Helsingin kaupunki

Esityslista

11/2014

1 (1)

Palmia-liikelaitoksen jk

 

 

 

 

Tj/4

 

16.12.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Palmia -liikelaitoksen toimintorakenteen kehittäminen

HEL 2014-013554 T 00 01 00

Päätösehdotus

Palmia-liikelaitoksen johtokunta päättänee

- Lakkauttaa 1.1.2015 alkaen Palmia-liikelaitoksen nykyiset osastotasoiset yksiköt lukuun ottamatta puhelin- ja hyvinvointipalveluita. Lakkautettavia osastotasoisia yksiköitä ovat näin päätettäessä catering-palvelut ja talous- ja hallintopalvelut.

- Hyväksyä uuden osasto- ja toimistorakenteen kehittämisen lähtökohdaksi, että lakkautettavien osastotasoisten toimintojen sijalle siirtyvät suoraan liikelaitoksen toimitusjohtajan alaisuuteen 1.1.2015 alkaen liitteen 1 mukaisesti toimistotasoiset toiminnot.

- Kehottaa toimitusjohtajaa toteuttamaan liikelaitoksen uuden osasto- ja toimistorakenteen johtokunnan nyt hyväksymältä pohjalta sekä toteuttamaan myös uuteen osasto- ja toimistorakenteeseen liittyvät muut  henkilöstö- ja tehtäväjärjestelyt.

Esittelijän perustelut

Tausta

Kaupunginvaltuusto päätti 8.10.2014 § 322 kohdalla mm.

- hyväksyä Palmia-liikelaitoksen ruokahuoltopalvelutoiminnan (pois lukien henkilöstöruokailu) sekä puhelin- ja hyvinvointipalvelutoimintojen jatkamisen liikelaitosmuodossa kilpailuneutraliteettisäännösten edellytykset täyttävällä tavalla,

- hyväksyä Palmia-liikelaitoksen henkilöstöruokailu-, kiinteistö-, siivous- sekä turvapalvelutoimintoja välittömästi jatkavan osakeyhtiön (palveluyhtiö) perustamisen kaupungin omistukseen, ja

- hyväksyä Palmia-liikelaitoksen henkilöstöruokailu-, kiinteistö-, siivous- sekä turvapalvelutoimintojen siirtämisen palveluyhtiölle 31.12.2014 mennessä,

Kaupunginvaltuuston em. päätöksen jälkeen on tullut ajankohtaiseksi arvioida kokonaan uudelleen liikelaitoksen nykyisen toimintorakenteen muutos- ja kehittämistarpeet siinä tilanteessa kun liikelaitoksesta siirtyy palveluyhtiöön toiminnot, joiden liiketoiminnallinen painoarvo on ollut nykyisen liikelaitoksen johtamisen kannalta merkittävä, ja kun liikelaitoksen toiminta jatkossa keskittyy yksinomaan kaupungin sisäisiin palvelutarpeisiin. Oma merkityksensä arvioinnin kannalta on myös sillä, että liikelaitoksesta siirtyy palveluyhtiöön toimintojen siirron mukana noin 1 400 henkilöä.

Liikelaitoksen volyymeillä ja resursseilla mitattava kokoluokka supistuu huomattavasti. Toimintaa jatkavan liikelaitoksen liikevaihto tulee olemaan noin 91 milj. euroa, tase noin 36 milj. euroa ja henkilöstömäärä noin 1 500 henkilöä. Liikevaihto tulee laskemaan vuodesta 2014 noin 73 milj. euroa, taseen loppusumma noin 26 milj. euroa ja henkilöstömäärä noin  1 400 henkilöä.

Uusi osasto- ja toimistorakenne

Johtokunnalle nyt tehty esitys uudesta osasto- ja toimistorakenteesta perustuu seuraaville lähtökohdille:

- Yhtiöittämisen seurauksena liikelaitoksen palvelutoimintojen kirjo supistuu ja sen myötä myös toiminnan volyymit ja resurssit. Liikelaitos ei myöskään jatkossa toimi miltään osin kilpailluilla markkinoilla, jolloin Palmian toiminnalliset palveluhaasteet keskittyvät yksinomaan kaupungin ja kaupunkikonsernin sisäisiin asiakkuuksiin ja toimintaympäristöön.

- Toimintamallin muuttuessa on järkevää mukauttaa myös organisaatiorakenne ja johtamisjärjestelmä vastaamaan liikelaitoksen vastuulle jäävää nykyistä kapea-alaisempaa palvelutoimintaa supistamalla sisäisiä päätöksentekotasoja ja madaltamalla organisaatiota. Tämän tavoitteen mukaisesti lakkautetaan puhelin- ja hyvinvointipalveluja lukuun ottamatta muut osastotasoiset yksiköt.  Lakkautettavien osastojen sisäiset toimistotasoiset yksiköt jatkavat edelleen tulosvastuullisina toimintoina ja niiden vetäjät raportoivat suoraan toimitusjohtajalle.

