Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

14/2014

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/9

 

26.08.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 286

Resiinafysio Oy:n oikaisuvaatimus lasten toimintaterapiapalveluiden hankinnasta

HEL 2013-008244 T 02 08 02 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti esityslistalla esitetyin perustein hylätä Resiinafysio Oy:n oikaisuvaatimuksen lasten toimintaterapiapalveluiden hankinnasta.

Esittelijä

vs. virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Erja Snellman, hankintapäällikkö, puhelin: 310 74402

erja.snellman(a)hel.fi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, hankinnat

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti § 40/18.2.2014 hylätä Resiinafysio Oy:n tarjouksen lasten toimintaterapiapalvelujen hankintaa koskien.

Resiinafysio Oy on tehnyt sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksestä oikaisuvaatimuksen 12.3.2014 Helsingin kaupungin hankintakeskukselle. Oikaisuvaatimus on tehty ajoissa. Oikaisuvaatimusta ei julkaista internetissä, koska se sisältää salassa pidettäviä tietoja, joiden julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan tai elinkeinonharjoittajan liike- tai ammattisalaisuuden (Julkisuuslaki 621/1999, Henkilötietolaki 523/1999).

Tarjouspyynnön ehdottomana vaatimuksena oli, että selvitys työkokemuksesta toimintaterapeuttina liitetään tarjouksiin. Resiinafysio Oy:n tarjous hylättiin, koska tarjottujen neljän toimintaterapeutin selvitys työkokemuksesta toimintaterapeuttina toimimisesta puuttui tarjouksesta.

Tarjouspyynnön kelpoisuus- ja vähimmäisvaatimuksena oli, että  tarjouspyyntöön voi jättää tarjouksen vain toimintaterapeutista, jolla on vähintään kahden vuoden työkokemus laillistamisen jälkeen palvelukuvauksessa mainitusta lasten toimintaterapiasta. Tarjouspyynnössä todettiin, että tarjoukseen on liitettävä selvitys työkokemuksesta, esimerkiksi CV.

Tarjouspyynnössä todettiin lisäksi, että  tarjouksen liitteeksi pyydetyt todistuskopiot ja CV (tai työtodistukset) tulee toimittaa liitetiedostona tarjouksen liitteenä tarjousportaalissa ja nimetä kyseisen terapeutin nimellä. Tarjousportaalissa tarjouksen jättämislomakkeen lopussa on liitteitä varten kohta ”lisää uusi liitetiedosto”.

Lisäksi tarjouspyynnössä nimenomaan todettiin ammatillisen pätevyyden todistamisesta seuraavaa. ”Toimintaterapeutin työkokemus, vähintään kaksi (2) vuotta. Vapaamuotoinen selvitys, esimerkiksi CV tai kopiot työtodistuksista (pakollinen liite).

Tarjouspyynnössä todettiin, että tarjoaja suljetaan pois tarjouskilpailusta, jos hän tai hänen alihankkijansa ei täytä hankintayksikön asettamia soveltuvuuden vähimmäisvaatimuksia.

Resiinafysio esittää, että tarjoajan soveltuvuuden vaatimus täyttyy sillä, että se on täyttänyt tarjouspyynnön liitteenä olleen excel-lomakkeen, jossa tuli ilmoittaa rasti-ruutuun menetelmällä koulutusta ja työkokemusta koskevat tiedot mahdollisia vertailussa annettavia lisäpisteitä varten. Kyseessä on kuitenkin vain tarjousvertailua varten tehty aputaulukko. Tarjouspyynnössä nimenomaan edellytettiin selvitykset työkokemuksista ja kaikki rastit kysymyslomakkeessa vaativat tarkistusta varten dokumentin tarjoukseen liitettäväksi.

Resiinafysio Oy esittää liittäneensä selvityksen toimintaterapeuttien työkokemuksesta sähköisesti Helsingin kaupungin hankintakeskuksen käyttämään tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaaliin tarjouspyynnön mukaisesti. Resiinafysio Oy:n mukaan toimittajaportaalissa on ollut tekninen häiriö tai ansioluettelot ovat muusta syystä kadonneet, joten tarjousta ei olisi pitänyt hylätä.

