Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

19/2019

1 (3)

Liikenneliikelaitoksen johtokunta

 

 

 

 

Asia/2

 

17.10.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 162

Länsimetron metrojärjestelmän, -radan ja -asemien hallinnoinnista ja ylläpidosta laaditun yhteistyösopimuksen päivittäminen

HEL 2019-009458 T 08 02 00

Päätös

Liikenneliikelaitoksen johtokunta päätti oikeuttaa liikenneliikelaitoksen (HKL) päivittämään ja muuttamaan Länsimetro Oy:n kanssa 3.2.2017 allekirjoitettua yhteistyösopimusta Länsimetron metrojärjestelmän, -radan ja -asemien hallinnoinnista ja ylläpidosta esityksen mukaisesti. Yhteistyösopimus koskee Länsimetro Oy:n omistamaa metrojärjestelmää, -rataa ja –asemia länsimetron Ruoholahti – Matinkylä -osuudella.

Lisäksi liikenneliikelaitoksen johtokunta päätti oikeuttaa toimitusjohtajan tarvittaessa tekemään muutoksia yhteistyösopimukseen ja sen liitteisiin.

Päivitettävä yhteistyösopimus korvaa 3.2.2017 allekirjoitetun yhteistyösopimuksen liitteineen. Päivitetyn yhteistyösopimuksen on määrä tulla voimaan 1.1.2020 ja olla voimassa siihen saakka, kunnes Länsimetron uusi Matinkylä – Kivenlahti -osuus otetaan käyttöön.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Eeva Heckwolf, laatu- ja ympäristöpäällikkö, puhelin: 310 34815

eeva.heckwolf(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, liikenneliikelaitoksen johtokunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Yhteistyösopimuksen tausta

HKL ja Länsimetro Oy ovat allekirjoittaneet 3.2.2017 päivätyn sopimuksen Länsimetron metrojärjestelmän, -radan ja –asemien hallinnoinnista ja ylläpidosta (jäljempänä ”yhteistyösopimus”).

Yhteistyösopimuksella Länsimetro Oy on luovuttanut koko Länsimetron HKL:n hallintaan, vastuulle ja hoitoon. HKL on ottanut hoitaakseen koko Länsimetron käsittäen metrojärjestelmän, -radan sekä -asemien hallinnoinnin, ylläpidon, huollon, valvonnan ja niihin liittyvän kehittämisen yhtenä kokonaisuutena.

Toimintakonseptin periaatteista on sovittu Helsingin ja Espoon kaupunkien välisessä Länsimetro Oy:n osakassopimuksessa 6.6.2007.  Yhteistyösopimuksella sovitaan näiden periaatteiden tarkemmasta käytännön toteuttamisesta.

Yhteistyösopimuksen päivittäminen

Voimassa olevassa yhteistyösopimuksessa 15 on sovittu, että tarpeen mukaan osapuolet tarkistavat yhteistyösopimuksen sisältöä ja ehtoja, kun riittävät kokemukset yhteistyösopimuksen soveltamisesta on saatu, ja kun länsimetro on ollut liikennekäytössä yhden vuoden.

Yhteistyösopimuksen allekirjoittamisen jälkeen on ilmennyt, että yhteistyösopimusta ja etenkin sen liitteitä on tarpeen päivittää muun muassa taloudellisen mallin osalta, jotta varmistetaan kustannusten läpinäkyvyys sekä yhteisesti sovittujen tavoitteiden toteutuminen. Yhteistyösopimuksen päivittäminen on käynnistetty HKL:n ja Länsimetro Oy:n välisessä sopimusryhmässä syksyllä 2018.

Yhteistyösopimuksen päivittämistä koskeva aiesopimus on allekirjoitettu 19.6.2019. Päivitetty yhteistyösopimus on tarkoitus allekirjoittaa syksyllä 2019 siten, että se tulee voimaan 1.1.2020. 

Yhteenveto yhteistyösopimuksen muutoksista

Yhteistyösopimuksen liitteet muutetaan ja päivitetään kokonaisuudessaan siten, että päivitettävän yhteistyösopimuksen liitteet tulevat olemaan seuraavat:

        Liite A: Hallinnointi- ja ylläpitotehtävien tehtäväkuvaukset

        Liite D1: Taloudellinen malli

        Liite D2: Korvattavat kustannukset

        Liite D3: Avaintulosalueet ja mittarit

        Liite H: Hankintamenettelyt

Sopimuksen liitettä A päivitetään siten, että hallinnointi- ja ylläpitotehtävien tehtäväkuvauksia täsmennetään ja tehtävät jaetaan neljään tehtäväkokonaisuuteen. Näitä tehtäväkokonaisuuksia ovat hallintopalvelut, isännöintipalvelut, valvomopalvelut sekä huolto- ja kunnossapitopalvelut.

Sopimusliitteet D1, D2 ja D3 tulevat korvaamaan yhteistyösopimuksen kustannusten kohdistamista koskevat liitteet A1 ja D. Länsimetro Oy korvaa kustannukset jatkossa HKL:lle päivitettävän yhteistyösopimuksen taloudellisen mallin mukaisesti (toisin sanoen sopimusliitteet D1, D2 ja D3). Länsimetro Oy suorittaa HKL:lle kiinteän palkkion hallinnointi-, valvomo- ja isännöintitehtävistä, korvaa kunnossapidosta, investoinneista ja korjauksista aiheutuneet kustannukset toteutuneiden kustannusten mukaisesti.

Sopimusliitteessä D3 sovitaan lisäksi vuosittain asetettavista avaintulosalueista ja mittareista, joiden perusteella Länsimetro Oy maksaa mahdollisia bonuksia HKL:lle tai vaihtoehtoisesti HKL suorittaa Länsimetro Oy:lle sanktiomaksuja. 

Edellä mainituista liitteistä D3 on jo hyväksytty osapuolten välisen sopimusryhmän kokouksessa 28.5.2019 ja sopimusliitteet D2 ja D3 ovat viimeistelyvaiheessa. 

Kokonaan uudessa sopimusliitteessä H sovitaan Yhteistyösopimukseen liittyvistä hankintamenettelyistä ja Länsimetro Oy:n oikeudesta osallistua haluamiensa Länsimetron metrojärjestelmän, radan ja asemien hallinnointia ja ylläpitoa koskevien hankintojen valmisteluun, hankintaprosessin läpivientiin ja hankintoja koskevaan päätöksentekoon.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Eeva Heckwolf, laatu- ja ympäristöpäällikkö, puhelin: 310 34815

eeva.heckwolf(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, liikenneliikelaitoksen johtokunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 53250

Toinen linja 7 A

3101071

0201256-6

FI3280001301351509

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

hkl@hel.fi

http://hkl.fi

09655783

 

FI02012566