Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2021

1 (6)

Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta

 

 

 

 

Asia/4

 

17.06.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 46

Hankintaoikaisuvaatimus toimitusjohtajan päätöksestä 30.4.2021 § 41

HEL 2021-002986 T 02 08 01 00

Päätös

Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta päätti hylätä Nordic Truckcenter Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen Staran toimitusjohtajan päätöksestä 30.4.2021 § 41 koskien kuorma-autojen hankintaa.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Timo Martiskainen

Lisätiedot

Sami Aherva, yksikönjohtaja, puhelin: 310 78571

sami.aherva(a)hel.fi

Ari Kinnunen, hankintainsinööri, puhelin: 310 38947

ari.kinnunen(a)hel.fi

Tanja Dickman, hankintalakimies, puhelin: 310 38821

tanja.dickman(a)hel.fi

Liitteet

1

Nordic Truckcenter Oy:n hankintaoikaisuvaatimus liitteineen

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, hankintaoikaisupäätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, hankintaoikaisupäätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Nordic Truckcenter Oy on jättänyt hankintaoikaisuvaatimuksen rakentamispalveluliikelaitoksen toimitusjohtajan päätöksestä 30.4.2021 § 41. Hankintapäätös on annettu sähköisesti tiedoksi 11.5.2021, joten 14.5.2021 saapunut hankintaoikaisuvaatimus on tehty määräajassa.

Nordic Truckcenter Oy ei ole saattanut asiaa vireille markkinaoikeudessa.

Nordic Truckcenter Oy on hankintaoikaisulla vaatinut muutosta Staran toimitusjohtajan tekemään päätökseen 30.4.2021 § 41 kuorma-autojen hankinnasta. Staran toimitusjohtajan päätöksen perusteella tarjouspyynnön kohdan 1B kuorma-auton toimittajaksi on valittu Scania Suomi Oy ja kohdan 1A osalta hankinta on keskeytetty.

EU-kynnysarvon ylittävästä tavarahankinnasta on julkaistu HILMA- ja TED (Tenders Electronic Daily) -verkkosivustoilla hankintailmoitukset, ja tarjouspyyntöasiakirjat julkaistiin tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa 8.3.2021. Hankinnan kohteena oli kuorma-autojen hankinta.

Hankintamenettelynä on julkisista hankinnoista annetun lain (1397/2016) mukainen avoin menettely, jossa kaikki halukkaat toimittajat voivat tehdä tarjouksen.

Nordic Truckcenter Oy:n hankintaoikaisuvaatimus liitteineen on esityslistatekstin liitteenä (liite 1) ja Nordic Truckcenter Oy:n tarjouslomakkeet ovat oheismateriaalina (kohdat 1A ja 1B).

Julkisissa hankinnoissa lähtökohtana on tarjousten lopullisuus mikä merkitsee sitä, että kun tarjoajat ovat jättäneet tarjouksensa, tarjousta ei voida enää lähtökohtaisesti muuttaa hankintaviranomaisen eikä tarjoajan aloitteesta. Tarjoajien yhdenvertaisen kohtelun periaate ja tästä periaatteesta seuraava avoimuusvelvoite ovat esteenä kaikenlaiselle hankintaviranomaisen ja jonkin tarjoajan väliselle neuvottelulle. Hankintalain esitöiden mukaan myöskään tarjousten täsmentäminen ja täydentäminen ei ole sallittua silloin, kun kysymys on olennaisesta puutteesta, ristiriidasta taikka virheestä.

Hankintaoikaisussa Nordic Truckcenter Oy esittää, että vastaamalla ”Kyllä” Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalin lomakkeessa hankinnan kohdetta koskeviin vaatimuksiin sitoutuminen, tarjoaja on samalla sitoutunut kaikkiin tarjouspyynnössä asetettuihin vaateisiin, mukaan lukien tarjouspyynnön toimitusaikavaateeseen.

Jos tarjoaja olisi vastannut Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalin lomakkeessa hankinnan kohdetta koskeviin vaatimuksiin sitoutuminen ”Ei”, niin tarjousta ei olisi ollut mahdollista jättää, koska Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalin sähköinen lomake ei salli antaa tarjouspyynnössä vähimmäisvaatimuksiksi merkittyjen ehtojen kanssa ristiriidassa olevia vastauksia.

Tarjouspyynnössä mainitun mukaisesti tarjoukset yksittäisistä kuorma-autoista oli jätettävä sähköiseen järjestelmään erikseen ladattavilla tarjouslomakkeilla, joilla tuli antaa yksilöidyt tiedot tarjottavista ajoneuvoista ja niiden toimituksesta. Tällä ajoneuvokohtaisella tarjouslomakkeella Nordic Truckcenter Oy ilmoitti toimitusajaksi tilauksesta noin 12 kk.

