Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

8/2014

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/9

 

15.04.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 165

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuustoaloitteesta toimeentulotuen käsittelyaikojen ilmoittamista kaupungin verkkosivuilla

HEL 2013-003017 T 00 00 03

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

"Tieto oman toimeentulotukihakemuksen käsittelyn tilanteesta on tärkeä tieto asiakkaalle. Sosiaali- ja terveysvirastossa pilotoitiin vuoden 2013 lopulla toimeentulotuen asiakastietojärjestelmän sähköistä asiointia ja palvelu otetaan käyttöön vaiheittain koko Helsingin alueella vuoden 2014 aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että vuoden 2014 lopussa toimeentulotukea sähköisesti hakeneet asiakkaat saavat tiedon oman toimeentulotukihakemuksensa käsittelyn etenemisestä sähköisesti. Samanaikaisesti tehtävä asiakastietojärjestelmäversion päivitys antaa myös mahdollisuuden seurata ja raportoida etuuskäsittelyn kirjallisten hakemusten käsittelyaikoja nykyistä helpommin myös toimipistetasolla.

Toimeentulotuen asiakastietojärjestelmän kehittämishankkeissa on huomioitava myös kansalliset perustoimeentulotuen maksatusta koskevat linjaukset.  Hallituksen 25.3.2014 tekemässä päätöksessä rakennepoliittisen ohjelman toteuttamiseksi osana julkisen talouden suunnitelmaa todetaan seuraavaa:
”Kuntien ja Kelan toimeentulotukiyhteistyön tehostamiseksi sekä kansalaisten yhdenvertaisuuden parantamiseksi perustoimeentulotuen laskenta ja maksatus siirretään vuoden 2017 alusta Kelan tehtäväksi. Toimeentulotuki säilyy hakemusten perusteella myönnettävänä, ei tulojen perusteella automaattisesti suoritettavana etuutena, ja tuki normitetaan yhtenäisesti siten, että kuntakohtaiset erot vähenevät ja kansalaisten yhdenvertaisuus paranee. Harkintaa edellyttävät täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki säilyvät kunnissa sosiaalityöntekijöiden tehtävänä. Kelan etuuskäsittelyssä varmistetaan asiakkaiden ohjaus sosiaalityöhön yhteisesti sovituin perustein.

Sosiaali- ja terveyslautakunta toteaa, että tässä vaiheessa ei ole perusteltua tehdä asiakastietojärjestelmään lisäkustannuksia aiheuttavia erillisiä muutoksia kaupungin verkkosivuilla tapahtuvaa toimeentulotuen käsittelypäivien raportointia varten. Nykyisen asiakastietojärjestelmän toimeentulotuen sähköisen asioinnin käyttöönotto vuoden 2014 aikana mahdollistaa kunkin asiakkaan oman hakemuksen käsittelyvaiheen sähköisen seurannan."

Käsittely

Vastaehdotus:
Miikka Merikanto: Viimeisen kappaleen jälkeen lisätään seuraava kappale:

Jotta toimeentulotuen hakijoiden ja yhteistyökumppaneiden olisi mahdollista saada tietoa hakemusjonon tilanteesta ja käsittelyajoista, lautakunta esittää, että toimeentulotuen käsittelypäivistä tällä hetkellä manuaalisesti kerättävä jonokohtainen tieto julkaistaan kaupungin verkkosivuilla.

Kannattajat: Joonas Leppänen

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös syntyi seuraavan äänestyksen jälkeen:

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan

EI-ehdotus: Viimeisen kappaleen jälkeen lisätään seuraava kappale:  Jotta toimeentulotuen hakijoiden ja yhteistyökumppaneiden olisi mahdollista saada tietoa hakemusjonon tilanteesta ja käsittelyajoista, lautakunta esittää, että toimeentulotuen käsittelypäivistä tällä hetkellä manuaalisesti kerättävä jonokohtainen tieto julkaistaan kaupungin verkkosivuilla.

