Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

1/2023

1 (7)

Palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta

 

 

 

 

Asia/2

 

12.01.2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 3

Oikaisuvaatimus koskien johtokunnan päätöstä Palvelukeskuksen talous- ja hallintoyksikön yksikönjohtajan viran täyttämisestä

HEL 2021-012637 T 01 01 01 01

Päätös

Palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta päätti esityksessä mainituilla perusteilla hylätä 1.12.2021 päivätyn oikaisuvaatimuksen koskien johtokunnan 15.11.2021 § 39 tekemää talous- ja hallintoyksikön yksikönjohtajan viran täyttämistä koskevaa päätöstä.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Minna Hoffström

Lisätiedot

Jaana Bruce, henkilöstöpäällikkö, puhelin: 27132

jaana.bruce(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 1.12.2021

2

Päätös 18.11.2022

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupungin palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta on päätöksellään 15.11.2021 § 39 päättänyt valita oikeustieteen maisteri Ulla Vuolteen palvelukeskusliikelaitoksen talous- ja hallintoyksikön yksikönjohtajan virkaan 1.1.2022 lukien.

Palvelukeskuksen talous- ja hallintoyksikön yksikönjohtajan valintapäätöksestä on tehty 1.12.2021 päivätty ja 2.12.2021 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapunut liitteenä oleva oikaisuvaatimus, jossa on vaadittu johtokunnan viran täyttämistä koskevan päätöksen kumoamista.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on täydentänyt oikaisuvaatimustaan 2.1.2023 esittämällä todistuksen eMBA-kurssin suorittamisesta 9.12.2022.

Oikaisuvaatimuksen tekemisen edellytykset

Kuntalain 134 §:n 1 momentin mukaan kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua ja säännöksen 3 momentin mukaan, jos hallintosäännössä on kuntalain 92 §:n nojalla määrätty, että päätös voidaan ottaa liikelaitoksen johtokunnan käsiteltäväksi, oikaisuvaatimus johtokunnan ja sen alaisen viranomaisen päätöksestä tehdään johtokunnalle.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 11 luvun 1 § 1 momentin 1 kohdan mukaan liikelaitoksen johtokunta päättää liikelaitoksen organisaation ylimmästä tasosta ja säännöksen 1 momentin 2 kohdan mukaan ottaa liikelaitoksen johtajan suoran alaisen.
Kuntalain 137 § 1 momentin mukaan oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on kuntalain 138 §:n mukaan tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asiakirja katsotaan annetun tiedoksi sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetun lain 19 §:n mukaan kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Palvelukeskusliikelaitoksen johtokunnan päätös on annettu oikaisuvaatimuksentekijälle tiedoksi sähköpostilla 17.11.2021. Oikaisuvaatimus on saapunut Helsingin kaupungin kirjaamoon 2.12.2021.

Oikaisuvaatimus on siten tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle. Oikaisuvaatimus palautettiin Helsingin hallinto-oikeuden päätöksellä (H6633/2022, 18.11.2022, Dnro 185/03.04.04.04.10/2022) Helsingin kaupungin palvelukeskusliikelaitoksen johtokunnan käsiteltäväksi.

Oikaisuvaatimuksen perustelut pääpiirteittäin

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii, että muutoksenhaun kohteena oleva päätös kumotaan ja että Helsingin palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta käsittelee uudelleen Palvelukeskuksen talous- ja hallintoyksikön yksikönjohtajan virkaan ottamisen niin, että oikaisuvaatimuksen tekijä valitaan virkaan.

Perusteena oikaisuvaatimukselle on esitetty, että oikaisuvaatimuksen tekijälle olisi tullut tarjota talous- ja hallintoyksikön yksikönjohtajan virkaa viranhaltijalain 37.1 §:n nojalla.

Oikaisuvaatimuksen arviointi

Valintaperusteet

Viranhaltijalain 6.1 §:n mukaisesti virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla tulee olla erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus. Perustuslain 125.2 §:n mukaan julkisten virkojen yleiset nimitysperusteet ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Julkaistun hakuilmoituksen mukaan talous- ja hallintoyksikön yksikönjohtajan viran kelpoisuusehtona on ylempi korkeakoulututkinto ja riittävä tuntemus talouden sekä asiantuntijaorganisaation johtamisesta. Kielitaitovaatimuksena virassa on suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.

