Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2021

1 (4)

Palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta

 

 

 

 

Asia/6

 

09.09.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 30

Virkasuhteen täyttäminen, monipalvelut, yksikönjohtaja, työavain PALKE-02-101-21

HEL 2021-009412 T 01 01 01 01

Päätös

Palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta päätti ottaa kauppatieteiden maisteri (KTM) Aulikki Johanssonin monipalvelujen yksikönjohtajan virkaan 1.10.2021 lukien 7142,49 euron kokonaiskuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Koeaikaa ei aseteta.

Virkaan otetun ei tarvitse esitti työterveyshuollon antamaa selvitystä terveydentilastaan, koska hän on Helsingin kaupungin palveluksessa ja esittänyt selvityksen jo aiemmin.

Esittelijä

yksikönjohtaja

Risto Paavola

Lisätiedot

Jaana Bruce, henkilöstöpäällikkö, puhelin: 27132

jaana.bruce(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 29 k)

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Johtokunta on 10.6.2021 (§ 20) merkinnyt tiedoksi edellisen viranhaltijan irtisanoutumisen monipalvelut-yksikön yksikönjohtajan virasta ja kehottanut toimitusjohtajaa käynnistämään viran julkisen hakumenettelyn.

Monipalvelut-yksikön yksikönjohtaja toimii toimitusjohtajan alaisena ja hallintosäännön 11 luvun 1 §:n 2 kohdan mukaan johtokunta ottaa liikelaitoksen toimitusjohtajan suoran alaisen.

Johtokunta merkitsee tiedoksi, että yksikönjohtajan virka on ollut julkisesti haettavana 18.6.-12.7.2021 kaupungin sähköisen rekrytointipalvelun sisäisessä ja ulkoisessa haussa. Kaupungin sähköisen rekrytointipalvelun lisäksi avoimesta virasta on ollut ilmoitus Helsingin Sanomissa 20.6.2021.

Monipalvelut tuottaa ruokapalveluja mm. kouluissa, oppilaitoksissa, päiväkodeissa, sairaaloissa sekä seniorikeskuksissa. Yksikkö tuottaa päivittäin noin 100 000 ateriaa. Lisäksi yksikköön sisältyy ruokatuotantolaitos, joka valmistaa arkisin 50 000 annosta ruokaa. Yksikön vakinainen henkilöstömäärä on 1136.
Monipalvelut-yksikön yksikönjohtajan viran kelpoisuusehtona on ylempi korkeakoulututkinto ja riittävä johtamiskokemus sekä kokemus yksikön toimialalta.
Kielitaitovaatimuksena on suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävää suullinen ja kirjallinen taito.

Lisäksi hakuilmoituksessa todettiin, että hakijan eduksi katsotaan kokemus liiketoiminnan tuloksellisesta johtamisesta ja esihenkilötehtävistä sekä kyky viedä muutoksia hallitusti ja tuloksellisesti eteenpäin. Lisäksi hakijan eduksi luettiin hyvät vuorovaikutus-, viestintä- ja neuvottelutaidot, osaaminen julkisista hankinnoista, innovatiivisuus ja kyky suunnitella tulevaa muuttuvassa toimintaympäristössä. Myös Helsingin kaupungin toimintaympäristön tuntemus luettiin hakijoiden hyväksi.

Virkaa täytettäessä on noudatettava perustuslain 125 §:ssä säädettyjä yleisiä virkanimitysperusteita, jotka ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Hakijat ja rekrytointiprosessi

Monipalvelut –yksikön yksikönjohtajan virkaan saapui määräajassa yhteensä 24 hakemusta, joista 12 ei täyttänyt viran kelpoisuus- ja pätevyysvaatimuksia. Hakijayhteenveto esityksen liitteenä.

Liikelaitoksen HR:n asiantuntijoiden suorittamien videoavusteisien alkuhaastattelujen ja arviointien jälkeen teetettiin soveltuvuusarvioinnit (Psycon Oy) niihin erikseen kutsutuille 4 hakijalle. Tämän jälkeen toimitusjohtaja haastatteli henkilökohtaisesti henkilöstöpäällikön kanssa 3 hakijaa. Haastatteluihin kutsuttiin hakija nro 1, hakija nro 2 sekä hakija nro 3, Aulikki Johansson.

Kaikilla haastatelluilla on johtamis- ja esihenkilökokemusta. Lisäksi haastatelluilla on kokemusta toimialalta.

