Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2019

1 (4)

Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta

 

 

 

 

Asia/6

 

23.05.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 51

Oikaisuvaatimus kaupunkitekniikan ylläpidon päätökseen 19.10.2018 § 23

HEL 2018-005819 T 03 01 00

Päätös

Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta päätti kumota kaupunkitekniikan yksikönjohtajan päätöksen 19.10.2018 § 23 koskien korvaushakemusta kiinteistön vesirännin vauriosta alla mainituin perustein.

Samalla johtokunta päätti korvata hakijalle aiheutuneen arviolta enintään 1000 euron suuruisen esinevahingon siten, että hakijan omistama vesiränni joko korjataan Staran tuotannon toimesta tai korjaustyö teetetään Staran kustannuksella.

Pöytäkirjanote esityslistateksteineen, liitteineen ja muutoksenhakuohjeineen kaupunkitekniikan ylläpidolle, jonka tulee huolehtia päätöksen tiedoksiannosta asianosaiselle.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Timo Martiskainen

Lisätiedot

Ville Alatyppö, yksikönjohtaja, puhelin: 310 39943

ville.alatyppo(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 2.11.2018

2

Kuva vahingosta, kiinteistövahinko

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Korvauksenhakija on jättänyt Helsingin kaupungin kirjaamoon oikaisuvaatimuksen kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtajan päätöksestä 19.10.2018 § 23, jolla yksikönjohtaja hylkäsi Staran aiheuttamaksi epäillyn omaisuusvaurion. Oikaisuvaatimushakemus, yksikönjohtajan hylkäyspäätös ja alkuperäinen korvaushakemus ovat tämän päätösesityksen liitteinä.

Kuntalain (410/2015) 134 §:n 1 ja 2 momentin mukaan viranomaisen päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen laissa mainitulle viranomaiselle.

Oikaisuvaatimus on kuntalain 138 §:n mukaan tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Ellei muuta näytetä, tiedoksiannon katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä päätöksen postittamisesta.

Korvauksenhakijalle on lähetetty häntä koskeva päätös oikaisuvaatimusohjeineen 19.10.2018. Oikaisuvaatimus on saapunut yleisen määräajan kuluessa Helsingin kaupungin kirjaamoon, mistä se on ohjattu Staran käsiteltäväksi.

Kaupunkiympäristön toimialan ja Staran välisen sopimuksen mukaan Stara käsittelee ja päättää ne vahingonkorvaushakemukset, joita epäillään Staran aiheuttamiksi.

Selostus asiasta

Yksikönjohtaja päätti hylätä vahingonkorvaushakemuksen, jossa hakija esittää, että Staran aura on kolhaissut hakijan kiinteistön vesiränniä Töölönkadulla kevättalvella 2018. Päätöksen perusteluna mainitaan, että ”Kyseisen kiinteistön sadevesiränni ulottuu jalkakäytävällä kaupungin puolelle ja katsomme, että kiinteistö on täten myötävaikuttanut vahingon syntymiseen.” Kyseinen päätös perustui suurimpien kaupunkien kunnossapitopäälliköiden näkemykseen korvausvastuusta ja kiinteistön katualueella sijaitsevien rakenteiden vastuista. Asiasta ei ole myöskään olemassa oikeuden ennakkopäätöstä ja rakennusjärjestykset eri kaupungeissa eroavat tältä osin.

Oikaisuvaatimuksessa hakija pyytää johtokuntaa käsittelemään vahingonkorvaushakemuksen uudelleen. Hakemuksessa ei ollut tarkasti esitelty haettavaa korvausta, mutta hakijan mukaan ränni on kuitenkin korjattava Staran lukuun.

Oikaisuvaatimusta perustellaan sillä, että kiinteistö on saanut rakennusluvan vuonna 1912 ja otettu käyttöön vuonna 1915, mistä lähtien vesirännikin on ollut nykyisellä paikallaan ja kaupunki on siitä lähtien
hiljaisesti hyväksynyt sen, että ränni sijaitsee katualueella.

Kaupungin lainoppineiden perustelut vahingon korvaamiseen ovat seuraavat:

Ensiksi rännien upottaminen seinään kaikkien talojen osalta ei tule onnistumaan (suojelusyyt tai se on muuten mahdotonta).

Toiseksi Helsingin voimassa olevassa rakennusjärjestyksessä todetaan (6 §), että rakennus saa ulottua tontin rajan yli katualueelle teknisten laitteiden tai muiden vastaavien osalta 0,3 metrillä harkinnan mukaan. Ylityksestä ei saa aiheutua haittaa kadun alueen käytölle. Kuntaliiton lainoppineen mukaan kunnossapito voidaan kohtuullisesti hoitaa, vaikka rännit ovatkin seinän ulkopuoliset.

Yhteenveto

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen, jollei siitä, mitä vahingonkorvauslaissa säädetään, muuta johdu. Saman lain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa.

Asiassa saadun selvityksen/ hakijan ilmoituksen mukaan esinevahingon määräksi arvioidaan enintään 1000 euroa. Kaupunkitekniikan ylläpito on neuvotellut hakijan kanssa vahingon korvaamisesta korjaustyön teettämisellä kohteeseen sopimuksen mukaan joko Staran toimesta tai kustannuksella.

Asiassa on riidattomasti selvitetty, että Staran toiminnasta on aiheutunut vahinkoa ilman hakijan myötävaikutusta. Tulkinnanvaraisena pidetyn vastuukysymyksen selvittämisen myötä voidaan todeta, että Staralle on syntynyt korvausvastuu toiminnastaan. Näin ollen yksikönjohtajan päätös tulee kumota virheellisenä ja vahingonkärsijälle korvata aiheutunut esinevahinko, joko Staran tuotannon korjaustyönä tai korvaamalla hakijalle aiheutuneet korjauskulut enintään 1000 euroa (alv 0 %) osapuolten kirjallisesti sopimalla tavalla.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Timo Martiskainen

Lisätiedot

Ville Alatyppö, yksikönjohtaja, puhelin: 310 39943

ville.alatyppo(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 2.11.2018

2

Kuva vahingosta, kiinteistövahinko

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2

Päätöshistoria

Keskushallinto Rakentamispalveluliikelaitos Kaupunkitekniikan ylläpito Yksikönjohtaja 19.10.2018 § 23

HEL 2018-005819 T 03 01 00

Päätös

Yksikönjohtaja päätti hylätä vahingonkorvausvaatimuksen, jossa hakija esittää, että Staran talvikunnossapitoa tehnyt kone oli vahingossa osunut kiinteistön jalkakäytävälle asetettuun sadevesiränniin kevättalvella 2018 Töölönkadulla.

Päätöksen perustelut

Työyksikön selvityksessä todetaan, että aura on todennäköisesti osunut ränniin auraustyötä tehtäessä kevättalvella 2018, mutta kyseisen kiinteistön sadevesiränni ulottuu ilman erillistä lupaa jalkakäytävällä kaupungin puolelle ja katsomme, että kiinteistö on täten myötävaikuttanut vahingon syntymiseen.

Lisätiedot

Ville Alatyppö, yksikönjohtaja, puhelin: 310 39943

ville.alatyppo(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1660

Ilmalankuja 2 L

+358 9 310 17000

0201256-6

FI7081199710000581

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 24

Faksi

 

Alv.nro

stara@hel.fi

http://www.hel.fi/stara

 

 

FI02012566