Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

8/2014

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/6

 

15.04.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 162

Järjestöavustuksen käyttötarkoituksen muutoksesta päättäminen

HEL 2013-011649 T 02 05 01 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti oikeuttaa virastopäällikön päättämään sosiaali- ja terveyslautakunnan järjestöille myöntämien avustusten käyttötarkoituksen muutoksista järjestön hakemuksesta edellyttäen, ettei muutos aiheuta taloudellisia vaikutuksia sosiaali- ja terveysvirastolle.

Esittelijä

virastopäällikkö

Matti Toivola

Lisätiedot

Hanna-Leena Nuutinen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42662

hanna-leena.nuutinen(a)hel.fi

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Sosiaali- ja terveyslautakunta myönsi 17.12.2013 (§ 421) avustuksia järjestöille vuodelle 2014 ja kunkin avustuksen kohdalle oli merkitty sen käyttötarkoitus. Päätöksessä todettiin, että ”avustusta saa käyttää vain päätöksessä mainittuun tarkoitukseen”.

Sosiaali- ja terveysvirastoon on kevään aikana tullut joitakin yhteydenottoja järjestöiltä, joiden taloudellisen tai toiminnallisen tilanteen muutosten johdosta järjestö tiedustelee mahdollisuutta käyttää sosiaali- ja terveyslautakunnan myöntämää avustusta muuhun kuin käyttötarkoitukseksi määriteltyyn toimintaan.

Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään, että se oikeuttaa virastopäällikön päättämään järjestöavustuksen käyttötarkoituksen muutoksesta. Näin voidaan osaltaan vähentää sosiaali- ja terveyslautakunnan käsittelyyn tulevien asioiden määrää ja hallinnollista työtä. Lisäksi järjestöt saavat päätöksen nopeammin, mikä on niiden toiminnan kannalta tarkoituksenmukaista.

Esittelijä

virastopäällikkö

Matti Toivola

Lisätiedot

Hanna-Leena Nuutinen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42662

hanna-leena.nuutinen(a)hel.fi

Tiedoksi

Talous- ja tukipalvelut

Talous- ja strategiapalvelut

Päätöshistoria

Virastopäällikkö 30.12.2013 § 324

HEL 2013-011649 T 02 05 01 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunnan delegointipäätöksen (12.2.2013, 12 §) antamalla valtuutuksella virastopäällikkö tekee päätökset enintään 10 000 euron suuruisista järjestöjen avustushakemuksista. Virastopäällikkö päättää myöntää järjestöjen 121 hakemukselle avustusta vuoden 2014 toimintaan yhteensä 360 000 euroa oheisen liitteenä 1. olevan taulukon mukaisesti. Lisäksi virastopäällikkö päättää hylätä 100 taulukossa mainittua hakemusta taulukossa esitetyin perusteluin.

Avustuspäätökset on tehty noudattaen sosiaali- ja terveyslautakunnan 3.9.2013 (288 §) päättämiä avustusten jakoperusteita sekä liitteenä olevaa kaupunginhallituksen 12.12.2011 hyväksymää yleisohjetta, joka on tämän päätöksen liitteenä 2.

Avustusta tulee käyttää vuoden 2014 aikana päätöksessä mainittuun käyttötarkoitukseen. Selvitys avustuksen käytöstä ja kustannusten kohdentumisesta tulee antaa seuraavan vuoden avustushakemuksen yhteydessä. Jos avustusta ei haeta seuraavana vuonna, tehdään kuvaus erillisellä kirjallisella selvityksellä avustusvuoden tilinpäätöksen valmistuttua sosiaali- ja terveysvirastolle osoitetulla kirjeellä. Kunkin avustuksen ehtona on, että avustus käytetään helsinkiläisiin kohdistuvaan ao. toimintaan.

