Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2014

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/12

 

17.06.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 271

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Matti Niirasen Ruusulankadun asumisyksikköä koskevasta toivomusponnesta

HEL 2014-003040 T 00 00 03

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

"Sininauhasäätiön Ruusulankadun asumisyksikkö kuuluu Helsingin kaupungin pitkäaikaisasunnottomien vähentämisohjelmaan. Jokaiselle asukkaalle järjestetään yksiköstä oma vuokra-asunto ja tuki. Lisäksi asukkaalla on mahdollisuus saada muut sosiaali- ja terveyspalvelut normaaliusperiaatteen mukaisesti sosiaali- ja terveydenhoidon toimipisteistä.

Psykiatria- ja päihdepalvelunsa asukkaat saavat Etelän psykiatria- ja päihdekeskuksesta, josta käydään kartoittamassa asumisyksikön asukkaiden hoitotarpeita. Asukkaita ohjautuu psykiatriseen erikoissairaanhoitoon terveysasemalla kirjoitettujen lähetteiden perusteella. Päihdetyön peruspalveluja antaa terveysasemalle sijoitettu keskuksen päihdetyöntekijä. Läheisen sijainnin perusteella asiakkaat ohjautuvat enemmän Lännen päihdepoliklinikan toimintoihin Mechelininkadulla. Asukkaiden käytettävissä on myös moniammatillista jalkautuvaa työtä.

Sininauhasäätiö tekee hyvää ympäristötyötä Ruusulankadulla. Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama ympäristötyön projekti jatkuu 3/2015 asti. Ympäristötyön tarkoitus on ehkäistä ja vähentää yksikön aiheuttamia haittoja ja lieventää asumisyksikön asukkaisiin kohdistuvia ennakkoluuloja. Päätavoitteena on integroida Ruusulankadun asumisyksikkö Töölön kaupunginosaan, ehkäistä etukäteen mahdollisia ongelmia, puuttua alueella ilmeneviin häiriöihin sekä edesauttaa alueen turvallisuuden kehitystä.

Ruusulankadun yksikössä toimii Hyvä naapuri-verkosto, joka kokoontuu 4 kertaa vuodessa. Verkostoon kuuluu lähialueen toimijoita, yrittäjiä, lähialueen asukkaita ja yhteistyökumppaneita. Lisäksi yksikössä kokoontuu kerran kuukaudessa Lähinaapuri-verkosto. Tähän verkostoon kuuluu yksikön lähitaloyhtiöiden asukkaita.  Verkosto kokoontuu usein, jotta kaikilla on realistinen kuva yksikön tilanteesta. Molemmissa verkostoissa käsitellään syntyneitä ongelmia ja etsitään niihin ratkaisuja.

Asunnottomien asumispalvelut kilpailutetaan eikä kilpailua voi täten vääristää tukemalla yhtä yksikköä. Sininauhasäätiön on mahdollista hakea Raha-automaattiyhdistykseltä uutta avustusta. Perusteena jatkorahoitukselle voivat olla asuinalueen erityispiirteet, jotka edellyttävät muihin yksiköihin verrattuna erilaista ympäristötyötä sekä se, että kilpailutuksessa vaadittava ympäristötyö ei riitä Ruusulankadun ympäristössä."

Esittelijä

virastopäällikkö

Matti Toivola

Lisätiedot

Taru Neiman, asumisen tuen päällikkö, puhelin: 310 43398

taru.neiman(a)hel.fi

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Käsitellessään valtuutettu Terhi Koulumiehen aloitetta Ruusulankadun muuttamisesta kokonaan päihteettömäksi valtuusto hyväksyi Matti Niirasen toivomusponnen: ”Valtuusto edellyttää, että selvitetään, voidaanko Ruusulankatu 10 asumisyksikön ja sen ympäristön turvallisuutta parantaa esimerkiksi tukemalla enemmän Sininauhasäätiön aloittamaa Hyvä naapuri – toimintaa ja siten, että asumisyksikön asukkaiden tarvitsemia hoidollisia palveluita, kuten päihde- ja mielenterveyspalveluita, tehostetaan tarpeen mukaan. ”

Esittelijä

virastopäällikkö

Matti Toivola

Lisätiedot

Taru Neiman, asumisen tuen päällikkö, puhelin: 310 43398

taru.neiman(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566