Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2018

1 (1)

Pelastuslautakunta

 

 

 

 

Asia/4

 

29.05.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 56

Virkasuhteen täyttäminen, pelastusjohtajan virka, Pelastuslaitos, työavain 27-9-18

HEL 2018-005605 T 01 01 01 01

Päätös

Pelastuslautakunta päätti valita

**********

pelastusjohtajan virkaan (vakanssi 017845) 6163,47 euron kokonaiskuukausipalkan mukaisin palkkaeduin 1.9.2018 alkaen.

Esittelijä

pelastuskomentaja

Simo Wecksten

Lisätiedot

Simo Wecksten, pelastuskomentaja, puhelin: 310 30000

simo.wecksten(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, pelastuslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, pelastuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Pelastuslautakunta päätti 10.10.2017 nimittää

**********

hoitamaan pelastusjohtajan virkaa määräajaksi 1.11.2017 - 31.8.2018.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 10 § mukaan pelastuslautakunta ottaa palvelukseen pelastuskomentajan suoran alaisen. Hallintosäännön 23 luvun 1 §:n mukaan pelastusjohtajan virkaan vaadittavan kelpoisuuden määrää valinnan suorittaja ottaen huomioon, mitä erikseen on säädetty tai määrätty. Pelastuslautakunta on 3.4.2018 asettanut pelastusjohtajan viran julkisesti haettavaksi määräten samalla viran kelpoisuusehdoista.

Pelastusjohtajan virka on ollut julkisesti haettavana 8.4.2018 Helsingin Sanomissa ja lisäksi hakuilmoitus oli esillä kaupungin eRekry-palvelussa. Viran hakuaika päättyi 23.4.2018 kello 12.00.

Pelastuslautakunnan päätöksen ja hakuilmoituksen mukaan pelastusjohtajan viran kelpoisuusehtona on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja pelastuslain 57 §:ssä tarkoitettu pelastustoimintaan osallistuvalta päällystöltä vaadittava pelastusalan tutkinto (pelastusalan päällystötutkinto AMK), virkamieheltä vaadittava ruotsin kielen taito sekä kokemusta pelastustoimen johtamisesta.

Pelastusjohtaja johtaa Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen pelastustoimen osastoa ja vastaa onnettomuuksien ehkäisyn, pelastustoiminnan ja ensihoidon palvelutuotannosta. Pelastusjohtaja on pelastuslaitoksen johtoryhmän jäsen. Pelastusjohtaja on johtavassa asemassa eikä virassa suoriteta työaikakorvauksia. Viran haltija on velvollinen osallistumaan pelastustoiminnan johtamiseen tilanteen niin vaatiessa. Tehtävän menestyksellinen hoitaminen edellyttää monipuolista käytännön työkokemusta viran tehtäväalueelta sekä hyviä johtamis- ja vuorovaikutustaitoja, itsenäistä työskentelyotetta, paineensietokykyä sekä kehittämissuuntautuneisuutta.

Kunnallisen viranhaltijalain 5 §:n mukaan virkaan voidaan ottaa vain henkilö, joka on hakenut sitä kirjallisesti ennen hakuajan päättymistä ja silloin täyttää kelpoisuusvaatimukset.

Hakemusajan päättyessä hakija

**********

puuttuu ylempi korkeakoulututkinto ja hakija

**********

pelastuslain 57 § mukainen tutkinto, minkä perusteella mainitut hakijat eivät täytä viran kelpoisuusehtoja.

**********

on suorittanut diplomi-insinöörin (TUTA) tutkinnon sekä YAMK master of engineering ja pelastusalan insinöörin (AMK) tutkinnot. Lisäksi hänellä on EMBA- ja Master of Quality tutkinnot. Hakija on työskennellyt Helsingin pelastuslaitoksen aikaisemmassa organisaatiossa mm. laatupäällikkönä, lääkintäyksikön päällikkönä, kehittämispäällikkönä ja palomestarina sekä uudessa organisaatiossa palomestarina ja vuodesta 2015 alkaen viestintäpäällikön tehtävässä.

**********

on suorittanut kasvatustieteen maisterin tutkinnon sekä pelastusalan insinöörin (AMK) tutkinnon. Lisäksi hän on suorittanut ammattiopettajan pedagogiset opinnot. Pääosan urastaan hakija on ollut Espoon kaupungin ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen palveluksessa eri tehtävissä mm. palomestarina, palopäällikkönä ja erityisasiantuntijana. Nykyisin hän toimii Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen palvelutuotannosta vastaavana pelastuspäällikkönä.

**********

on suorittanut hallintotieteiden maisterin ja pelastusalan insinöörin (AMK) tutkinnot. Lisäksi hän on suorittanut sairaanhoitajan tutkinnon. Hakija on työskennellyt operatiivisissa tehtävissä mm. palomestarina Helsingin ja Keski-Suomen pelastuslaitoksilla. Lisäksi hakija on työskennellyt sairaanhoitajana Keski-Suomen keskussairaalassa. Helsingin pelastuslaiton uudessa organisaatiossa hakija on työskennellyt toiminnanohjauksesta ja strategisesta suunnittelusta vastaavana suunnittelupäällikkönä 2015-2016 ja sen jälkeen esikuntapäällikkönä.

