Helsingin kaupunki

Esityslista

1/2015

1 (1)

Liikuntalautakunta

 

 

 

 

LJ/5

 

22.1.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Liikuntaviraston kiinteistöjen ja ulkoilualueiden rakentamiseen sekäkunnossapitoon liittyvien rakennustöiden hankinnan keskeyttäminen ja hankintaoikaisun tekeminen

HEL 2014-006289 T 02 08 03 00

Päätösehdotus

Liikuntalautakunta päättää keskeyttää rakentamistöiden hankinnan hankintamenettelyssä tapahtuneen virheen poistamiseksi.

Esittelijän perustelut

Tekninen yksikkö on pyytänyt 16.5.2014 päivätyllä kirjeellä tarjouksia suoraan 13 alan yrittäjältä rakennustöistä sopimuskaudelle 1.6.2014–31.5.2016. Ajanjaksoksi on prosessin viivästymisen vuoksi sittemmin muutettu 1.1.2015–31.12.2016.

Tarjouksia on tullut kaikkiaan 13 kappaletta eli kaikilta niiltä yrittäjiltä, joilta tarjousta pyydettiin. Tarjouksista yksi suljettiin tarjouskilpailun ulkopuolelle puutteellisena. Tarjousvertailun jälkeen hankinta päätettiin toteuttaa tilaamalla työt kymmeneltä toimittajalta, ja kaksi kalleinta tarjousta hylättiin.

Toinen kalleimman tarjouksen tehneistä tarjoajista on tehnyt hankintaoikaisuvaatimuksen 21.12.2014. Oikaisuvaatimuksessa on esitetty, että hankintamenettelyssä tapahtuneiden virheiden vuoksi ketään tarjoajaa ei tulisi hylätä ja hankintamenettely olisi uusittava kokonaisuudessaan. Oikaisuvaatimuksen tekijä on esittänyt vaatimukselleen neljä perustetta, joihin vastataan seuraavasti:

1.      Tehdyt tarjoukset ovat vanhentuneet eikä kirjallista täsmennystä ole tehty.

Prosessin viivästyttyä tilaaja on ollut puhelimitse yhteydessä kaikkiin tarjoajiin ja tuonut ilmi, että tarjouspyyntö ulotetaan koskemaan 1.1.2015–31.12.2016 välistä aikaa. Tarjoajat ovat puhelimitse ja sähköpostitse vahvistaneet, että tarjoukset ovat voimassa myös ko. ajankohtana, ja heille kaikille on sopinut, että ajanjakso on esityksen mukainen.

2.      Hankintapäätöksen liitteessä ei ole mainittu, kuka tarjoajista on tehnyt edullisimman tai kalleimman tarjouksen.

Saapuneista 13 tarjouksesta yksi suljettiin pois puutteellisena ja kaksi kalleinta, joissa tarjous oli hinnoiteltu täsmälleen samalla tavalla, hinnan vuoksi. Päätöksen liitteenä olevalla listalla ovat mukana ne kymmenen tarjousta, jotka tämän jälkeen jäivät jäljelle, eli kokonaistaloudellisesti edullisimmat tarjoukset.

3.      Tuntihintojen sisällön erittely puuttuu.

Tarjouspyynnön liitteenä olevalla kyselylomakkeella on lueteltu, mitä tuntiveloitushinnat sisältävät. Lomakkeen mukaisesti tuntiveloitushinnat ovat kokonaishintoja (alv 0 %), joihin sisältyvät sovellettavan työehtosopimuksen täyttävät palkkakulut sosiaalikuluineen, yleiskulut katteineen, vakuutukset, henkilökuljetukset ja mahdolliset päivärahat sekä kaikki sopimuskauden aikana tulevat työntekijöiden palkalliset vapaapäivät, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, työajan lyhennyspäivät, TES:n mukaiset työkalukorvaukset sekä korvaus käsityökalujen käytöstä ja telineet alle 4 metrin korkuisissa työkohteissa.

4.      Hankintapäätöksestä ei ilmene, kuka tarjoajista on halvin tai kuka tarjoajista on voittanut.

Tarjousten hinnat käyvät ilmi hankintapäätöksen liitteenä olevasta luettelosta ja tarjouskilpailun voittajat hankintapäätöksestä.

Hankintamenettelyn uusiminen oikaisuvaatimuksessa esitettyjen perustelujen vuoksi ei ole tarpeellista. Menettelyssä ei kuitenkaan ole kaikilta osin noudatettu hankintalain määräyksiä, mistä syystä hankinnan uusiminen on tarpeellista tarjoajien ja potentiaalisten tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun varmistamiseksi. Hankintayksikkö on noudattanut hankinnassa ns. avointa menettelyä mutta jättänyt noudattamatta hankintalain määräystä, jonka mukaisesti hankintayksikön on toimitettava hankinnasta julkaistavaksi hankintailmoitus. Hankinnan ennakoitu kokonaisarvo on 150 000 euroa kahden vuoden sopimuskaudella, mikä ylittää kansallisen kynnysarvon. Hankintalaki velvoittaa kilpailuttamaan laissa erikseen mainittuja poikkeuksia lukuun ottamatta kaikki ennakoidulta arvoltaan vähintään 30 000 euron suuruiset hankinnat lain menettelysäännösten mukaisesti. Tällä tavoin varmistetaan alan toimijoiden tasapuolinen ja syrjimätön kohtelu. Menettelyssä ilmenneen puutteen vuoksi hankintayksikkö ei ole voinut varmistua siitä, että kaikilla halukkailla olisi ollut mahdollisuus osallistua tarjousmenettelyyn ja voittaa tarjouskilpailu.

Esittelijä

liikuntajohtaja

Anssi Rauramo

Lisätiedot

Jussi Virtanen, rakennusmestari, puhelin: 310 87811

jussi.virtanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Yhteenvetotaulukko

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, liikuntalautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Urakoitsijat

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, liikuntalautakunta

Tiedoksi

Liikuntavirasto

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 4800

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 8771

0201256-6

 

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 00250

Faksi

 

Alv.nro

liikuntavirasto@hel.fi

www.hel.fi/liikunta

+358 9 310 87770

 

FI02012566