Liitteiden liittäminen tarjoukseen on ohjeistettu selkeästi tarjouspyynnössä. Tarjousportaalin ylläpitäjä Cloudia Oy on selvittänyt Resiinafysio Oy:n tarjouksen lokitietoja, joista käyvät ilmi, milloin tarjousta on käsitelty ja mitä liitteitä tarjoukselle on ladattu. Tarjouksen kahtena käsittelyajankohtana tarjouspalvelun virhelokista ei ilmene mitään, mikä olisi estänyt liitteiden lataamisen. Järjestelmän ylläpitäjän tiedossa tuolta ajalta ei ole mitään järjestelmävikaa, joka olisi aiheuttanut ongelmia tiedostojen lataamisessa eikä sellaista vikaa, että tiedoston lataaminen olisi näyttänyt onnistuvan, mutta tiedosto on myöhemmin kadonnut.

Järjestelmän saatavuutta valvotaan ulkopuolella toimivalla vahdilla, joka tarkistaa minuutin välein, onko järjestelmä käytettävissä. Onnistuneesti ladatun tiedoston häviäminen järjestelmästä puolestaan voisi olla mahdollista käytännössä vain, jos palvelimella oleva virustorjunta siirtäisi tiedoston karanteeniin. Valittajan tarjouksen tiedostoille ei kuitenkaan ole käynyt tällä tavalla.

Tarjoaja on vastuussa tarjouksen saapumisesta hankintayksikölle sisällöltään oikeana. Hallintolain 17 §:n 1 momentin mukaan asiakirja toimitetaan viranomaisen asiointiosoitteeseen lähettäjän omalla vastuulla. Tämä koskee myös sähköistä viestiä. Jos asiakirjan toimittamiselle on asetettu määräaika, lähettäjän on huolehdittava siitä, että asiakirja saapuu viranomaiselle määräajassa

Hallintolain esitöiden mukaan viranomaisella ei ole mahdollisuutta vastata asiakkaan lähettämistoimien asianmukaisuudesta eikä varmistaa niiden toimivuutta käytännössä. Näin vastuu asiakirjan toimittamisesta on asiakkaalla silloinkin, kun asiakirjan perillemeno vaarantuu lähettäjästä riippumattomasta syystä, kuten kolmannen osapuolen toimien vuoksi. Lähettäjä vastaa myös siitä, että viranomainen saa asiakirjan määräajan kuluessa, jos asiakirjan toimittamiselle on asetettu jokin määräaika. Asiakirjan viivästymisestä aiheutunut määräajan ylittäminen katsotaan lähettäjän vahingoksi. Markkinaoikeus on ottanut kantaa 20.12.2013, 555/13 tarjouksen viivästymiseen, joka valittajan mukaan on aiheutunut teknisestä viasta Tarjouspalvelu.fi:ssä ja todennut tarjoajan vastaavan viivästymisestä.

Resiinafysio toteaa, että hankintayksikön olisi tullut pyytää lisäselvitystä tarjoajalta työntekijän työkokemuksen osoittamisesta. Hankintayksiköllä ei ole velvollisuutta pyytää tarjoajaa täydentämään puutteellista hakemustaan. Se, että tarjouksen liitteet eivät tulleet määräajassa perille ei ole johtunut sosiaali- ja terveysviraston virheestä tai laiminlyönnistä

Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu tarjoajien tasapuolisen kohtelun vaatimuksen edellyttävän tarjousten olevan tarjouspyynnön mukaisia. Hankintayksikön tulee siten hylätä sellaiset tarjoukset, jotka eivät vastaa tarjouspyynnön vaatimuksia.

Koska tarjouspyynnössä edellytettyjä selvityksiä ei toimitettu hankintayksikölle tarjouspyynnössä asetetussa määräajassa, hankintayksikön on tullut ehdokkaiden yhdenvertaisen kohtelun sekä avoimuuden periaatteen noudattamisen varmistamiseksi hylätä valittajan tarjous tarjouspyyntöä vastaamattomana.

