Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

20/2014

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/4

 

21.10.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 362

Suunnitelma Helsingin kaupungin sairaala-apteekin yhdistämisestä HUS-Apteekkiin

HEL 2011-003543 T 00 01 04 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti merkitä tiedoksi suunnitelman Helsingin kaupungin sairaala-apteekin yhdistämisestä HUS-Apteekkiin liitteenä olevan projektisuunnitelman mukaisesti.

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kehottaa sosiaali- ja terveysvirastoa tuomaan päätettäväksi esityksen toimintojen siirrosta liikkeenluovutuksena, kun aikataulu siirrettävien toimintojen osalta on varmistunut.

Käsittely

Va. sairaala-apteekkari Marisa Eronen ja HUS-Apteekin toimitusjohtaja Kerstin Carlsson olivat kokouksessa kutsuttuina asiantuntijoina läsnä tätä asiaa käsiteltäessä.

Esteelliset: Tuomas Nurmela

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Riitta Simoila, osastopäällikkö, puhelin: 310 42213

riitta.simoila(a)hel.fi

Marisa Eronen, va. sairaala-apteekkari, puhelin: 310 32551

marisa.eronen(a)hel.fi

Liitteet

1

Apteekkitoimintojen yhdistäminen projektisuunnitelma 07102014

2

Henkilöstösuunnitelma 07102014

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Va. sairaala-apteekkari Marisa Eronen ja HUS-Apteekin toimitusjohtaja Kerstin Carlsson ovat kokouksessa kutsuttuina asiantuntijoina läsnä tätä asiaa käsiteltäessä.

Asian tausta

Kaupunginvaltuusto hyväksyi syksyllä 2009 aloitteen HUS-Apteekin ja Helsingin kaupungin sairaala-apteekin yhdistämisen selvittämisestä. Aloitteeseen antamassaan vastauksessa terveyslautakunta (1.12.2009 § 317) totesi, että vuoden 2010 aikana tulee selvittää edellytykset ja hyödyt Helsingin kaupungin sairaala-apteekin ja HUS-Apteekin yhdistämiselle. Selvitys tehtiin vuoden 2011 aikana Helsingin kaupungin sairaala-apteekin ja HUS-Apteekin yhteistyönä Nordic Healthcare Group/ NHG Consulting Oy:n (NHG) toimiessa selvityksen konsulttina. Lisäksi terveyskeskus selvitti mahdollisuutta liittyä HUS-Apteekin lääkkeiden hankintarenkaaseen.

Helsingin kaupungin sairaala-apteekin mahdollista yhdistämistä HUS-Apteekkiin oli selvitetty jo tätä aiemmin lukuisia kertoja.

NHG selvitti HUS-Apteekin ja Helsingin kaupungin sairaala-apteekin yhdistämisen eri vaihtoehtomallien toiminnalliset ja taloudelliset hyödyt, edellytykset sekä haitat ja riskit. Kustannusanalyysin mukaan Helsingin kaupungin sairaala-apteekin tuolloiset suoritekohtaiset kustannukset olivat kauttaaltaan pienemmät kuin HUS-Apteekin. Selvityksen loppuraportissa todettiin, että yhdistämisellä saavutettaisiin merkittäviä kustannussäästöjä edellyttäen, että tietyt selvityksessä mainitut yhdistämisen reunaehdot täytetään. Yhdistämisen edellytyksinä katsottiin olevan Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean myönteisen kannan lisäksi uudet tilat, sopivan hinnoittelumallin löytäminen osapuolten välillä sekä yhdistämisen toteutuksen hyvä ja perusteellinen suunnittelu.

Terveyskeskus pyysi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealta lausunnon sairaala-apteekkien yhdistämisestä. Fimean kanta yhdistämiselle oli tuolloin kielteinen. Fimean mukaan voimassa ollut lääkelainsäädäntö ei mahdollistanut Helsingin kaupungin sairaala-apteekin ja HUS-Apteekin yhdistämistä, vaan yhdistäminen olisi vaatinut muutoksen lääkelainsäädäntöön ja tämän lisäksi sairaala-apteekkien toimilupien uudelleen arvioinnin.

Terveyslautakunta päätti vuonna 2012 (27.3.2012 § 66) esittää kantanaan kaupunginhallitukselle, ettei apteekkeja yhdistetä, vaan asiaan palataan uuden sosiaali- ja terveystoimen organisaation käynnistyttyä ja kuntarakenteiden uudistamisen hahmotuttua.

