Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2021

1 (5)

Palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta

 

 

 

 

Asia/2

 

15.11.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 39

Palvelukeskusliikelaitoksen talous- ja hallintoyksikön yksikönjohtajan virkaan ottaminen

HEL 2021-012637 T 01 01 01 01

Päätös

Palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta päätti ottaa oikeustieteen maisteri (OTM) Ulla Vuolteen palvelukeskusliikelaitoksen talous- ja hallintoyksikön yksikönjohtajan virkaan 1.1.2022 lukien 6670,00 euron kokonaiskuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Koeaikaa ei aseteta, koska virkaan otettu siirtyy kaupungin sisältä.

Virkaan otetun ei tarvitse esitti työterveyshuollon antamaa selvitystä terveydentilastaan, koska hän on Helsingin kaupungin palveluksessa ja esittänyt selvityksen jo aiemmin.

Esittelijä

yksikönjohtaja

Risto Paavola

Lisätiedot

Jaana Bruce, henkilöstöpäällikkö, puhelin: 27132

jaana.bruce(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakijalista

2

Hakijalistaus yhteenveto

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Johtokunta on 10.6.2021 (§ 22) päättänyt talous- ja hallintoyksikön perustamisesta. Lisäksi johtokunta on kehottanut 9.9.2021 (§ 31) toimitusjohtajaa käynnistämään viran julkisen hakumenettelyn.

Talous- ja hallintoyksikön yksikönjohtaja toimii toimitusjohtajan alaisena ja hallintosäännön 11 luvun 1 §:n 2 kohdan mukaan johtokunta ottaa liikelaitoksen toimitusjohtajan suoran alaisen.

Yksikönjohtajan virka on ollut julkisesti haettavana 10.9.-27.9.2021 kaupungin sähköisen rekrytointipalvelun sisäisessä ja ulkoisessa haussa. Kaupungin sähköisen rekrytointipalvelun lisäksi avoimesta virasta on ollut ilmoitus Helsingin Sanomissa 12.9.2021.

Talous- ja hallintoyksikkö vastaa liikelaitoksen sisäisten tukipalvelujen tuottamisesta.
Talous- ja hallintoyksikön yksikönjohtajan viran kelpoisuusehtona on ylempi korkeakoulututkinto ja riittävä tuntemus talouden sekä asiantuntijaorganisaation johtamisesta.

Kielitaitovaatimuksena virassa on suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävää suullinen ja kirjallinen taito.

Lisäksi hakuilmoituksessa todettiin, että hakijan eduksi katsotaan vankka kokemus asiantuntijaorganisaation johtamisesta ja tukipalvelujen tuottamisesta sekä vahva ammattitaito ja osaaminen toiminnan taloudellisesta johtamisesta sekä julkisista hankinnoista. Lisäksi hakijan eduksi luettiin kyky strategiseen ajatteluun ja toimintatapaan. Myös kaupunkiorganisaatioon kuuluvan kunnallisen liikelaitoksen toimintaan välttämättömästi kuuluvan julkisen hallinnon ja sen toimintaperiaatteiden riittävän tuntemus katsottiin hakijan eduksi. Lisäksi hyväksi luettiin myös analyyttinen ajattelukyky ja kyky ennakoida riskejä sekä toimia haastavassa ja alati muuttuvassa toimintaympäristössä. Hakijan eduksi katsottiin myös kyky hahmottaa laajoja kokonaisuuksia ja haastaa totuttuja toimintatapoja, hyvät yhteistyötaidot ja kyky viedä asioita eteenpäin päämäärätietoisesti ja hyvässä hengessä. Myös Helsingin kaupungin toimintaympäristön tuntemus luettiin hakijoiden hyväksi. 

Virkaa täytettäessä on noudatettava perustuslain 125 §:ssä säädettyjä yleisiä virkanimitysperusteita, jotka ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Hakijat ja rekrytointiprosessi

Talous- ja hallintoyksikön johtajan virkaan saapui määräajassa yhteensä 19 hakemusta, joista kaikki täyttävät viran kelpoisuus- ja pätevyysvaatimukset. Hakijayhteenveto esityksen liitteenä.