Lisäksi hakuilmoituksessa todettiin, että hakijan eduksi katsotaan vankka kokemus asiantuntijaorganisaation johtamisesta ja tukipalvelujen tuottamisesta sekä vahva ammattitaito ja osaaminen toiminnan taloudellisesta johtamisesta sekä julkisista hankinnoista. Lisäksi hakijan eduksi luettiin kyky strategiseen ajatteluun ja toimintatapaan. Myös kaupunkiorganisaatioon kuuluvan kunnallisen liikelaitoksen toimintaan välttämättömästi kuuluvan julkisen hallinnon ja sen toimintaperiaatteiden riittävän tuntemus katsottiin hakijan eduksi. Myös Helsingin kaupungin toimintaympäristön tuntemus luettiin hakijoiden hyväksi.

Lisäksi hakijan hyväksi luettiin analyyttinen ajattelukyky ja kyky ennakoida riskejä sekä toimia haastavassa ja alati muuttuvassa toimintaympäristössä. Hakijan eduksi katsottiin myös kyky hahmottaa laajoja kokonaisuuksia ja haastaa totuttuja toimintatapoja, hyvät yhteistyötaidot ja kyky viedä asioita eteenpäin päämäärätietoisesti ja hyvässä hengessä.

Valintamenettely

Avoinna olleeseen virkaan haki määräajassa yhteensä 19 henkilöä, joista kaikki täyttivät viran kelpoisuusehdot.

Palvelukeskuksen HR:n asiantuntijat suorittivat videoavusteiset alkuhaastattelut ja arvioinnit hakijoille. Tämän jälkeen teetettiin soveltuvuusarvioinnit niihin kutsutuille viidelle hakijalle. Toimitusjohtajan viransijainen haastatteli seuraavaksi henkilökohtaisesti henkilöstöpäällikön ja vastaavan HR-suunnittelijan kanssa neljä hakijaa. Lisäksi virkaan ottavalle liikelaitoksen johtokunnalle annettiin mahdollisuus tutustua kolmeen hakijaan.

Valinnan perustelut

Perustuslain 125.2 §:n mukaisesti yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lainkohtaa koskevien esitöiden mukaisesti taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävien hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetellulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä (HE 1/1998 vp, s. 180).

Talous- ja hallintoyksikön yksikönjohtajan virkavalinnassa on noudatettu edellä kuvattuja perustuslain yleisiä nimitysperusteita julkisiin virkoihin ja arvioitu hakijoiden ansioita suhteessa viranhakukuulutuksessa kuvattuihin kelpoisuusehtoihin sekä hakijoiden eduksi katsottaviin seikkoihin.

Palvelukeskuksen johtokunnan virkavalintaa koskevan päätöksen 15.11.2021 § 39 mukaisesti virkaan valitulla Ulla Vuolteella on koulutuksen, kokemuksen sekä haastatteluissa osoitetun sopivuuden perusteella parhaat edellytykset virkaan kuuluvien tehtävien menestykselliseen hoitamiseen. Virkavalinta on perustunut hakuasiakirjoihin, haastatteluihin ja henkilöarviointeihin.

Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole oikaisuvaatimuksessa väittänyt olleensa ansioitunein tehtävään.

Valintapäätöksen perustelu

Hallintolain 45.1 §:n mukaisesti päätös on perusteltava. Päätöksen perusteluissa on ilmoitettava, mitkä seikat ja selvitykset ovat vaikuttaneet ratkaisuun sekä mainittava sovelletut säännökset.

Oikaisuvaatimuksessa on todettu, ettei johtokunta ole virkavalintaa koskevassa päätöksessään perustellut sitä, miksi oikaisuvaatimuksen tekijää ei ole valittu virkaan. Virkavalintaa koskevassa päätöksessä tulee perustella, millä perusteilla virkaan valittava on ansioitunein. Sen sijaan päätöksessä ei ole tarpeellista perustella, miksi muita hakijoita ei ole valittu kyseessä olevaan virkaan.

Johtokunta on päätöksessään perustellut, millä perusteilla Ulla Vuolletta on pidetty ansioituneimpana talous- ja hallintoyksikön yksikönjohtajan virkaan. Näin ollen päätös on perusteltu hallintolain 45.1 §:n edellyttämällä tavalla.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt muut väitteet koskien virkavalintaa

Oikaisuvaatimuksen tekijä on oikaisuvaatimuksessa vedonnut, että hänelle olisi tullut tarjota talous- ja hallintoyksikön yksikönjohtajan virkaa viranhaltijalain 37.1 §:n nojalla.

