Helsingfors stad

Protokoll

2/2016

1 (1)

Direktionen för svenska arbetarinstitutet

 

 

 

 

Rektor/3

 

22.03.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 17

Stadens nya ledningsmodell

Beslut

Direktionen för svenska arbetarinstitutet beslutade anteckna redogörelsen för kännedom.

Föredragande

rektor

Moa Thors

Upplysningar

Pamela Granskog, biträdande rektor: 0931049461

pamela.granskog(a)arbis.hel.fi

Sökande av ändring

Omprövning

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Sammandrag

Helsingfors stadsfullmäktige beslutade på sitt möte den 16 mars att reformera stadens ledningsstruktur enligt den av stadsstyrelsen föreslagna borgmästarmodellen. Beslutet att ledningsstrukturen ska förnyas ingår i strategiprogrammet, som godkändes av stadsfullmäktige 24.4.2013. Syftet med reformen är att kommunalvalsresultatet ska återspeglas i stadens ledning, att det demokratiska beslutsfattandet ska bli bättre och mer verkningsfullt och att stadsfullmäktige och stadsstyrelsen ska få en starkare roll i arbetet med att leda staden.

Den nya modellen innebär att staden leds av en borgmästare och fyra biträdande borgmästare, som väljs av fullmäktige för en fullmäktigeperiod i sänder. De är sålunda heltidsanställda förtroendevalda. Borgmästaren är ordförande för stadsstyrelsen och de biträdande borgmästarna är medlemmar i stadsstyrelsen.

Stadens verk grupperas i en centralförvaltningen och fyra sektorer:

1.tekniska sektorn

2.utbildnings- och barnomsorgssektorn

3.kultur-, idrotts- och fritidssektorn

4.social- och hälsovårdssektorn

Centralförvaltningen leds av en kanslichef och sektorerna av sektorchefer. Dessa är alla tjänstemän. Kanslichefen är chef för sektorcheferna och föredragande i stadsstyrelsen.

För varje sektor bildas det en nämnd. Ordförande i nämnderna är de biträdande borgmästarna, medan sektorcheferna fungerar som föredragande. Under sektornämnderna tillsätts behövliga sektioner/direktioner.

Inom sektorerna bildas det större servicehelheter som är färre till antalet än nuvarande verk. Arbis hör till kultur-, idrotts- och fritidssektorn och utgör en egen servicehelhet, eventuellt utvidgad med annan fritidsverksamhet på svenska, och har en egen direktion/sektion. Hur servicehelheterna kommer att se ut avgörs under våren. De arbetsgrupper som ska planera utformningen av servicehelheterna tillsätts den 23 mars.

Föredragande

rektor

Moa Thors

Upplysningar

Pamela Granskog, biträdande rektor: 0931049461

pamela.granskog(a)arbis.hel.fi

Sökande av ändring

Omprövning

.

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

 

 

 

 

 

 

 

Telefax

 

Moms nr