Liikelaitoksen HR:n asiantuntijoiden suorittamien videoavusteisien alkuhaastattelujen ja arviointien jälkeen teetettiin soveltuvuusarvioinnit (Psycon Oy) niihin erikseen kutsutuille 5 hakijalle. Tämän jälkeen toimitusjohtajan sijainen haastatteli henkilökohtaisesti henkilöstöpäällikön ja vastaavan HR-suunnittelijan kanssa 4 hakijaa. Lisäksi virkaan ottavalle liikelaitoksen johtokunnalle annettiin mahdollisuus tutustua kolmeen hakijaan. Haastatteluihin kutsuttiin hakija nro 1, hakija nro 2 sekä hakija nro 3, Ulla Vuolle.

Kaikilla haastatelluilla on johtamis- ja esihenkilökokemusta. Lisäksi haastatelluilla on tehtävässä edellytettyä osaamista ja kokemusta.

**********

**********

Hakija nro 3, Ulla Vuolle on koulutukseltaan oikeustieteen maisteri. Vuolteella on pitkä kokemus esihenkilö- ja johtamistehtävistä. Hänellä on hyvä Helsingin kaupungin toiminnan ja hallinnon tuntemus. Vuolteella on vahva juridinen osaaminen sekä kyky hahmottaa ja ottaa haltuun suuria kokonaisuuksia.

Arviointi

Talous- ja hallintoyksikön yksikönjohtaja vastaa yksikön strategisen toiminta- ja taloussuunnitelman laatimisesta, palvelukeskusliikelaitoksen strategiasta johdettujen yksikön strategisten päämäärien toteutumisesta, yksikön taloudesta ja kehittämisestä. Yksikönjohtaja on yksikön henkilökunnan esihenkilö, joka vastaa yksikön sisäisestä organisoitumisesta, työnjaosta ja henkilöstöresurssien kehittämisestä sekä muista toimitusjohtajan määräämistä tehtävistä. Yksikönjohtaja raportoi toimitusjohtajalle.

Talous- ja hallintoyksikön yksikönjohtaja on palvelukeskusliikelaitoksen johtoryhmän jäsen. Yksikönjohtaja vastaa liikelaitoksen tukipalveluista, jotka osaltaan mahdollistavat palvelujen tuottamisen laadukkaasti ja kustannustehokkaasti. Yksikönjohtaja sparraa palvelukeskuksen talouden johtamista ja vahvistaa konkreettisilla toimenpiteillä palvelukeskusliikelaitoksen taloudellista menestystä läpi organisaation. Yksikönjohtajalla on kokonaisvastuu em. tehtäviin liittyvien prosessien koordinoinnista ja kehittämisestä.

Yksikön tuottamat tukipalvelut ovat
- Taloushallinto
- HR, sisältäen rekrytoinnin, osaamisen ja onnistumisen johtamisen sekä vastuullisen työnantajan palvelut
- Tietohallinto
- Viestintä ja markkinointi
- Asiakkuuksien hallinta ja kehittäminen
- Hankinnat ja kilpailuttaminen
- Vastuullisuus, ympäristö ja laatu
- Hallintopalvelut sisältäen toiminnan kannalta keskeiset päätöksentekoasiakirjat
- Johtamisjärjestelmän kehittäminen.

Lisäksi yksikön vastuulla on liikelaitoksen strateginen suunnittelu ja kehittäminen, hankehallinta sekä toimintajärjestelmä.

Yksikkö tuottaa liikelaitoksen tukipalveluja ja toimii liikelaitoksen liiketoimintojen tukena siten, että liiketoiminnat onnistuvat mahdollisimman hyvin omassa tehtävässään palvelujen tuottamisessa asiakkaille. Tästä syystä on tärkeää, että yksikönjohtajalla on vahva kokemus kaupunkiorganisaatiosta toimintaympäristönä ja sen toimintaperiaatteista sekä kyky muodostaa luottamuksellinen suhde ja tehokas tapa tehdä yhteistyötä kaupungin sisäisesti ja erityisesti myös liikelaitoksen sisäisten asiakkaiden sekä eri sidosryhmien kanssa.