Viranhaltijalain 37.1 §:n mukaisesti virkasuhde voidaan irtisanoa, kun viranhaltijan tehtävät ovat vähentyneet olennaisesti ja pysyvästi muun ohessa työnantajan tai asianomaisen yksikön tehtävien uudelleen järjestelyn vuoksi. Irtisanominen edellyttää lisäksi, ettei viranhaltijaa voida ammattitaitoonsa ja kykyynsä nähden kohtuudella sijoittaa toiseen virkasuhteeseen tai ottaa sellaiseen työsuhteeseen, jonka tehtävät eivät olennaisesti poikkea viranhaltijan tehtävistä.

Palvelukeskuksessa toteutettiin syksyllä 2021 organisaatiomuutos, jonka johdosta tukipalvelut-yksikkö ja kehityspalvelut-yksikkö yhdistettiin uudeksi talous- ja hallintoyksiköksi. Palvelukeskuksen johtokunta päätti asiasta 10.6.2021 § 22. Samalla johtokunta päätti, että se muun ohella lakkauttaa organisaatiomuutoksesta johtuen 1.9.2021 alkaen oikaisuvaatimuksen tekijän aiemman kehityspalvelujen yksikönjohtajan viran ja siirtää kyseisen viranhaltijan samasta ajankohdasta lukien muuhun tehtävään perustettavaan talous- ja hallintoyksikköön.

Oikaisuvaatimuksen tekijän aiemman viran lakkauttamista koskevan päätöksen johdosta Palvelukeskus tarjosi perustettavasta talous- ja hallintoyksiköstä oikaisuvaatimuksen tekijälle työsuhteista tehtävää nimikkeellä päällikkö, strategia ja johtaminen. Palvelukeskus ja oikaisuvaatimuksen tekijä solmivat työsuhteen edellä mainitusta tehtävästä, jossa oikaisuvaatimuksen tekijä aloitti 1.9.2021. Kun oikaisuvaatimuksen tekijän kanssa oli solmittu työsuhde uudesta tehtävästä, häntä koskevat uudelleensijoitustoimet voitiin päättää. Myös aikaisempi virkasuhde päättyi oikaisuvaatimuksen tekijän aloitettua uudessa tehtävässä.

Johtopäätös

Edellä mainituilla perusteilla voidaan todeta, että johtokunnan tekemä viran täyttämistä koskeva päätöksessä on noudatettu edellä kuvattuja perustuslain yleisiä nimitysperusteita julkisiin virkoihin ja arvioitu hakijoiden ansioita suhteessa viranhakukuulutuksessa kuvattuihin kelpoisuusehtoihin sekä hakijoiden eduksi katsottaviin seikkoihin. Kokonaisarvioinnin perusteella hakijoista ansioituneimmaksi hakijaksi on katsottu Ulla Vuolle.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on täydentänyt oikaisuvaatimustaan 2.1.2023 esittämällä todistuksen eMBA-kurssin suorittamisesta 9.12.2022. Virkavalinta on kuitenkin tehty jo 15.11.2021, joten oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole virkavalintaa tehtäessä vielä suorittanut eMBA-kurssia eikä asialla ole näin ollen merkitystä.

Lisäksi palvelukeskuksen johtokunnan päättäessä talous- ja hallintoyksikön yksikönjohtajan virkavalinnasta 15.11.2021 oikaisuvaatimuksen tekijä ei ollut enää uudelleensijoitettavissa virkaan viranhaltijalain 37 §:n mukaisesti. Tämä johtuu siitä, että oikaisuvaatimuksen tekijää koskevat uudelleensijoitustoimet oli päätetty silloin, kun hänen kanssaan oli solmittu työsopimus päällikön tehtävästä. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei myöskään virkavalintaa koskevaa päätöstä tehtäessä ollut enää virkasuhteessa kaupunkiin. Näin ollen häntä ei voitu valita viranhaltijalain 37 §:n nojalla talous- ja hallintoyksikön yksikönjohtajan virkaan.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Minna Hoffström

Lisätiedot

Jaana Bruce, henkilöstöpäällikkö, puhelin: 27132

jaana.bruce(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 1.12.2021

2

Päätös 18.11.2022

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätöshistoria

Palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta 16.12.2021 § 51

HEL 2021-012637 T 01 01 01 01

Päätös

Palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta päätti jättää tutkimatta **************** tekemän oikaisuvaatimuksen johtokunnan päätöksestä 15.11.2021 (§ 39).

15.11.2021 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä

vs. toimitusjohtaja

Risto Paavola

Lisätiedot

Raimo Niippa, hallintopäällikkö, puhelin: 310 27609

raimo.niippa(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 9500

Elimäenkatu 15

+358 9 310 2700

0201256-6

FI2880001100396002

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

palvelukeskus.hallintopalvelut@hel.fi

http://www.hel.fi/palvelukeskus

+358 9 310 27111

 

FI02012566