- Kevyemmällä ja kustannustehokkaammalla organisaatiorakenteella voidaan hallita nykyistä paremmin toiminnalliset ja resurssimuutostarpeet siinä todennäköisessä tilanteessa, että liikelaitoksen palvelutuotanto supistuu kaupunginvaltuuston hyväksymän kilpailutuksen asteittaisen laajentamisen myötä.

- Ratkaisulla voidaan myös ennakoida ja kohdentaa palvelutoiminnan suunnittelua ja suunnitteluresursseja nykyistä kustannustehokkaammin hallitsemaan mahdollisen sote-uudistuksen mukanaan tuomien muutosten vaikutukset Palmian omien ruokahuoltopalveluja tarjoavien palvelupisteiden toimintaan sekä Helsingin kaupungin alueella että säädösten sallimissa puitteissa mahdollisesti laajemminkin sote-palvelujen tuottamisesta vastaavan kuntayhtymän tuotantoalueella.  

- Näin päätettäessä voidaan myös vahvistaa liikelaitoksen omia suunnitteluresursseja vastaamaan omalta osaltaan kaupunginvaltuuston edellyttämän kaupungin kokonaisvaltaisen paljon resursseja sitovan keittiöverkkosuunnitelman laatimisesta.

- Ensivaiheessa henkilöstökustannussäästöjä syntyy osastotason karsimisella. Tämän toimenpiteen välittömät kustannusvaikutukset ovat vuositasolla noin 100.000,- euroa. Tulevaisuuden kustannussäästöjä voidaan muilta osin tarkastella vasta, kun omistajan palvelustrategia on muotoutunut ja toisaalta organisaatiota on muokattu vastaamaan joko nousevaa tai laskevaa liikevaihtoa. Organisaatiomuutos tähtää tulevaisuuden kustannussäästöjen mahdollistamiseen.

- Esittelijä toteaa, että johtokunnan tehtävät ja toimivalta on määritelty voimassa olevassa Helsingin kaupunginvaltuuston 10.12.2008 hyväksymässä Palmia - liikelaitoksen johtosäännössä. Nyt tehtävällä päätöksellä ei muuteta miltään osin johtosäännössä todettuja toimivaltasuhteita johtokunnan ja liikelaitoksen viranhaltijoiden välillä. Kaupungin periaatteiden mukaisesti nimitysasioissa noudatetaan "yhden yli"-periaatetta ja näin ollen myös toimistopäälliköt nimittää johtokunta.

- Osastotasoisen puhelin- ja hyvinvointipalvelujen hallinnollista lakkauttamista ja muuttamista suoraan toimitusjohtajan alaiseksi tulosvastuulliseksi toiminnoksi ei ole tässä vaiheessa tarkoituksenmukaista tehdä, koska kyseisen yksikön hallinnollista asemaa ja roolia liikelaitoksen tuottamana kaupunkiyhteisenä palveluna tarkastellaan myöhemmin toimintojen vakiinnuttua erikseen.

- Henkilöiden tehtäväsiirrot ovat liikelaitoksen sisäisiä siirtoja. Muutokset eivät vaikuta henkilöstön palvelussuhteen pysyvyyteen. Palkkaukseen vaikuttavat muutokset toteutetaan kaupungin ohjeiden ja käytäntöjen mukaisesti. Toimistotasoiset nykyiset päälliköt jatkavat tehtävässään uuden toimintorakenteen hyväksymisen jälkeenkin esityksen mukaisesti ja tukipalveluiden vetovastuu siirtyy vuoden vaihteen jälkeen Palmia-liikelaitoksen hallintopäällikölle (liite 1).

- Vuoden 2015 toimintasuunnitelma ja budjetti laaditaan uuden osasto- ja toimistorakenteen pohjalta.

Päätöksenteko

Palmia-liikelaitoksen johtosäännön 5 §:n mukaan liikelaitoksen johtokunta päättää liikelaitoksen jakautumisesta osastotasoisiin yksiköihin ja ottaa osastotasoisten yksiköiden päälliköt.

Esittelijä toteaa, että toimistotasoisoisten yksikköjen päälliköt nimittää jatkossa johtokunta.

Johtokunta merkitsee vielä tiedoksi, että nyt esitettävät muutokset käsitellään sovittuja yt-menettelyjä noudattaen. Palmian henkilöstötoimikunta on käsitellyt uutta organisaatiorakennetta ensimmäisen kerran 24.11 ja toisen kerran kokouksessaan 15.12, Palmian johtoryhmässä esitys on käsitelty 9.12 pidetyssä kokouksessa. Catering-yksikön yksikköjohtajaa on kuultu 24.11.2014 ja 4.12.2014.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Antti Värtelä

Lisätiedot

Raimo Niippa, hallintopäällikkö, puhelin: 310 27609

raimo.niippa(a)palmia.fi

Liitteet

1

Toimintorakennekaavio

2

Palmian organisaatio

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

 

 

 

 

 

 

 

Faksi

 

Alv.nro