Järjestöjen tulee toiminnassaan ja taloudenpidossaan noudattaa kaupungin yleisohjetta (liite 2.). Avustusten saajien on pidettävä kirjanpito kirjanpitolain ja sen nojalla annettujen säädösten ja määräysten edellyttämällä tavalla. Kirjanpito on järjestettävä siten, että avustuksen käyttöä voidaan kirjanpidosta seurata. Sosiaali- ja terveysviraston mahdolliset saatavat korkoineen vähennetään avustuksesta ennen sen maksamista avustettavalle järjestölle.

Virastopäällikkö ilmoittaa, että avustukset maksetaan helmikuussa 2014. Avustukset myönnetään ehdolla, että ne voidaan periä takaisin, mikäli ilmenee seikkoja, ettei edellytyksiä avustuksen myöntämiselle ole ollut.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan vuodelle 2015 myöntämien avustusten hakuaika on 1. - 30.9.2014. Tällöin edellytetään, että kukin hakijataho tekee vain yhden toiminta-avustushakemuksen, joka sisältää selkeän kuvauksen yhdistyksen kaikista eri käyttötarkoituskohteista, mikäli tällaisia on. Nämä tulee kuvata hakemuksessa selkeästi. Hakuajasta ja hakuohjeista tullaan tiedottamaan sosiaali- ja terveysviraston internet-sivuilla sekä sanomalehdissä.

Päätöksen perustelut

Hakemuksen hylkäämisen perusteena on useimmissa tapauksissa sosiaali- ja terveyslautakunnan 3.9.2013 (288 §) päättämien avustusten jakoperusteiden kohta neljä, jossa todetaan muun muassa, ettei avustusta myönnetä vieraanvaraisuuskuluihin, kokous- ja tarjoilukuluihin, eikä juhliin tai retkiin. Tällaisia kuluja on monella seniori, vanhus- ja eläkeläisjärjestöllä. Kyseisten järjestöjen toiminnan jatkumisen varmistamiseksi avustusta myönnetään vuokrakuluihin. Myöhästyneet hakemukset, sekä hakemukset, joille ei pyynnöstä huolimatta ole toimitettu täydennystä tai joiden ei katsota kuuluvan sosiaali- ja terveysviraston toimialaan on kaupungin ohjeen mukaan hylätty.

Lisätiedot

Anna Helme, suunnittelija, puhelin: 310 43832

anna.helme(a)hel.fi

Hanna-Leena Nuutinen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42662

hanna-leena.nuutinen(a)hel.fi

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta 17.12.2013 § 421

HEL 2013-011649 T 02 05 01 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti esittelijän ehdotuksesta poiketen esittelytekstistä ja lautakunnan jäsenten vastaehdotuksista ilmenevin perustein myöntää järjestöjen 200 hakemukselle avustusta vuoden 2014 toimintaan yhteensä 6 729 000 euroa tämän päätöksen liitetaulukoiden 1 - 7 mukaisesti.

Lisäksi lautakunta päätti, että virastopäällikön päätettäväksi osoitetaan enintään 480 000 euroa niille 222 hakemuksille, jotka ovat suuruudeltaan enintään 10 000 euroa ja jotka eivät sisälly edellä mainittuihin taulukoihin.

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hylätä 60 taulukoissa 1 – 7 mainittua hakemusta taulukoissa esitetyin perusteluin

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päätti esittelijän ehdotuksesta poiketen poistaa Mellunmäki - Seura ry:n avustuksen kohdalta edellytyksen, että järjestö on tehnyt tilojen käytöstä yhteistyösopimuksen sosiaali- ja terveysviraston kanssa. Perusteluna poistolle on järjestöjen tasavertainen kohtelu.

