Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2018

1 (1)

Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta

 

 

 

 

Asia/18

 

22.03.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 58

Suurten kokoluokkien päällystetyöt 2018, alue 2

HEL 2017-013683 T 02 08 03 00

Päätös

Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta päätti valita edullisimman tarjouksen jättäneen YIT Infra Oy:n Staran alueen 2 suurten kokoluokkien päällystetöiden sopimusurakoitsijaksi ajalle 1.5. - 30.11.2018.

Samalla johtokunta päätti jäljempänä mainituin perustein sulkea pois tarjouskilpailusta AC Päällysteet Oy:n, Asfalttiurakointi KK Oy:n ja Skanska Asfaltti Oy:n tarjoukset, koska tarjoajat eivät täytä tarjouspyynnössä tarjoajan soveltuvuudelle asetettuja vaatimuksia.

Lisäksi johtokunta päätti oikeuttaa kaupunkitekniikan rakentamisen yksikönjohtajan allekirjoittamaan urakkasopimuksen.

Urakkakilpailun voittajan vertailuhinta on 1 065 708,70 euroa. Urakan ennakoitu arvonlisäveroton arvo tarjouspyynnössä mainitut lisähankintamahdollisuudet mukaan lukien on 1 225 565,01 euroa (AVL 8 c §).

Kaupunkitekniikan rakentamisen yksikönjohtajalla on oikeus päättää lisä- ja muutostöiden hankkimisesta johtokunnan päätöksen 20.6.2017 § 7 mukaisesti.

Hankintasopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta kun muutoksenhaku- ja odotusaika ovat kuluneet ja kun tilaaja ja hankintapäätöksellä valittu toimittaja ovat molemmat allekirjoittaneet sopimuksen.

Pöytäkirjanote muutoksenhakuohjeineen tiedoksiantona päätöksestä asianosaisille.

Esittelijä

vs. toimitusjohtaja

Hannu Halkola

Lisätiedot

Hannu Halkola, yksikönjohtaja, puhelin: 310 37833

hannu.halkola(a)hel.fi

Heikki Laristo, projektipäällikkö, puhelin: 310 39241

heikki.laristo(a)hel.fi

Liitteet

1

Tarjouspyyntö

2

Urakkasopimusmalli

3

Urakkaohjelma

4

Työturvallisuusasiakirja

5

Työselostus

6

Arvonmuutosperusteet

7

Kohdeluettelo

8

Avauspöytäkirja

9

Vertailutaulukko

10

Yhteenveto

11

Yksikköhintaluettelo

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta
Liite 8
Liite 10

Stara

Liite 11

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Staran kaupunkitekniikat toteuttavat antamiensa tarjousten ja tilaajahallintokuntien tilausten perusteella vuosittain useita katu-, vesihuolto- ja viherrakentamishankkeita. Hankkeet toteutetaan omajohtoisesti ja niissä käytetään runsaasti monen tyyppisiä kilpailutettuja aliurakoita ja -hankintoja.

Päällysteurakat ovat tällainen tyypillinen alihankinta. Staran kaupunkitekniikoiden päällystyskohteet perustuvat Kaupunkiympäristön toimialan katujen rakentamisen ja kunnossapidon tilauksiin. Staran päällystystyöt kilpailutetaan kahdeksana erillisenä urakkana siten, että kullakin kolmella kaupunkitekniikan osa-alueella on käytössään omat suurten ja pienten kokoluokkien jyräasfalttitöiden urakat, sekä koko kaupungin kattavat valuasfaltti- ja SMA-töiden päällysteurakat. Samassa hankintakokonaisuudessa kilpailutetaan HKL-Kunnossapidon tarpeisiin erilliset jyrä- ja valuasfalttitöiden urakat kiskoalueella tapahtuviin päällystetöihin. HKL-Kunnossapito tekee hankinnoista omat päätöksensä. Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävä kymmenen erillisen asfalttipäällysteurakan hankintakokonaisuus.

