Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2015

1 (1)

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto

 

 

 

 

POL/2

 

24.02.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 11

Suomenkielisten peruskoulujen kieliohjelman tarkastaminen

HEL 2015-001514 T 12 00 01

Päätös

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti suomenkielisten peruskoulujen kieliohjelmasta muutetun liitteen 1 mukaisesti siten, että ne otetaan käyttöön 1.8.2016 alkaen.

Käsittely

Esittelijä teki liitteeseen 1 seuraavat muutokset: Tapanilan ala-asteen koulun kieliohjelmaan lisätään A2 ruotsi ja Ylä-Malmin peruskoulun kieliohjelmaan B1 englanti. Siltamäen ala-asteen koulun A2 kielitarjonnasta poistetaan espanja.

Esittely.

Keskustelu.

Esittelijä lisäsi esittelijän perustelujen 5. kappaleen ("Lauttasaaren ala-asteen koulu…") loppuun seuraavaa:

"Lauttasaaren alueen koulujen kanssa keskustellaan mahdollisuudesta kielirikasteisen englanninkielisen opetuksen järjestämiseen ja asia tuodaan keväällä 2015 jaoston kokoukseen."

Hyväksyttiin esittelijän ehdotus muutetuin liittein.

Esittelijä

linjanjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Marjo Kyllönen, opetuspäällikkö, puhelin: 310 86208

marjo.kyllonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Kieliohjelma (muutettu 24.2.2015)

2

Kieliohjelman perusteet kuntakohtaisessa opetussuunnitelmassa

3

Kieliohjelman periaatteita koskeva tarkennus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, opetuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto on päättänyt kokouksessaan 6.5.2014 (§ 49) kieliohjelman tarkastamisen periaatteista ja tarkentanut periaatteita päätöksellään 2.9.2014 (§ 89). (liitteet 2 ja 3)

Koulujen kieliohjelmaa on valmisteltu neljän alueen kokonaisuuksina yhdessä kaupungin peruskoulujen ja sopimuskoulujen kanssa syyslukukauden 2014 aikana. Kieliohjelmaan kuuluu A- ja B-kielten lisäksi kielikylpy- ja kaksikielinen opetus. Tavoitteena on ollut turvata monipuolinen kielitarjonta eri alueilla sekä A-kielten yhtenäinen oppimispolku pääsääntöisesti oman alueen kouluun.

Koulujen johtokunnat ovat tehneet esityksen koulun kieliohjelmaksi 1.8.2016 alkaen. Liitteessä 1 on koulujen nykyinen kieliohjelma sekä esitys uudeksi kieliohjelmaksi. Esitys noudattaa pääosin koulujen johtokuntien esityksiä. Poikkeuksena on 1.8.2016 toimintansa aloittavan Pasilan peruskoulun esitys kaksikielisen ja kielikylpyopetuksen osalta ja Lauttasaaren ala-asteen koulun  sekä yhteiskoulun johtokuntien esitys kaksikielisen (englanti-suomi) opetuksen käynnistämisestä sekä Vuosaaren ala-asteen koulun, Siltamäen ala-asteen koulun, Suutarilan yläasteen koulun ja Ressun peruskoulun johtokuntien esitykset.

Pasilan peruskoulun mahdollinen kaksikielisen tai kielikylpyopetuksen esitys tuodaan opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätettäväksi vuoden 2015 aikana. Pasilan peruskouluun on esitetty kielikylpyopetusta, joka olisi jatkumo nykyiselle Alppilan yläasteen koulun kielikylpyopetukselle. Alppilan yläasteen koulun kielikylpyopetukseen oppilaita on tullut Roihuvuoren ja Puotilan ala-asteen kouluista. Näiden koulujen oppilaiden kielikylpypolku jatkuu 1.8.2016 alkaen Vartiokylän yläasteen koulussa. Keskinen-eteläinen alueella on runsaasti kielikylpyopetusopetusta antavia kouluja. Alueelle on myös mahdollisesti tulossa nk. pohjoismainen koulu, jolla on vaikutusta ruotsin kielellä annettavan opetuksen kysyntään.