Samalla sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että kunkin avustuksen ehtona on, että rahoitus käytetään vuoden 2014 aikana helsinkiläisiin kohdistuvaan avustuksen käyttötarkoitukseksi nimettyyn toimintaan, minkä varmistamistapa tulee kuvata sosiaali- ja terveyslautakunnalle annettavassa selvityksessä avustuksen käytöstä. Selvitys tulee antoi seuraavan vuoden avustushakemuksen yhteydessä tai jos tätä ei tehdä, erillisellä kirjallisella selvityksellä avustusvuotta seuraavan vuoden kesäkuun loppuun mennessä. Lisäksi järjestöjen tulee toiminnassaan ja taloudenpidossaan noudattaa kaupunginhallituksen 12.12.2011 hyväksymiä, tämän päätöksen liitteenä lähetettäviä avustusohjeita.

Avustusten saajien on pidettävä kirjanpito kirjanpitolain ja sen nojalla annettujen säädösten ja määräysten edellyttämällä tavalla. Kirjanpito on järjestettävä siten, että avustuksen käyttöä voidaan kirjanpidosta seurata. Avustusta saa käyttää vain päätöksessä mainittuun tarkoitukseen. Sosiaali- ja terveysviraston mahdolliset saatavat korkoineen vähennetään avustuksesta ennen sen maksamista avustettavalle järjestölle.

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kehottaa sosiaali- ja terveysvirastoa huolehtimaan avustusten maksatuksesta kaupunginhallituksen avustusohjetta noudattaen, kuitenkin niin, että avustusten ensimmäinen ja toinen erä maksetaan samassa yhteydessä helmikuussa, kolmas erä maksetaan kesäkuussa ja neljäs erä syyskuussa.

Avustukset myönnetään ehdolla, että ne voidaan periä takaisin, mikäli ilmenee seikkoja, ettei edellytyksiä avustuksen myöntämiselle ole ollut.

Samalla hakijoille ilmoitetaan, että sosiaali- ja terveyslautakunnan vuodelle 2015 myöntämien avustusten hakuaika on 1. - 30.9.2014. Tällöin edellytetään, että kukin hakijataho tekee vain yhden avustushakemuksen kuitenkin niin, että hakemus voi sisältää avustuksen hakemisen useampiin eri käyttötarkoituksiin. Nämä tulee kuvata hakemuksessa selkeästi. Hakuajasta ja hakuohjeista tullaan tiedottamaan sosiaali- ja terveysviraston internet-sivuilla sekä sanomalehdissä.

Esittelijä korjasi esitystään siten, että otsikon "Avustusten myöntämiseen liittyvät kaupunkitasoiset ryhmät" otsikon alta toisesta kappaleesta poistetaan viimeinen lause ja sen tilalle tulee seuraava teksti: "Selvitys kaupungin avustusten ja tukien myöntämisen keskittämisestä kaupunginhallitukselle oli Khn käsittelyssä 16.12.2013. Päätösehdotuksena oli, että asukastaloja ylläpitävien tahojen avustaminen keskitetään kaupunginhallitukselle avustustyöryhmän ehdotusten mukaisesti eli vuoden 2015 alusta. Asia jäi pöydälle."

Lisäksi esittelijä poisti saman kohdan kolmannesta kappaleesta viimeisen lauseen ja korvasi sen seuraavalla tekstillä: "Tämän aluetyön työryhmän näkemys asukastalojen avustamisesta on yhtenevä edellä mainitun Khn pöydällä olevan esityksen kanssa. Keskittäminen valmistellaan vuoden 2014 aikana yhdessä hallintokuntien kanssa."

Käsittely

17.12.2013 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Suunnittelija Anna Helme ja erityissuunnittelija Hanna-Leena Nuutinen olivat kokouksessa kutsuttuina asiantuntijoina läsnä tätä asiaa käsiteltäessä

Esteelliset: Rene Hursti

 

Esittelijä Matti Toivolan muutosehdotus:

Esittelijä korjasi esitystään siten, että otsikon "Avustusten myöntämiseen liittyvät kaupunkitasoiset ryhmät" otsikon alta toisesta kappaleesta poistetaan viimeinen lause ja sen tilalle tulee seuraava teksti: "Selvitys kaupungin avustusten ja tukien myöntämisen keskittämisestä kaupunginhallitukselle oli Khn käsittelyssä 16.12.2013. Päätösehdotuksena oli, että asukastaloja ylläpitävien tahojen avustaminen keskitetään kaupunginhallitukselle avustustyöryhmän ehdotusten mukaisesti eli vuoden 2015 alusta. Asia jäi pöydälle."