Toimintaterapeutin työkokemuksella on ollut merkitystä sekä tarjoajan soveltuvuuden arvioinnissa että vähimmäisvaatimusten ylittävin osin myös vertailuperusteena. Tarjouspyynnössä on todettu, että hankintayksikkö on velvollinen hylkäämään tarjouksen tarjouspyynnön vastaisena, jos tarjouksessa on sellainen virhe tai puute, joka estää tarjouksen tasapuolisen vertailun muiden tarjouspyynnön mukaisten tarjousten kanssa.

Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan tarjoaja kantaa vastuun tarjouksensa tarjouspyynnönmukaisuudesta. Tarjouksen tekijä vastaa siitä, että sen määräaikaan mennessä jätetty tarjous on sisällöltään oikea. Tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava tarjouskilpailusta. Tarjous ei vastaa tarjouspyyntöä mm. silloin, kun siihen ei sisälly vaadittuja liitteitä. Hankintamenettelyn lähtökohtana on tarjousten lopullisuus.

Esittelijä

vs. virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Erja Snellman, hankintapäällikkö, puhelin: 310 74402

erja.snellman(a)hel.fi

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, hankinnat

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Hankinta- ja kilpailutus -yksikkö

Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut -osasto

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveyslautakunta 15.04.2014 § 163

HEL 2013-008244 T 02 08 02 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hankintalain 80 §:n ja 81 §:n nojalla oikaista 18.2.2014 § 40 tekemäänsä lasten toimintaterapiapalvelujen hankintaa koskevaa päätöstä, joka on syntynyt virheellisen vertailun perusteella kahden tarjoajan osalta, ja ratkaista asian uudelleen siten, että palveluntuottajaksi sijalle 7. lisätään Tmi Leikinvarjo ETT ja aiemman hankintapäätöksen mukaisesti sijalla 17. ollut Tmi KATioni siirtyy sijalle 10.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti valita oikaistun vertailun mukaisesti lasten toimintaterapiapalveluiden tuottajiksi seuraavalle kahden vuoden pituiselle puitesopimuskaudelle ja mahdolliselle enintään kahden vuoden optiokaudelle seuraavat kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen antaneet palveluntuottajat:

1.  Toimintaterapia PR, 1 terapeutti
2.  Toimintaterapia Marita Kaleva, 1 terapeutti
3.  Ulla Lindval, 1 terapeutti
4.  Tmi Maija Karlsson, 1 terapeutti
5.  Tmi Heta Salmenperä, 1 terapeutti
6.  Folkhälsan Syd, Habiliteringsenheten, 1 terapeutti
7.  Tmi Leikinvarjo ETT, 1 terapeutti
8.  Toiminta-Laakso, 1 terapeutti
9.  Mahdollisuus lapselle ry, 2 terapeuttia
10.Tmi KATioni, 1 terapeutti                                           
11. Helsingin toimintaterapia Oy, 8 terapeuttia
12. Tmi Mirjan toimiva terapia, 1 terapeutti
13. Lasten ja nuorten Terapiamatka, 1 terapeutti
14. AM-Pollex Therapy Oy, 4 terapeuttia
15. Toimintaterapia Annika Johansson, 1 terapeutti
16. T:mi Soila Saarinen, 1 terapeutti
17. T:mi Anna-Maria Seppänen, 1 terapeutti
18. LN Tonus Terapeutit Oy, 4 terapeuttia
19. Kaisa Kolehmainen, 1 terapeutti
20. Piia Pouhula, 1 terapeutti
21. Auron Vantaan Fysioterapia Oy, 3 terapeuttia
22. Tmi Jaana Lagercrantz, 1 terapeutti
23. Contextia Oy, 2 terapeuttia ruotsinkieliseen palveluun  

Muilta osin sosiaali- ja terveyslautakunta päätti pitää 18.2.2014 § 40 tekemänsä päätöksen ennallaan.

18.02.2014 Ehdotuksen mukaan

28.01.2014 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä

virastopäällikkö

Matti Toivola

Lisätiedot

Merja Inkeri Aaltonen, hankintasihteeri, puhelin: 310 64467

merja.i.aaltonen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566