Hakuasiakirjoihin, haastatteluihin ja henkilöarviointiin perustuen on katsottava, että Ulla Vuolteella on parhaat edellytykset edellä kuvattuun talous- ja hallintoyksikön yksikönjohtaja virkaan kuuluvien tehtävien menestykselliseen hoitamiseen.

Hänen valintaansa puoltaa hänen näkemyksensä palvelukeskusliikelaitoksen menestymisen kannalta keskeisiin strategisiin kysymyksiin ja kokemus kaupungin sisäisestä palvelutuotannosta. Hänellä on erinomaiset viestinnälliset taidot, aktiivinen ja innostava johtamisote sekä kyky viedä rohkeasti muutoksia eteenpäin päättäväisesti ja linjakkaasti mutta kuitenkin realistisella otteella. Ulla Vuolle on toiminnassaan kehittävä, uudistava ja muutoshakuinen ja lisäksi hänellä on tehtävässä edellytettyä paineensietokykyä. 

Ulla Vuolteella on pitkä yli 14 vuoden kokemus esihenkilö- ja johtamistehtävistä. Helsingin kaupungin palveluksessa hän on toiminut sosiaali- ja terveystoimialalla päätöksenteon tuen yksikönpäällikkönä sekä vs. hallintopäällikkönä sekä viimeisimpänä tukipalvelupäällikkönä. Aikaisemmin hän on työskennellyt mm. esihenkilö- ja johtamistehtävissä vakuutusalalla.

Työskentelytavaltaan Ulla Vuolle on tehokas ja tavoitteellinen ja esimiehenä helposti lähestyttävä ja henkilöstön mukaan ottava johtaja, joka perustaa toimintansa selkeisiin tavoitteisiin ja niiden seurantaan. Ulla Vuolteella on kyky verkostoitua ja tehdä sidosryhmäyhteistyötä.

Ulla Vuolteen valintaa puoltaa virassa edellytettävät vahvuudet. Erityisesti eduksi on katsottava kokemus ja osaaminen tukipalvelujen tuottamisesta. Lisäksi Ulla Vuolteen eduksi katsottiin Helsingin kaupungin toimintaympäristön tuntemus sekä vahva näkemys talouden johtamisesta. Eduksi katsottiin myös pitkä ja monipuolinen kokemus asiantuntijaorganisaation esihenkilönä toimimisesta ja johtamisesta.  Ulla Vuolteen vahvuuksia ovat kyky hahmottaa isoja kokonaisuuksia selkeästi ja ymmärrettävästi sekä kyky priorisoida kokonaisuuksista olennaiset kehittämistä vaativat asiat. Lisäksi hänellä on hyvät valmiudet asiantuntijaorganisaation johtamiseen perustaen toimintansa selkeiden tavoitteiden asettamiseen ja niiden seurantaan. Vuolle on rakentavalla tavalla rohkea viemään asioita eteenpäin ja lisäksi hänellä on ihmisiä osallistava ja toimeenpaneva työskentelyote.

Koulutuksen, kokemuksen sekä haastattelussa osoitetun sopivuuden perusteella Ulla Vuolteella on parhaat edellytykset yksikönjohtajan viran hoitamiseen.

Esittelijä

yksikönjohtaja

Risto Paavola

Lisätiedot

Jaana Bruce, henkilöstöpäällikkö, puhelin: 27132

jaana.bruce(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakijalista

2

Hakijalistaus yhteenveto

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 9500

Elimäenkatu 15

+358 9 310 2700

0201256-6

FI2880001100396002

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

palvelukeskus.hallintopalvelut@hel.fi

http://www.hel.fi/palvelukeskus

+358 9 310 27111

 

FI02012566