Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

3/2020

1 (5)

Palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta

 

 

 

 

Asia/4

 

17.09.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 22

Vierailijahallintajärjestelmän hankintaan kohdistuva hankintaoikaisuvaatimus

HEL 2020-004249 T 02 08 02 00

Päätös

Palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta päätti hylätä Systam Oy:n (Y-tunnus 2074801-6) hankintaoikaisuvaatimuksen koskien Helsingin kaupungin palvelukeskusliikelaitoksen toimitusjohtajan päätöstä 8.7.2020 §6, Vierailijahallintajärjestelmän hankinta.

Hankintaoikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia perusteita, joiden nojalla Helsingin kaupungin palvelukeskusliikelaitoksen toimitusjohtajan edellä mainittua päätöstä tulisi muuttaa.

Käsittely

 

 

Esittelijä

yksikönjohtaja

Risto Paavola

Lisätiedot

Antti Virtanen, hankintapäällikkö, puhelin: 09 310 27969

antti.virtanen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Palvelukeskusliikelaitoksen hankintamenettely

Palvelukeskusliikelaitos pyysi 1.4.2020 päivätyllä tarjouspyynnöllä tarjouksia vierailijahallintajärjestelmän hankinnasta.
Helsingin kaupungin palvelukeskusliikelaitoksen toimitusjohtaja teki asiasta hankintapäätöksen 8.7.2020 § 6, jolla hankittavan palvelun toimittajaksi valittiin CGI Suomi Oy (Y-tunnus 0357502-9).

Systam Oy:n hankintaoikaisuvaatimus

Systam Oy toteaa 17.7.2020 päivätyssä hankintaoikaisuvaatimuksessaan Helsingin kaupungin palvelukeskusliikelaitoksen toimitusjohtajan hankintapäätöksen olleen virheellisen ja pyytää Palvelukeskusliikelaitoksen johtokuntaa kumoamaan tehdyn hankintapäätöksen.
Kohdat 1.) ja 2.)
- Systam Oy perustelee vaatimustaan sillä, että valituksi tullut toimittaja (CGI Suomi Oy) ei täytä tarjouspyynnössä esitettyjä referenssivaatimuksia.
Kohta 3.)
- Lisäksi Systam Oy perustelee vaatimustaan sillä, että valituksi tulleen toimittajan (CGI Suomi Oy) tarjouksen hinnoittelumalli on huomattavasti muita tarjouksia kalliimpi.

Hankintalain 74 §:n mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa tavaran, palvelun tai rakennusurakan olevan tarjouspyynnössä ja muissa hankinta-asiakirjoissa esitettyjen vaatimusten mukainen. Hankintayksikön on suljettava tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset tarjouskilpailusta.

Hankintalain 79 §:n mukaan hankintayksikön on ennen tarjousten valintaa tarkistettava, että tarjous on hankintailmoituksessa ja hankinta-asiakirjoissa asetettujen vaatimusten, ehtojen ja perusteiden mukainen sekä että tarjouksen on antanut tarjoaja, jota ei ole suljettu menettelyn ulkopuolelle 80 tai 81 §:n nojalla ja että tarjoaja täyttää hankintayksikön asettamat 83 §:ssä tarkoitetut soveltuvuusvaatimukset.

Hankintalain 133 §:n mukaan hankintayksikkö voi ottaa hankintaoikaisun käsiteltäväkseen omasta aloitteestaan tai asianosaisen vaatimuksesta. Asianosaisen on esitettävä oikaisuvaatimus 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta ratkaisusta. Hankintayksikkö on tehnyt hankintapäätöksen 8.7.2020 ja Systam Oy:n hankintaoikaisuvaatimus on tullut hankintayksikölle 17.7.2020 eli se on tullut määräajassa.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 19 luvun § 4 mukaisesti liikelaitoksen johtokunnan ja sen alaisen viranhaltijan päätöksestä tehdyn hankintaoikaisun käsittelee liikelaitoksen johtokunta.

Esittelijä toteaa, että kaikki tarjoajat ovat täyttäneet tarjouspyynnössä asetetut vähimmäisvaatimukset. Lisäksi kaikkien tarjoajien tarjoukset ovat olleet tarjouspyynnön mukaisia ja ne ovat täyttäneet tarjouspyynnön mukaiselle palvelulle asetetut vähimmäisvaatimukset. Hankintayksikkö on tarkistanut valituksi tulleen toimittajan (CGI Suomi Oy) ilmoittamat referenssitiedot, jotka on todettu tarjouspyynnön vaatimusten mukaisiksi. Ennen hankintapäätöksen tekemistä, on hankintayksikkö pitänyt testitilaisuuden, jossa valituksi tullut toimittaja (CGI Suomi Oy) on osoittanut käytännössä, että ratkaisu täyttää kaikki pakolliset vaatimukset.

