Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2021

1 (4)

Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta

 

 

 

 

Asia/4

 

22.04.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 31

Infrakit-tietomallinnusohjelmiston lisenssi- ja asiantuntijapalveluiden suorahankinta

HEL 2021-002787 T 02 08 02 01

Päätös

Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta päätti hankkia Infrakit Group Oy:ltä Infrakit -tietomallinnusohjelmiston lisenssi- sekä asiantuntijapalvelupaketin mukaiset palvelut soveltuvin osin tarjouksen 7.4.2021 mukaan ja oikeuttaa Staran toimitusjohtajan allekirjoittamaan hankintasopimuksen. Sopimuksen kesto on ajalla 1.6.2021 - 31.5.2023 kahdentoista (12) kuukauden optiolla.

Hankinnan arvonlisäveroton ennakoitu kokonaisarvo on 1.320.000,00 euroa.

Hankintasopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta kun valitusaika on kulunut, ja kun tilaaja ja hankintapäätöksellä valittu toimittaja ovat molemmat allekirjoittaneet sopimuksen. 

Esittelijä

toimitusjohtaja

Timo Martiskainen

Lisätiedot

Juha M Lahti, tuotantopäällikkö, puhelin: +358931039626

juham.lahti(a)hel.fi

Liitteet

1

Infrakit Stara tarjous 7.4.2021

2

STARA_Infrakit_Sopimusluonnos_lisenssit_konsultointi_0.91

3

Infrakit käyttöoikeuksien hallinta

4

Tietosuojaliite 14.2.2019_luonnos

5

Infrakit General Terms and Conditions 7.10.2019

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Päätöksen perustelut

Hankinnan kohteena on tietomallinnus hallintajärjestelmän lisenssi- ja asiantuntijapalvelut Infrakit-ohjelmistoon. Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävä hankinta. Hankintamenettelynä on hankintalain (Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016) 40 §:n 2 momentin 2 kohdan mukainen suorahankinta, jossa teknisestä syystä vain tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan.

Helsingin kaupunki on lähtenyt aktiivisesti viemään kunnallistekniikan suunnittelua tuotemallisuunnittelun (3D) suuntaan. Perinteisesti suunnitelmat on esitetty kartoilla sekä pituus- ja poikkileikkauksilla. Tuotemallisuunnittelussa suunnittelun tavoitteena on aikaansaada jatkuva malli alimmasta katu- ja putkilinjojen kaivupinnasta sekä kaikista rakennekerrosten pinnoista. Tuotemallina tehtävä suunnitelma tulee suunniteltua valmiimmaksi kuin perinteinen suunnitelma, jossa detaljien suunnittelu on usein jäänyt työmaan tehtäväksi. Tuotemallin sivutuotteena saadaan helposti visualisoitua suunnitelma ja esitettyä se aiempaa paremmin kuntalaisille ja päätöksentekijöille.

Staran kaupunkitekniikan rakentamisen hankkeissa on toteutettu kaksi tietomalleja hyödyntävää pilottiurakkaa. Kaupunkitekniikan rakentaminen on lisäksi toteuttanut yksittäisiä tietomalli- ja koneohjaushankkeita Infrakit-ohjelmia hyödyntäen viimeisen viiden vuoden aikana. Myös kaupungin tilaajat ovat alkaneet oma-aloitteisesti hyödyntää tietomalleja Infrakitin alustalla.

Kyseessä oleva tiedonhallintaohjelmiston käyttöönotto liittyy Staran kaupunkitekniikan rakentamisessa käytössä olevaan Infrakit-järjestelmään. Se on tällä hetkellä markkinoiden ainoa laitteisto- ja suunnitteluohjelmistoriippumaton tietomallin hallintajärjestelmä. Teknisestä tai yksinoikeuden suojaamiseen liittyvästä syystä vain tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan, sillä toistaiseksi markkinoilla ei ole muuta tämän tyyppistä ohjelmistoa tietomallin hyödyntämiseen työmaiden tarpeita varten.