Päätöksen tiedoksiannon ja EU-kynnysarvon ylittävän hankinnan odotusajan (14 vrk) jälkeen tilaukset olisivat olleet tehtävissä aikaisintaan toukokuun lopussa. Nordic Truckcenter Oy ilmoittaman toimitusajan perusteella Nordic Truckcenter Oy ei olisi pystynyt toimittamaan kuorma-autoa toimitusaikavaateen mukaisesti 31.12.2021 mennessä.

Nordic Truckcenter Oy:n tarjouksen edellä selostettua ristiriitaisuutta ei voida pitää sen luonteen johdosta epäolennaisena tai vähämerkityksisenä, sillä tarjouslomakkeella nimenomaisesti annettu tieto on ollut tarjouspyynnössä asetettujen vähimmäisvaatimusten vastainen. Asiassa on otettava huomioon myös se, että Nordic Truckcenter Oy:n tarjouksen tarjouspyynnön vastaiset tiedot ovat sisältyneet itse tarjoukseen, eikä esimerkiksi tuote-esitteisiin tai muihin tarjouksen mukana toimitettuihin liiteasiakirjoihin. Näin ollen hankintayksikön oli hylättävä Nordic Truckcenter Oy:n tarjous tarjouspyynnön ehtojen vastaisena.

Hallintolain (434/2003) 34 §:n mukaan asianosaiselle on ennen asian ratkaisemista varattava tilaisuus lausua mielipiteensä asiasta sekä antaa selityksensä sellaisista vaatimuksista ja selvityksistä, jotka saattavat vaikuttaa asian ratkaisuun. Hankintayksikkö ei ole pyytänyt oikaisuvaatimuksesta lausuntoa tarjouskilpailun voittaneelta, koska kuuleminen on ilmeisen tarpeetonta.

Hankintaoikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia perusteita, joiden johdosta toimitusjohtajan päätöstä pitäisi muuttaa. Yllä mainituilla perusteilla johtokunta päättää hylätä Nordic Truckcenter Oy:n hankintaoikaisun perusteettomana.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Timo Martiskainen

Lisätiedot

Sami Aherva, yksikönjohtaja, puhelin: 310 78571

sami.aherva(a)hel.fi

Ari Kinnunen, hankintainsinööri, puhelin: 310 38947

ari.kinnunen(a)hel.fi

Tanja Dickman, hankintalakimies, puhelin: 310 38821

tanja.dickman(a)hel.fi

Liitteet

1

Nordic Truckcenter Oy:n hankintaoikaisuvaatimus liitteineen

Oheismateriaali

1

Nordic Truckcenter Oy:n tarjous 1A

2

Nordic Truckcenter Oy:n tarjous 1B

3

Tarjouspyyntöasiakirjat

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, hankintaoikaisupäätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, hankintaoikaisupäätös

Päätöshistoria

Keskushallinto Rakentamispalveluliikelaitos Toimitusjohtaja 30.04.2021 § 41

HEL 2021-002986 T 02 08 01 00

Päätös

Tarjouspyynnön kohta 1A:
Rakentamispalveluliikelaitoksen (Stara) toimitusjohtaja päätti hylätä Nordic Truckcenter Oy:n, Scania Suomi Oy:n, Volvo Finland Ab:n (Renault) ja Volvo Finland Ab:n (Volvo) tarjoukset päätöksessä mainituista syistä ja keskeyttää hankinnan kohdan 1A osalta.

Tarjouspyynnön kohta 1B:
Rakentamispalveluliikelaitoksen (Stara) toimitusjohtaja päätti hylätä Nordic Truckcenter Oy:n, Scania Suomi Oy:n (Pajakulma Oy:n päällirakenteet), Volvo Finland Ab:n (Renault) ja Volvo Finland Ab:n (Volvo) tarjoukset päätöksessä mainituista syistä, sekä tilata Scania P450 kuorma-auton varustettuna Cargotec Finland Oy:n asentamilla päällirakenteilla.

Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo on 236 290,00 euroa
(alv 0 %).

Hankintasopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta myöhemmin tehtävän tilauksen allekirjoittamisella.

Pöytäkirjanote Staran logistiikan hankinnalle, jonka tulee huolehtia päätöksen tiedoksiannosta asianosaisille.