Tarjouspyynnössä on hinnoittelun osalta esitetty kahdeksan eri kohtaa, joista tarjouspyynnön mukaisesti jokainen kohta vaikuttaa lopulliseen vertailuhintaan. Yhtenä hinnoittelun kohtana on ollut muut kuvatun palvelun tuottamiseen liittyvät kustannukset, joihin hankintayksikkö on ilmoittanut hankittavaksi määräksi 48 kuukautta. Tämän lisäksi tulee vertailussa ottaa huomioon myös muut kokonaishintaan vaikuttavat tekijät, jotka oli tarkemmin eriteltynä tarjouspyynnössä. Tarjouspyynnössä määritellyt hinnoitteluperusteet ovat tarjoajaa ja hankintayksikköä sitovia, eikä niihin voida hankinnan jättöpäivämäärän jälkeen tehdä muutoksia.

Esittelijä toteaa, että voittaneen tarjoajan vertailuhinnan on ollut tarjouspyynnön mukainen ja hinnaltaan halvin ja että hankintaoikaisu tulee edellä mainituin perustein hylätä.

Esittelijä

yksikönjohtaja

Risto Paavola

Lisätiedot

Antti Virtanen, hankintapäällikkö, puhelin: 09 310 27969

antti.virtanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 17.7.2020

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta

Päätöshistoria

Keskushallinto Palvelukeskusliikelaitos Johto Toimitusjohtaja 08.07.2020 § 6

HEL 2020-004249 T 02 08 02 00

Päätös

Toimitusjohtaja päätti vierailijahallintajärjestelmä hankinnasta esitetyin perustein

- hyväksyä CGI Suomi Oy:n (Y-tunnus 0357502-9) tarjouksen vierailijahallintajärjestelmä -hankinnan toimittajaksi kahdeksi (2) vuodeksi kokonaistaloudellisesti edullisimpana ja oikeuttaa turvallisuuspäällikön tai hänen määräämänsä allekirjoittamaan tätä asiaa koskevan sopimuksen, koska CGI Suomi Oy:n tarjous on tarjousvertailussa mainittujen perusteiden mukaisesti kokonaistaloudellisesti edullisin.

- että hankintasopimusta voidaan jatkaa sen päättymisen jälkeen kahdella kahden (2+2) vuoden optiokaudella niin, että optiokauden käytöstä päättää Helsingin kaupungin palvelukeskusliikelaitoksen puolesta turvallisuuspäällikkö tai hänen määräämänsä.

- että turvallisuuspäällikkö tai hänen määräämänsä voi tehdä nyt päätettävään hankintaan tarkennuksia hankintavaltuuksiensa puitteissa.

Lisäksi toimitusjohtaja merkitsi tiedoksi,

- että hankintasopimus sopijapuolten välillä syntyy vasta myöhemmin erikseen allekirjoitettavalla sopimuksella. EU-kynnysarvot ylittävien hankintojen osalta sekä kansallisen kynnysarvon ylittävässä liitteen E-palveluhankinnassa tai käyttöoikeussopimuksessa hankintasopimus, voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun ehdokas tai tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi

- että hankinnan arvioitu arvonlisäveroton arvo on neljälle (4) vuodelle noin 225 000 euroa.

Päätöksen perustelut

Hankintamenettelynä on käytetty avointa menettelyä.

Hankinnasta on julkaistu hankintailmoitus 1.4.2020 sähköisessä HILMA-ilmoituskanavassa www.hankintailmoitukset.fi. Määräaika tarjousten jättämiselle päättyi 4.5.2020 klo 12.00.

Määräaikaan mennessä saapuivat seuraavat kolme (3) tarjousta:
CGI Suomi Oy (Y-tunnus 0357502-9)
Digitouch Group Oy (Y-tunnus 2684606-3)
Systam Oy (Y-tunnus 2074801-6)

Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen

Tarjouspyynnössä on esitetty tarjoajien soveltuvuutta koskevat vaatimukset ja niiden täyttymisen selvittämiseksi vaadittavat selvitykset.

Tarjoajat ovat toimittaneet vaaditut selvitykset tarjouspyynnön mukaisesti ja tarjoajat täyttävät asetetut vähimmäisvaatimukset.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

Tarjouspyynnössä on asetettu tarjoukselle ja sen sisällölle sekä tarjottavalle palvelulle vähimmäisvaatimukset. Tarjoukset ovat olleet tarjouspyynnön mukaisia ja ne täyttävät tarjouspyynnön mukaiselle palvelulle asetetut vähimmäisvaatimukset.

Tarjousten vertailu

Tarjousten valintaperusteena oli kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous. Tarjouspyynnön mukaiset tarjoukset vertailtiin kokonaishankintahinnan perusteella. Vertailuhinnat muodostuivat yksikköhintojen ja tilaajan arvioimien määrien perusteella.

Tarjousten vertailu on tämän päätöksen liitteenä. Vertailu osoittaa, että kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen on tehnyt CGI Suomi Oy.

Lisätiedot

Seppo Stenroos, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 27220

seppo.stenroos(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 9500

Elimäenkatu 15

+358 9 310 2700

0201256-6

FI2880001100396002

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

palvelukeskus.hallintopalvelut@hel.fi

http://www.hel.fi/palvelukeskus

+358 9 310 27111

 

FI02012566