Helsingfors stad

Protokoll

1/2016

1 (1)

Direktionen för svenska arbetarinstitutet

 

 

 

 

Ec/2

 

04.02.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 4

Tillämpningsdirektiv för 2016

Beslut

Direktionen för svenska arbetarinstitutet beslutade anteckna direktiven för kännedom.

Föredragande

ekonomichef

Lena Elander

Upplysningar

Lena Elander, ekonomichef, telefon: 0931049488

lena.elander(a)arbis.hel.fi

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Sammandrag

Stadsfullmäktige godkände 2.12.2015 § 328 budgeten för år 2016 och stadsstyrelsen godkände 7.12.2015 budgetens tillämpningsdirektiv. Strategin för fullmäktigeperioden 2013–2016 står som grund för budgeten för år 2016.

Det anslag för utgifter som fullmäktige har slagit fast är bindande och får inte överskridas. Verken uppmanas därför att planera sin verksamhet så att drifts- och investeringsanslag inte överskrids. Om en överskridning av budgeten trots allt inte går att undvika ska en anhållan därom lämnas in senast 21.10.2016.

Resultatbudgeten för Arbis godkänns av direktionen. Resultatbudgeten innehåller verkets prestationsmål samt de resurser och åtgärder som krävs för att uppnå målen. Prestations- och verksamhetsmålen måste uppnås med givna anslag. Alla verk ska göra upp en resultatbudget före 29.1.2016. Om prestationsmålet inte uppnås ska direktionen ge en redogörelse om det före 31.1.2017.

Under år 2016 fortsätter stadens s.k. produktivitets- och arbetshälsoprogram för åren 2013–2016. Enligt stadens strategi för åren ska produktiviteten förbättras med en procentenhet per år under åren 2014–2017. Produktiviteten förbättras bl.a. med ett högre antal kursdeltagare. Genom en intensivare marknadsföring strävar man efter att få nuvarande kursdeltagare att fortsätta och nya kunder att komma till de nya tillfälliga lokalerna.

Planen för personalresurserna, som görs årligen, ska uppdateras i samband med att resultatbudgeten görs. Då en vakans ledigförklaras ska stadens direktiv för hur personal kan anställas, följas. Verken uppmanas att aktivt följa med personalens sjuk- och olycksfallsfrånvaro. Eftersom frånvaro från arbetet innebär stora kostnader är det viktigt att värna om personalens hälsa och arbetsförmåga och att förutspå faktorer som påverkar dem med hjälp av mätare för arbetshälsa. Strategiprogrammet innehåller också etiska principer, som ska tillkännages personalen och som alla ska följa.

De enskilda verken ska minst fyra gånger per år göra upp en prognos för hur budgeten kommer att utfalla och föra den till direktionens kännedom. Direktionen ska besluta om vilka åtgärder som vidtas på basen av prognosen. Utdrag ur protokollet ska skickas till stadskansliet.

En prognos för hur investeringarna förverkligas ska också göras så att anslagen kan användas smidigt under budgetåret.

Enligt stadens strategi ska alla förvaltningar göra upp planer för hur lokalerna används och hur användningen kan effektiveras. Verken ska utgående från den godkända budgeten uppdatera sina program för användning av utrymmen. Målet i staden är att kostnaderna för lokaler minskar i proportion till de totala kostnaderna.

De tidtabeller för 2016-års budget som berör Helsingfors arbis är följande:

29.1.2016 Ett program för hur verkens lokaler används samt plan för effektivare användning av dem lämnas in.

29.1.2016 Resultatbudgeten för året lämnas in.

21.10.2016 Förslagen till eventuella överskridningar av eller förändrad användning av budgeten ska lämnas in till stadskansliet.

31.1.2017 En redovisning för bindande mål som inte har uppnåtts ska lämnas in till stadskansliet.

Föredragande

ekonomichef

Lena Elander

Upplysningar

Lena Elander, ekonomichef, telefon: 0931049488

lena.elander(a)arbis.hel.fi

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

.

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

 

 

 

 

 

 

 

Telefax

 

Moms nr