Päätöksen perustelut

EU-kynnysarvon ylittävästä hankinnasta on julkaistu HILMA ja TED (Tenders Electronic Daily) verkkosivustoilla hankintailmoitukset 8.3.2021. Tarjouspyyntöasiakirjat julkaistiin tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalissa. Hankinnan kohteena ovat nosturilla varustetut 6x2 kuorma-autot Staran käyttöön.

Hankintamenettelynä on julkisista hankinnoista annetun lain 1397/2016 mukainen avoin menettely, jossa kaikki halukkaat toimittajat voivat tehdä tarjouksen.

Tarjoajilla oli mahdollisuus esittää tarjouspyynnön sisältöön liittyvistä asioista lisäkysymyksiä 28.3.2021 mennessä. Lisäkysymyksiä ei esitetty määräaikaan mennessä.

Tarjousten määräaika oli 14.4.2021 klo 12. Tarjoukset avattiin tarjousten jättämiselle varatun ajan päätyttyä. Tarjousten avaamisesta on laadittu pöytäkirja.

Määräaikaan mennessä saatiin neljä (4) tarjousta:
Nordic Truckcenter Oy
Scania Suomi Oy
Volvo Finland Ab (Renault)
Volvo Finland Ab (Volvo)

Tarjousten avaamisen jälkeen tarkastettiin tarjoajien soveltuvuus ja tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus. Todettiin, että tarjoajat täyttävät tarjoajille asetetut soveltuvuutta koskevat vähimmäisvaatimukset.

EU-kynnysarvon ylittävissä hankinnoissa toimittajaksi valitulta on pyydettävä rikosrekisterilain (770/1993) 6 §:n 8 momentissa ja 6 b §:ssä tarkoitettu ote rikosrekisteristä (edustus-, päätös- tai valvontavaltaa käyttävät henkilöt). Rikosrekisteriote toimii näyttönä siitä, ettei tarjoajaa koske jokin lain 80 §:ssä tarkoitettu pakollinen rikosperusteinen poissulkemisperuste.

Hankintaprosessin aikataulussa pysymisen vuoksi hankintayksikkö tarkastaa toimittajaksi valitun pakolliset ja harkinnanvaraiset poissulkemisperusteet vasta päätöksen teon jälkeen. Tilaus tehdään vasta kun hankintayksikkö on varmistanut, ettei toimittajaksi valittua rasita mikään pakollinen tai harkinnanvarainen poissulkemisperuste.

Tarjouspyynnön mukaisuus (kohta 1A):
Nordic Truckcenter Oy:n tarjouksessa ilmoitettu toimitusaika on noin 12 kk tarjouspyynnön vaateen ollessa viimeistään 31.12.2021 mennessä. Scania Suomi Oy:n, Volvo Finland Ab:n (Renault) ja Volvo Finland Ab:n (Volvo) tarjoamien Fassi F295A.2.27 nosturien hydraulinen ulottuma on 18,85 m tarjouspyynnön vaateen ollessa vähintään 19 m. Edellä mainitut tarjoukset eivät ole tarjouspyynnön vaatimusten mukaisia ja ne on siksi hylättävä, eikä niitä oteta mukaan tarjousvertailuun.

Tarjouspyynnön mukaisuus (kohta 1B):
Nordic Truckcenter Oy:n tarjouksessa ilmoitettu toimitusaika on noin 12 kk tarjouspyynnön vaateen ollessa viimeistään 31.12.2021 mennessä. Scania Suomi Oy:n (Pajakulma Oy:n päällirakenteet), Volvo Finland Ab:n (Renault) ja Volvo Finland Ab:n (Volvo) tarjoamien Fassi F275A.2.27 nosturien hydraulinen ulottuma on 16,9 m tarjouspyynnön vaateen ollessa vähintään 17 m. Edellä mainitut tarjoukset eivät ole tarjouspyynnön vaatimusten mukaisia ja ne on siksi hylättävä, eikä niitä oteta mukaan tarjousvertailuun.

Scania Suomi Oy:n tarjoama Scania P450 kuorma-auto varustettuna Cargotec Finland Oy:n asentamilla päällirakenteilla on ainoa tarjouspyynnön vaateiden mukainen kuorma-auto tarjouspyynnön kohtaan 1B.

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta (621/1999). Hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintaa koskevan päätöksen tekemisen yhteydessä. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty.

Lisätiedot

Ari Kinnunen, hankintainsinööri, puhelin: 310 38947

ari.kinnunen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1660

Ilmalankuja 2 L

+358 9 310 17000

0201256-6

FI7081199710000581

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 24

Faksi

 

Alv.nro

stara@hel.fi

http://www.hel.fi/stara

 

 

FI02012566