Hankintalain 75 §:ssä tarkoitettu tavoite hankinnan jakamisesta osiin on toteutettu jakamalla päällystetyöt kymmeneen osa-alueeseen. Jako perustuu eri urakka-alueiden toisistaan poikkeaviin suoritemääriin ja ominaisuuksiin. Vastaavat urakka-alueet ovat olleet käytössä vuosittain. Tänä vuonna tarjouspyyntöä on kehitetty yhdessä Kaupunkiympäristön toimialan kanssa.

Hankintamenettely on ollut julkisista hankinnoista annetun lain (348/2007) mukainen avoin menettely. Hankinnasta kertova ennakkoilmoitus on lähetetty julkaistavaksi Hilmassa ja EU:n virallisessa lehdessä 22.12.2017. Varsinainen hankintailmoitus on julkaistu 2.2.2018 Tarjouspalvelussa, Hilmassa ja EU:n virallisessa lehdessä.

Tarjoajilla oli mahdollisuus esittää tarjouspyynnön sisältöön liittyvistä asioista lisäkysymyksiä 13.2.2018 klo 12:00 asti. Hankintaa koskien ei esitetty lisäkysymyksiä.

Tarjoukset tuli antaa sähköisessä muodossa Tarjouspalvelun kautta 27.2.2018 kello 12:00 mennessä. Tarjoukset avattiin tarjousten jättämiselle varatun ajan päätyttyä. Avaamistilaisuudesta on laadittu pöytäkirja, joka on tämän päätöksen liitteenä.

Tarjouksen tähän urakkaan jättivät määräaikaan mennessä seuraavat seitsemän yritystä:

AC Päällysteet Oy

Asfalttihuolto AH Oy

Asfalttikallio Oy

Asfalttiurakointi KK Oy

NCC Industry Oy

Skanska Asfaltti Oy

YIT Infra Oy

 

Tarjoajien soveltuvuuden osalta hankintayksikkö edellytti, että tarjoajat käyttävät yhteistä eurooppalaista hankinta-asiakirjaa (ESPD) alustavana näyttönä siitä, että ne täyttävät hankintayksikön tarjouspyynnössä asettamat soveltuvuutta koskevat vaatimukset. Tarjoajien soveltuvuus tarkastettiin alustavasti tarjouksissa annettujen tietojen perusteella.

Alustavassa tarkastuksessa todettiin, että kolme tarjoajaa eivät täyttäneet soveltuvuudelle asetettuja vähimmäisvaatimuksia. Tarjouspyynnössä edellytettiin riittävän ammattitaidon ja kokemuksen osoittamiseksi tarjoajaa nimeämään urakkaan vastaava työnjohtaja, jolla tulee olla vähintään kaksi vuotta työkokemusta vastaavana työnjohtajana, sekä kolme vastaavaa urakkaa referenssinä viimeisen viiden vuoden ajalta. AC Päällysteet Oy:n, Asfalttiurakointi KK Oy:n ja Skanska Asfaltti Oy:n tarjouksissa vastaavaa työnjohtajaa ei ollut nimetty. Tämän takia kyseisten tarjoajien tarjouksista ei ole ilmennyt tarjouspyynnössä asetetun soveltuvuusvaatimuksen täyttyminen. Tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi hankintayksikön tulee sulkea pois tarjouskilpailusta ne tarjoajat, jotka eivät toimittaneet tarjouksessaan tietoa vastaavasta työnjohtajasta.

Muut neljä tarjoajaa täyttivät tarjoajille asetetut soveltuvuusvaatimukset ja etenivät tarjousvertailuvaiheeseen.

Tarjouspyynnön ehtojen mukaisesti valintaperusteena käytetään halvinta vertailuhintaa joka saadaan hankintayksikön arvioimien suoritemäärien ja urakoitsijan antamien yksikköhintojen mukaan lasketusta urakkasummasta. Saatujen tarjousten vertailuhinnat ilmenevät liitteenä olevasta tarjousvertailun yhteenvedosta. Soveltuvin osin viimevuoteen verrattuna urakan hintataso on noussut reilu 10 %.