**********

on suorittanut kaupallisen ja yhteiskuntatieteellisen alan tradenomin YAMK tutkinnon ja pelastusalan insinöörin (AMK) tutkinnot. Lisäksi hän suorittanut turvallisuuden erikoistumisopinnot ammattikorkeakoulussa. Hakija on työskennellyt koko uransa Helsingin pelastuslaitoksen palveluksessa eri tehtävissä, mm. palomestarina. Nykyisin hän toimii keskisen pelastustoimen alueen päällikkönä. Kansainvälisissä tehtävissä hän on toiminut mm. Finnish Rescue Teamin joukkueen johtajana vuodesta 2004, EU-siviilikriisinhallinnan asiantuntijana vuodesta 2007 sekä European Fire Service Tunnel Group asiantuntijana vuodesta 2006.

**********

on suorittanut sotatieteiden maisterin tutkinnon ja pelastusalan insinöörin (AMK) tutkinnot. Lisäksi hänellä on johtamisen erikoistutkinto JET. Hakija on toiminut Vantaan, Kymenlaakson ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksissa eri tehtävissä. Nykyisin hän toimii palopäällikkönä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksessa.

Virkaa täytettäessä tulee erityisten kelpoisuusehtojen lisäksi ottaa huomioon perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Virkaa täytettäessä koulutuksen ja työkokemuksen ohella on arvioitava viran hoitamisen kannalta merkityksellisiä henkilökohtaisia ominaisuuksia. Tämän harkinnan perusteella valitaan ansioitunein hakija.

Ennen pelastuslautakunnan käsittelyä järjestettyihin henkilökohtaisiin haastatteluihin kutsuttiin hakemusten perusteella seuraavat neljä henkilöä:

**********

Haastattelut suorittivat:

**********

Soveltuvuustestausta ei suoritettu, koska hakijat tunnetaan entuudestaan ja koska soveltuvuustestauksen ei arvioitu tuovan valinnan tueksi olennaisesti uutta tietoa.

Pelastusjohtaja on pelastuslaitoksen palvelutuotannon johtajana keskeisessä asemassa pelastuslaitoksen toiminnassa. Hänen on toiminnallaan kyettävä varmistamaan pelastuslaitoksen strategian toimeenpanon onnistuminen, mikä edellyttää muun muassa toimintatapojen uudistamista, toimintakulttuurin kehittämistä ja vahvaa uuden suunnan näyttämistä pelastustoimen palvelutuotannossa niin pelastustoimen osastolla, pelastuslaitoksen osastojen välillä, kuin myös kansallisesti ja ulkoisiin sidosryhmiin päin.

Koska pelastusjohtaja kuuluu pelastuskomentajan alaisena pelastuslaitoksen johtoryhmään, haastatteluissa on kiinnitetty huomiota hakijoiden vuorovaikutustaitoihin ja yhteistyövalmiuteen johtoryhmän kesken, kykyyn rakentaa yhtenäisyyttä poikki osastojen, sekä kykyyn muodostaa luottamukseen perustuva ja toimiva yhteistyö pelastuslaitoksen henkilöstön kanssa. Henkilökohtaisina ominaisuuksina painotettiin täsmällistä ja ripeää ilmaisua, ideoiden ja mielipiteiden konkretisointia sekä kykyä itsereflektointiin. 

Edellä kuvattuja kykyjä ja ominaisuuksia on kartoitettu työkokemuksen ja hakemuksen lisäksi haastattelussa. Näiden tuloksena on muodostettu kokonaiskuva hakijoista ja päädytty esitettyyn henkilöön.

Hakija

**********

valintaa puoltaa hänen näyttönsä aluepäällikön tehtävässä, jossa hän on osoittanut halua ja kykyä arvioida ja muuttaa vanhoja toimintamalleja. Hänellä on 10 vuoden kokemus kansainvälisestä pelastustoiminnasta ja EU-siviilikriisinhallinnasta ja siten vankkaa näkemystä pelastustoimen mekanismeista laajemmassa kontekstissa. Maanalaisten tilojen pelastustoimen asiantuntijana hän on hankkinut vankkaa pohjaa myös onnettomuuksien ehkäisyn toimintaan. Valittavaksi esitetty hakija on nopea päätöksentekijä, joka kykenee kuuntelemaan ja perustelemaan ratkaisunsa selkeästi. Hän pystyy kuvaamaan kehittämistarpeita ja konkreettisia parantamisen kohteita pelastuslaitoksen palvelutuotannossa. Tuoreen ja vankan operatiivisen kenttäkokemuksen johdosta yhteistyön henkilöstön kanssa arvioidaan olevan yksi esitetyn hakijan vahvuuksista. Ryhmädynamiikan kannalta valittavaksi esitetyn hakijan arvioidaan hakijoista parhaiten täydentävän pelastuslaitoksen johtoryhmää.

Kokonaisuutena arvioiden haastatteluryhmä piti valittavaksi esitettyä hakijaa yksimielisesti ansioituneimpana ja soveliaimpana valintana pelastusjohtajan virkaan.

Kaikki hakuasiakirjat ja muut hakuprosessiin liittyvät asiakirjat ovat nähtävillä pelastuslautakunnan kokouksessa.

Esittelijä

pelastuskomentaja

Simo Wecksten

Lisätiedot

Simo Wecksten, pelastuskomentaja, puhelin: 310 30000

simo.wecksten(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, pelastuslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, pelastuslautakunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

 

Agricolankatu 15

 

 

 

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alvnro