Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

10/2019

1 (5)

Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta

 

 

 

 

Asia/3

 

14.11.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 86

Maanrakennuskiviainesten hankinta ajalle 1.1.2020 - 31.12.2020

HEL 2019-007025 T 02 08 01 00

Päätös

Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta päätti oikeuttaa Staran toimitusjohtajan tekemään puitesopimukset rakentamisessa käytettävien kiviainesten hankinnasta Staran työkohteisiin ajalle 1.1.2020 - 31.12.2020 seuraavasti:

Kohta 1. Työkohteisiin toimitettavat kiviainekset:

Rudus Oy

Seepsula Oy

Terrawise Oy

YIT Teollisuus OY

 

Kohta 2. Toimittajien varastoalueilta noudettavat kiviainekset:

Kalliorakennus-Yhtiöt Oy

NCC Industry Oy

Rudus Oy

Seepsula Oy

Terrawise Oy

YIT Teollisuus OY

 

Lisäksi johtokunta päätti oikeuttaa Staran osastot tilaamaan edellä mainituilta toimittajilta kiviaineksia sopimuskauden aikana hankinnan ennakoidulla arvonlisäverottomalla kokonaisarvolla, joka on noin neljä (4) miljoonaa euroa (alv 0 %).

Hankintasopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta myöhemmin tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella.

Pöytäkirjanote esityslistateksteineen, liitteineen ja muutoksenhakuohjeineen Staran logistiikan hankinnalle, jonka tulee huolehtia päätöksen tiedoksiannosta asianosaisille.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Timo Martiskainen

Lisätiedot

Sami Aherva, yksikönjohtaja, puhelin: 310 78571

sami.aherva(a)hel.fi

Ari Kinnunen, hankintainsinööri, puhelin: 310 38947

ari.kinnunen(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1. Toimitettavat kiviainekset

2

Liite 2. Noudettavat kiviainekset

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

EU-kynnysarvon ylittävästä hankinnasta on julkaistu ennakkoilmoitus HILMA- ja TED- (Tenders Electronic Daily) verkkosivustolla 3.6.2019. Hankintailmoitus julkaistiin HILMA- ja TED-verkkosivustoilla, sekä tarjouspyyntöasiakirjat tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa 18.9.2019. Hankinnan kohteena ovat rakennuskiviainesten hankinta Staran työkohteisiin.

Hankintamenettelynä on julkisista hankinnoista annetun lain (1397/2016) mukainen avoin menettely, jossa kaikki halukkaat toimittajat voivat tehdä tarjouksen. Tarjoukset oli annettava sähköisesti Tarjouspalvelussa.

Tarjoajilla oli mahdollisuus esittää tarjouspyynnön sisältöön liittyvistä asioista lisäkysymyksiä 30.9.2019 kello 12.00 mennessä. Hankintaa koskevia lisäkysymyksiä ei esitetty.

Tarjouspyyntöasiakirjat ovat esityslistatekstin oheismateriaalina.

Tarjousten määräaika oli perjantaina 11.10.2019 kello 12.00. Tarjoukset avattiin tarjousten jättämiselle varatun ajan päätyttyä. Tarjousten avaamisesta on laadittu pöytäkirja.

Tarjouksen jättivät määräaikaan mennessä seuraavat tarjoajat:

Kalliorakennus-Yhtiöt Oy

Keinuhonka Oy

NCC Industry Oy

Rudus Oy

Seepsula Oy

Terrawise Oy

YIT Teollisuus Oy

 

Tarjoajien soveltuvuuden osalta hankintayksikkö edellytti, että tarjoajat antavat tarjouksensa osana vakuutuksen, että ne täyttävät hankintayksikön tarjouspyynnössä asettamat soveltuvuutta koskevat vaatimukset. Tarjoajien soveltuvuus tarkastettiin alustavasti tarjouksessa annettujen tietojen perusteella (ESPD). Kaikki saadut tarjoukset täyttivät soveltuvuusvaatimukset.

EU-kynnysarvon ylittävissä hankinnoissa toimittajaksi valitulta on pyydettävä rikosrekisterilain (770/1993) 6 §:n 8 momentissa ja 6 b §:ssä tarkoitettu ote rikosrekisteristä (edustus-, päätös- tai valvontavaltaa käyttävät henkilöt). Rikosrekisteriote toimii näyttönä siitä, ettei tarjoajaa koske jokin hankintalain 80 §:ssä tarkoitettu pakollinen rikosperusteinen poissulkemisperuste.

