Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

16/2014

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/8

 

09.09.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 308

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen erityissosiaalityöntekijän viran täyttämistä koskeva oikaisuvaatimus

HEL 2014-008071 T 01 01 01 01

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hylätä sosiaalityöntekijä ********** sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikön päätöksestä 23.6.2014 § 4 tekemän erityissosiaalityöntekijän viran täyttämistä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Perustelut

Perustuslain 125 §:n mukaan viran yleiset nimitysperusteet ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävien hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetellulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viranhoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä.

Virkoja täytettäessä on kiinnitettävä huomiota taidon, kyvyn ja koetellun kansalaiskunnon vertailuun hakijoiden kesken.

Erityissosiaalityöntekijän viran kelpoisuusvaatimuksena on sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun lain ja asetuksen mukainen sosiaalityöntekijän kelpoisuus ja soveltuva erikoistumiskoulutus tai yliopistollinen jatkotutkinto. Kielitaitovaatimuksena on suomen kielen hyvä suullinen ja kirjallinen taito ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen taito. 

Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakuilmoituksessa luettiin eduksi kehittävä työote, vankka kokemus sosiaalityöstä, erityisesti perhe- ja lastensuojelutyöstä, hyvät vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot sekä puolueeton suhtautuminen rikoksen osapuoliin. Lisäksi ilmoitettiin arvostettavan joustavaa työotetta sekä valmiutta vapaaehtoisten ohjaamiseen. Tärkeänä pidettiin kriisityön erityistuntemusta sekä valmiutta kouluttaa.

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen erityissosiaalityöntekijän viran täyttömenettelyssä on hakijoiden koulutus ja työkokemus sekä muut ansiot arvioitu asianmukaisesti ja virkaan on valittu viran hoitamiseen parhaat edellytykset omaava henkilö. Oikaisuvaatimuksen tekijän aikaisemmat työ- ja opintoansiot suhteessa erityissosiaalityöntekijän tehtävään ovat olleet valinnan suorittaneen sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikön tiedossa ja ne on arvioitu asianmukaisesti.

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikön päätös erityissosiaalityöntekijän viran täyttämisestä ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö ei ole ylittänyt toimivaltaansa, eikä päätös muutenkaan ole lainvastainen. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole oikaisuvaatimuksessaan (liite nro 1) esittänyt seikkoja, joiden perusteella päätöstä voitaisiin pitää epätarkoituksenmukaisena.

Esittelijä

vs. virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Merja Piilola, lakimies, puhelin: 310 46496

merja.piilola(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 21.7.2014

2

Virkahakemus 20.5.2014

3

Ansiovertailu haastatelluista 23.6.2014

4

Muistio 23.6.2014

Otteet

Ote

Otteen liitteet

sosiaali- ja kriisipäivystys

 

henkilöstöasiantuntija

 

oikaisuvaatimuksen tekijä

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 3
Liite 4

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö on tehnyt 23.6.2014 § 4 päätöksen sosiaali- ja kriisipäivystyksen erityissosiaalityöntekijän viran täyttämisestä 1.9.2014 lukien 3 104,98 euron tehtäväkohtaisen kuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Kuntalain 89 §:n mukaan kunnanhallituksen ja lautakunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimus tehdään edellä tarkoitetun toimielimen ja sen jaoston sekä sen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on hakenut sosiaali- ja kriisipäivystyksen erityissosiaalityöntekijän virkaa, joten hänellä on ollut oikeus tehdä kuntalain 92 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus. Sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikön päätös 23.6.2014 § 4 on lähetetty hakijalle tiedoksi 8.7.2014. Oikaisuvaatimuksen tekijä ilmoittaa saaneensa päätöksestä tiedon 10.7.2014. Oikaisuvaatimus on saapunut Helsingin kaupungin kirjaamoon 21.7.2014, joten oikaisuvaatimus on tehty kuntalain 93 §:n mukaisessa määräajassa.

Sosiaali- ja terveysviraston virastopäällikön päätöksen 21.3.2014 § 83 mukaan sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö valitsee erityissosiaalityöntekijän.

Oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo oikaisuvaatimuksessaan, että hänen kokemustaan sovittelutoiminnasta ei ole otettu huomioon. Hän toimi johtavan sovitteluohjaajan viransijaisena ajalla 17.9.2007 – 31.8.2009. Lähiesimiestehtävien lisäksi toimenkuvaan kuului sovittelun sidosryhmien johtaminen ja toiminnan kehittäminen. Valinnassa ei ole otettu huomioon oikaisuvaatimuksen tekijän toimimista syksystä 2009 alkaen Helsingin käräjäoikeuden lasten huolto ja tapaamisoikeuden täytäntöönpanon sovittelijana.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on ollut lastensuojelun johtavan sosiaalityöntekijän sijaisena mukana lastensuojelun ja yhteistyöverkostojen kehittämisessä. Sosiaalityöntekijänä ja johtavana sosiaalityöntekijänä hän on tehnyt yhteistyötä eri tahojen kanssa. Hänellä on kokemusta kouluttajana ja hän toimii Helsingin kaupungin sisäisenä työnohjaajana. Vapaaehtoistyötä Suomen Punaisessa Ristissä oikaisuvaatimuksen tekijä on tehnyt vuodesta 2009 alkaen.

Esittelijä katsoo, että sosiaali- ja kriisipäivystyksen erityissosiaalityöntekijän viran täyttömenettelyssä on hakijoiden koulutus ja työkokemus sekä muut ansiot arvioitu asianmukaisesti ja virkaan on valittu viran hoitamiseen parhaat edellytykset omaava henkilö. Oikaisuvaatimuksen tekijän osalta esittelijä toteaa, että hänen aikaisemmat työ- ja opintoansiot suhteessa erityissosiaalityöntekijän tehtävään ovat olleet valinnan suorittaneen sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikön tiedossa ja ne on arvioitu asianmukaisesti (liitteet nro 2, 3 ja 4). Oikaisuvaatimus tulee hylätä.

Esittelijä

vs. virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Merja Piilola, lakimies, puhelin: 310 46496

merja.piilola(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 21.7.2014

2

Virkahakemus 20.5.2014

3

Ansiovertailu haastatelluista 23.6.2014

4

Muistio 23.6.2014

Otteet

Ote

Otteen liitteet

sosiaali- ja kriisipäivystys

 

henkilöstöasiantuntija

 

oikaisuvaatimuksen tekijä

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 3
Liite 4

Päätöshistoria

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö 23.06.2014 § 4

HEL 2014-008071 T 01 01 01 01

Päätös

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö päätti koulutuksen, työkokemuksen sekä haastattelun perusteella valita yhteiskuntatieteiden maisteri Kerttu Vesterisen Helsingin kaupungin palvelukseen erityissosiaalityöntekijän virkaan (vakanssinumero 083758) 1.9.2014 lukien 3104,98 euron tehtäväkohtaisen kuukausipalkan mukaan viranhoitomääräyksessä tarkemmin määrätyin ehdoin. Koeaikaa ei ole.

Viran toimipaikka palvelussuhteen alkaessa on sosiaali- ja terveysvirasto / terveys- ja päihdepalvelut / sosiaali- ja kriisipäivystys / sovittelutoiminta.

Viranhaltijan on esitettävä hyväksyttävä arvio edellytyksistään hoitaa virkaan kuuluvia tehtäviä 30 päivän kuluessa palvelukseen ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Päätöksen perustelut

Virka on ollut julkisesti haettavana Helsingin kaupungin avoimen työpaikat –Internet-sivuilla ja työhallinnon avoimet työpaikat –Internet-sivuilla ajalla 15.5.-2.6.2014. Viran kelpoisuusehtona on lain 272/2005 ja asetuksen no. 608/2005 mukainen sosiaalityöntekijän kelpoisuus sekä soveltuva erikoistumiskoulutus tai yliopistollinen jatkotutkinto ja suomen kielen hyvä suullinen ja kirjallinen taito sekä ruotsin kielen tyydyttävä suullinen taito. Eduksi luetaan kehittävä työote, vankka kokemus sosiaalityöstä (erityisesti perhesosiaalityöstä ja lastensuojelutyöstä), hyvät vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot, puolueeton suhtautuminen rikoksien osapuoliin, joustava työote, valmius vapaaehtoistyön ohjaamiseen, kriisityön erityistuntemus sekä valmius kouluttaa. Hakuaikana virkaa haki yksitoista henkilöä, joista kuusi täytti viran kelpoisuusvaatimukset.

