Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

3/2021

1 (3)

Liikenneliikelaitoksen johtokunta

 

 

 

 

Asia/5

 

11.02.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 29

Liikenneliikelaitoksen sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan kuvauksen hyväksyminen

HEL 2021-001358 T 00 01 03

Päätös

Liikenneliikelaitoksen johtokunta hyväksyi liikenneliikelaitoksen sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan kuvauksen.

Esittelijä

yksikön johtaja

Karoliina Rajakallio

Lisätiedot

Juhana Hietaranta, turvallisuuspäällikkö, puhelin: 310 70504

juhana.hietaranta(a)hel.fi

Liitteet

1

HKL_Sisaisen_valvonnan_ja_riskienhallinnan_kuvaus_2021

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, liikenneliikelaitoksen johtokunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tarkoituksena on lisätä raportoinnin luotettavuutta-, ja varmuutta lakien, säännösten ja määräysten noudattamisesta sekä tavoitteiden saavuttamisesta. Lisäksi sisäisellä valvonnalla ja riskienhallinnalla on tarkoitus vähentää yllätyksellisten, ei toivottujen tapahtumien vaikutuksia ja seurauksia.

HKL:n toiminnassa sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan toteuttamiselle asetetaan kaupungin ohjeiden lisäksi vaatimuksia myös kaupunkiraideliikennettä koskevassa sääntelyssä sekä HKL:n toimintajärjestelmän perustana olevissa standardeissa. HKL järjestää ja toteuttaa sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan menettelyt siten, että yhtenäisillä menettelyillä katetaan nämä eri tahojen asettamat vaatimukset.

Kaupungin ohjeiden ja periaatteiden mukaisesti HKL:n johtokunnan tulee omalta osaltaan hyväksyä HKL:n sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan kuvaus, jonka tavoitteena on määritellä HKL:n johtokunnan, HKL:n johdon ja henkilöstön yhteinen toimintatapa ja menettelyt HKL:n sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisessä, toimeenpanossa, arvioinnissa ja raportoinnissa.

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan kuvaus on edellisen kerran hyväksytty johtokunnassa 17.1.2019. Sen jälkeen sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan menettelyitä on kehitetty monin tavoin osana toimintajärjestelmän jatkuvaa parantamista, ja myös organisaatiossa on tapahtunut muutoksia. Tämän vuoksi sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan kuvausta on nyt päivitetty vastaamaan nykyistä tilannetta.

Keskeisimpiä edellisen käsittelykerran jälkeen tapahtuneita kehitysaskeleita ovat olleet muun muassa riskienhallinnan ohjeistuksen kokemusperäinen kehittäminen, jatkuvan toiminnan riskirekisterin laajempi kokoaminen RamRisk-järjestelmään, RamRisk-järjestelmän käytön laajentaminen sekä hankkeiden riskienhallinnan toimintamallin ja -ohjeistuksen kehittäminen. Sisäisen valvonnan osalta on erityisesti selkiytetty omavalvonta-käsitteen sisältöjä ja laadittu suunnitelmallisuuden ja raportoinnin tueksi HKL-tasoinen omavalvontasuunnitelma, ja sisäisten auditointien toteutustapaa on kehitetty kokemusten pohjalta. Toimintajärjestelmän ylimmäksi tasoksi on laadittu ja hyväksytty HKL:n vastuullisuusperiaatteet. Vuonna 2020 on myös käynnistetty uusi turvallisuus-, laatu- ja ympäristöasioiden (TLY) koordinaatiomalli, joka tukee oleellisesti sekä sisäisen valvonnan että riskienhallinnan menettelyiden kehittämisessä, koordinoinnissa, raportoinnissa ja osaltaan toteuttamisessa. Lisäksi TLY-asioiden tilannekuvasta tuotetaan nykyään aiempaa laajempi ja kootumpi kvartaaliraportti.

Parhaillaan on käynnissä toimintajärjestelmän dokumentaatiouudistus, jossa muun muassa nykyinen toimintakäsikirja korvataan täysin uudella TLY-käsikirjalla, joka tulee aiempaa paremmin ja käyttäjälähtöisemmin kuvaamamaan turvallisuus-, laatu- ja ympäristöasioiden menettelyt, niiden väliset suhteet sekä aiheisiin liittyvät vastuut. Tämä käynnissä oleva muutostyö on huomioitu nyt päivitetyssä sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan kuvauksessa.

Kokouksessa annetaan lisäksi erillinen katsaus riskienhallintaprosessin ja sisäisen valvonnan menettelyiden ajankohtaisesta tilanteesta.

Toimivalta

Hallintosäännön 11 luvun 1 § 1 mom. 6. kohdan mukaan liikelaitoksen johtokunta hyväksyy liikelaitoksen sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan kuvauksen.

Esittelijä

yksikön johtaja

Karoliina Rajakallio

Lisätiedot

Juhana Hietaranta, turvallisuuspäällikkö, puhelin: 310 70504

juhana.hietaranta(a)hel.fi

Liitteet

1

HKL_Sisaisen_valvonnan_ja_riskienhallinnan_kuvaus_2021

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, liikenneliikelaitoksen johtokunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 55250

Hämeentie 86

3101071

0201256-6

FI3280001301351509

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00550

Faksi

 

Alv.nro

hkl@hel.fi

http://hkl.fi

09655783

 

FI02012566