Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

10/2018

1 (1)

Pelastuslautakunta

 

 

 

 

Asia/4

 

30.10.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 79

Pelastuslaitoksen talousarvion toteutumisennuste 3/2018

HEL 2018-004029 T 02 02 01

Päätös

Pelastuslautakunta päätti merkitä tiedoksi pelastuslaitoksen talousarvion toteutumisennusteen 3/2018.

Pelastuslautakunta päätti todeta, että Helsingin pelastuskoulun toimilupien peruuttaminen aiheuttaa merkittävän uhkan pelastuslaitoksen strategiselle suorituskyvylle ja henkilöstön saatavuudelle.
Pelastuslautakunta katsoo, että pelastajakoulutuksen järjestäminen Uudellamaalla on ratkaistava yhdessä pelastustoimen koulutusta koskevan kokonaisuudistuksen kanssa ja huomioiden Helsingin ja Uudenmaan pelastuslaitosten koulutustarpeet maakuntauudistuksen mukaisen Uudenmaan pelastuslaitosfuusion tultua toteutetuksi.

Esittelijä

pelastuskomentaja

Simo Wecksten

Lisätiedot

Henri Nordenswan, hallintopäällikkö, puhelin: 310 30010

henri.nordenswan(a)hel.fi

Liitteet

1

Ennuste 3_tiivis

2

Ennuste 3_laaja

3

Investointimäärärahojen toteutumisennuste_081018

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Syyskuun tietojen perusteella pelastuslaitoksen tulosbudjetin arvioidaan toteutuvan vajaat 400.000 euroa budjetoitua parempana. Henkilöstökustannuksia alentavat noususuhdanteen aiheuttamat ylimääräinen henkilöpoistuma ja rekrytointivaikeudet.

Pelastuslaitoksen talousarviossa 2018 on irtaimen perushankinnan investointimäärärahoja käytettävissä 8,9 milj. euroa. Määrä sisältää Helsingin kaupungin tilinpäätöksen mukaisia ylitysoikeuksia 5,4 milj. euroa. Ennusteen mukaan noin 3,9 milj. euron osalta hankkeiden valmistuminen ja maksut toteutuvat vuoden 2019 puolella, jolloin toteutumisennuste vuodelle 2018 on 5,0 milj. euroa.

Sitovat toiminnalliset tavoitteet

Tavoite: Onnettomuuksien ehkäisemiseksi sekä omatoimisen varautumisen kehittämiseksi kuntalaisiin sekä alueella toimiviin tahoihin kohdistetaan turvallisuuteen ja onnettomuusriskien hallintaan liittyviä toimenpiteitä. Vuoden 2018 tavoitteena on vähintään 8600 turvallisuuspistettä.

Tavoite ei toteudu. Ennuste on 8000 pistettä. Talouden noususuhdanteessa valvontatoiminnasta yksityissektorille siirtyviä resursseja ei kyetä korvaamaan riittävän nopeasti, minkä johdosta valvontaan on käytettävissä suunniteltua vähemmän työpanosta. Poikkeamalla ei tarkastelujaksolla ole vaikutusta Helsingin turvallisuustilanteeseen.

Tavoite: Ensihoidon tavoittamisviive on enintään 8 minuuttia vähintään 70 %:ssa kiireellisyysluokkien A ja B tehtävistä.

Tavoite ei toteudu. Viive on 67 %. Kiireellisten ensihoitotehtävien kasvu tammi-syyskuussa oli 2,6 % edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Kasvava tehtävämäärä lisää yksiköiden sidonnaisuutta tehtäviin ja hidastaa lähtönopeutta seuraaviin tehtäviin. Tämän lisäksi asiakkaiden tavoittamisaikaa hidastavat jonoutuvat hälytystehtävät, jotka osoitetaan oman toiminta-alueen ulkopuolella tai vielä sairaalassa oleville yksiköille. Tavoittamisviive ylittää ensihoidon palvelutasopäätöksen mukaiset tavoitteet. Poikkeaman korjaaminen edellyttää lisäresursointia ensihoitoyksiköiden määrään. Yhteistyö hätäkeskuksen kanssa ei ole johtanut hälytysmäärän kasvutrendin pysäyttämiseen odotetulla tavalla.

Muut sitovat toiminnalliset tavoitteet toteutuvat.

Toiminnalliset tavoitteet

Tavoite: Ensihoitoyksiköiden tehtäväsidonnaisuus ei nouse vuoteen 2017 verrattuna.