Hankittava ohjelmisto sisältää muun muassa seuraavat ainutlaatuiset tekniset ominaisuudet: toteumien automaattinen reaaliaikainen siirto koneohjauslaitteilta ja mittalaitteiden pilvipalveluista ja mittalaitteilta; telemetriset tiedot tuotemerkistä riippumatta koneohjauslaitteilta sekä suunnitteluaineiston reaaliaikainen hallinta työmaan koneille myös merkistä riippumatta.

Hankinnan kohteelle ei ole järkeviä vaihtoehtoisia tai korvaavia ratkaisuja ja sopimus valitun toimittajan kanssa on ainoa vaihtoehto toteuttaa hankinta, koska muulla tavoin ei pystytä tuotemerkistä riippumatta hallitsemaan koneohjaustyömaan suunnitelma-, toteumatiedonhallinta sekä telemetriatietoja. Lisäksi muut oleelliset tiedot saadaan työmaalle automatisoidusti reaaliajassa käyttäen avoimia tallennusmuotoja.

Stara on selvittänyt EU:n alueella hankinnan vaihtoehtoisia toteutustapoja ja ollut yhteydessä useisiin alan yrityksiin. Vastaavanlaisia tuotteita ei ole löytynyt, eikä vaihtoehtoisten järjestämistapojen avulla näin ollen päästä samaan lopputulokseen. Näissä olosuhteissa ei ole teknisesti eikä taloudellisesti järkevää lähteä kehittämään alusta asti korvaavaa tuotetta, johon sisältyisi paljon epävarmuuksia.

Ajantasainen tiedonkulku työmailla on mahdollista vain kyseisellä järjestelmällä. Aalto-yliopiston toimivat katuhankkeet -tutkimushankkeen esiin nostamia haasteita on mahdollista ratkaista Infrakitin laajalla käytöllä. Reaaliaikainen tieto kaikkien sidosryhmien (Yhteinen kunnallistekninen työmaa -projektin kumppanit, suunnittelu, tilaaja, rakentaja) saatavilla yhdellä alustalla mahdollistaa tiedolla johtamisen.

lnfrakit Group Oy:n tarjous on arvioitu kokonaistaloudellisesti edulliseksi ja tarjoajan taloudellista ja rahoituksellista soveltuvuutta koskevat vaatimukset sekä tilaajavastuulain edellyttämät selvitykset on tarkistettu.

Hankinnan arvonlisäveroton arvo tietomallinnusohjelmiston lisenssi- ja asiantuntijapalveluille on 1.200.000,00 euroa ja sisältään käynnissä olevien projektien hoitamisen, käyttöönoton ja käytön tuki sekä muut tuki- ja asiantuntijapalvelut tarjouksen mukaan. Lisäksi lisä- ja muutostöihin varataan 120.000,00 euroa ottaen huomioon kehityshankkeen luonteen ja projektin laajuuden, arviointi on mahdotonta hankinnan tässä vaiheessa. Hankinnan kokonaisarvoksi muodostuu näin arviolta yhteensä 1.320.000,00 euroa.

Suunnittelun ohjausta kehitetään yhä enemmän tietomalleja hyödyntäväksi, mikä edellyttää myös tilaajalta parempia valmiuksia tietomallisuunnitelmien ohjaukseen. Nyt hankittu ohjelmisto palvelee sekä Staran tilaajaa, että liikelaitoksen tuottajatoimintoa yhteisissä urakoissa.

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Tarjoukset sekä muut hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintaa koskevien päätösten tekemisen yhteydessä. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Timo Martiskainen

Lisätiedot

Juha M Lahti, tuotantopäällikkö, puhelin: +358931039626

juham.lahti(a)hel.fi

Liitteet

1

Infrakit Stara tarjous 7.4.2021

2

STARA_Infrakit_Sopimusluonnos_lisenssit_konsultointi_0.91

3

Infrakit käyttöoikeuksien hallinta

4

Tietosuojaliite 14.2.2019_luonnos

5

Infrakit General Terms and Conditions 7.10.2019

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1660

Ilmalankuja 2 L

+358 9 310 17000

0201256-6

FI7081199710000581

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 24

Faksi

 

Alv.nro

stara@hel.fi

http://www.hel.fi/stara

 

 

FI02012566