Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2019

1 (6)

Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta

 

 

 

 

Asia/4

 

21.03.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 28

Pilaantuneen maan ja ylijäämämaan vastaanotto- ja loppusijoituspalveluiden puitejärjestely 2019-2021

HEL 2018-011161 T 02 08 02 00

Päätös

Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta päätti hyväksyä Fortum Waste Solutions Oy:n, Kiertokapula Oy:n, Lassila & Tikanoja Oyj:n, Maapörssi Oy:n, NCC Industry Oy:n, Nordic Envicon Oy:n, Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n, Rosk’n Roll Oy Ab:n, Suomen Erityisjäte Oy:n ja Veikko Lehti Oy:n tarjoukset tarjouspyynnön mukaisina.

Samalla johtokunta päätti oikeuttaa kaupunkitekniikan rakentamisen yksikönjohtajan tekemään rakentamispalveluliikelaitoksen käyttöön tulevat puitesopimukset pilaantuneen maan ja ylijäämämaan vastaanotosta ja loppusijoituksesta kahden (2) vuoden ajaksi puitesopimuksen allekirjoituspäivämäärästä alla esitettyjen toiminnanharjoittajien kanssa:

        Fortum Waste Solutions Oy

        Kiertokapula Oy

        Lassila & Tikanoja Oyj

        Maapörssi Oy

        NCC Industry Oy

        Nordic Envicon Oy

        Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy

        Rosk’n Roll Oy Ab

        Suomen Erityisjäte Oy

        Veikko Lehti Oy

Johtokunta päätti oikeuttaa kaupunkitekniikan rakentamisen yksikönjohtajan päättämään ja allekirjoittamaan puitesopimukset optiovuosien (1+1) käytöstä vuosi kerrallaan varsinaisen sopimuskauden jälkeen.

Lisäksi johtokunta päätti oikeuttaa Staran osastot tilaamaan vastaanotto- ja loppusijoituspalveluja esityksessä selostettujen perusteiden mukaisesti sopimuskauden aikana tarpeen mukaan.

Staran kaupunkitekniikan rakentamisen PIMA-yksikkö seuraa edellä mainittujen Staran ja Staran kaupunkitekniikan rakentamisen puitesopimusten toteutumista sopimuskausien aikana.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Timo Martiskainen

Lisätiedot

Veli-Pekka Perttinä, palvelupäällikkö, puhelin: 310 73012

veli-pekka.perttina(a)hel.fi

Liitteet

1

Hintavertailutaulukko_pima

2

Hintavertailutaulukko_ylijäämämaa

3

Hintavertailutaulukko_verkkosaari

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjoajat

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupunki on toimittanut vuosien 2016-2018 aikana pilaantuneita ja jätteen sekaisia massoja vuosittain vastaanottajille noin 150 000…300 000 t.  Samalla aikavälillä ylijäämämaita on toimitettu ulkopuolisille vastaanottajille vuosittain noin 130 000…180 000 tn. Kaupungin omissa kohteissa on hyötykäytetty ylijäämämassoja vuosittain 220 000…450 000 tn.

Sopimuskauden aikana rakentamisen yhteydessä syntyvien ja poisvietävien ylijäämämassojen sekä pilaantuneiden massojen määrää on hankala arvioida tarkasti. Puitesopimusvastaanottajille viedään pääasiassa kaikki pilaantuneet massat ja jätejakeet sekä sellaiset pilaantumattomat ylijäämämaat, joita ei voida hyödyntää kaupungin omissa rakennuskohteissa. Kitkamaat, louheet ja pintamaat saadaan pääasiassa hyödynnetty omissa rakennuskohteissa.

Tulevan sopimuskauden aikana suurempia kohteita, joista syntyy pilaantuneita ja jätepitoisia massoja, ovat mm. Verkkosaaren rakentaminen, Vilhovuorenkadun rakentaminen ja maaperän kunnostaminen, Koirasaaren ja Hernesaaren ruoppaus. Isojen kohteiden lisäksi pilaantuneita massoja tulee suurimmasta osasta pienempiäkin hankkeita, joissa kaivetaan vanhaa aiemmin täytettyä maaperää, eli kaupunkialueella lähes kaikkialta.