Haastatteluun kutsuttiin koulutuksen ja työkokemuksen perusteella viisi hakijaa. Haastattelijoina toimivat vs. johtava sovittelunohjaaja Lars Rikberg sekä sovittelunohjaajat Janne Johansson ja Maija Seppänen.

********** on valmistunut valtiotieteiden maisteriksi vuonna 2008 pääaineena sosiaalityö. Hän on suorittanut opettajan pedagogiset opinnot Turun yliopistossa 2004 sekä psykoterapian perusvalmiuksien koulutuksen 2009 ja kognitiivisen käyttäytymisterapian ylemmän erityistason koulutuksen 2010 Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskuksessa.  Hän on toiminut kunnallisen sektorin sosiaalialan tehtävissä lastenkodinjohtajana ja –ohjaajana sekä sosiaalityöntekijänä vuodesta 1997 lukien. Hänen työkokemuksensa painottuu sairaalan ja vammaispalvelujen sosiaalityöhön.

********** on valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteriksi vuonna 2007 pääaineenaan sosiaalityö. Hän on suorittanut opettajan pedagogiset opinnot Jyväskylän yliopistossa 2009 sekä trauma- ja kriisiterapiakoulutuksen Suomen mielenterveysseurassa 2011. Hän on toiminut kunnallisen sektorin sosiaalialan tehtävissä sosiaalityöntekijänä vuodesta 2004 lukien. Hänen työkokemuksensa painottuu lastensuojelun sekä sosiaalipäivystyksen sosiaalityöhön.

********** on suorittanut diakonia- ja sosiaalityön tutkinnon vuonna 1985 sekä sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusehdoista annetun asetuksen (804/1992) 10 §:n mukaiset opinnot vuonna 1990. Hän on suorittanut työnohjaajakoulutuksen 2003 Helsingin yliopistossa sekä traumakoulutuksen 2013 Helsingin kaupungilla. Hän on toiminut vuodesta 1987 lukien kunnallisen ja yksityisen sektorin sosiaalialan tehtävissä sosiaalityöntekijänä, erityissosiaalityöntekijänä, johtavana sosiaalityöntekijänä sekä johtavana sovittelunohjaajana. Hänen työkokemuksensa painottuu esimiestehtäviin.

********** on valmistunut valtiotieteiden maisteriksi vuonna 2003 pääaineenaan sosiaalityö. Hän on suorittanut yhteiskuntatieteiden lisensiaatin opintoja vuodesta 2012 lukien Jyväskylän yliopistossa sekä kriisityön koulutuksen 2005 Suomen Mielenterveysseurassa ja perheopinnot 2012 Jyväskylän yliopistossa. Hän on toiminut kunnallisen sektorin sosiaalialan tehtävissä sosiaalityöntekijänä vuodesta 1999 lukien. Hänen työkokemuksensa painottuu lastensuojelun sosiaalityöhön.

Kerttu Vesterinen on valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteriksi vuonna 1990 pääaineenaan sosiaalipolitiikka. Hän on suorittanut opettajan pedagogiset opinnot 1998 Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Vesterinen on työskennellyt kunnallisen sektorin sosiaalialan tehtävissä sosiaalityöntekijänä ja erityissosiaalityöntekijänä vuodesta 1987 lukien, mistä ajasta 11 vuotta erityissosiaalityöntekijänä Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksessa. Hänen työkokemuksensa painottuu sosiaali- ja terveysalan kehittämistehtäviin.

Haastattelun, henkilöarvioinnin ja kokonaisarvion perusteella parhaiten virkaan soveltuvaksi todettiin yhteiskuntatieteiden maisteri Kerttu Vesterinen. Vesterisellä on tehtävän edellyttämä erityissosiaalityöntekijän kelpoisuus ja vaadittava kielitaito sekä lisäksi pitkä työkokemus sosiaalityön kehittämistehtävissä.

Lisätiedot

Topi Nurmi, toimistosihteeri, puhelin: 310 43333

topi.nurmi(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566