
Maija Anttila, Gunvor Brettschneider, Rene Hursti, Joonas Leppänen, Jouko Malinen, Laura Nordström, Leena Riittinen, Markku Vuorinen, Anna Vuorjoki

Tyhjä: 0
 

Poissa: 0
 

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hyväksyä äänin 9 - 4 jäsen Joonas Leppäsen esittämän ja jäsen Jouko Malisen kannattaman vastaehdotuksen.

18.02.2014 Pöydälle

Esittelijä

virastopäällikkö

Matti Toivola

Lisätiedot

Kari Salovaara, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310  78727

kari.salovaara(a)hel.fi

Taru Neiman, asumisen tuen päällikkö, puhelin: 310 43398

taru.neiman(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566