Lisäksi esittelijä poisti saman kohdan kolmannesta kappaleesta viimeisen lauseen ja korvasi sen seuraavalla tekstillä: "Tämän aluetyön työryhmän näkemys asukastalojen avustamisesta on yhtenevä edellä mainitun Khn pöydällä olevan esityksen kanssa. Keskittäminen valmistellaan vuoden 2014 aikana yhdessä hallintokuntien kanssa."

Vastaehdotus 1

Jäsen Hannu Tuominen teki jäsen Joonas Leppäsen kannattamana vastaehdotuksen, jonka mukaan alla mainituille järjestöille myönnetään avustusta yhteensä seuraavasti:


Helsingin seudun Seta (153062) 25000 €
MLL:n Uudenman piiri (151697) 87000 €
Sentteri ry (K1222) 80000 €
Monika-naiset (152924) 500000€
Kumpula-Toukola Kylätilayhdistys (152518) 40000 €
Kalliolan nuoret (152297) 95000 €
Kalliolan nuoret (152081) 25000 €
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry (151272) 25 000 €
Luckan (152016) 23000 €
Toimintakeskus Semja ry (153079) 25000€

Kannattaja: Joonas Leppänen

Vastaehdotus 2

Jäsen Joonas Leppänen teki jäsen Miikka Merikannon kannattamana vastaehdotuksen, jonka mukaan
Mellunmäki - Seura ry:n avustuksen kohdalta poistetaan edellytys, että "järjestö on tehnyt tilojen käytöstä yhteistyösopimuksen sosiaali- ja terveysviraston kanssa." Perusteluna poistolle on järjestöjen tasavertainen kohtelu.

Kannattaja: Miikka Merikanto

Vastaehdotus 3

Jäsen Sirpa Asko-Seljavaara teki jäsen Jouko Malisen kannattama vastaehdotuksen, jonka mukaan
Leikkivä Lapsi ry:lle myönnetään 4000 euroa lisää esitettyyn avustukseen, koska heidän edellisenä vuonna saamansa avustus on puolittunut.

Kannattaja: Jouko Malinen

Vastaehdotus 4

Jäsen Sirpa Asko-Seljavaara teki jäsen Jouko Malisen kannattama vastaehdotuksen, jonka mukaan Helsingin Vanhustyön yhdistykselle myönnetään 4000 euroa lisää esitettyyn avustukseen, jotta he voivat jatkaa toimintaansa.

Kannattaja: Jouko Malinen

1. äänestys

JAA-ehdotus (esittelijän muutosehdotus):

Poistetaan kappaleen 41 viimeinen lause: Ryhmän työskentelylle on haettu lisäaikaa, joten selvitys ei ole vielä käytettävissä. Tilalle seuraava teksti: Selvitys kaupungin avustusten ja tukien myöntämisen keskittämisestä kaupunginhallitukselle oli Khn käsittelyssä 16.12.2013. Päätösehdotuksena oli, että asukastaloja ylläpitävien tahojen avustaminen keskitetään kaupunginhallitukselle avustustyöryhmän ehdotusten mukaisesti eli vuoden 2015 alusta. Asia jäi pöydälle. Poistetaan kappaleen 42 viimeinen lause: Selvitys on menossa kaupungin johtajiston käsittelyyn. Tilalle seuraava teksti: Tämän aluetyön työryhmän näkemys asukastalojen avustamisesta on yhtenevä edellä mainitun Khn pöydällä olevan esityksen kanssa. Keskittäminen valmistellaan vuoden 2014 aikana yhdessä hallintokuntien kanssa.