Hyödyntämiskelvottomia ylijäämämassoja (savet, siltit) syntyy jonkin verran lähes kaikista infrarakennushankkeista.

Ylijäämämaiden ja pilaantuneiden maiden vastaanotto on kilpailutettu vuosina 2011-2018. Puitesopimusten kilpailuttamisen avulla on merkittävästi alennettu vastaanotosta aiheutuvia kustannuksia ja vältytty paljon aikaa vieviltä hankekohtaisilta kilpailutuksilta.

Ylijäämämaat, haitta-aineita sisältävät maat ja erilaiset muut poistettavat jätejakeet kuljetetaan vastaanottopaikkoihin, joiden voimassa olevat viranomaisluvat oikeuttavat ottamaan vastaan kulloinkin kyseessä olevia materiaaleja.

Tarjouskysely

Staran kaupunkitekniikan rakentaminen pyysi tarjoukset massojen vastaanotosta kahdeksi (2) vuodeksi sopimuksen allekirjoittamisesta. Lisäksi sopimusta on mahdollista jatkaa kahdella (1+1) optiovuodella vuosi kerrallaan. Tarjouskilpailu suoritettiin hankintalain mukaisena avoimena hankintamenettelynä. Hankinta on EU-kynnysarvon ylittävä palveluhankinta, josta on julkaistu hankintailmoitus 18.12.2018 internet-osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. ja www.tarjouspalvelu.fi.  Tarjouskyselyn tekivät yhdessä Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran ja Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan muodostama hankintarengas.

Yksikköhintoihin tuli sisällyttää kaikki eri laatuisten massojen vastaanottoon ja loppusijoitukseen liittyvät kustannukset. Osatarjoukset hyväksyttiin eli tarjoaja sai tarjota valitsemiensa jakeiden vastaanottoa. Tarjouksessa tuli esittää myös mahdollinen yksikköhinta €/kuorma massan vaakaukselle vastaanottokohteessa.

Tilaaja ei sitoudu mihinkään minimitoimitusmäärään, koska sopimuskauden aikana kaivettavien ylijäämämaiden tarkkaa määrää on ennakolta mahdoton arvioida tarkasti. Tilaaja voi minikilpailuttaa puitesopimusvastaanottajien kesken yksittäiset isot (>3000 t) massaerät sopimuskauden aikana. Lisäksi tilaaja voi tarvittaessa kilpailuttaa haluamansa massaerät erikseen hankintalain mukaisesti.

Tarjouspyyntö koski rakentamispalveluliikelaitoksen ja kaupunkiympäristön toimialan kunnostuskohteista sekä työmailta poistettavia materiaaleja. Rakentamispalveluliikelaitos ja kaupunkiympäristön toimiala tekevät kumpikin erikseen omat puitesopimukset valittujen toiminnanharjoittajien kanssa johtokunta- ja lautakuntapäätösten perusteella.

Saadut tarjoukset ja niiden arviointi

Tarjouspyyntöön vastasi määräaikaan 28.1.2019 mennessä seuraavat kymmenen (10) tarjoajaa.

        Fortum Waste Solutions Oy

        Kiertokapula Oy

        Lassila & Tikanoja Oyj

        Maapörssi Oy

        NCC Industry Oy

        Nordic Envicon Oy

        Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy

        Rosk’n Roll Oy Ab

        Suomen Erityisjäte Oy

        Veikko Lehti Oy 

Kaikki saadut tarjoukset olivat tarjouspyynnön mukaisia.

Toiminnanharjoittajia pyydettiin tarjoamaan mahdollisuuksiensa mukaan ylijäämämaiden, pilaantuneiden maiden ja Verkkosaaren pohjoisosan jätettä sisältävien maa-ainesten ja puujätteiden vastaanottoa. Tarjouspyynnössä oli esitetty näistä omat tarjouslomakkeensa (yhteensä 3 kpl).

Staran kaupunkitekniikan rakentaminen on tarkastanut puitesopimusjärjestelyyn esitettävien yritysten velvoitteet ja todistukset sekä todennut niiden olevan hyväksyttäviä.