Tavoite ei toteudu. Kaikkien ensihoitoyksiköiden tehtäväsidonnaisuus oli tammi-syyskuussa 51 %, missä on kasvua viime vuoteen verrattuna yksi prosenttiyksikkö. Kiireellisten ensihoitotehtävien kasvu oli 2,6 % edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Tehtäväsidonnaisuus kasvaa, koska samalla määrällä yksiköitä hoidetaan entistä suurempi määrä tehtäviä. Tehtäväsidonnaisuus ylittää ensihoidon palvelutasopäätöksen mukaiset tavoitteet. Poikkeaman korjaaminen edellyttää lisäresursointia ensihoitoyksiköiden määrään.

Tavoite: Varhaisen tuen keskustelut toteutuvat 100 %

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla tavoitteesta on jääty noin 10 prosenttiyksikköä. Poikkeama kurotaan kiinni seuraavalla vuosipuoliskolla.

Muut toiminnalliset tavoitteet toteutuvat.

Toimintaympäristön muutokset ja riskit

Sisäministeriön ilmoituksen mukaan Helsingin pelastuskoulun toimiluvat peruutetaan ja vuonna 2019 alkaa viimeinen pelastajakurssi Helsingissä. Lakkauttamisen myötä pelastuslaitoksen strateginen suorituskyky vaarantuu. Lakkautuksen myötä ei enää ole mahdollista integroida pelastajakoulutusta suoraan pelastuslaitoksen työelämätarpeisiin ja terveydenhuollon ammattitutkinnon omaavien pelastajien rekrytointi vaikeutuu. Pidemmällä aikavälillä uhkana on, että pelastajan tehtävät eriytyvät ensihoitajan ammatista, mikä johtaa nykyistä huomattavasti heikompaan ensihoidon sekä pelastustoiminnan suorituskykyyn erityisesti suuronnettomuustilanteissa. 

Huomioiden peruuttamispäätöksen vaikutukset pelastuslaitoksen strategisen suorituskykyyn, uhkat henkilöstön saatavuudelle, pelastustoimen koulutusuudistuksen suunnittelun keskeneräisyyden sekä mahdollisesti toteutuvan maakuntauudistuksen vaikutukset pelastuslaitoksen toimintaedellytyksiin Helsingissä ja Uudellamaalla, sisäministeriön suunnitelma toimilupien peruuttamisesta on perusteeton ja ajoitukseltaan väärä.

Hallituksen esityksen mukaan Helsingin pelastuslaitos yhdistyy 1.1.2021 Keski-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan pelastuslaitosten kanssa ja siirtyy maakuntahallinnon alaisuuteen liikkeenluovutuksella. Siirron taloudelliset vaikutukset ja henkilöstövaikutukset eivät ole toistaiseksi tiedossa.

Pelastustoimen uudelleenorganisointi Uudellamaalla aiheuttaa merkittävän riskin ylläpitää pelastuslaitoksen strategian mukaista ensihoitopalvelun asiantuntijatyöhön kelpoista pelastushenkilöstön resurssia, lisää päällekkäistä työtä häiriö- ja poikkeustilanteisiin varautumisessa Uudenmaalla sekä tulee aiheuttamaan budjetoimattomia kustannuksia järjestelmien, organisaatioiden ja teknologian integroimiseksi. Organisaatiouudistuksen arvioidaan olennaisesti heikentävän Helsingin kaupungin vaikutusmahdollisuuksia Helsingin alueen pelastustoimen palvelutasoon.

Esittelijä

pelastuskomentaja

Simo Wecksten

Lisätiedot

Henri Nordenswan, hallintopäällikkö, puhelin: 310 30010

henri.nordenswan(a)hel.fi

Liitteet

1

Ennuste 3_tiivis

2

Ennuste 3_laaja

3

Investointimäärärahojen toteutumisennuste_081018

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

TASO

Päätöshistoria

Pelastuslautakunta 27.08.2018 § 69

HEL 2018-004029 T 02 02 01

Päätös

Pelastuslautakunta päätti merkitä tiedoksi pelastuslaitoksen talousarvion toteutumisennusteen 2/2018 ja todeta, että Helsingin pelastuskoulun lakkauttaminen ja maakuntauudistus aiheuttavat huomattavan uhkan Helsingin pelastustoimen palvelutasolle sekä ensihoitopalvelun ja pelastustoimen suuronnettomuusvalmiudelle.

08.05.2018 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä

pelastuskomentaja

Simo Wecksten

Lisätiedot

Henri Nordenswan, hallintopäällikkö, puhelin: 310 30010

henri.nordenswan(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

 

Agricolankatu 15

 

0201256-6

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

helsinginpelastuslaitos@hel.fi

http://www.hel.fi/www/pela/fi