EI-ehdotus (Jäsen Hannu Tuomisen vastaehdotus): 

Esitän myönnettäväksi avustukset: Lopullinen avustussumma Helsingin seudun Seta (153062) 25000 €
MLL:n Uudenman piiri (151697) 87000 €
Sentteri ry (K1222) 80000 €
Monika-naiset (152924) 500000€
Kumpula-Toukola Kylätilayhdistys (152518) 40000 €
Kalliolan nuoret (152297) 95000 €
Kalliolan nuoret (152081) 25000 €
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry (151272) 25 000 €
Luckan (152016) 23000 €
Toimintakeskus Semja ry (153079)  25000€

Jaa-äänet: 5
Sirpa Asko-Seljavaara, Miikka Merikanto, Seija Muurinen, Tuomas Nurmela, Tiina Tasmuth

Ei-äänet: 6
Katriina Juva, Joonas Leppänen, Jouko Malinen, Mikael Sjövall, Hannu Tuominen, Tuomas Tuure

Tyhjä: 0
 

Poissa: 2
Maija Anttila, Rene Hursti

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hyväksyä äänin 6 - 5 jäsen Hannu Tuomisen esittämän ja jäsen Joonas Leppäsen kannattaman vastaehdotuksen

2. äänestys

JAA-ehdotus (esittelijän muutosehdotus):

Poistetaan kappaleen 41 viimeinen lause: Ryhmän työskentelylle on haettu lisäaikaa, joten selvitys ei ole vielä käytettävissä. Tilalle seuraava teksti: Selvitys kaupungin avustusten ja tukien myöntämisen keskittämisestä kaupunginhallitukselle oli Khn käsittelyssä 16.12.2013. Päätösehdotuksena oli, että asukastaloja ylläpitävien tahojen avustaminen keskitetään kaupunginhallitukselle avustustyöryhmän ehdotusten mukaisesti eli vuoden 2015 alusta. Asia jäi pöydälle. Poistetaan kappaleen 42 viimeinen lause: Selvitys on menossa kaupungin johtajiston käsittelyyn. Tilalle seuraava teksti: Tämän aluetyön työryhmän näkemys asukastalojen avustamisesta on yhtenevä edellä mainitun Khn pöydällä olevan esityksen kanssa. Keskittäminen valmistellaan vuoden 2014 aikana yhdessä hallintokuntien kanssa.


EI-ehdotus (Jäsen Joonas Leppäsen vastaehdotus):

Esitän, että poistetaan Mellunmäki - Seura ry:n avustuksen kohdalta edellytys, että "järjestö on tehnyt tilojen käytöstä yhteistyösopimuksen sosiaali- ja terveysviraston kanssa."  Perusteluna järjestöjen tasavertainen kohtelu.

Jaa-äänet: 4
Sirpa Asko-Seljavaara, Seija Muurinen, Tuomas Nurmela, Tiina Tasmuth

Ei-äänet: 7
Katriina Juva, Joonas Leppänen, Jouko Malinen, Miikka Merikanto, Mikael Sjövall, Hannu Tuominen, Tuomas Tuure

Tyhjä: 0
 

Poissa: 2
Maija Anttila, Rene Hursti

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hyväksyä äänin 7 - 4 jäsen Joonas Leppäsen esittämän ja jäsen Miikka Merikannon kannattaman vastaehdotuksen.