Lauttasaaren ala-asteen koulu ja Lauttasaaren yhteiskoulu esittävät ensimmäiseltä luokalta alkavan englannin kielellä annettavan kaksikielisen (englanti-suomi) opetuksen käynnistämistä kouluissa siten, että vuosiluokkien 1-6 opetus toteutettaisiin Lauttasaaren ala-asteen koulussa ja jatkumo tälle opetukselle toteutuisi Lauttasaaren yhteiskoulussa. Lauttasaaren alueen oppilasennuste on kasvava ja alueella on jo nyt tilanpuutetta. Kaksikieliseen opetukseen oppilaat otetaan soveltuvuuskokeella ja oppilaaksiottoalueena on koko kaupunki. Oppilasmäärien kasvattaminen kaksikielisellä opetuksella ei ole mahdollista tässä vaiheessa tilojen ahtauden vuoksi. Eteläisessä Helsingissä on tarjolla kaksikielistä englanti-suomi opetusta Ressun peruskoulussa ja Töölön ala-asteen koulussa.

Vuosaaren ala-asteen koulun johtokunta esittää kieliohjelmaansa A2 espanjaa. Tälle ei kuitenkaan ole 7–9 luokkien jatkumoa Vuosaaren alueella ja siksi sitä ei ole otettu mukaan varsinaiseen esitykseen. Espanjan opetuksen käynnistämiseen Vuosaaren alueella voidaan palata tarvittaessa myöhemmin. Siltamäen ala-asteen koulun johtokunta esittää A2 espanjaa koulun kieliohjelmaan, mikäli jatkuvuus voidaan turvata Suutarilan yläasteen koulussa. Suutarilan yläasteen koulun johtokunta esittää A2 espanjaa koulun kieliohjelmaa, mutta koulun rehtorin mukaan koulun oppilaspohja on liian kapea, jotta koulun kieliohjelmaa voitaisiin laajentaa uudella kielellä.

Ressun peruskoulun johtokunta esittää englanninkielisten luokkien A–kieleksi äidinkielenomaista suomea. Ressun peruskoulun opetuskieli on suomi. Perusopetuslain 10 §:n mukaan erillisessä ryhmässä tai koulussa voidaan antaa opetusta myös muulla kuin koulun opetuskielellä. Valtioneuvoston asetuksen (422/2014) 8 §:ssä on puolestaan määrätty vähimmäistuntimäärät koulun opetuskielellä tapahtuvalle äidinkielen ja kirjallisuuden opetukselle silloin, kun opetuksen kohdekieli on muu kuin koulun opetuskieli. Suomen kieli ei kuitenkaan voi olla vieras kieli (A tai B kieli) suomenkielisessä peruskoulussa. Ressun peruskoulun englanninkielisessä opetuksessa olevat oppilaat opiskelevat suomea toisena kielenä, mikäli heidän suomen kielen taito ei ole äidinkielisen tasoista. Englannin kieli on puolestaan nk. opetuksen kohdekieli ja yksi oppilaan A-kielistä.

Koulujen johtokuntien esitykset kieliohjelmasta ovat nähtävillä ennen opetuslautakunnan kokousta opetuspäällikön huoneessa.

Esittelijä

linjanjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Marjo Kyllönen, opetuspäällikkö, puhelin: 310 86208

marjo.kyllonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Kieliohjelmaesitys

2

Kieliohjelman perusteet kuntakohtaisessa opetussuunnitelmassa

3

Kieliohjelman periaatteita koskeva tarkennus

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 3000

Hämeentie 11 A

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

opetusvirasto@hel.fi

www.edu.hel.fi

+358 9 310 86390

 

FI02012566