Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

16/2014

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/10

 

09.09.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 310

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Päivi Storgårdin Ruusulankadun asumisyksikköä koskevasta toivomusponnesta

HEL 2014-003033 T 00 00 03

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

"Sininauhasäätiön Ruusulankadun asumisyksikkö on osa Helsingin kaupungin pitkäaikaisasunnottomien vähentämisohjelmaa. Jokaiselle asukkaalle järjestetään yksiköstä oma vuokra-asunto ja tuki. Henkilökuntaa asumisyksikössä on yhteensä 29. Henkilökuntaan kuuluvat yksikön vastaava, yksikön varavastaava, yksi sairaanhoitaja, kuusi palveluohjaajaa, 17 asumisohjaajaa ja siivoustyönohjaaja. Lisäksi yksikössä työskentelee kaksi ympäristötyöntekijää, jotka toimivat yhteistyössä alueen asukkaiden ja paikallisten toimijoiden kanssa.  Henkilökuntaa on läsnä vuorokauden ympäri. Ruusulankadun henkilökunnan palvelujen lisäksi asukkaalla on mahdollisuus saada muut sosiaali- ja terveyspalvelut normaaliusperiaatteen mukaisesti sosiaali- ja terveydenviraston toimipisteistä.

Asunnottomien asumispalvelut kilpailutetaan vuoden 2014 aikana. Kilpailutuksen palvelukuvauksessa on määritelty asumisyksiköiltä vaadittavat henkilöstömitoitukset ja laatukriteerit. Asumisyksiköillä on oltava ympäristötyönsuunnitelma, jossa kuvataan mm. miten yhteistyö ympäristön asukkaiden ja toimijoiden sekä yksikön kesken järjestetään, kuten esim. yhteiset tapaamiset, yksikön toiminnasta tiedottaminen, jalkautuva ympäristötyö ja palautejärjestelmä. Ympäristöstä tulleeseen palautteeseen on reagoitava ja vastattava heti. Jalkautuvassa ympäristötyössä on asumispalveluyksikön läheisyydessä tehtävä tarvittaessa säännöllisiä ympäristökierroksia. Ympäristökierrosten yhteydessä on pyrittävä vähentämään asumispalveluyksiköstä mahdollisesti ympäristölle aiheutuvia haittavaikutuksia, kuten esim. yksikön asukkaiden häiritsevää käyttäytymistä, siisteyttä jne.

Ruusulankadun asumisyksikössä toimii kaksi eri verkostoa. Hyvään naapuri-verkostoon kuuluu lähialueen toimijoita, yrittäjiä ja lähialueen asukkaita sekä yhteistyökumppaneita. Yksikössä kokoontuu myös Lähinaapuri-verkosto, johon kuuluu yksikön lähitaloyhtiöiden asukkaita.  Verkosto kokoontuu usein, jotta kaikilla on realistinen kuva yksikön tilanteesta. Verkostoissa käsitellään syntyneitä ongelmia ja etsitään välittömästi niihin yhdessä ratkaisuja. Ruusulankadun asumisyksiköstä saadun tiedon mukaan tilanne on rauhoittunut aiempaan verrattuna."

Esittelijä

vs. virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Leena Turpeinen, psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 310 58655

leena.turpeinen(a)hel.fi

Taru Neiman, asumisen tuen päällikkö, puhelin: 310 43398

taru.neiman(a)hel.fi

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Käsitellessään valtuutettu Terhi Koulumiehen aloitetta Ruusulankadun muuttamisesta kokonaan päihteettömäksi valtuusto hyväksyi Päivi Storgårdin toivomusponnen: ”Valtuusto edellyttää, että Ruusulankatu 10 asumisyksikön henkilökunnan määrä suhteessa asukkaisiin tarkastellaan uudelleen, jotta voidaan taata varmasti riittävä tuki ja turva asumisyksikön toiminnan onnistumiseksi ja naapurien asuinviihtyvyyden turvaamiseksi. Erityisesti on kiinnitettävä huomiota jatkuvaan ja toimivaan kommunikaatioon henkilökunnan ja asuntolan lähistöllä asuvien välillä sekä siihen, että henkilökunta tarttuu viipymättä hankaliin tilanteisiin. ”

Esittelijä

vs. virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Leena Turpeinen, psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 310 58655

leena.turpeinen(a)hel.fi

Taru Neiman, asumisen tuen päällikkö, puhelin: 310 43398

taru.neiman(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566