Hankintaprosessin aikataulussa pysymisen vuoksi hankintayksikkö tarkastaa toimittajiksi valittujen pakolliset ja harkinnanvaraiset poissulkemisperusteet vasta päätöksen teon jälkeen. Sopimukset tehdään vasta kun hankintayksikkö on varmistanut, ettei toimittajiksi valittuja rasita mikään pakollinen tai harkinnanvarainen poissulkemisperuste.

Tarjouspyynnössä oli mainittu, että tarjous on tehtävä tarjouslomakkeella. Osatarjoukset olivat sallittuja. Tarjous oli mahdollista tehdä joko toimitetuista tai noudettavista kiviaineslaaduista.

Kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena on halvin hinta.

Kohta 1. Toimitettavat kiviainekset

Tarjoajia pyydettiin hinnoittelemaan Staran työkohteisiin toimitettavat kiviaineslaadut Helsingin suurpiirialueille 1 - 8.

Toimitettavista kiviaineksista tarjouksen jättivät Kalliorakennus-Yhtiöt Oy, Keinuhonka Oy, Rudus Oy, Seepsula Oy, Terrawise Oy ja YIT Teollisuus Oy.

Tarjouspyynnössä oli mainittu, että sopimukset toimitettavista kiviaineksista tehdään niiden soveltuvien tarjoajien kanssa, jotka ovat tarjonneet vähintään yhdestä yleisimmästä lajikkeesta vähintään yhdelle suurpiirialueelle halvimman hinnan, kuitenkin niin, että kaikille lajikkeille saadaan sopimustoimittaja. Yleisimmin käytettyjä kiviaineslajeja ovat kalliomurskeet 0/16, 0/32, 0/56, 0/90, 0/150 ja kivituhka 0/5.

Toimitettavien kiviainesten tarjousvertailussa yleisimmin käytettyjen kiviaineslajien halvin hinta on merkitty punaisella (liite 1). Tarjousvertailun perusteella toimitettavien kiviainesten toimittajiksi valitaan Rudus Oy, Seepsula Oy, Terrawise Oy ja YIT Teollisuus Oy.

Kohta 2. Noudettavat kiviainekset

Tarjouksia pyydettiin myös kiviaineksista, joita noudetaan tarjoajan Helsingissä tai lähialueilla sijaitsevilta varastoalueilta. Tarjouslomakkeessa tarjoajia pyydettiin ilmoittamaan tarjoamansa kiviaineslajikkeet, yksikköhinnat sekä myyntipisteiden sijainti.

Sopimukset noudettavista kiviaineksista tehdään niiden tarjoajien kanssa, jotka täyttävät asetetut soveltuvuusvaatimukset ja jotka tarjoavat kiviainesten noutoa Helsingissä tai lähialueella tarjouspyynnön mukaisesti.

Tarjouksen noudettavista kiviaineksista antoivat Kalliorakennus-Yhtiöt Oy, NCC Industry Oy, Rudus Oy, Seepsula Oy, Terrawise Oy, YIT Teollisuus Oy.

Noudettavien kiviainesten yksikköhinnat ovat tarjousvertailussa (liite 2).

Toimitettavia kiviaineslajikkeita tilataan sopimuskauden aikana tarjousvertailun mukaisesti alueittain halvimmilla hinnoilla tarjonneilta. Noudettavia kiviaineksia tilattaessa otetaan huomioon lajikkeen saatavuus ja hinta, mukaan lukien noudoista tilaajalle aiheutuvat kuljetuskustannukset, sekä kuljetusten ympäristövaikutukset.

Työkohteet sijaitsevat eri puolilla kaupunkia ja noutomatkat ovat eripituisia. Varastoalueilla kiviaineksia on usein rajoitetusti eikä kaikkia tarjottuja laatuja ole kaikissa tilanteissa saatavana.

Hankintasopimus ei synny vielä hankintapäätöksestä ilmoittamalla vaan vasta, kun odotusaika (14 päivää) on kulunut ja kun hankintayksikkö ja hankintapäätöksellä valittu toimittaja ovat molemmat allekirjoittaneet sopimuksen.

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta (621/1999). Hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintaa koskevan päätöksen tekemisen yhteydessä. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Timo Martiskainen

Lisätiedot

Sami Aherva, yksikönjohtaja, puhelin: 310 78571

sami.aherva(a)hel.fi

Ari Kinnunen, hankintainsinööri, puhelin: 310 38947

ari.kinnunen(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1. Toimitettavat kiviainekset

2

Liite 2. Noudettavat kiviainekset

Oheismateriaali

1

Tarjouspyyntöasiakirjat

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1660

Ilmalankuja 2 L

+358 9 310 17000

0201256-6

FI7081199710000581

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 24

Faksi

 

Alv.nro

stara@hel.fi

http://www.hel.fi/stara

 

 

FI02012566