Helsingin kaupunki

Esityslista

14/2014

1 (1)

Liikuntalautakunta

 

 

 

 

LJ/5

 

11.12.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Liikuntalautakunnan lausunto kaupunkisuunnittelulautakunnalle Keski-Vuosaaren Lokkisaarenpuiston asemakaavan muutoksesta nro 12279

HEL 2013-001621 T 10 03 03

Lausuntoehdotus

Liikuntalautakunta päättänee antaa kaupunkisuunnittelulautakunnalle Keski-Vuosaaren Lokkisaarenpuiston asemakaavan muutosehdotuksesta nro 12279 seuraavan lausunnon:

Asemakaavan muutoksen pääasiallisena tavoitteena on mahdollistaa täydennysrakentaminen puiston reuna-alueilla sekä puistoalueella sijaitsevan rakentamattoman yleisten rakennusten tontin muuttaminen puiston osaksi. Esitetty täydennysrakentaminen muodostaa kokonaisuuden viereisten kaavamuutosten kerrostalojen kanssa. Muutoksen täydennysrakentamisoikeus on 5 800 k-m², mikä tarkoittaa asuntoja noin 150 asukkaalle.

Samanaikaisesti kaavamuutoksen kanssa laadittiin viheralueiden toiminnallisuutta koskeva Punakivenpuiston yleissuunnitelma. Yleissuunnitelma laadittiin usean viraston yhteistyönä ja sen kustannuksista vastasi Lähiörahasto. Yleissuunnitelman tavoitteena oli varmistaa puiston eri käyttäjäryhmien toiveiden huomioiminen, virkistyskäytön jatkuminen, reittien toimivuus sekä lähiliikuntaolosuhteiden parantaminen.

Liikuntalautakunta puoltaa kaavaluonnosta esitetyssä muodossa.

Esittelijän perustelut

Asemankaavan muutos osoittaa uutta rakentamista puiston reunaan, sekä muuttaa puistoalueen keskellä sijaitsevan rakentamattoman yleisten rakennusten tontin korvaavaksi puiston osaksi. Kaavassa nimetään Punakivenpuiston nykyinen pohjoisosa Lokkisaarenpuistoksi. Alue on osa Keski-Vuosaaren keskuspuistoa. Se sijoittuu harjuja kallioselänteiden ympäröimään laaksoon, joka vielä 1960-luvulla oli avointa viljelymaisemaa.

Liikuntavirasto, Rakennusvirasto, kaupunkisuunnitteluvirasto, Lähiöprojekti, opetusvirasto sekä Tilakeskus ja varhaiskasvatusvirasto ovat samanaikaisesti asemakaavoituksen kanssa tarkastelleet koko puistoalueen toiminnallisuutta. Yhteistyön tuloksena on laadittu liikuntaviraston julkaisusarjassa B julkaistu Punakivenpuiston yleissuunnitelma.

Punakivenpuiston ja Lokkisaarenpuiston VP ja VU –merkinnöillä yleisiksi alueiksi osoitetuilla tiloilla on useita käyttäjäryhmiä. Toimijoita ovat mm. Leikkipuisto Lohikäärme sekä liikuntaviraston ylläpitämä Punakivenkenttä ja koira-aitaus. Puistoalueiden itälaidalla on Vuosaaren ala-asteen koulu, jonka piha nivoutuu saumattomasti Punakivenpuiston toiminnallisiin alueisiin. Lisäksi puiston välittömässä läheisyydessä on päiväkoti Koralli, Vuosaaren peruskoulu, Vuosaaren kirkko sekä palvelutalo.

Asemakaavan muutoksessa puiston kulkuyhteyksiä järjestellään uudelleen. Yhteydet pohjois-eteläsuunnassa Vuosaaren keskustaan ja itä-länsisuunnassa säilytetään. Pohjois-eteläsuuntainen reitti siirretään kulkemaan kokonaan puiston puolella. Koirapuiston sijainti pysyy lähes entisellään, mutta sen koko pienenee hieman. Kaavassa on pohjaveden suojelua koskeva määräys. Asemakaavan muutos ei ulotu liikuntaviraston ylläpitämän Punakivenkentän alueelle.

Yleissuunnitelmassa on esitetty Punakivenpuiston kehittämistä monipuolisena toiminta- ja oleskelupuistona. Olevan kentän pohjoispuolelle on toivottu sijoitettavaksi liikunnallisia toimintavälineitä, ulkokuntoilua, miniareena sekä uudistettu skeittipaikka. Leikkipuiston toiminnallisia välineitä on ehdotettu uusittaviksi ja on toivottu, että vauhdikkaan liikunnan ja rauhallisen leikin harmoninen vuoropuhelu säilyy. Sekä Punakivenpuiston että Lokkisaarenpuiston avarilla nurmialueilla on tilaa oleilulle sekä vapaalle pelille.

Esittelijä

liikuntajohtaja

Anssi Rauramo

Lisätiedot

Hanna Lehtiniemi, arkkitehti, puhelin: 310 87723

Oheismateriaali

1

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12279 selostus, päivätty 23.9.2014, päivitetty Kslk:n 23.9.2014 päätöksen mukaiseksi

2

Havainnekuva

3

Punakivenpuisto yleissuunnitelma.pdf

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 4800

Paavo Nurmen kuja 1 C

+358 9 310 8771

0201256-6

 

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 00250

Faksi

 

Alv.nro

liikuntavirasto@hel.fi

www.hel.fi/liikunta

+358 9 310 87770

 

FI02012566