Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

8/2021

1 (4)

Palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta

 

 

 

 

Asia/6

 

16.12.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 50

Palvelukeskusliikelaitoksen tukipalvelujen kehittämisohjelman laatiminen

HEL 2021-014149 T 00 01 02

Esitys

Palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta päätti esittää kaupunginkanslian kansliapäällikölle, että kansliapäällikkö perustaa projektin ja projektiryhmän, jonka tehtävänä on vaiheittain vuoden 2022 loppuun mennessä valmistella palvelukeskusliikelaitoksen tuottamien tukipalveluiden kehittämisohjelma ja valmistella riittävät vaihtoehdot ja päätösehdotukset, joilla strategiakauden aikana varmistetaan muun muassa:

- Kaupungin ruoka-, siivous sekä etä- ja kotipalvelut on tuotettu kaupungin ydinpalveluiden sekä kaupunkilaisten kannalta toiminnallisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla toimitusvarmuus huomioon ottaen. Vanhentunut Pakkalantien tuotantolaitos voidaan vaiheittain ajaa alas korvaamalla tuotanto projektiryhmän esittämällä vaihtoehtoisella tavalla.

- Palvelukeskusliikelaitoksen vastuulla olevien tukipalveluiden ja erityisesti kaupungin ruoka- ja siivouspalveluiden kokonaistaloudellisuus paranee.

- Parannetaan läpinäkyvää ja tavoitteellista Helsingin kaupungin tukipalveluiden tuottavuuden ja kilpailukyvyn seurantaa yksikköhinnalla, henkilöstö- ja asiakaskokemuksella mitattuna.

Projektiryhmän tulee tuottaa maaliskuun 2022 aikana päätösesitys, jolla liikelaitoksen nykyisten palveluiden tuottavuutta parannetaan talousarviossa 2023 huomioitavilla toimenpiteillä. Keskeinen osa esitystä on esitti Pakkalantien tuotantolaitos korvaamisen vaihtoehdot ja näiden taloudelliset, toiminnalliset ja henkilöstövaikutukset toimitusvarmuusnäkökohdat huomioonottaen.

Pohjautuen päätettyihin tuottavuusvelvoitteisiin palvelukeskusliikelaitoksenpalveluiden laajuudesta ja tarkoituksenmukaisesta organisoitumisesta pidemmällä aikavälillä projektiryhmä  tulee tekemään ehdotuksen vuoden 2022 aikana.

Esitykset vaihtoehdoista valmistellaan palvelukeskusliikelaitoksen, kaupunginkanslian strategiaosaston, kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston sekä toimialojen edustajista koostuvassa, strategiajohtajan vetämässä projektiryhmässä.

Tehtävän esityksen mukaisesti projektin ohjausryhmänä toimisivat palvelukeskusliikelaitoksen johtokunnan viranhaltijajäsenet täydennettynä KYMP-toimialan sekä palvelukeskusliikelaitoksen johdon edustuksella.

Ohjausryhmä
Markus Kühn (pj)
Jani Nevalainen (Kanslia, Taso)
Kati Takanen (Kasko)
Tiina Mäki (Sote)
Pasi Lönnberg (KYMP)
Risto Paavola (Palke)

Projektin tueksi hankitaan riittävät ulkopuoliset asiantuntijapalvelut.

Ohjausryhmän jäsenet varmistavat riittävät asiantuntijat omista organisaatioistaan projektiryhmän työskentelyyn. Projektiryhmän ehdotukset viedään johtokunnan kautta päätettäväksi asioiden edellyttämällä tavalla toimivaltamääräykset  huomioon ottaen.

Johtokunta toteaa, että se seuraa projektin etenemistä tiiviisti ja erikseen päättämällään tavalla. 