Voittamassa olevalta YIT Infra Oy:ltä tarkastettiin vakuutuksessa annettujen tietojen paikkansapitävyys ja tilaajavastuulain (1233/2006) 5 §:n tilaajan selvitysvelvollisuuteen kuuluvat urakoitsijan velvoitteet ja todistukset. Hankinnassa on tarkastettu myös tarjoajan ja sen hallinto-, johto- ja valvontaelimen jäsenten sekä edustus-, päätös- tai valvontavaltaa käyttävien henkilöiden rikosrekisteriotteet sen varmistamiseksi, ettei tarjoajaa koske hankintalain 80 §:ssä tarkoitettu poissulkemisperuste. Tarjoajan todettiin täyttävän soveltuvuusvaatimukset.

Hankintalain mukaan hankintayksikön on vaadittava tarjoajalta selvitys tarjouksen hinnoista tai kustannuksista, jos tarjous vaikuttaa poikkeuksellisen alhaiselta. Edellä mainittuun perustuen hankintayksikkö pyysi tarjoajalta selvityksen yksittäisistä työvaiheista, joiden hinnoittelu vaikutti poikkeavan alhaiselta. Saadun selvityksen perusteella hankintayksikkö on arvioinut, että tarjoaja pystyy toteuttamaan hankinnan kohteena olevan urakan tarjotulla hinnalla tarjouspyynnössä edellytetyllä tavalla, koska urakan vertailuhinta on hankinnan laatuun ja laajuuteen nähden realistinen.

Tarjouksista on valittava kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous. Kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena on tässä hankinnassa ollut halvin hinta. Laadulliset näkökohdat on huomioitu hankittavassa kokonaisuudessa varmistumalla tarjoajan riittävästä ammatillisesta osaamisesta sekä kuvaamalla urakkaohjelmassa urakan laadulliset vaatimukset.

Päällystystöiden laajuutta on hankinnan tässä vaiheessa vaikea arvioida tarkasti. Kaupunkitekniikan rakentamisella ei ole kaikista uudisrakentamishankkeista lopullisia suunnitelmia, joista tarkat suoritemäärät voitaisiin laskea. Myös työohjelmat elävät eikä kaikkia rakentamiskohteita ole vielä selvillä. Rakentamishankkeiden tarjouslaskennat ja tilaukset ovat koko vuoden jatkuvaa toimintaa. Tilaaja täsmentää myös kunnossapidon uudelleenpäällystystilauksiaan kauden kuluessa.

Asfalttipäällysteurakat liittyvät osana tilaavien tahojen tilaamiin kunnallisteknisiin uudisrakennus- ja korjauskohteisiin ja ne rahoitetaan kullekin kohteelle tilaajan varaamalla määrärahalla. Tarjouspyynnön työmäärät perustuvat arvioihin, toteutuvat määrät voivat olla merkittävästikin suurempia tai pienempiä tilaavien hallintokuntien päätöksistä riippuen.

Tässä vaiheessa ei ole näköpiirissä sellaisia seikkoja, joiden perusteella voitaisiin ennakoida ko. urakan tarpeiden poikkeavan merkittävästi aikaisempien vuosien käytännöstä. Kaupunkitekniikan rakentamisen tuki valvoo sopimuksen toteutumista ja raportoi siitä.

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Hankintaa koskevat tarjousasiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintaa koskevien päätösten tekemisen yhteydessä. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Hintatiedot ovat kuitenkin aina julkisia.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Timo Martiskainen

Lisätiedot

Hannu Halkola, yksikönjohtaja, puhelin: 310 37833

hannu.halkola(a)hel.fi

Heikki Laristo, projektipäällikkö, puhelin: 310 39241

heikki.laristo(a)hel.fi

Liitteet

1

Tarjouspyyntö

2

Urakkasopimusmalli

3

Urakkaohjelma

4

Työturvallisuusasiakirja

5

Työselostus

6

Arvonmuutosperusteet

7

Kohdeluettelo

8

Avauspöytäkirja

9

Vertailutaulukko

10

Yhteenveto

11

Yksikköhintaluettelo

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta
Liite 8
Liite 10

Stara

Liite 11

Tiedoksi

Stara

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1660

Ilmalankuja 2 L

+358 9 310 17000

0201256-6

FI7081199710000581

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 24

Faksi

 

Alv.nro

stara@hel.fi

http://www.hel.fi/stara

 

 

FI02012566