Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

3/2014

1 (1)

Opetuslautakunta

 

 

 

 

OTJ/12

 

18.03.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 45

Tarveselvitys, Teollisuuskatu 23 opetusviraston hallinnon tilat ja Stadin ammattiopiston lisätilat

HEL 2013-015071 T 10 06 00

Päätös

Opetuslautakunta päätti hyväksyä 29.1.2014 päivätyn tarveselvityksen opetusviraston hallinnon tiloille ja Stadin ammattiopiston lisätiloille osoitteeseen Teollisuuskatu 23.

Lisäksi opetuslautakunta edellyttää, että virasto tekee parhaansa, jotta käynnistämiskustannusten toteuma jää tässä esitettyä arviota pienemmäksi.

Käsittely

Keskustelu.

Jäsen Rydman ehdotti jäsen Palmin kannattamana, että päätösehdotukseen lisätään seuraava kappale:

"Lisäksi opetuslautakunta edellyttää, että virasto tekee parhaansa, jotta käynnistämiskustannusten toteuma jää tässä esitettyä arviota pienemmäksi."

Esittelijä otti ehdotuksen omakseen.

Hyväksyttiin esittelijän muutettu ehdotus.

Esittelijä

opetustoimen johtaja

Rauno Jarnila

Lisätiedot

Anne Salli-Suomalainen, projektiarkkitehti, puhelin: 310 86492

anne.salli-suomalainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Teollisuuskatu 23 tarveselvitys ja hankesuunnitelma liitteineen 2014-01-29.pdf

Otteet

Ote

 

Otteensaajat

 

Päätösehdotus

Opetuslautakunta päättää hyväksyä 29.1.2014 päivätyn tarveselvityksen opetusviraston hallinnon tiloille ja Stadin ammattiopiston lisätiloille osoitteeseen Teollisuuskatu 23.

Esittelijän perustelut

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto on hyväksynyt tarveselvityksen osaltaan kokouksessaan 25.2.2014. Kohdetta koskeva hankesuunnitelma käsitellään seuraavassa asiakohdassa.

Selvityksessä esitetään opetusviraston hallinnon tarve saada toimitilat korvaamaan nykyisiä Hämeentie 11:ssa olevia ulkopuoliselta vuokrattuja tiloja, joiden vuokrasopimus päättyy vuoden 2016 lopussa. Toimitilatarpeeseen liittyy myös opetusviraston tarve saada yhdistettyä mediakeskuksen ja muun hallinnon toimitilat samaan kiinteistöön. Lisäksi esitetään Stadin ammattiopiston pysyvän lisätilan tarve osoitteesta Teollisuuskatu 23. Hallinnon tilat tarvitaan käyttöön joulukuussa 2016 ja muut tilat viimeistään kesäkuun 2017 loppuun mennessä.

Opetusviraston hallinto tarvitsee uudet toimitilat viimeistään joulukuun 2016 alusta, koska Hämeentie 11:n kiinteistön vuokrasopimus ulkopuolisen vuokranantajan kanssa päättyy vuoden 2016 lopussa.

Koska mediakeskus on osa opetusviraston hallintoa, se kuuluu toiminnallisesti yhteen muun hallinnon kanssa ja niiden sijoittamisella samaan kiinteistöön saavutetaan huomattavia synergiaetuja tietotekniikan, koulutuksen ja tilojen yhteiskäytön kautta.

Opetuslautakunta on 11.12.2012 hyväksynyt esiselvityksen Helsingin kaupungin ammatillisen koulutuksen tilantarpeesta. Sen mukaan Stadin ammattiopisto tarvitsee nuorisotakuun toteuttamiseksi ja nykyisen tilanahtauden korjaamiseksi noin 3 800 opiskelijapaikkaa pysyvää lisätilaa vuoteen 2020 mennessä.

Teollisuuskatu 23 on yksi esiselvityksessä esitetyistä pysyvistä toimitiloista. Kiinteistö soveltuu sijaintinsa ja rakenteensa puolesta hyvin aikuisopiston ja mm. hyvinvointialojen opetukseen. Lisäksi sijoittamalla uusi toiminta avoin ammattiopisto samaan osoitteeseen voidaan hyödyntää tilojen yhteiskäyttömahdollisuuksia sekä Stadin ammattiopiston että myös hallinnon yhteistilojen osalta.

Rakennus korjataan melkein kokonaan opetusviraston käyttöön. Rakennukseen tulevat sijoittumaan opetusviraston hallinnon ja siihen kuuluvan mediakeskuksen toimitilat sekä Stadin ammattiopiston aikuisopiston ja avoimen ammattiopiston Teollisuuskadun toimipaikka. Lisäksi kellariin tulee jäämään ulkopuoliselle vuokrattavaa varastotilaa.