Hakija nro 1, on koulutukseltaan restonomi (YAMK). Hänellä on pitkä ja monipuolinen kokemus esihenkilö ja johtamistehtävistä sekä palveluliiketoiminnasta. Hänellä on käytännön tuntemusta ruoka- ja siivouspalvelujen johtamisesta. Hänen vahvuuksiaan ovat henkilöstöjohtaminen ja muutosjohtaminen.

Hakija nro 2, on koulutukseltaan restonomi (YAMK). Hänellä on pitkä kokemus ruokapalvelu ja elintarvikealan tehtävistä. Lisäksi hän on toiminut myös esihenkilötehtävissä. Hänellä on hyvä substanssin osaaminen ja toimintaympäristön tuntemus. Hänen vahvuutensa painottuvat eri johtamisen alueiden lisäksi strategiseen toiminnan kehittämiseen.

Hakija nro 3, Aulikki Johansson on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Hänellä on pitkä kokemus Helsingin kaupungista toimintaympäristönä sekä haettavan viran toimialasta ja tehtävästä. Lisäksi Johanssonilla on vahva kokemus esihenkilö- ja johtamistehtävistä. Johanssonin vahvuuksia ovat toimialan tuntemuksen lisäksi hyvät valmiudet organisoida yksikön toimintaa.

Arviointi

Monipalvelujen yksikönjohtaja vastaa yksikön strategisen toiminta- ja taloussuunnitelman laatimisesta, Palvelukeskusliikelaitoksen strategiasta johdettujen yksikön strategisten päämäärien toteutumisesta, yksikön taloudesta ja kehittämisestä. Yksikönjohtaja on yksikön henkilökunnan esihenkilö, joka vastaa yksikön sisäisestä organisoitumisesta, työnjaosta ja henkilöstöresurssien kehittämisestä sekä muista toimitusjohtajan määräämistä tehtävistä. Yksikönjohtaja raportoi toimitusjohtajalle.

Monipalvelut -yksikön yksikönjohtaja on Palvelukeskusliikelaitoksen johtoryhmän jäsen ja yksikkö toimii kaupungin keskeisten toimialojen kumppanina ja sisäisenä palveluntuottajana. Tästä syystä on tärkeää, että hänellä on vahva kokemus kaupungista toimintaympäristönä sekä kyky muodostaa luottamuksellinen suhde ja tehokas tapa tehdä yhteistyötä asiakkaiden sekä sidosryhmien kanssa.

Hakuasiakirjoihin, haastatteluihin ja henkilöarviointiin perustuen on katsottava, että Aulikki Johanssonilla on parhaat edellytykset edellä kuvattujen, monipalvelujen yksikönjohtaja virkaan kuuluvien tehtävien menestykselliseen hoitamiseen.

Hänen valintaansa puoltaa hänen näkemyksensä yksikön toiminnan strategisiin kysymyksiin, kokemus vaativasta käytännön kaupungin sisäisestä palvelutuotannosta sekä muutosten läpiviemisestä. Johanssonilla on pitkä yli 27 vuoden kokemus esihenkilö- ja johtamistehtävistä. Lisäksi hän on toiminut ansiokkaasti monipalvelut –yksikössä palvelupäällikkönä tuotannon suunnittelu ja ohjaus toiminnossa sekä sitä aikaisemmin operatiivisena palvelupäällikkönä. Työskentelytavaltaan hän on tehokas ja tavoitteellinen ja esimiehenä helposti lähestyttävä ja henkilöstön mukaan ottava johtaja, joka perustaa toimintansa selkeisiin tavoitteisiin ja niiden seurantaan.

Aulikki Johansson on osoittanut omassa toiminnassaan yksikönjohtajan virassa edellytettäviä vahvuuksia, erityisesti eduksi on katsottava pitkä kokemus ja vahva osaaminen toimialasta eli ruokapalvelujen tuottamisesta.
Lisäksi Johanssonin eduksi katsottiin Helsingin kaupungin toimintaympäristön tuntemus. Eduksi katsottiin myös pitkä ja monipuolinen johtamiskokemus ruokapalveluissa.

Koulutuksen, kokemuksen sekä haastattelussa osoitetun sopivuuden perusteella Aulikki Johanssonilla on parhaat edellytykset yksikönjohtajan viran hoitamiseen.

Esittelijä

yksikönjohtaja

Risto Paavola

Lisätiedot

Jaana Bruce, henkilöstöpäällikkö, puhelin: 27132

jaana.bruce(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 29 k)

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 9500

Elimäenkatu 15

+358 9 310 2700

0201256-6

FI2880001100396002

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

palvelukeskus.hallintopalvelut@hel.fi

http://www.hel.fi/palvelukeskus

+358 9 310 27111

 

FI02012566