Toiminnanharjoittajien tarjoamat yksikköhinnat materiaalien vastaanotosta vaihtelevat maan ja muiden jätteiden ominaisuuksien mukaan. Hintaan vaikuttaa mm. haitta-aineen laatu ja maalaji sekä jätteen kaatopaikka- ja hyötykäyttökelpoisuus. Lisäksi vastaanottopaikkojen kapasiteetit ja mahdollisuudet vastaanottaa erilaisia pilaantuneita maamassoja ja muuta jätettä eroavat toisistaan.

Pilaantuneen maan, ylijäämämaan ja verkkosaaren pohjoisosan jäte-ja puupitoisten massojen vertailuhintataulukot ovat liitteinä 1-3.

Jotta voitaisiin turvata erilaisten materiaalierien vastaanotto koko sopimuskauden ajan mahdollisimman edullisesti, tulisi puitesopimukset tehdä kaikkien hyväksyttyjen tarjoajien kanssa.

Vastaanottajien valinta kohdekohtaisesti

Eri kunnostus- tai rakennuskohteissa käytettävä vastaanottaja / vastaanottajat ja vastaanottopaikat valitaan aina kohdekohtaisesti kokonaistaloudellisen tarkastelun perusteella. Kohdekohtaiset tehdyt vertailut dokumentoidaan vertailutaulukoina. Kokonaiskustannuksiin vaikuttavat tarjouksissa esitetyt vastaanottohinnat, vaakamaksu sekä tilaajan määrittämät kuljetuskustannukset (lasketaan aina kohteesta todelliset kuljetuskustannukset) vastaanottopaikkaan. Eri kohteissa ja eri jätejakeille käytetyt vastaanottopaikat valitaan edullisimman vertailuhinnan mukaisesti kustannusvertailun perusteella. Lisäksi vastaanottopaikan valintaan vaikuttaa sen hetkinen vastaanottajien vastaanottokapasiteetti, joka tarkastetaan aina kohdekohtaisesti.

Tilaaja voi järjestää hankintalain mukaisen minikilpailutuksen puitesopimusvastaanottajien välillä kohteista, joista materiaalia tulee yli 3000 t. Minikilpailutus voidaan järjestää niiden puitesopimusvastaanottajien kesken, jotka ovat tarjonneet ko. materiaalierää tai -eriä tarjouksissaan.

Toimitustilaukset

Toimitustilaukset tehdään kunkin tilauksen osalta viranhaltijoiden hankintaoikeuksien mukaisesti.

Materiaalit voidaan toimittaa myös muihin vastaanottopaikkoihin. Tällöin hankinta tehdään erillisenä hankintana voimassa olevia päätöksiä ja ohjeita sekä hankintalakia noudattaen.

Esittelijä pitää edellä esitettyä tarjousten arviointia ja sen perusteella tehtyä puitesopimusvastaanottajien valintaa perusteltuina ja kaupungin kannalta kokonaistaloudellisesti edullisena.

Hankintasopimus ei synny vielä hankintapäätöksestä ilmoittamalla vaan vasta, kun valitusaika on kulunut ja kun hankintayksikkö ja hankintapäätöksellä valittu toimittaja ovat molemmat allekirjoittaneet sopimuksen.

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta. Tarjoukset ja muut hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintaa koskevien päätösten tekemisen yhteydessä. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Timo Martiskainen

Lisätiedot

Veli-Pekka Perttinä, palvelupäällikkö, puhelin: 310 73012

veli-pekka.perttina(a)hel.fi

Liitteet

1

Hintavertailutaulukko_pima

2

Hintavertailutaulukko_ylijäämämaa

3

Hintavertailutaulukko_verkkosaari

Oheismateriaali

1

tarjouspyynto_213400

2

avausPTK_20190128

3

cloudia_vertailutaulukko_213400_OK

4

tarjouspyyntöjen tarkistus 2019

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjoajat

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Tiedoksi

Kaupunkiympäristön toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1660

Ilmalankuja 2 L

+358 9 310 17000

0201256-6

FI7081199710000581

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 24

Faksi

 

Alv.nro

stara@hel.fi

http://www.hel.fi/stara

 

 

FI02012566