Opetusviraston hallinnon henkilömäärä tulee olemaan 255. Tämä muodostuu nykyisin Hämeentiellä työskentelevistä 240 henkilöstä ja mediakeskuksen 15 henkilöstä.

Stadin aikuisopiston Teollisuuskadun toimipaikan arvioitu kapasiteetti tulevaisuudessa on noin 940 opiskelijapaikkaa ja henkilökuntaa tulee olemaan n. 70 henkeä.

Avoimen ammattiopiston henkilökunnaksi on arvioitu n. 8 henkeä. Opiskelijoita tulee käymään tiloissa vaihteleva määrä ja arvioitu lukumäärä on yhteensä 250, ei kuitenkaan samanaikaisesti, vaan jakautuen koko vuoden ajalle.

Teollisuuskadun kiinteistön omistaa kiinteistövirasto. Tilakeskus teettää rakennuksessa muutostyöt ja vuokraa tilat opetusvirastolle hallinnon ja oppilaitoksen käyttöön.

Koko opetusviraston käyttöön tuleva laajuus on 22 089 htm2. 

Nykyinen neliövuokra opetusviraston osalta on 15,29 euroa/m2/kk, tämä lisättynä tilakeskuksen arvioon ylläpitovuokran osuudesta on 19,29 euroa/m2/kk. Uusi neliövuokra on 18,79 euroa/m2/kk. Vuosivuokra on nykyisin 2 158 551 euroa vuodessa ja tuleva vuokra 1 569 870 euroa vuodessa. Mediakeskuksen osalta vertailu on seuraavanlainen: nykyinen vuokra (vastaavalla tavalla yhteismitalliseksi arvioituna) 19,34 euroa/m2/kk ja 510 112 euroa vuodessa, uusi vuokra 19,75 euroa/m2/kk ja 660 060 euroa vuodessa. 

Yhteensä nämä koko hallinnon vuokrakulut pienenevät 438 733 euroa vuodessa.

Nämä uudet vuokrakulut sisältävät myös 68 kaupunkisuunnittelulautakunnan periaatepäätöksen mukaista autopaikkaa, joista 58 tulee hankkia yksityisestä pysäköintilaitoksesta.

Hallinnon osalta toiminnan käynnistyskustannusten on arvioitu olevan 1 568 000 euroa, josta 98 000 euroa on arvio muuttokustannuksista. Käyttökustannusten on arvioitu pysyvän ennallaan.

Oppilaitoksen osalta uusi neliövuokra Teollisuuskadulla on 19,77 euroa/m2/kk. Vuosivuokra oppilaitoksen tilapäisten tilojen osalta vuonna 2013 Teollisuuskadulla on 770 596 euroa ja uusi vuosivuokra sisältäen autopaikat tulee olemaan 2 206 521 euroa vuodessa.

Stadin aikuisopisto tarvitsee muutostöiden ajaksi väistötilat. Tilakeskuksen arvion mukaan väistötilakustannukset tulevat olemaan väistövaiheen ajalta (kesästä 2015 kesään 2017) 3,8 milj. euroa.

Esitetyissä lisätiloissa oppilaitoksen toiminnan käynnistämiskustannukset ovat oppilaitoksen arvion mukaan 1,1 milj. euroa (alv 0 %). Oppilaitoksen toimintakustannusten lisäykseksi ilman vuokrakuluja arvioidaan n. 0,5 milj. euroa. Muuttokustannusten väistötiloihin ja takaisin on arvioitu olevan noin 50 000 euroa.

Teollisuuskadun toimitilahanke sisältyy 44 milj. euron suuruisena vuosille 2015-2017 hyväksyttyyn talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmaan vuosiksi 2014–2023. Muutostyöhankkeen tarveselvitysvaiheen kustannusarvio on 40 330 000 euroa.

Liikenneyhteyksien on oltava hyvät kaupungin joka puolelta. Tontilla on oltava tilaa toiminnan edellyttämille ruokahuollolle, oppilaitoksen ja opetusviraston tavaraliikenteelle, pysäköinnille ja jätehuollolle. Lisäksi tulee huomioida rakennukseen jäävän yliopiston varaston logistiikka. Myös polkupyöräilyä on voitava työmatkaliikkumismuotona edistää. Yhteydet Teollisuuskadulle ovat hyvät. Lisäksi ammattiopiston kannalta on hyödyksi, että Sturenkadun kampus on lähellä.