Esittelijä

vs. toimitusjohtajajohtaja

Risto Paavola

Lisätiedot

Raimo Niippa, va. yksikönjohtaja, puhelin: 310 27609

raimo.niippa(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Esitysehdotus

Esitys on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Talousarvioon 2022 sisältyy kaksi palvelukeskusliikelaitoksen toimintaa suoraan koskevaa kehittämistoimenpidettä: kasvatuksen ja koulutuksen toimialan päiväkotiapulaisten siirto Palvelukeskus Helsinkiin sekä varhaiskasvatuksen siivous- ja ruokapalvelujen kilpailutuksen laajentaminen. Lisäksi talousarviossa on linjattu, että palvelukeskusliikelaitokselle esitetään uusia tuottavuusvelvoitteita.

Uusia keinoja ja tavoitteita parantaa liikelaitoksen vastuulla olevien kaupungin tukipalveluiden tuottavuutta arvioidaan kolmessa osin samanaikaisessa ja toisiinsa tiivisti kytkeytyvässä osaprojektissa:

1. Pakkalantien keskuskeittiön ruokakapasiteetin vaiheittainen korvaaminen:

a. Karkeat vaihtoehdot sisältäen vaihtoehtojen toiminnalliset, taloudelliset ja henkilöstövaikutukset (keskitetty vs. hajautettu ja oman valmistuksen ja hankinnan suhde) linjattavaksi 03 /2022 mennessä.

b. Tarkemman etenemissuunnitelman valmistelu linjausten pohjalta päätöksentekoon 5/2022 mennessä.

c. Päätöksen pohjalta toteutuksen valmistelu osaksi TA23 sekä käynnistys 2022 aikana.

2. Pidemmän aikavälin ruokapalvelu- ja keittiöverkkokonseptin uudistaminen hyödyntäen vaiheittaista Pakkalantien korvaamissuunnitelmaa:

a. 2022 aikana koostetaan toimialojen ja keskushallinnon yhteinen ehdotus kaupungin ruokapalveluiden järjestämisen kokonaisvastuun selkeyttämisestä (esim. keittiöverkko, elintarvikehankinnat, ruokajakelu, ruokalistat, hävikin minimointi, palveluiden järjestäminen).

b. Alustavat vaihtoehdot kuvattu linjattavaksi 06/2022 mennessä.

c. Tarkempi vaihtoehtojen ja päätösehdotuksen valmistelu 08-10 2022.

d. Etenemis-suunnitelman valmistelu ja toteutuksen käynnistys 10 - 12 2022.

3. Palvelukeskus 2025 toimintamalli ja organisointi:

a. Palvelukeskuksen nykyisen toiminnan laajuuden, tehokkuuden ja tuottavuuden kokonaisarviointi käynnistetään 2022 käynnistetään ulkopuolisen asiantuntijan tuottavuusarvioinnilla 02/2022 mennessä.

b. 2022 aikana arvioidaan Palvelukeskuksen vastuulla olevien palveluiden ja toimintojen järjestämiseen ja kehittämiseen liittyvää kokonaisuutta.

c. Keväällä 2022 osaprojektin erityisenä painopisteenä on varmistaa yksikkö- ja tuotantokustannuslaskennan läpinäkyvyys ja käytettävyys erityisesti ruokapalveluita koskevassa päätöksenteossa.

Keväällä 2022 osaprojektin erityisenä painopisteenä on varmistaa yksikkö- ja tuotantokustannuslaskennan läpinäkyvyys ja käytettävyys erityisesti ruokapalveluita koskevassa päätöksenteossa.

Esittelijä

vs. toimitusjohtajajohtaja

Risto Paavola

Lisätiedot

Raimo Niippa, va. yksikönjohtaja, puhelin: 310 27609

raimo.niippa(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 9500

Elimäenkatu 15

+358 9 310 2700

0201256-6

FI2880001100396002

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

palvelukeskus.hallintopalvelut@hel.fi

http://www.hel.fi/palvelukeskus

+358 9 310 27111

 

FI02012566