Helsingfors stad

Protokoll

4/2016

1 (1)

Direktionen för svenska arbetarinstitutet

 

 

 

 

Br/1

 

19.05.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 31

Undervisningsplan för läsåret 2016–2017

Beslut

Direktionen för Helsingfors arbis beslutade anteckna undervisningsplanen för kännedom.

Föredragande

rektor

Moa Thors

Upplysningar

Pamela Granskog, biträdande rektor: 0931049461

pamela.granskog(a)arbis.hel.fi

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Sammandrag

Enligt instruktionen för Helsingfors arbis § 4 punkt 16 skall direktionen godkänna riktlinjer och prioriteringar för undervisningsplanerna, vilket direktionen gjorde på sitt möte den 4 februari 2016.

”Direktionen beslutar att kursutbudet för läsåret 2016–2017 följer läroplanen som direktionen godkände på sitt möte 5.12.2013 och stadens strategier för 2013–2016, vilket innebär att man särskilt satsar på kurser för ungdomar, familjer, seniorer och invandrare och att man når upp till det bindande målet på 22 500 timmar. Årets övergripande tema ”Tillsammans”, som anknyter till Finlands jubileumsår, ska också synas i verksamheten.”

För arbetsåret 2016–2017 planerar institutets planeringsansvariga lärare ca 23 500 timmar. Det är drygt 1000 timmar mer än det bindande målet på 22 500 timmar, eftersom man av erfarenhet vet att alla kurser inte blir av. Detta gäller ofta nya kurser som inte ännu har blivit beprövade och ”säkra kort”. Överplaneringen ger på det här sättet en möjlighet för lärarna att pröva på något nytt och/eller aktuellt, utan att riskera att inte uppnå det bindande målet. Om alla nya kurser förverkligas måste man justera genom att dra in någon annan kurs i stället.

Omfattningen av årets överplanering bygger på en grundlig analys av antalet förverkligade timmar i de olika ämnesgrupperna under föregående år. Förutom de här kurstimmarna ordnar man också beställda kurser, föreläsningar och evenemang.

Årets tema ”Tillsammans” genomsyrar både kursutbudet och föreläsningarna. De flesta ämnen erbjuder kurser där temat syns på olika sätt. Bland annat planerar man kurser kring Mannerheim och Ryssland, kulturmöten, finländska kvinnoberättelser, babyberöring etc. Bland föreläsningarna diskuterar man Svenskfinland ur ett ryskt perspektiv och Finland ur ett marknadsföringsperspektiv. 

Läroplanen för integrationsundervisningen bearbetas både beträffande material och innehåll med avsikten att stärka svenskan i yrkes- och samhällsämnen. Beträffande undervisningen i finska kommer man att satsa på mera praktisk finska som kan fördjupas följande läsår.

Föredragande

rektor

Moa Thors

Upplysningar

Pamela Granskog, biträdande rektor: 0931049461

pamela.granskog(a)arbis.hel.fi

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

.

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

 

 

 

 

 

 

 

Telefax

 

Moms nr