Kaikki eri käyttäjäryhmät tulee sijoittaa niin, että jokaisella on oma selkeä sisäänkäynti, joka soveltuu ko. käyttäjän toimintaan. Myös käyttäjien oman sisäisen liikenteen tulee toimia muita käyttäjiä häiritsemättä. Käyttäjien välinen liikenne tulee hoitaa joustavasti, yhteistyötä tukevalla tavalla.

Rakennuksen ruokailutilat, aulat ja auditorio, neuvottelutilat ja henkilökunnan liikunta-, puku- ja pesutilat ovat kaikkien kiinteistön opetusviraston käyttäjien yhteiskäytössä. Kaikista tiloista tulee olla joustava yhteys näihin yhteiskäyttötiloihin.

Nyt esitetyllä tilojen vuokraamisella saadaan yhteisten toimitilojen myötä synergiaetuja opetusviraston muun hallinnon ja mediakeskuksen yhteyden parantamisen kautta. Myös ammattiopiston on ajateltu hyötyvän yhteiskäytöstä tilojen suhteen. Lisäksi vähennetään pysyvien tilojen kapasiteettivajetta 940 aikuiskoulutuksen opiskelijapaikalla.

Taustaa

Stadin ammattiopiston, aiemman Hesoten, 575 hyvinvointialojen aikuisopiskelijaa siirtyi vuoden 2012 alussa huonokuntoisista Mäkitorpanpolun tilapäistiloista Teollisuuskatu 23:een Helsingin yliopistokiinteistöjen omistamaan rakennukseen tilapäisellä 5 vuoden vuokrasopimuksella.

Tilakeskus teki samana vuonna 30.8.2012 päivätyn selvityksen opetusviraston toimintojen sijoittumisesta Teollisuuskadun kiinteistöön. Selvitykseen sisältyivät sekä opetusviraston hallinnon toimitilat että ammatillisen koulutuksen tilojen laajentaminen kiinteistössä.

Opetuslautakunta on 20.11.2012 lausunnossaan opetustoimen tilatarpeista suhtautunut myönteisesti kiinteistölautakunnan 18.10.2012 tekemään päätökseen (§ 527) esittää kaupunginhallitukselle Teollisuuskatu 23:ssa sijaitsevan kiinteistön ostamista Helsingin yliopistolta ja kaupungin omistamien Taidepuiston Asunnot Oy:n osakkeiden myymistä Helsingin yliopistolle sekä esitykseen ostettavan kiinteistön osittaisesta vuokraamisesta ammatillisen oppilaitoksen ja opetusviraston hallinnon toimitilatarkoitukseen.

Lisäksi lausunnossa todettiin, että jatkoselvittelyssä tulee ottaa huomioon opetusviraston mediakeskuksen sijoittaminen kiinteistöön ja että tuleva vuokra ei voi olla nykyistä Hämeentie 11:stä perittyä vuokraa suurempi.

Tällä hetkellä rakennuksessa on Stadin aikuisopiston hyvinvointialojen opetuksen lisäksi sosiaali- ja terveysviraston tekstiilityökeskus sekä Helsingin yliopiston toimi- ja varastotiloja.

Esittelijä

opetustoimen johtaja

Rauno Jarnila

Lisätiedot

Anne Salli-Suomalainen, projektiarkkitehti, puhelin: 310 86492

anne.salli-suomalainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Teollisuuskatu 23 tarveselvitys ja hankesuunnitelma liitteineen 2014-01-29.pdf

Otteet

Ote

 

Otteensaajat

 

Päätöshistoria

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto 25.02.2014 § 11

HEL 2013-015071 T 10 06 00

Päätös

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti osaltaan hyväksyä 29.1.2014 päivätyn tarveselvityksen opetusviraston hallinnon tiloille ja Stadin ammattiopiston lisätiloille osoitteeseen Teollisuuskatu 23 ja päätti esittää sitä opetuslautakunnalle hyväksyttäväksi.

Käsittely

25.02.2014 Ehdotuksen mukaan

Keskustelu.

Hyväksyttiin esittelijän ehdotus.

Esittelijä

opetustoimen johtaja

Rauno Jarnila

Lisätiedot

Anne Salli-Suomalainen, projektiarkkitehti, puhelin: 310 86492

anne.salli-suomalainen(a)hel.fi

Mauno Kemppi, johtava arkkitehti, puhelin: 310 86363

mauno.kemppi(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 3000

Hämeentie 11 A

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

opetusvirasto@hel.fi

www.edu.hel.fi

+358 9 310 86390

 

FI02012566