Yhdistämisen valmistelu

Sosiaali- ja terveysvirasto on käynnistänyt uudelleen yhdistämisen valmistelun terveys- ja sosiaalitoimen organisaatiouudistuksen toteuduttua. Virastopäällikkö nimesi toukokuussa 2014 Helsingin kaupungin sairaala-apteekin ja HUS-Apteekin yhdistämistä valmistelevan projektiryhmän ja ohjausryhmän. Molemmissa ryhmissä on edustajat myös HUS-Apteekista. Valmistelutyötä on tehty lisäksi pienemmissä valmisteluryhmissä, joissa on mukana henkilöstöä molemmista organisaatioista ja molemmista sairaala-apteekeista.

Projektisuunnitelma ja sen liitteenä oleva henkilöstösuunnitelma ovat tämän asian liitteinä 1 ja 2.

Lääkelaki (1987/395) ei nykyisessä muodossaan mahdollista Helsingin kaupungin sairaala-apteekin yhdistämistä HUS-Apteekkiin siten, että Helsingin kaupungin sairaala-apteekki lakkautettaisiin. Vuoden 2014 alusta voimaan tullut lääkelain muutos sen sijaan mahdollistaa Helsingin kaupungin sairaala-apteekin lääkevalmistuksen siirtämisen sopimusvalmistuksena HUS-Apteekille. Lisäksi lääkelain 62 §:n mukaisesti voidaan lääkelain 61 §:n säännösten estämättä toimittaa HUS-Apteekista lääkkeitä Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston toimintayksiköihin ja tartuntatautilain (583/1986) 25 §:ssä tarkoitettuja rokotteita sosiaali- ja terveysviraston toimintayksiköihin.

Lääkelain 14 §:ää soveltaen voidaan Helsingin kaupungin sairaala-apteekin koneellinen annosjakelutoiminta siirtää HUS-Apteekkiin.

Projektisuunnitelmassa on kuvattu lääkelain säännösten sallimissa rajoissa tapahtuva Helsingin kaupungin sairaala-apteekin toimintojen vaiheittainen siirto HUS-Apteekille.

Ensimmäisessä vaiheessa tavoitteena on siirtää lääkevalmistus Helsingin kaupungin sairaala-apteekista HUS-Apteekkiin. Tämä siirto edellyttää ostopalvelusopimuksen tekoa HUS-Apteekin kanssa.

Koneellisen annosjakelun ja koneellista annosjakelua saavien toimintayksiköiden muun lääkehuollon siirto tapahtuisi esityksen mukaan kokonaisuudessaan samanaikaisesti lääkevalmistuksen kanssa. Myös tämä siirto edellyttää ostopalvelusopimuksen tekoa HUS-Apteekkiin.

Edellä mainittujen toimintojen siirron tapahduttua Helsingin kaupungin sairaala-apteekki keskittää toimintonsa keskusapteekkiin. Näin jäljelle jää yksi Helsingin kaupungin sairaalan toimipiste. Helsingin kaupungin sairaala-apteekille jäljelle jääneiden toimintojen lopullinen siirto HUS-Apteekin toiminnaksi tehdään liikkeenluovutuksena. Samalla HUS-Apteekki päivittää toimilupansa niin, että toimilupa sisältää uuden toimipisteen, Helsingin kaupungin sairaala-apteekin toimipisteen. Lääkelain mahdollistaessa haetaan Fimealta lupaa lakkauttaa Helsingin kaupungin sairaala-apteekki. Yhteinen lääkevalikoima otetaan käyttöön, kun Helsingin kaupungin sairaala-apteekin kaikki toiminnot ovat siirtyneet HUS-Apteekille.

Yhdistyminen tehdään liikkeenluovutusperiaatteella, mikä edellyttää kaupunginhallituksen päätöstä. Henkilöstösuunnitelman mukaisesti Helsingin kaupungin sairaala-apteekin vakituinen henkilöstö siirtyy kaikissa vaiheissa liikkeen luovutusperiaatteella HUS-Apteekkiin.

Asiaa on käsitelty Helsingin kaupungin sairaala-apteekin yhteistoimintakokouksissa useita kertoja. Projektisuunnitelma sekä henkilöstösuunnitelman nykyinen vaihe käsiteltiin sairaala-apteekin yhteistoimintakokouksessa 1.10.2014, talous- ja tukipalvelujen johtoryhmässä 7.10.2014, talous- ja tukipalvelujen henkilöstötoimikunnassa 13.10.2014, sosiaali- ja terveysviraston johtoryhmässä 7.10.2014 ja viraston henkilöstötoimikunnassa 20.10.2014.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Riitta Simoila, osastopäällikkö, puhelin: 310 42213

riitta.simoila(a)hel.fi

Marisa Eronen, va. sairaala-apteekkari, puhelin: 310 32551

marisa.eronen(a)hel.fi

Liitteet

1

Apteekkitoimintojen yhdistäminen projektisuunnitelma 07102014

2

Henkilöstösuunnitelma 07102014

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566