3. äänestys

JAA-ehdotus (esittelijän muutosehdotus):

Poistetaan kappaleen 41 viimeinen lause: Ryhmän työskentelylle on haettu lisäaikaa, joten selvitys ei ole vielä käytettävissä. Tilalle seuraava teksti: Selvitys kaupungin avustusten ja tukien myöntämisen keskittämisestä kaupunginhallitukselle oli Khn käsittelyssä 16.12.2013. Päätösehdotuksena oli, että asukastaloja ylläpitävien tahojen avustaminen keskitetään kaupunginhallitukselle avustustyöryhmän ehdotusten mukaisesti eli vuoden 2015 alusta. Asia jäi pöydälle. Poistetaan kappaleen 42 viimeinen lause: Selvitys on menossa kaupungin johtajiston käsittelyyn. Tilalle seuraava teksti: Tämän aluetyön työryhmän näkemys asukastalojen avustamisesta on yhtenevä edellä mainitun Khn pöydällä olevan esityksen kanssa. Keskittäminen valmistellaan vuoden 2014 aikana yhdessä hallintokuntien kanssa.

EI-ehdotus (jäsen Sirpa Asko-Seljavaaran vastaehdotus):

Ehdotan Helsingin Vanhustyön yhdistykselle 4000 euron lisäystä, jotta he voivat jatkaa toimintaansa.

Jaa-äänet: 3
Miikka Merikanto, Tuomas Nurmela, Tiina Tasmuth

Ei-äänet: 8
Sirpa Asko-Seljavaara, Katriina Juva, Joonas Leppänen, Jouko Malinen, Seija Muurinen, Mikael Sjövall, Hannu Tuominen, Tuomas Tuure

Tyhjä: 0
 

Poissa: 2
Maija Anttila, Rene Hursti

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hyväksyä äänin 8 - 3 jäsen Sirpa Asko-Seljavaaran esittämän ja jäsen Jouko Malisen kannattaman vastaehdotuksen.

4. äänestys

JAA-ehdotus (esittelijän muutosehdotus):

Poistetaan kappaleen 41 viimeinen lause: Ryhmän työskentelylle on haettu lisäaikaa, joten selvitys ei ole vielä käytettävissä. Tilalle seuraava teksti: Selvitys kaupungin avustusten ja tukien myöntämisen keskittämisestä kaupunginhallitukselle oli Khn käsittelyssä 16.12.2013. Päätösehdotuksena oli, että asukastaloja ylläpitävien tahojen avustaminen keskitetään kaupunginhallitukselle avustustyöryhmän ehdotusten mukaisesti eli vuoden 2015 alusta. Asia jäi pöydälle. Poistetaan kappaleen 42 viimeinen lause: Selvitys on menossa kaupungin johtajiston käsittelyyn. Tilalle seuraava teksti: Tämän aluetyön työryhmän näkemys asukastalojen avustamisesta on yhtenevä edellä mainitun Khn pöydällä olevan esityksen kanssa. Keskittäminen valmistellaan vuoden 2014 aikana yhdessä hallintokuntien kanssa.


EI-ehdotus (jäsen Sirpa Asko-Seljavaaran vastaehdotus):

Ehdotan Leikkivä Lapsi ry:lle 4000 euron lisäystä, koska heidän edelllisenä vuonna saamansa avustus on puolittunut.

Jaa-äänet: 3
Miikka Merikanto, Tuomas Nurmela, Tiina Tasmuth

Ei-äänet: 8
Sirpa Asko-Seljavaara, Katriina Juva, Joonas Leppänen, Jouko Malinen, Seija Muurinen, Mikael Sjövall, Hannu Tuominen, Tuomas Tuure

Tyhjä: 0
 

Poissa: 2
Maija Anttila, Rene Hursti

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hyväksyä äänin 8 - 3 jäsen Sirpa Asko-Seljavaaran esittämän ja jäsen Jouko Malisen kannattaman vastaehdotuksen.

26.11.2013 Pöydälle

Esittelijä

virastopäällikkö

Matti Toivola

Lisätiedot

Riitta Simoila, osastopäällikkö, puhelin: 310 42213

riitta.simoila(a)hel.fi

Hanna-Leena Nuutinen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42662

hanna-leena.nuutinen(a)hel.fi

Anna Helme, suunnittelija, puhelin: 310 43832

anna.helme(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566