Jaa-äänet: 6
Maija Anttila, Sirpa Asko-Seljavaara, Seija Muurinen, Hannu Tuominen, Tuomas Tuure, Markku Vuorinen

Ei-äänet: 3
Joonas Leppänen, Miikka Merikanto, Tuula Salo

Tyhjä: 3
Gunvor Brettschneider, Jouko Malinen, Laura Nordström

Poissa: 1
Tuomas Nurmela

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti asian esittelijän ehdotuksen mukaisesti.

Esittelijä

virastopäällikkö

Matti Toivola

Lisätiedot

Kalle Pesonen, tietohuolto- ja tilastopäällikkö, puhelin: 310 43007

kalle.pesonen(a)hel.fi

Helena Ylisipola, osastopäällikkö, puhelin: 310 43366

helena.ylisipola(a)hel.fi

Lausuntoehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Hallintokeskus pyysi  sosiaali- ja terveyslautakunnalta 31.5.2013 mennessä lausuntoa Petra Malinin ym. aloitteesta:

Aloitteessaan Petra Malin ym. viittasivat Tampereen kaupungin ratkaisuun, joka mahdollistaa kirjallisten toimeentulotukihakemusten käsittelyaikojen seurannan.  Malin ym. esittävät, että ”Huomioiden toimeentulotuen hakijoille nykymenettelystä aiheutuvat kustannukset sekä työntekijöiden työajan käyttö, me allekirjoittaneet valtuutetut ehdotamme, että myös Helsingin kaupungin verkkosivuilla aloitettaisiin toimeentulotuen käsittelypäivien julkaiseminen. Toiminta voidaan tarvittaessa ajoittaa toimeentulotuen sähköisen asioinnin käyttöönoton yhteyteen syksyllä 2013”.

Lausunnossaan kaupunginhallitukselle 4.6.2013 sosiaalilautakunta totesi, mm. että  ”sosiaali- ja terveyslautakunta pitää Petra Malinin ym. aloitetta toimeentulotuen kirjallisten hakemusten käsittelyaikojen ilmoittamisesta kaupungin verkkosivuilla lähtökohtaisesti kannatettavana, mutta toteaa samalla, että toimeentulotuen sähköisen asioinnin hankkeeseen ei suunniteltu tällaista teknistä ratkaisua. Tästä syystä ehdotuksen toteuttaminen voi tulla ajankohtaiseksi vasta myöhemmässä vaiheessa."

Kaupungin valtuusto päätti kokouksessaan 25.9.2013 (§332) palauttaa valtuutettu Petra Malinin ym. aloitteen toimeentulotuen käsittelyaikojen ilmoittamisesta kaupungin verkkosivuilla kaupungin hallitukselle uudelleen valmisteltavaksi.  Uudelleen valmistelu tuli tehdä aloitteen sisällön mukaisesti niin, että hankinta toteutetaan kohtuullisin kustannuksia ja sähköistä järjestelmää kehitetään henkilöstön työajan säästämiseksi.

Esittelijä

virastopäällikkö

Matti Toivola

Lisätiedot

Kalle Pesonen, tietohuolto- ja tilastopäällikkö, puhelin: 310 43007

kalle.pesonen(a)hel.fi

Helena Ylisipola, osastopäällikkö, puhelin: 310 43366

helena.ylisipola(a)hel.fi

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveyslautakunta 11.03.2014 § 59

HEL 2013-003017 T 00 00 03

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti yksimielisesti puheenjohtaja Maija Anttilan esityksestä jäsen Anna Vuorjoen kannattamana palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Käsittely

11.03.2014 Palautettiin

Palautusehdotus:
Maija Anttila: Esitän, että asia palautetaan.

Kannattajat: Anna Vuorjoki

18.02.2014 Pöydälle

04.06.2013 Ehdotuksen mukaan

14.05.2013 Pöydälle

Esittelijä

virastopäällikkö

Matti Toivola

Lisätiedot

Kalle Pesonen, tietohuolto- ja tilastopäällikkö, puhelin: 310 43007

kalle.pesonen(a)hel.fi

Helena Ylisipola, osastopäällikkö, puhelin: 310 43366

helena.ylisipola(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566